Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde BUNKA » 20 Noi 2011, 19:35

doruuu scrie:Astazi , 20.11.2011, am avut o zi frumoasa , cer senin , fara vant , temperatura 7 - 8 grade celsius. Am verificat condensul de pe celofanul dintre corp si capac si nu am descoperit asa ceva dar in schimb am gasit la 8 din 12 stupi albinele gramada pe leaturile superioare ale ramelor. Mentionez ca am stupi verticali cu fund antivaroa si tabla trasa cam 40 %. Normal la o asemenea temperatura , nu trebuiau sa fie in ghem ?

Sub folie la nivelul ghemului e mai cald, la 7-8 grade afara sub folie cam cat crezi ca sunt...la peste 10 grade ce se intampla?...se afana ghemul!
Stai linistit, daca nu e condens si au papa e perfect!
BUNKA

Mesajde doruuu » 22 Noi 2011, 18:28

Merci pt.incurajari! Au papa , au tratamentele facute , n-au condens , au paravan , deci asteptam primavara... :D
doruuu

Mesajde andrei83 » 27 Noi 2011, 09:51

Domnilor, va rog frumos, lamuriti-ma si pe mine. Daca va uitati putin mai sus o sa vedeti ca am avut cam acum o saptaman niste probleme cu umezeala in stup, probleme de care, zic eu, am scapat cu ajutorul domnului BUNKA (va multumesc din nou pt sfaturile dvs.) dar acum mai am o problema...am fost ieri la ele dar fiind frigulet de deschis stupul nici nu s-a pus problema, dar uitandu-ma eu printre gratiile anti-soareci am vz F multa albina moarta (nu stiu exact CAT este "F multa albina moarta" dar pentru ochiul meu de incepator ce am vz m-a cam panicat, sa zic ~50 de musculite poate chiar mai mult). Acum m-am uitat si eu la cea am mai invatat de la dvs. decand citesc pe aici si pe forumul vechi:
-mucegai sau urme de umzealape ele nu (vedeti postul meu de mai acum o saptamana) care defapt a fost si prima mea grija
-"funduletul" curat deci nu s-au stricat la mate
-roase de vreun soarece nici nu ma prea asteptam
Altceva poate imi spuneti dvs. ce sa verific pt ca eu atat am stiut.
Defapt mint, am incercat decat la unu sa le numar dupa ce le-am strans, dar m-am oprit pe la 30 ca imi venea sa imi smulg parul din cap.
Poze, cu toata parerea de rau, nu sunt, aveam la mine un tel incredibil de prost si oricum cred ca imi trebuia unul cu steady-shot ca imi cam tremurau manile (si nu de frig :D ).
Marog, dupa un extraveral aseara ca sa pot adormi m-am pus putin pe ganduri, pana sa inchid ochii, si daca am sau nu dreptate dvs. spuneti-mi : m-am gandit eu ca poate ma agit si putin degeaba, ca poate ce am vz eu pe fundurile stupilor era decat o "schimbare de generatie" toamna fiind considerabil de lunga anul asta (cel putin in zona asta a tarii pa langa Bucuresti :) ) m-am gandit eu ca s-ar putea sa fi intrat si cu ceva mai multa albina aproape de "pensionare" si de aici nr. F mare (dupa ochiul meu) de albina moarta pe fund asa de devreme in iarna.
Cu scuzele de rigoare pt. postul destul de lung, astept cu sufletul strans "linistirile sau nelinistirile" dvs. :)
Va multumesc
Andrei
andrei83

Mesajde ciptheman » 27 Noi 2011, 10:00

30 de albine e un nr neinsemnat eu zic sa nu iti faci griji.la primele valuri de frig cad de obicei albinele neviabile sau cele care au fost surprinse in afara ghemului, e normal sa ai mortalitate iarna dar sa nu fie exagerat de mare, atunci ai o problema dar la 30-50 de albine...
ciptheman

Mesajde andrei83 » 27 Noi 2011, 10:25

Pai da sunt mi mult de 30 de albine, am citit si eu un post parca tot pe acest subiect, in care spunea un coleg ca gasise si el pe fund albine moarte si a avut cam aceasi reactie ca mine, de panica, si de acolo am invatat ca nu trebuie sa ma agit pt fiecare albina moarta si de numarul max admis ca pierderi neansemnate (20-30) dar la mine v-am spus sunt mai multe, nu stiu daca erau la vreunu din ei mai putin de 50...asa...din ochi...ca dupa cum am zis nu am avut "curajul" sa le numar la nici unul pe toate.
andrei83

Mesajde ciptheman » 27 Noi 2011, 11:08

artunci fa ti curaj si numara ca sa stim despre ce vorbim, hai fugi si spune rezultatul ca asa pe bezna nu nimerim nimic.
ciptheman

Mesajde andrei83 » 27 Noi 2011, 11:27

ciptheman scrie:artunci fa ti curaj si numara ca sa stim despre ce vorbim, hai fugi si spune rezultatul ca asa pe bezna nu nimerim nimic.

Pai nu prea am cum ca e ceva pana acolo si la cum s-au pus astia pe noi cu cauciucurile de iarna mi-e cam frica sa mai merg, asa departe nu e (cam 16km) dar nu sti unde te pandesc astia, oricum eu iau in calcul cam 50 de musculite "pensionate" per stup .
Problema e ca, asta am iutat sa spun, la toti 4 stupii am scos cate 2-3 trantori la unul dintre ei (la care m-i s-a parut si cu cele mai mari pierderi pana acum-repet...din ochi) am numarat la el 8 trantori printre albine.
Si apropo de trantori la dvs. au tinut trantorii pana recent asa ca la mine ca personal m-i se pre ca au fost cam "logevivi" trantorii de anul asta sa fie oare tot datorita toamnei lungi de anul asta...marog cam deviez de la subiect...ca tot vb de acest stup ieri cad curatam albinutele de pe fund am obs ceva ce mi-a dat putina speranta, adica datorita deranjului care le provocam prin curatenie cateva din albine au parasit ghemul si au sarit pe betisorul cu care ma chinuiam sa curat mustele...acum eu consider asta un semn bun ca sunt totusi active la temperatuta care era ieri pe la ora 12:00-13:00 adica nu mult peste 0 grade, dvs. ce credeti ?
andrei83

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2011, 13:39

nu-ti mai fa griji..se intampla de multe ori sa mai pice un interval unde nu este hrana sau cine stie..eu de ex am avut o astfel de situatie la unul, am lasat sa traga hrana de pe o rama ce trebuia extrasa apoi albinele au fost surprinse de frig si asta a fost...pb e sa nu gasesti situatii aiurea generalizat in stupina, eu am mutat stupii pe paleti inca din octombrie cand inca mai zburau, am avut depopulari in unele lazi si popularea altora...asta e in final tot la mine sunt pb e ca unii sunt mai tari si altii ca niste roisori...asta e , important e sa supravietuiasca si o sa reglez situatia in primavara.
am observat o iernare mai buna cu urdinis superior mic fara folie, stil canadian american..e mult mai ok asa.
BUNKA

Mesajde andrei83 » 27 Noi 2011, 13:49

Sa stiti ca acum ca ati mentionat si de posibilittea asta mi-am amintit un mic detaliu pe care l-am obs mai acum ceva timp cand si eu imi mai permiteam sa mai ridic podisorul datorita temp mai maricele pe atunci...gaseam albina pe rama/ramele de dupa diafragma si incercam cat puteam...asa pe fuga nici sa o lungesc prea mult cu podisorul deschis... sa scutur din ele inapoi in ghem nu de alta dar chiar ma gandeam cum isi pot tine ele cateva musculite...adevarat cu mancarea langa ele...caldura destula ca sa supravetuiasca. Si va multumesc din nou dnl BUNKA pt raspuns. :D
andrei83

Mesajde popik50 » 27 Noi 2011, 18:06

Cam la cate grade celsius ies albinele la zborul de curatire ? Maine o sa fie la noi in oltenia 12 - 13 grade si ma gandeam ca poate e o posibilitate pentru ele :)
popik50

Mesajde horia_ch » 27 Noi 2011, 18:39

Vei avea zbor. Foarte probabil. :D
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde claudiu13popa » 27 Noi 2011, 20:46

Este bine sa lasam ramele dupa diafragma sau, dimpotriva, trebuiesc scoase?
Am vazut in anii anteriori ca mucegaiul apare mai mult pe ramele din exteriorul cuibului.
claudiu13popa

Mesajde proapis13 » 27 Noi 2011, 21:06

claudiu13popa scrie:Este bine sa lasam ramele dupa diafragma sau, dimpotriva, trebuiesc scoase?
Am vazut in anii anteriori ca mucegaiul apare mai mult pe ramele din exteriorul cuibului.

Bine ai venit pe forum
Daca o sa-ti faci timp sa citesti cele 12 pagini scrise pana acum o sa te dumiresti despre ce e vba
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde claudiu13popa » 27 Noi 2011, 21:12

A fost prima intrebare. Pe viitor voi scrie ceva mai cu cap. Multumesc pentru raspuns.
claudiu13popa

Re: Iernarea albinelor - OFF TOPIC

Mesajde pin » 27 Noi 2011, 21:37

Scriu acest mesaj OFF TOPIC pentru utilizatorii "vechi" ai forumului acesta (si a altor forumuri in general pentru ca atitudinea e aceeasi).
Daca moderatorii considera necesar ii rog sa-l stearga.

Desi cei care publica mesaje pe forum o fac de multa vreme si se "cunosc" intre ei (unii chiar si in realitate) pentru un cititor al forumului discutiile par "deschise" si se simt incurajati de modul in care decurg discutiile sa intervina si se asteapta sa li se raspunda. In realitate acest gen de forumuri profesionale sunt oarecum inchise si nou venitii nu sunt chiar "bine primiti" in ciuda mesajelor de incurajare. Va asigur din experienta proprie ca acest mod de "welcome" in care sunt trimisi sa citeasca ce s-a mai scris nu e incurajator pentru un nou venit si de multe ori cred ca efectul perceput e de respingere. Nu stiu altii cum sunt dar eu citesc aproape tot ce-mi cade in mana. Asa ajung si pe forumuri (cautand informatie pe internet) si nu de pe forumuri la citit (se mai intampla sa gasesc si pe forumuri link-uri catre alte carti totusi). In momentul in care pun o intrebare inseamna ca nu am gasit eu informatia (desi cred ca am citit mai multe carti de apicultura decat multi care posteaza pe forum) sau ca e o problema "presanta" pentru mine. Dumneavoastra aveti EXPERIENTA care ne lipseste noua incepatorilor si aceasta va pune in postura de a cunoaste lucruri mai mult sau mai putin simple care nu sunt scrise in carti pentru ca cei care le-au scris au omis considerand ca sunt lucruri care "se stiu". Sa pui pe cineva sa citeasca 12 pagini in urma in loc sa-i spui "scoate-le" sau "lasa-le" este "descurajator". Daca vrei sa-l ajuti "fa-o" ca tot ai pierdut timpul sa postezi. Daca nu vrei sa-l ajuti "abtine-te" sa da-i sfaturi de genul asta ca nu sunt constructive. Daca nu primesc un raspuns oricum mai caut pe forum si in cele din urma gasesc raspunsul oricum doar ca-mi ia cateva ore in plus si am "sansa" sa mai vad cine se impunge cu cine dintre "grei" si sa ma distrez putin in ceea ce priveste "gramatica" unor "colegi de forum".

Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest mesaj.
pin

Mesajde gica » 27 Noi 2011, 21:57

pin,cu scuzele de rigoare te rog sa ma crezi ce cele scrise de tine ma duce cu gandul la vreo 3 situatii.
1. Daca eu am scris un lucru de vreo cativa ani de vreo 30 de ori si s-au plictisit toti care crezi ca e raspunsul?
2. Daca cele scrise benevol pe mine m-au costat cateva ore din viata asta scurta ce drept ai tu sa-mi ceri sa mai scriu si a 31-a oara.O ora de-a ta e scumpa pentru tine,nu?O ORA DIN VIATA MEA E ZERO PENTRU TINE.
3.Si totusi mai este si varianta - ce-i mai mult la cotofana,pene albe sau pene negre.In general te scot in decor cei care nu au scris decat contre.Si aici ai dreptate.
Sa te vad acum.Esti convins ca atunci cand pui o intrebare chiar ai nevoie de raspuns?
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR