Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2015, 10:09

cornelioandanciu scrie:... parca citisem despre cadavrele albinelor care sint bolnave de nosemoza ca sint foarte friabile..

La alta boala sunt friabile....la nosema abdomenul este umflat iar corpil umed....la prima vedere
unde a avut loc zborul de curatenie si nu sunt pete evidente si mortalitate mare,sauza mortii se stabileste doar de catre laborator :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2015, 10:11

paul scrie:Am uitat sa precizez ... nu am nicio pata pe spetezele ramelor, nu am umiditate si nici mucegai. Doar putina apa prelinsa in coltul din dreapta spate ( cuiburile le am pe stanga) , in zona fara rame !

Posibil polen toxic pa rama marginase...alta explicatie logica nu exista :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 15 Feb 2015, 10:59

laur1 scrie:proapis13. doar capul?

Doar capul !
Musafiri nocturni la urdinise.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 15 Feb 2015, 12:09

la vreo cativa s-a prelins apa de pe capace si s-a infiltrat in cutii intr-un colt... Nu erau cu capul in celule ci stateau asa ... pur si simplu ! Celelalte 4 intervale nu aveau nici o problema. Care ar fi explicatia ???

Miere /serbet curs peste rame da acest efect = imparte /sparge cuibul si partea care pierde contactul cu ''caloriferul'' se duce .
Daca a fost apa nu miere/serbet conteaza mai putin .
nae

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2015, 19:38

paul scrie:...iar la unul a murit un interval(intreg) de albina bine populat . Asta ... n-o inteleg ! Albina multa era, miere era full si ele erau moarte pe intreg intervalul. Nu erau cu capul in celule ci stateau asa ... pur si simplu ! Celelalte 4 intervale nu aveau nici o problema. Fiind frig nu le-am mai starnit sa scot rama de acolo si le-am lasat asa. Care ar fi explicatia ???

Daca era interval de margine, exista o explicatie...gerul. Am patit la fel anul trecut la 2 stupi. Intervalul dintre marginasa si peretele cutiei. Ambii stupi capat de rand pe directia din care bate viforul. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 15 Feb 2015, 20:20

Florin Dobre scrie:Daca era interval de margine, exista o explicatie...gerul. Am patit la fel anul trecut la 2 stupi. Intervalul dintre marginasa si peretele cutiei. Ambii stupi capat de rand pe directia din care bate viforul. :idea:

Nu a fost vorba de un stup marginas (capat de rand) !
Nu inteleg de ce-ar fi murit de frig deoarece am polistiren extrudat de 5 lipit de peretele exterior pus in interiorul stupului, rama(pe fata exterioara inspre polistiren nu erau albine), iar pe intervalul format din aceasta rama 1 si rama 2 s-a produs mortalitatea. Si culmea, era foarte populat (intervalul). Sper sa nu fi fost si regina pe acolo ca ... am pus-o ! :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Closcutz » 15 Feb 2015, 20:30

paul scrie:
Florin Dobre scrie:Daca era interval de margine, exista o explicatie...gerul. Am patit la fel anul trecut la 2 stupi. Intervalul dintre marginasa si peretele cutiei. Ambii stupi capat de rand pe directia din care bate viforul. :idea:

Nu a fost vorba de un stup marginas (capat de rand) !
Nu inteleg de ce-ar fi murit de frig deoarece am polistiren extrudat de 5 lipit de peretele exterior pus in interiorul stupului, rama(pe fata exterioara inspre polistiren nu erau albine), iar pe intervalul format din aceasta rama 1 si rama 2 s-a produs mortalitatea. Si culmea, era foarte populat (intervalul). Sper sa nu fi fost si regina pe acolo ca ... am pus-o ! :o

Daca nu mai are regina(ceea ce nu cred) cand il deschizi albina ventileaza si sare pe tine instant! Unele au chef de plimbare, mai ales daca ai lasat in cutie si rame dupa diafragma. Sau daca rama di margine nu le-a asigurat hrana de calitate sau s-a terminat, sau albinele s-au rasfirat si in urma unui ger alea au fost surprinse si nu au mai beneficiat de protectia termica a ghemului...
Closcutz

Mesajde irina » 15 Feb 2015, 20:32

paul scrie:
Florin Dobre scrie:Sper sa nu fi fost si regina pe acolo ca ... am pus-o ! :o

Paul, las' ca am eu unul care se pregătește de .....roit :lol: poate vrei o botca ;) Sau apelezi la Florin....cică are matci la...... rezerva ;)
irina

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2015, 20:41

Ceva nu se leaga. Ghemul are forma elipsoidala. Nu ai cum avea interval full de albina si apoi imediat urmatorul interval sa fie neocupat. Trebuia sa ai si acolo o calota de ghem...mai mica dar trebuia sa fie acolo. Probabil n-ai observat si albina aceea a sucombat surprinsa de ger si a cazut intre rame...se mai intampla. :idea:
Am avut un caz similar anul asta...cel deranjat de caini. Un roi ce-i drept dar bine strans pe 4 rame.
In prima faza au cazut cca. jumatate din populatie pe fundul lazii si kaput. Apoi ghemul nu si-a mai gasit echilibrul termic. S-a depopulat incet si sigur pana s-a stins.
A ramas matca impreuna cu 2-3 sute de albine.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2015, 20:42

irina scrie:Paul, las' ca am eu unul care se pregătește de .....roit :lol: poate vrei o botca ;) Sau apelezi la Florin....cică are matci la...... rezerva ;)

Nu cobi pana nu te vezi cu matca ramasa in stup. La noapte-i ger... :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 15 Feb 2015, 20:47

Closcutz scrie: Daca nu mai are regina(ceea ce nu cred) cand il deschizi albina ventileaza si sare pe tine instant! Unele au chef de plimbare, mai ales daca ai lasat in cutie si rame dupa diafragma. Sau daca rama di margine nu le-a asigurat hrana de calitate sau s-a terminat, sau albinele s-au rasfirat si in urma unui ger alea au fost surprinse si nu au mai beneficiat de protectia termica a ghemului...

Albina era ... foarte linistita ! Observand ca pe intervalul respectiv nu misca nimic am departat usor cu dalta ramele ca sa pot observa ce se petrece acolo. Abia daca au zburat 2-3 albine din cauza deranjului ! Miere mai aveau pe intervalul respectiv (pe ambele rame) mai mult de 3/4 pe fiecare rama ! ;)
@ Irinuco, esti o fericita ! Roi timpurii, poti forma familii ajutatoare si ... rupi salcamul ! :lol: Lasand gluma la o parte, cred ca ar trebui sa unifici cat mai rapid respectiva familie cu un roi mai slabut !
@ Florin ... urmatorul interval ar fi trebuit sa fie format din fata exterioara a primei rame si diafragma sa-i zic asa din polistiren extrudat ! La toti stupii am polistiren extrudat in postura de prima si ultima rama. La foarte putini am observat albine intre polistiren si prima sau ultima rama !
Nu stiu daca m-am facut inteles ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2015, 20:49

Ma mir. Multi dintre ai mei au preferat sa se pozitioneze catre diafragma de polistiren extrudat.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 15 Feb 2015, 21:33

Florin Dobre scrie:Ma mir. Multi dintre ai mei au preferat sa se pozitioneze catre diafragma de polistiren extrudat.

Nu te mira, la mine au preferat la fel ! Numai ca, in zilele mai caldute din noiembrie-decembrie le-am periat usor de pe fetele exterioare ale ramelor marginase, deasupra cuibului, pentru ca m-am temut sa nu inghete ! ;)
paul

Mesajde BRUMITA » 15 Feb 2015, 22:23

In carte scrie ca : In exterior ghemul prezinta un invelis, numit ,,coaja,,ghemului, format din albinele batrane, care stau nemiscate, strans lipite intre ele, dispuse in mai multe straturi, ca tiglele pe casa, cu capul orientat spre exterior.,,
Poate au murit de batranete . :!: :?:
Dacă ai mult , dă și altora din bunurile tale .
Dacă ai puțin, dă din inima ta.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde tudorascu » 15 Feb 2015, 22:44

De asta e fascinanta apicultura. Pana acum sunt 5 pareri, si pariez ca daca mai vine vreo informatie, mai apar 3-4 pareri.
tudorascu

Mesajde mellis » 16 Feb 2015, 00:42

paul scrie:
Florin Dobre scrie:Ma mir. Multi dintre ai mei au preferat sa se pozitioneze catre diafragma de polistiren extrudat.

Nu te mira, la mine au preferat la fel ! Numai ca, in zilele mai caldute din noiembrie-decembrie le-am periat usor de pe fetele exterioare ale ramelor marginase, deasupra cuibului, pentru ca m-am temut sa nu inghete ! ;)

Nu era mai bine gaurirea ramelor marginase sa se poata regrupa in caz de nevoie?
La rasfirarea ghemului, o data cu variatii mari de temperatura este posibil ca o parte din ghem sa se fi deplasat, o parte a pierdut contactul si a ramas acolo. Am vazut des albine ramase intepenite pe rame marginase dar nu atat de multe. Aveau loc pe deasupra ramei unde este mai cald sa treaca dintr-o parte in alta? Este posibil sa fi ramas blocate acolo din vreo cauza?
Spor in toate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR