Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2015, 10:22

alt stupar scrie:Ieri am vazut personal o "stupina" de vreo 240 de lazi. Zice omul ca belelele au inceput din noiembrie.
Deprimant...

Ca o curiozitate ...
La acest nr s-a ajuns datorită fondurilor?
Sau era o stupină așezată pe acest număr.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde csaa » 20 Feb 2015, 12:00

Adica au murit toate 240?????
csaa

Mesajde Ovidiu123 » 20 Feb 2015, 13:50

Pana acum toate cele 4 familii raspund prezent. Dupa o iarna nu tocmai grea in zona mea,familile arata ok chiar daca am intervenit inca de prin 15ianuarie cu turte. Momentan nu mai au turte dar in pricina celor 5-9grade celsius,se vor descurca sa isi traga mierea in cuib din ramele care mai au miere! Astazi vreau sa verific ramele marginase si daca le.au golit,ori le intorc ori le schimb! Albine sănătoase in continuare tuturor!
Ovidiu123

Mesajde proapis13 » 20 Feb 2015, 15:06

In Dolj,la granita cu Mehedinti,un unchi de-al unui coleg a pierdut peste 100 fam din peste 250 din noiembrie si pana la Sf. Ion...coleg de servici si de pastoral,19 fam de la introducerea in iarna...ambii au neglijat tratamentul sau nu l-au facut corespunzator si varoa si-a luat tributul...si mai este pana la primavara cand practic NU se mai poate face nimic...eventual unificari...cine ma are cu ce... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 20 Feb 2015, 19:29

Nu stiu daca e din cauza tratamentului. Am un coleg care le face tratament cand si daca isi aminteste si daca are bani. Cum bani nu prea are, ca si-a construit o casa, tratamentul este reportat pentru perioada urmatoare.
Cu toate astea nu a pierdut decat o familie in iarna asta, familie foarte slaba in toamna din ce spunea el.
csaa

Mesajde octavi » 20 Feb 2015, 19:51

nu vreau sa ma ia gura inainte dar, iernez pentru prima data cu albine si la un nr de 26 sau 25 familii nu stiu exact, plus o umbra de roi cu o baba de matca pe 2 rame, care a fost hranita periodic, si in 15 luna curenta toate erau prezente, miere am lasat poate chiar mai mult decat trebuia, tratamente am facut 2 in toamna atat, impachetare cum am stiut ca incepator, ce concuzie trag eu, ca cel mai important lucru este mancarea.
octavi

Mesajde CORNEL V. » 20 Feb 2015, 21:35

octavi scrie: ...ce concuzie trag eu, ca cel mai important lucru este mancarea.

Si albine,nu trebuie? :roll:
CORNEL V.

Mesajde mundumio » 20 Feb 2015, 22:06

proapis13 scrie:In Dolj,la granita cu Mehedinti,un unchi de-al unui coleg a pierdut peste 100 fam din peste 250 din noiembrie si pana la Sf. Ion...coleg de servici si de pastoral,19 fam de la introducerea in iarna...ambii au neglijat tratamentul sau nu l-au facut corespunzator si varoa si-a luat tributul...si mai este pana la primavara cand practic NU se mai poate face nimic...eventual unificari...cine ma are cu ce... :!:

Cat poate costa tratamentul la 200 de familii? maxim 100 RON.
Durata de efectuare? Probabil maxim o ora cu tot cu pregatit solutia.
Nu ai bani la 240 de familii de albine?
Decat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba.
mundumio

Mesajde mundumio » 20 Feb 2015, 22:14

Poate ar trebui sa se aprobe o lege ca in strainatate.
Sunt persoane avizate care te verifica si daca nu ai grija cum trebuie de albine te sanctioneaza sau ti se ridica dreptul de a le detine.
Saptamana aceasta am mers la socru.
Mi-a spus ca vecinu a impachetat stupii in saci de rafie.
Ma duc in gradina sa le vad cum zboara pentru ca era cald afara.
Cand privesc mai de aproape dobitocul le-a impachetat de tot, cu tot cu urdinis, cu totului tot.
Ce sa mai zic, chiar asa de nestiutor sa fii?
mundumio

Mesajde paul » 20 Feb 2015, 22:25

mundumio scrie:Cand privesc mai de aproape dobitocul le-a impachetat de tot, cu tot cu urdinis, cu totului tot.
Ce sa mai zic, chiar asa de nestiutor sa fii?

Cand habar n-ai despre un lucru nu inseamna ca el nu exista sau ca-i dobitoc ce-l care-l face ! Ca sa ma exprim asa ca tine ... chiar asa prost poti sa fii ??? Asa se numesc ... indolentii !
Pentru crasa ta incultura in materie apicola ... exista multi apicultori care ierneaza inchizand urdinisurile in noiembrie si deschizandu-le in martie si cateodata si in timpul iernii cand temperaturile permit zboruri de curatire !
LE ... si eu folosesc sacul de rafie deasupra ramelor. Daca as fi avut funduri AV la stupi le-as fi tras si eu sacul de rafie ca un prezervativ peste corpul de stup !
LE 2 ... tot pentru crasa ta incultura in materie apicola ... sacul de rafie deasupra ramelor inseamna umiditate ZERO, mucegai ZERO !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Closcutz » 20 Feb 2015, 22:39

mundumio scrie:Cat poate costa tratamentul la 200 de familii? maxim 100 RON.
Durata de efectuare? Probabil maxim o ora cu tot cu pregatit solutia.
Nu ai bani la 240 de familii de albine?
Decat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba.

Hai sa nu exageram ca la 240 de stupi tratamentul facut ca la carte nu costa doar100 de lei. Pe mine m-a costat cam 100 de ron, dupa ce am dat 1300 lei pe un furetto, la care s-a adaugat ulei de parafina, substanta de atac, butelii de gaz la 6 lei, sa nu mai zic de motorina si de alte giumbuslucuri si de faptul ca dupa ce am auzit multe persoane nemultumite de eficienta mavrirolului l-am sarit din schema anul asta.
Closcutz

Mesajde mellis » 20 Feb 2015, 22:44

Daca nu se acorda atenție la tratament pot fi surprize.la așa număr de familii ar trebui foaia de control.
Albinele ce se plimba in pastoral pot aduna multi păduchi. Nu înseamnă ca cele din staționar sunt scutite..si nu trebuie verificate..o infestație trebuie tratata ca o boala...
In apicultură desprindem de foarte multi factori, la unii folia merge brici, la alții sacul, unii au AV deschis, unii au AV dar il țin închis..urdinișul prea mic...prea multa grija strica...
Familiile puternice se descurca cu folie sau sac. La 3 rame de albina nu merge folia sau sacul ca si la 6/7..
Sau tehnica trebuie schimbata...
Daca vorbim de zone geografice diferite iarăși avem diferențe..
Daca avem mâncare, aer, tratament si nu in ultimul rand cat mai multa liniște...ajungem departe...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Avram » 20 Feb 2015, 23:01

octavi scrie:nu vreau sa ma ia gura inainte dar, iernez pentru prima data cu albine si la un nr de 26 sau 25 familii nu stiu exact, plus o umbra de roi cu o baba de matca pe 2 rame, care a fost hranita periodic, si in 15 luna curenta toate erau prezente, miere am lasat poate chiar mai mult decat trebuia, tratamente am facut 2 in toamna atat, impachetare cum am stiut ca incepator, ce concuzie trag eu, ca cel mai important lucru este mancarea.

Parerea mea ..... cel mai inportant lucru - familii sanatoase care au mancare din belsug

Dar pana sa ajungi la asa ceva trebuie sa parcurgi niste pasi care nu trebuie sa-i neglijezi.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde 7Rame » 20 Feb 2015, 23:02

Ieri am vazut personal o "stupina" de vreo 240 de lazi. Zice omul ca belelele au inceput din noiembrie.
Deprimant...[/quote]

Era o vb la stupari, cica daca stupul moare inainte de Craciun e vina lui, daca moare dupa...e vina stuparului.
Iarna asta...cum s-o spunem?
Adevarul este ca, cine a comis-o a comis-o grav de tot.
Eu tot la vb aia raman: "pregateste fiecare unitate ca si cum ar fi cea mai grea iarna si cel mai groaznic scenariu posibil!!" FIECARE, pana la ultima.
Ca iarna va fi buna...e f bine, ca va fi rea, e bine, ca va fi groaznica...va fi binisor, dar se va vedea primavara.
Pacat.
Azi am fost in stupina.
Zbor bestial, adevarat, pe fond de supliment, luat acum 2 zile. Dar sunt toti aproximativ ok. mortalitate zero. Stupi care au carat in 2 zile cu nopti reci, aprox 3kg de miere cristalizata, la sac. Ceva forta, dar si interes. Sau unii i-ar zice foame.
Poze nu mai pun, am promis!
In sinea mea sunt multumit. Eu am terminat munca, acum o incep ele. Am vz si primul polen, firav, dar este start.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paul » 20 Feb 2015, 23:16

Hai s-o lamurim putin !
O teorie legata de iernare spune ca familiile de albine ies mult mai bine in primavara daca au iernat intr-un mediu bogat in dioxid de carbon,functiile vitale ale albinelor incetinind . Astfel, consumul scade simtitor si lucrul cel mai important, albina iese in primavara mult mai putin uzata decat in mod normal putandu-si prelungi durata de viata cu mai mult de o luna fata de albinele care au iernat clasic.
Imaginati-va o familie de albine intr-un trunchi rasturnat in padure, acoperit cu zapada pana in primavara. Credeti ca respectiva familie nu supravietuieste din aceasta cauza ? Colegul nostru Valter spunea pe undeva ca a vazut la o manastire stupi acoperiti cu zapada aproape complet care au stat asa o perioada lunga de timp. In primavara a fost mai mult decat uimit sa constate ce multa albina aveau stupii aceia !
Cat despre sacul de rafie ... Am incercat mai multe variante de impachetare, ba era umiditate, ba mucegai. Este a doua iarna pe care o trec cu sac de rafie (un sac taiat la jumatate=2 podisoare) si sunt FOARTE MULTUMIT ! Am pus sac si peste cei cu 6-7 intervale de albina si pe cel cu 3 intervale (4 rame), rezultatul este acelasi. Stupii ii am cu fund plin !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mundumio » 20 Feb 2015, 23:52

Sa inteleg ca pui sacu in toamna si il scoti primaara, sa zicem cum e anul acesta prin martie de exemplu???
Sacul sa o lamurim acopera toata lada, de sus pana jos, blocand urdinisul.
mundumio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR