Dragul meu Cristi Vidican, selectia pe linie materna mi-a fost singura la indemana in acea perioada. Daca n-ar duce CHIAR NICAIERI, fii sigur ca nu ma apucam.
Directia in care duce e aceeasi, dar viteza difera net - e cam de 4 ori mai mica DACA nu exista aflux de trantori din alte populatii. In conditiile de la noi (cu pastoral de-a valma si cu cate 400 de familii / 50 ha de floarea soarelui), nimic nu mai e predictibil, dar nu s-ar putea spune ca "totul este zero" sau sa gandim doar extremist in "alb sau negru". Este drept ca lucrand doar pe linie materna, nu beneficiem de viteza, dar nu putem declara nule rezultatele, care de bine de rau, chiar si mici, EXISTA.
Nu stiu ce ati retinut de la domnul Bratu si nici nu-i contest nimic, dar in completare, puteti citi si
http://www.teoalbina.3x.ro/practica.htm ... odGeneticaSunt baze ale geneticii pe care am incercat sa le pun la dispozitia incepatorilor pentru a-i “lumina” in deriva si bezna in care se aflau. La nivelul la care am lucrat atunci, mizam mult pe infuzie si pe absorbtie, nu doar pe rasa pura: “Ce strategie aplic eu” (chiar la sfarsitul textului).
Sunt foarte incantat de aparitia practicii insamantarilor artificiale, dar acesta nu este subiectul interventiei mele.
In rest mi-ati spus lucruri pe care le cam stiam, le stim toti si le-am si amintit: << tot "oaie fara turma" sunt condamnat sa raman (tipic pentru cele mai multe aspecte valoroase in tara noastra)?>>
Totusi caut solutii pentru situatia mea (practice, nu utopice sau idealiste), pentru ca respectivele gene, asa "inpure" si "salbatice" sa progreseze, nu sa se piarda in abandon.
Totusi, daca asteptam doar prezentarea fatalista a "gopii" in care ne aflam, fara solutii de iesire si cu vaicareala ca "astia" "nu vor sa se mobilizeze sa ne scoata", sincer, nu ma apucam de scris.
Deci:
Daniel Popovici scrie: In toamna 2014, dupa o drastica triere am ramas cu 10 matci... - material lucrat la genetica de vreo 10 ani si cu ceva-ceva rezultate.
Problemele sunt cam acestea:
1. DACA nu le mai bag in seama, se vor metisa negresit cu trantorii de Carnica si vor disparea in neant cu tot ce au acumulat (genetic).
2. Sa le izolez si sa ma ocup de ele nu sunt in stare (nici sa conserv, daramite sa mai si ameliorez) - nu sunt "omul orchestra", sa si produc pentru intretinerea casei si familiei si pe de alta parte sa ma ocup pe cont propriu si de conservarea de rase, fara a fi ajutat din nici o parte.
3. Sa ma alipesc de vre-un program de conservare si ameliorare a genelor - nu stiu daca si unde exista asa ceva pentru albinele locale din Banat.
Sa le abandonez pur si simplu mi-ar parea sincer foarte rau.
Ar fi vre-o solutie, sau tot "oaie fara turma" sunt condamnat sa raman (tipic pentru cele mai multe aspecte valoroase in tara noastra)?