Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde Dila Daniel » 05 Feb 2015, 20:07

Dragi colegi de "suferinta"
Personal,consider ca noi suntem inca la nivelul "buni la toate"...dar nimic nu facem bine!
Visez inca(am mai afirmat in trecut)sa vina vremea cand eu,producator de produse apicole,roiuri si familii de albine,sa nu mai fie rentabil sa-mi fac matcile singur.Atat d.p.d.v.financiar,cat si calitativ.Si daca la calitati,sunt absolut sigur ca am variante(producatori),la pretz...mai e de asteptat.
Si nu ca nu s-ar vrea,dar inca nu avem crescatori,care sa isi permita sa scada pretul,pastrand calitatea.
Referitor la matci,
Nu ma intereseaza cum le cheama,ci ceea ce fac ele.(multe sunt de zis aici)
Nu ma intereseaza sa fie "varfuri",ci o cat mai uniforma intretinere si dezvoltare a familiilor lor,de-a lungul unui sezon(80%)

Cat priveste rasa Carpatina si omologarea ei,si eu sunt pentru,
...dar deocamdata asta vine dintr-un sentiment ce tine poate mai mult de nationalism,decat de rezultate practice.
In fiecare an "testez" si fac hibrizari.Chiar daca eu "cred' ca stiu ce fac,NATURA decide!
Fara insamantari artificiale,nu se pot scoate produsi "puri".Insa tot ce este"pur",are si o latura cu neajunsuri,ce nu se vede imediat.
Eu...am invatat genetica! Gata!
De ce gata?...pentru ca am invatat...ca la albine este asa de complicata genetica(prin lipsa "tatalui" si numarul trantorilor la fecundare)fata de alte vietuitoare,incat sunt fiul ploii sa pot avea macar pretentia ca stiu ce fac! :D
Stiu doar ce incerc si ce asi vrea!

semnat
...un crescator de matci...personale...naturale...fara nume...fara carte... :D
Va tzuc!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde XXL » 05 Feb 2015, 20:35

..dk a-ti avea laborator cu IA.... zona protejata ....resurse
cati dintre voia ar alege sa selectateze o carpatina pura
si cati ar opta pt o linie de hibrizi?

asta in scopul obtinerii unor productii mai mari de miere?
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde joohny » 05 Feb 2015, 20:46

[quote="Dila Daniel"] ...ca la albine este asa de complicata genetica(prin lipsa "tatalui" si numarul trantorilor la fecundare)fata de alte vietuitoare ...
Va salut.Parerea mea este ca trintori sint,problema e ca ei nu sint maturi sexuali.Genetica spune ca (vorbim uman) ,ovulul se fecundeaza si cu spermatozoid matur si cu cel imatur insa este diferenta intre cei 2 urmasi. .Tot genetic (vorbind uman) la prima ejacolare spermatozoizii sint cei mai maturi dupa care ejacolarea se face insa nu sint maturi =>in acest caz urmasi cu probleme in general.Tot genetic (si tot uman) se spune ca,cu cit diferenta dintre barbat si femeie este mai mare (vorbind ca virsta)=>urmasii sint mai inteligenti (destepti).Exemplele ar putea sa continuie ...Deci banuiesc ca si in cazul geneticii fam. de albine este la fel.Concluzie:pt. a avea matci de calitate trebuie sa avem nu trintori ci trintori multi si maturi sexuali. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 00:16

Dila Daniel scrie:Referitor la matci,
Nu ma intereseaza cum le cheama,ci ceea ce fac ele.(multe sunt de zis aici)
Nu ma intereseaza sa fie "varfuri",ci o cat mai uniforma intretinere si dezvoltare a familiilor lor,de-a lungul unui sezon(80%)
Cat priveste rasa Carpatina si omologarea ei, si eu sunt pentru,
...dar deocamdata asta vine dintr-un sentiment ce tine poate mai mult de nationalism,decat de rezultate practice.

Nu e o rusine sa fii nationalist. Mai ales in sens economic. Curata virtute, azi. Natiunile cu traditie capitalista practica virtutea asta, e un lux pe care si l-au rezervat. Vai de steaua noastra.

De ce sa-l platesc eu pe danez sau pe francez sau pe neamt, cand pot sa-mi platesc unul local, care poate sa-mi faca o treaba buna?

Genetician sau crescator, nenea in cauza obligatoriu sa fie un bun practician, un perfectionist.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicus » 06 Feb 2015, 00:19

In 2013 am avut onoarea sa vizitez o ferma de 2500 familii, in Franta. Cel care ne a vorbit (si desenat) a spus la un moment dat:
Vin destui sa mi vanda matci , iar eu le spun:
-le cumpar, insa daca se dovedeste ca nu au performantele matcilor mele , imi platiti 10 x suma incasata!?!
Matci caucaziene (fiindca picau bine pe culturile lor) lucrate .. natural, din -4 linii .

Acum.. cine stie si cate nu ne a mai spus... 8-)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Dila Daniel » 06 Feb 2015, 00:27

Joohny,prin "lipsa tatalui" ma refeream la ou nefecundat...implicit rolul important al materialului genetic al trantorelui,care defapt este al mamei lui...etc!
Scuze daca nu m-am exprimat corect,insa asta am vrut sa evidentiez.Nu este ca la alte vietuitoare un tata si o mama,si obtinem produsul prin incrucisare directa...
Cu cat de duci mai departe in descendenti,cu atat influenta trantorului devine mai importanta.Si cate nu mai sunt.
Deasemenea,la matca,schimbarea caracterelor dominante cu altele recesive,in functie de mai multi factori(chiar si zona geografica)...iar e complicat.
Deaceea zic.Teorie stiu!
Destul de multa ,ca sa-mi dau seama ca nu stiu ce am in stupina! :D
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 00:32

Francezul stie ca tara ta e acolo unde platesti taxe. Plus ca el s-a nascut, a trait si va muri intr-o tara din lumea I .

Apicultura noastra, are ea destule incercari. Mai exista si o competitie la nivel regional/mondial de care rareori suntem constienti.

De preferat sa ne aparam specificul apicol. Nu e cazul sa devenim o masa de albine besmetice.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 00:40

Pana ne-or blagoslovi aceia care se inhama la cercetare cu o Carpatina cu tidula... pana vor rezulta familii cu caractere stabile...

Ne mai trebuie si apicultori cu ochiul si priceperea necesara sa se inhame sa evalueze aceste linii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Dila Daniel » 06 Feb 2015, 00:40

Cristi,sti cum este cu albina noastra(asta in capul meu)?...cam ce a fost si in al tau cand ti-ai luat L-ul 200... :)
Nu aveam noi loganuri papuc?
...nu trebuie sa raspunzi! :)

Serios iti spun.Ca ii zice Carpatica,ca ii zice Craioveanca sau Guatemaleza...sa ma multumeasca!
Daca am de ales intre doua produse(mobil sau imobil,de mancat sau de purtat...),ele multumindu-ma la fel,da...sigur aleg pe cel made in Romania.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 01:55

Pe vremea cand ma jucam cu familii de italiene, erau un deliciu. Toamna le bagam cu regularitate pe 10 rame, cu 16-18 kg miere... de obicei pe cuib reconfigurat, o singura data si pe magazin, plus resturi ce erau pe jos. Iarna cereau primele turta. Primavara ieseau pe 8 rame si la inceputul prunului ramaneau tot cu regularitate fara un dram de miere, in schimb cu un maclavais de puiet si pastura... in lada 10 Dadant cu magazine, cam asa o tineau tot sezonul, erai tot timpul in priza. La stare de echilibru asemenea familii excelau in albina si cam atat....

Zilele astea am facut niste turte mai mult din inertie. Iarna trecuta am scos destule familii fara sa mai dau turta peste iarna. Iarna asta e posibil sa trec foarte multe familii fara sa mai dau turte. Albina autohtona este mai bine conectata la mediu.

Drept ca erau mai aspre iernile pe atunci, dar totusi.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Dila Daniel » 06 Feb 2015, 04:41

lucky5strike scrie:Zilele astea am facut niste turte mai mult din inertie. Iarna trecuta am scos destule familii fara sa mai dau turta peste iarna. Iarna asta e posibil sa trec foarte multe familii fara sa mai dau turte. Albina autohtona este mai bine conectata la mediu.
Drept ca erau mai aspre iernile pe atunci, dar totusi.

tati...textul de mai sus este pe bune?...asta este argument?
Atunci...bun venit in lumea mea...unde turtele nu se folosesc la iernare!
...inseamna ca am numai carpatina!...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde valter » 06 Feb 2015, 07:25

Se vede clar ca melanjul de rase si hibrizi este de neevitat.Impurificarea raselor este din ce in ce mai profunda.

dar nu pot sa nu observ ca, de cand avem infuzii de altceva decat rasa autohtona productia de miere din Romania creste continuu de la aproximativ 20.000 de tone la 12-13.000 de tone;
Sa nu indrazneasca cineva sa-l acuze pe Dumnezeu ca nu ne da ''conditii'' ori sa dam vina pe noul val de apicultori care vrea''numar'' pentru ''masuri''.

Carpatina aducea 30-50 kg de salcam, 20-30 kg de tei, 50-60 kg de floare...cine o trage in jos...lipsa IA?

PS.Sa continuam sa ratacim!!!
Cei paradoxal pentru mine. Majoritatea celor care sustin altceva decat rasa autohtona au mai putin de 10 ani in bransa si doar 5-6 de altceva decat Carpatina.Da-s profesori si buni observatori.
valter

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 11:33

Daniel, nu stiu ce faci tu, dar sunt ani cand te poti frige serios fara o turta. Nu ma refer atat la pierdere per efectiv, cat la pierdere per familie. In D10.

Valter, despre evolutia productiei, e simplu: avem paduri spoliate, avem alte soiuri de floare, avem chimizare, avem familii mai multe...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 11:51

Daca la albina autohtona sau cea italiana poti constata un specific de insusiri, la matcile din buckfast pur si simplu nu am vazut acest specific.

Despre aspect, exigentele pe matca autohtona sau pe cea ligustica sunt foarte mari. La cele buckfast am vazut ca aspectul suporta o variatie foarte mare.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kiloz » 06 Feb 2015, 12:44

Exigente de uniformitate nici nu se poate sa aiba.Sint mai multe linii si variante,depinde de furnizor!Sint linii concepute pe baza albinei brune,lingustica,carnica si 2-3 variante africane.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Ioan Guist » 06 Feb 2015, 12:57

Inca o data,
Despre ce vorbim noi acilea?? Despre ce albina ??
Despre omologarea si selectia cui?
Si mai mult decat ca celalalte sunt catastrofe dar a noastra-i gigea , alt program de ameliorare mai stim?

Stati sa vedeti maine la televizor, pe la ora 21 , ce ditamai programele sunt pregatite pentru AM Carpatina.
Avem extrem de multa experienta si programele sunt cele mai inteligente.Problema e ca lipsesc cu desavarsire.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE