Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde cristi_vidican » 04 Noi 2014, 10:39

Carpatina se va impune atunci când va avea calitate. Chiar dacă noi alergăm după calitatea altora, la un moment dat ne vom trezi (dacă carpatina va fi de calitate) și vom vira masiv spre ea. Asta dacă va fi peste ce se aduce din afară.
Și când vorbesc de afară, nu mă refer la BK, ci la Carnica. Polonezii sunt foarte serioși, de exemplu, în creșterea Carnica și au rezultate foarte bune. Eu le-am văzut cu ochii mei la mine în stupină și la mulți alții.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cucubau » 05 Noi 2014, 13:46

Todeauna capra vecinului este mai grasa si mai laptoasa . Ori ce om la un moment dat isi doreste ceva nou si foarte rar sa nu isi laude marfa pe care a cumparat-o . Eu sunt sceptic in cea ce priveste achizitia de rase straine , dar produse la noi .
........
cucubau

Mesajde feederman » 21 Noi 2014, 09:18

Intrebare: Oul sau gaina?
Citat din opiniile unui coleg demn de tot respectul.
Rezultate preliminare privind caracteristicile genetice si morfologice a unor probe de albine[A.mellifera] din diferite regiuni din Romania si din R. Moldova
Autori:ICDA- Cauia, Siceanu, Chirila;
instit. genetica Bucuresti-Usurelu,Apostol, Magdalena,Cimponeriu.
instit. Chisnau-Cebotari.
Introducere: in ultima perioada, pe plan international, studiile efectuate in domeniul diversitatii genofondului apicol au evidentiat un grad de poluare genetica in cadrul RASELOR de albine din diverse tari europene in special in Franta, Germania, Polonia ca urmare a importului de rase sau hibrizi mai productivi......
Material si metoda:
-analizele efectuate pe un numar de 17 probe de albine din jud. Valcea, Constanta, Dambovita,Iasi, Tulcea,Bucuresti,Salaj,Alba, Bihor, Arad. si R moldova;
-supuse testuluiCOI-COII, in cadrul ICDA Bucuresti;
-metoda de analiza RFLP[restriction fragment lenght polymorphis] a ADNmt.
Trecand peste amanuntele tehnice de specialitate[specifice Cc stiintifice],
CONCLUZII:
1. Desi analizele preliminare s-au efectuat pe un numar redus de probe de albine, din datele obtinute rezulta ca populatia de albine din Romania este destul de omogena din punc de vedere genetic si se incadreaza in aria de raspandire a Liniei filogenetice C, rasa A.m. carnica;
2.Luand ca precise analizele genetice se constata unele diferente la nivel genetic in cazul a 2 probe de albine[11,7%], probe care arata posibile importuri de albine din afara populatiilor locale din Romania.
3.Analizele preliminare morfometrice si genetice arata ca exista un grad scazut de corelare intre datele obtinuta in urma analizei morfometrice si cele genetice astfel ca pentru a analiza cat mai corecta a originii populatiilor de albine si incadrarea acestotra in rase sau linii filogenetice sunt necesare analize genetice aprofundate nu numai pe ADN mitocondrial dar si pe ADN nuclear, precum si includerea unui numar mai mare de caractere masurabile in analizele morfometrice.
Datele sunt extrase diN documentele ''Simpozionului apicol Tulcea 2007''.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Daniel Popovici » 01 Feb 2015, 16:16

Pana in 2012-2013 am selectionat albina alocala din Banat pe cont propriu, cum am putut si cum m-am priceput si am obtinut si rezultate (in productie si in scaderea puternica a instinctului de roire), dar ar mai fi fost inca de lucru pentru stabilizare, uniformizare, blandete, productie, consolidare. Am descris detaliat pe:
viewtopic.php?f=15&t=3096&start=32
In 2013-2014 am incercat linii de Carnica si la intrebarea d-lui dr. Poncea, "Carpatina sau Carnica?", rezultatele si concluziile mele au fost net in favoarea Carnica - rasa mai stabila, mai uniforma, productiva, plastica si buna de lucrat cu ea.

In primavara 2014 am scos din iarna aprox. 60 de familii cu maci locale - "spuma" muncii de selectie de pana acum (productive, sanatoase, prolifice, instinct slab de roire). In toamna 2014, dupa o drastica triere am ramas cu 10 matci din cele 60, dar matci ireprosabile. (nu inseamna ca depsasesc performantele Carnica sau ca ma astept ca tot ce iese din ele sa fie fara cusur) - material lucrat la genetica de vreo 10 ani si cu ceva rezultate.
Problemele sunt cam acestea:
1. DACA nu le mai bag in seama, se vor metisa negresit cu trantorii de Carnica si vor disparea in neant cu tot ce au acumulat (genetic).
2. Sa le izolez si sa ma ocup de ele nu sunt in stare (nici sa conserv, daramite sa mai si ameliorez) - nu sunt "omul orchestra", sa si produc pentru intretinerea casei si familiei si pe de alta parte sa ma ocup pe cont propriu si de conservarea de rase, fara a fi ajutat din nici o parte.
3. Sa ma alipesc de vre-un program de conservare si ameliorare a genelor - nu stiu daca si unde exista asa ceva pentru albinele locale din Banat.
Sa le abandonez pur si simplu mi-ar parea sincer foarte rau.

Ar fi vre-o solutie, sau tot "oaie fara turma" sunt condamnat sa raman (tipic pentru cele mai multe aspecte valoroase in tara noastra)?
Daniel Popovici

Mesajde cristi_vidican » 01 Feb 2015, 16:35

@ Daniel Popovici
Selecția doar pe linia maternă duce NICĂIERI.
Fără o selecție riguroasă a stupilor TATĂ, nu putem vorbi de selecție.
Ascultându-l pe dl Bratu, mi-am întărit convingerea cu privire la selecție:
1. Inseminare artificială pentru fixarea caracterelor
2. Împerechere controlată (zonă izolată) pentru menținerea purității rasee.
Fără inseminarea artificială, nu putem vorbi de selecție. Eventual doar de o menținere a purității.
Ceea ce azi e o utopie pentru România.
Sunt oameni care fac inseminări artificiale.
Vorbește cu ei, ca să poți face o selecție pe materialul tău. Se poate.
Într-un program de genul acesta, se poate face selecție adevărată.
Mi-ar plăcea ca în România să avem stupine de elită adevărate. Unde să se facă inseminări artificiale și să pună la dispoziția crecătorilor de mătci și a apicultorilor material selecționat.
Să avem apoi protejate prin lege, zone de împerechere asigurată. Unde să duci Carpatina și contra unei sume de bani să știi că în zona aceea se împerechează cu carpatină. Să fie astfel de zone în fiecare județe.

Atunci s-ar mai putea face ceva cu ce (mai) avem pe la noi.
Dar, nimeni nu face de sus.
Rămâne să facem noi, cei de jos.
cristi_vidican

Mesajde Daniel Popovici » 01 Feb 2015, 19:46

Dragul meu Cristi Vidican, selectia pe linie materna mi-a fost singura la indemana in acea perioada. Daca n-ar duce CHIAR NICAIERI, fii sigur ca nu ma apucam.
Directia in care duce e aceeasi, dar viteza difera net - e cam de 4 ori mai mica DACA nu exista aflux de trantori din alte populatii. In conditiile de la noi (cu pastoral de-a valma si cu cate 400 de familii / 50 ha de floarea soarelui), nimic nu mai e predictibil, dar nu s-ar putea spune ca "totul este zero" sau sa gandim doar extremist in "alb sau negru". Este drept ca lucrand doar pe linie materna, nu beneficiem de viteza, dar nu putem declara nule rezultatele, care de bine de rau, chiar si mici, EXISTA.
Nu stiu ce ati retinut de la domnul Bratu si nici nu-i contest nimic, dar in completare, puteti citi si http://www.teoalbina.3x.ro/practica.htm ... odGenetica
Sunt baze ale geneticii pe care am incercat sa le pun la dispozitia incepatorilor pentru a-i “lumina” in deriva si bezna in care se aflau. La nivelul la care am lucrat atunci, mizam mult pe infuzie si pe absorbtie, nu doar pe rasa pura: “Ce strategie aplic eu” (chiar la sfarsitul textului).
Sunt foarte incantat de aparitia practicii insamantarilor artificiale, dar acesta nu este subiectul interventiei mele.

In rest mi-ati spus lucruri pe care le cam stiam, le stim toti si le-am si amintit: << tot "oaie fara turma" sunt condamnat sa raman (tipic pentru cele mai multe aspecte valoroase in tara noastra)?>>

Totusi caut solutii pentru situatia mea (practice, nu utopice sau idealiste), pentru ca respectivele gene, asa "inpure" si "salbatice" sa progreseze, nu sa se piarda in abandon.
Totusi, daca asteptam doar prezentarea fatalista a "gopii" in care ne aflam, fara solutii de iesire si cu vaicareala ca "astia" "nu vor sa se mobilizeze sa ne scoata", sincer, nu ma apucam de scris.
Deci:

Daniel Popovici scrie: In toamna 2014, dupa o drastica triere am ramas cu 10 matci... - material lucrat la genetica de vreo 10 ani si cu ceva-ceva rezultate.
Problemele sunt cam acestea:
1. DACA nu le mai bag in seama, se vor metisa negresit cu trantorii de Carnica si vor disparea in neant cu tot ce au acumulat (genetic).
2. Sa le izolez si sa ma ocup de ele nu sunt in stare (nici sa conserv, daramite sa mai si ameliorez) - nu sunt "omul orchestra", sa si produc pentru intretinerea casei si familiei si pe de alta parte sa ma ocup pe cont propriu si de conservarea de rase, fara a fi ajutat din nici o parte.
3. Sa ma alipesc de vre-un program de conservare si ameliorare a genelor - nu stiu daca si unde exista asa ceva pentru albinele locale din Banat.
Sa le abandonez pur si simplu mi-ar parea sincer foarte rau.

Ar fi vre-o solutie, sau tot "oaie fara turma" sunt condamnat sa raman (tipic pentru cele mai multe aspecte valoroase in tara noastra)?
Daniel Popovici

Mesajde amd » 01 Feb 2015, 21:22

Domnu Daniel o zona izolata la munte ar ajuta?
amd

Mesajde Daniel Popovici » 01 Feb 2015, 21:51

O zona izolata de la munte le-ar ajuta poate pe ele, dar m-ar ingropa pe mine. - Locuiesc la campie.

Pentru moment ma gandesc sa le plasez undeva pe la 10-15 km de localitatea unde ma aflu si sa incerc sa fac inmultirile (cu posibilitati cam limitate numeric - deci cu probleme in testare) inainte de invazia vecinilor din est (CS, HD si AB) cu tinta "floarea soarelui", adica in mai-iunie, cu tot riscul de a incasa trantori din satele vecine locatiei, dar in care n-am auzit sa se fi importat material genetic (dar pe de alta parte poate sa fi fost infuzat cu trantorii adusi prin pastoral de altii).

Pana acum produceam in total 50-60 de matci pe an pentru nevoile proprii.
Ca sa ma dedic cum trebuie conservarii acestui nucleu de gene, doar din cele 10 matci va trebui sa produc 50-60 de matci si sa le introduc in productie pentru testare.
Nu am logistica necesara (lazi, nuclei, transport) pentru a face acest lucru PE LANGA productie si pastoral.

Speranta mea era cea de a gasi o forma ceva mai organizata si cu un plan mai de "Doamne ajuta" pentru a face imperechieri dirijate si de a conserva genele locale (oficial sau neoficial). Adica problema e mai mare decat poate sa o duca doar o persoana (adica eu) cu resursele pe care le am, si doar in timpul liber.
As ceda larve si trantori gratis, pana se mai poate.
Daniel Popovici

Mesajde cristi_vidican » 02 Feb 2015, 11:13

Daniel,
Îți recomand să vorbești la tel cu dl Bratu. Asta dacă n-ai făcut deja. Îți va spune exact ce trebuie să faci. Chiar dacă el merge pe altă rasă, planurile lui se potrivesc pentru toate rasele.
Eu zic să iei în calcul inseminarea artificială, care te-ar ajuta enorm.
Duci mătcile dintr-o linie bună și trântorii din altă linie.
Se împerechează și știi că mergi cu liniile pure și selecționate mai departe.
Merită! Deși mă îndoiesc că pe line de Carpatină mai avem puritate. Asta nu o cred.
Bratu e interesat de Carpatina pură pt a încrucișa cu ce are el.
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 02 Feb 2015, 11:22

Mare dreptate are janese cand va spune ... teoreticieni !!!
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 02 Feb 2015, 11:24

Nea Gică avea o nedumerire. Cel puțin așa ne-a lăsat să înțelegem.
Cum dintr-o matcă bună trage fiice care sunt de valori diferite. De ce? El zicea că nu a găsit răspunsul.
Nu vreau să fac pe grozavul, dar ascultându-l pe Bratu, mi-a dat răspuns la dilema lui nea Gică.
Matca din care se trage s-a împerecheat cu trântori de valori diferite.
Când transvazăm, luăm larve ce au fost fecundate de la trântori diferiți și nu avem deloc un control.
Apoi, aceste regine tinere se împerechează cu trântori de tot felul, care își pun amprenta puternic pe ceea ce va ieși din fiecare regină.
Și, uite-așa, nu putem vorbi de selecție. Deja după o generație de mătci crescute am pierdut linia. ADIO!
O matcă bune e o matcă ce reușește să transmită unitar la fiice caracterele ei bune.
De aceea eu insist cu împerecherea artificială, unde ai control 100%
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Feb 2015, 11:25

ignatov andrei scrie:Mare dreptate are janese cand va spune ... teoreticieni !!!

Ok, demonstrează că nu am dreptate!
Că eu vă demonstrez din practică că am dreptate.
De le oricine am luat mătci, din tot ce am crescut eu, nu am putut vedea un material uniform. E adevărat că unii aveau o uniformitate mai mare, dar nu prea.
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 02 Feb 2015, 11:33

cristi_vidican scrie:
ignatov andrei scrie:Mare dreptate are janese cand va spune ... teoreticieni !!!

Ok, demonstrează că nu am dreptate!
Că eu vă demonstrez din practică că am dreptate.
De le oricine am luat mătci, din tot ce am crescut eu, nu am putut vedea un material uniform. E adevărat că unii aveau o uniformitate mai mare, dar nu prea.

Pai (cel putin tu) umbli la cursul lui Bratu si ai tupeul sa te iei in betze cu mine ?!?
Noi avea eu rasa care trebuie, dar din ce am... sa stii ca nici dracu' nu scoate mai bun !!!
La tehnologia cresterii matcilor... va pap la micul dejun pe toti de pe forum, ati inteles ???

M-am cam saturat de vedetismul vostru !!!
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 02 Feb 2015, 11:49

ignatov andrei scrie:Pai (cel putin tu) umbli la cursul lui Bratu si ai tupeul sa te iei in betze cu mine ?!?
Noi avea eu rasa care trebuie, dar din ce am... sa stii ca nici dracu' nu scoate mai bun !!!
La tehnologia cresterii matcilor... va pap la micul dejun pe toti de pe forum, ati inteles ???

M-am cam saturat de vedetismul vostru !!!

Dumneata vorbești fără să cunoști!
Dl Bratu la cursuri nu susține o anumită rasă. Cine a fost acolo poate confirma.
Deci, demonstrați-mi că fără inseminare artificială și zonă izolată putem vorbi de selecție sau de un control al materialului genetic pe care-l dăm mai departe.
Răspunsul e că nu putem vorbi de selecție sau de o calitate foarte bună a mătcilor dacă nu avem inseminare artificială sau zonă izolată.
La tehnologia de creștere nu mă bag. Nu sunt crescător.
Dumneata cum faci selecție? Întrebarea nu are răutate în ea
P.S. Nu eu m-am luat de dumneavoastră, ci invers.
P.S.S. Repet, demonstrați-mi că nu am dreptate!
P.SSS Prin ceea ce susține, Bratu pune la dispoziție informații care să ajute pe crescătorii de Capatină să scoată ce-i mai bun din ea. Dar,.... aude cineva?
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 02 Feb 2015, 11:52

cristi_vidican scrie:La tehnologia de creștere nu mă bag. Nu sunt crescător.

Atunci... mai bine taci!
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 02 Feb 2015, 11:59

ignatov andrei scrie:Atunci... mai bine taci!

Nu tac, domnule Ignatov, nu tac!
Dacă ceea ce spun e adevărat, de ce să tac?
Oamenii cumpără tot felul de regine.
Apoi vă înjură pe voi, crescătorii, că le dați calitate proastă.
iar voi produceți și cunoașteți tehnologie. Păi, poți folosi cea mai bună tehnologie, să fii cel mai bun crescător, dacă materialul din care tragi e slab.
Dacă lăsăm să se împerecheze cu tot ce prinde din aer.
P.S. Mă așteptam de la dumneata la niște argumente. Sau nu le aveți?
Tactica pumnului în gură nu ține
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE