Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde comi » 04 Feb 2015, 17:21

Cam asa ceva pt ca o aparatura completa de IA costa de la 1800 euro in sus plus munca de selectie de cel putin 5 ani in sus .
Si cu ce te alegi?
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde Bambucha » 04 Feb 2015, 17:25

lucky5strike scrie: Si daca tot suntem la comparatii, sa-mi zica si mie cineva cam ce reprezinta Danemarca, UK, Germania... pe plan apicol... 8-)

7 ani de la cunostinta cu capitalismul... si visul continua... In matca AI de 500 de euro... sau insulara la 100 Euro...cu patalama dupa ea... o sta apicultura de top? :roll:

Pozitia mea este: sub nici o forma.

In 10-15-20 ani vei avea si in Ro, toata agriotrava din tarile de mai sus, si biodiversitate catre 0. Oare vom mai face la fel de multa miere la nivel national intr-un astfel de mediu? (care deocamdata inca este relativ curat).

LE. am luat-o offtopic... se poate sterge daca nu se incadreaza.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 04 Feb 2015, 17:35

Hans scrie:Buna ziua d-lor, interesanta discutia dvs., ...! Am citit cu citeva luni in urma (poate un an !?) un articol referitor la comportamentul biologic de fecundare (inmultire) al albinelor -studiu realizat de un Institut de cercetari din Germania. Daca gasesc revista am sa traduc daca doriti articolul (poate numai partial, deoarece este destul de vast!)
Cu stima!

Va salut Hans, eu unul sunt curios de articol si cam ce concluzii s-au tras in urma studiului. (fie si numai un link, daca e prea lung articolul). Multumesc
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cobi » 04 Feb 2015, 18:18

cristi_vidican scrie:Ceea ce eu am scris, dacă e citit cu inimă deschisă, e ca să sprijin ce se produce la noi.

Ce rasa de albine ai in stupina? Cumperi matcile sau ti le faci singur?
cobi

Mesajde feederman » 04 Feb 2015, 18:25

cristi_vidican scrie: Vorbesc cu un crescător de regine ... Din ce tragi pentru vânzare? Zice: Am luat de la Institut 10 mătci, 8 au fost proaste, am ales 2. Trag din ele.
Îi recomand unui prieten să cumpere. Cumpără vreo 30-40. Îl întreb cum au mers? zice: prost! Nu mai cumpăr.
Vorbesc cu altul, care a luat tot din acel loc, aceeași concluzie. Mă tem că asta e selecția la noi pe Carpatină.

Am avut acelasi tip de experienta. Mediocre. Reiterez opinia mea cu privire la zisa rasa carpatina. Este produsul ambitiei unor grupuri cu pretentii de monopol si reprezentare unica in domeniu, care nu pot sa o selectioneze, pentru ca nu exista, dar doresc sa o impuna , spre gloria lor pseudostiintifica. Avem ecotipuri ale albinei carnica, metisata cu alte rase, caucazica , ligustica, macedonica. Romania are particularitati pedoclimatice care pe termen scurt si mediu vor ramane neschimbate, iar albina locala este cea mai adaptata la aceste conditii. Experienta apicola a Romaniei, a aratat compatibilitatea albinei locale cu albina carnica. Viitorul albinei locale este legat de carnica. In concluzie orice infuzie de carnica este binevenita, mai ales daca a trecut printr-un proces de selectie. Nu are rost sa reinventam roata, cu atat mai mult cu cat se stie ca orgoliul nu ne plateste facturile.
Ultima oară modificat de feederman pe 04 Feb 2015, 18:30, modificat 1 dată în total.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde lucky5strike » 04 Feb 2015, 18:26

cristi_vidican scrie:tu știi ce reprezintă matca de 500 de euro?
Dacă X merge la un institut serios de creștere a reginelor și vrea o astfel de matcă, va trece destul de multă vreme până îi va convinge să i-o vândă.

"Primul venit, primul servit." Se aplica in orice entitate comerciala. Daca nu, poate e cerere prea mare... dar, mira-m-as. Mai degraba, este interes economic de grup. Pentru a induce un comportament urmarit la nivel de piata.
cristi_vidican scrie: O matcă de 500 de euro are muncă mult mai multă în spate decât valorează ea.
Până se ajunge la o astfel de matcă, sunt sute de mătci care sunt eliminate.

Sincer, ma indoiesc ca le elimina, mai probabil le mai dau o sansa prin usa din dos...
cristi_vidican scrie:Noi de ce nu putem să facem așa ceva?
Problema e că atunci când cineva vine și vrea să facă așa ceva, cei care nu vor, sau nu-și permit, sau nu pot, dau în el.

Un program pe albina autohtona (la care se refera topicul) nu ar aduce deservicii nimanui.
PS: singurul care a "dat", ai fost tu, in parteneri e discutie, si de asta am si intervenit.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 04 Feb 2015, 18:32

Parerea mea este ca ne cramponam prea mult de hartii si prea putin de rezultate reale.

Albina din tara asta este perfecta pentru noi.

Altundeva sta buba.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 04 Feb 2015, 18:38

lucky5strike scrie:Parerea mea este ca ne cramponam prea mult de hartii si prea putin de rezultate reale.

Albina din tara asta este perfecta pentru noi.

Altundeva sta buba.

150.000 (o suta cincizeci de mii) de LIKE-uri!!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 04 Feb 2015, 18:47

cristi_vidican scrie:Problema e că atunci când cineva vine și vrea să facă așa ceva, cei care nu vor, sau nu-și permit, sau nu pot, dau în el.

:lol: :lol: :lol: :lol: 8-)
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2015, 19:59

Cristi V.
E greu ? Cam ...da. :lol: Ia cu apa sa nu-ti fie greata :lol: Eu am baut si sa stii ca mai taie.
Am ajuns la o concluzie."Omul Carpatin" pana nu da cu capul si pana nu ia o gura de rahat in viata (sunt multi ce halesc cu canciocul ) , nu se trezeste.Poti sa-i faci dovada si sa-i aduci orice logica si orice argument.Nada.
Asa ca ... fiecare cu pasarica lui.
UIte, exista colegi ce au ultima linie de la ICDA.Au rezultate 100 % :roll: .Sunt colegi ce au Carpatina de la Bunica.Unii au renascut cu Carpatina de la un Mos ce a murit imediat ce a predat ultima matca .Altii au de la varful "Ciomu".Fiecare are macar o jumatate de gaura din buric. La ce sa te mai chinui? Sa iexplici ca-i bine sa iei in considerare la selectie si Fecundarea de sub lupa? Ce-i aia ?? Metode capitaliste ce vor sa scoata Carpatina dintre Carpati. Huo !!
Vrem sa avem dar sa nu facem nimic.Nici selectie si nici hartii.Nici programe de cercetare si nici protectie.Nici fecundare controlata da nici I.A. !!

Mai mult ca oricand suntem acilea:
"Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…” IL Cargiale
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde XXL » 04 Feb 2015, 20:23

...subiectul incepe sa semene cu bataile din bar din filme
fiecare da cu ce poate in cine nimereste

...apropo ce au facut buckfast-urile sau carnica in 2014?
nu tot din sac au trait pana'n tei?
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde lucky5strike » 04 Feb 2015, 20:28

Cunosc in tara destule stupine bine asezate, unde se foloseste albina autohtona. Deci se poate.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2015, 20:33

NU .nu a fost musai cu sirop.
Anul trecut , cine o iesit in primavara si o ciugulit din rapita, o prins teiul pe +. Drept e ca pe vetre fixe e mai greu. Cu cateva exceptii :lol: unde exista cules NON STOP pentru sute de familii pe o singura vatra.Acolo ,nu este cules in zilele de sarbatoare intre orele 1 si 1 si 10 minute... noaptea cand se schimba tura. :lol:

In discutie aici e Carpatina si omologare + recunoastere. Cristi V, nu incerca decat sa scoata in evidenta ca exista oameni (romani get beget) ce insamanteaza artificial.Si culmea, exista si recunoastere la nivel european a acestuia. Nu ar fi bine sa vedem cum facem ?? Cum punem de-o selectie pe ce ne doare?? Sau mergem inainte cu ...noi nu ne vindem tara!
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2015, 20:36

lucky5strike scrie:Cunosc in tara destule stupine bine asezate, unde se foloseste albina autohtona. Deci se poate.

Sigur ca se poate !! Cine zice ca nu ??
Dar e posibil sa crestem si sa selectionam acolo?? Daca da, cum si in ce fel? Si cine??
Ioan Guist

Mesajde XXL » 04 Feb 2015, 20:43

...in ceea ce priveste reginele provenite din IA sunt multe pareri
ca ar pica dupa primul an.
cat adevar si cat e legenda in asta?
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2015, 20:46

Poate sa pice .Treaba lor ! Cand vorbim de selectie, IA e ce-a mai buna ...arma si cea mai sigura.Dupa ce ajungi la o linie de top, poti fecunda cum vrei.
Cat despre picat dupa un an, lucrurile sunt mai nuantate.
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE