Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Extractia mierii: cand si cum se face?

Mesajde Jean Valjean » 01 Mar 2015, 12:36

Deschid acest topic ca urmare atat a propriei experiente, cat si semnelor de intrebare pe care mi le-a ridicat lecturarea scrisorii catre apicultori a unui procesator.

Citind aceasta scrisoare, mi-au atras atentia cateva probleme cu privire la extractia mierii, cand si cum se face, aspecte pe care le redau mai jos :
1. "Alti apicultori procedeazã de asemeni gresit, exemplu: Sunt la rapitã, au ceva cules si presati de calitate, extrag totul la blana, sã predea, chipurile, miere bunã la salcâm. Extrãgând blanã la rapitã automat, nu vei da rapitã ci o poliflorã amestecatã cu sirop, tratamente, etc, etc, în final de neacceptat chiar.Cine nu cunoaste, trebuie sã stiti cã se catalogheazã rapitã, sortimentul ce are min. 80-85% polen de rapitã si culoarea albã, inconfundabilã"

Inteleg foarte bine de ce este gresit sa extragi absolut toata mierea. Ceea ce nu stiu este cum sa procedez la extractia mierii de rapita, astfel incat aceasta sa se incadreze in standardele de calitate, fara sa ma suprapun insa cu culesul la salcam, fapt pe care l-am observat anii trecuti.
Suprapunerea cu salcamul face ca mierea de rapita sa fie extrasa necapacita, nematurata complet, mai mult nectar decat miere. Daca astepti sa fie capacita 2 treimi, pierzi salcamul.
Prin urmare, cand si cum extragem mierea de rapita?

2. Un alt aspect pe care nu-l stiu este cum trebuie procedat la plecarile de la un cules la altul, mai ales la culesurile din plante diferite, in conditiile in care mierea nu a fost maturata complet si prin urmare nu poate fi extrasa. Intr-unul din filmele postate pe youtube un apiultor cu foarte multe familii dadea exemplu anul 2003 in care pastoralul pentru el a insemnat rapita, 4 salcamuri, mustar, 2 culesuri la tei, floarea soarelui, samd. Personal nu inteleg cand au timp albinele sa matureze nectarul cules, astfel incat sa nu extragi mierea nematurata, pe de o parte, iar pe de alta sa nu se amestece/suprapuna culesurile.
In scrisoarea amintita, autorul vorbeste de maturarea mierii in familii slabe, in acest fel rezolvand si o alta problema si anume blocaul familiei de productie. Insa nu cred ca asta rezolva definitiv problema.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Re: Extractia mierii: cand si cum se face?

Mesajde TDI » 01 Mar 2015, 13:20

Teoretic ar fi mai multe solutii(ne referim la mierea de rapita):
1. Familii mai puternice.
2. Abordarea culesurilor din zonele mai calde ale tarii.
3. Maturarea mecanica, adica: recipient, malaxor si deumidificator.

Ca sa scoti salcam curat, te duci in mijlocul masivului de salcam, unde, ori scoti doar salcam... ori, vezi 2014 in 70% din tara.
TDI

Mesajde Bambucha » 08 Mar 2015, 17:07

Jeane, nu exista monoflor 100 % in conditiile in care ai culesuri incalecate.
Si totusi rama mica te ajuta mult in maximizarea procentului de nectar monoflor, prin introducere suplimentara de corp nou in cazul unei noi surse de nectar, in timp ce catul plin se matureaza/capaceste.
De asemenea familiile sa fie dezvoltate si sa aiba minim 5 kg de albina.
Probabil ca Dobre facea referire la extrasul din orizontal in pat cald(stupul clasic de pavilion), unde se pierde controlul pe sursele de nectar mai ales la cele suprapuse.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 08 Mar 2015, 17:16

Bambucha scrie:Si totusi rama mica te ajuta mult in maximizarea procentului de nectar monoflor, prin introducere suplimentara de corp nou in cazul unei noi surse de nectar, in timp ce catul plin se matureaza/capaceste.
De asemenea familiile sa fie dezvoltate si sa aiba minim 5 kg de albina.

Cam greu sa ai 5 kg de albina la rapita, daca nu ai din ce sa iei ca sa intaresti pe cei de productie. Prin urmare unul din raspunsuri este familia puternica.
In ceea ce priveste rama mica, sa zicem 1/2, sa inteleg ca este posibil sa lasi pe stupul dus la salcam caturi cu miere de rapita necapacita in vederea maturarii si capacirii ei? Nu exista riscul ca miere din aceste caturi de rapita sa ajunga in caturile goale pe care le pui dedesubt pentru culesul de salcam?
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 28 Dec 2015, 11:10

Urmarind filmuletul de mai jos, am ramas uimit sa vad cu cata lejeritate vorbitorul ne sfatuieste sa extragem mierea cand ramele sunt foarte putin capacite, ba chiar mai si curge din ele, afirmand ca o umiditate mai mare nu este o problema. Trebuie sa recunosc ca asta contrazice ceea ce stiam eu, cum ca mierea trebuie extrasa cat mai capacita, iar din rama nu ar trebui sa curga.

Chiar asa sa fie oare cum zice nenea asta?

https://www.youtube.com/watch?v=zJMk1j57ObI

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zJMk1j57ObI[/youtube]
Jean Valjean

Mesajde peterneamt » 28 Dec 2015, 12:24

Foarte mulţi apicultori, unii chiar cu experienţă, fac greşala de a nu asigura ventilaţie superioară la stupi. Efortul albinelor de a matura nectarul eliminând aerul cald încărcat de vapori ce tinde să ocupe caturile superioare ( aerul cald şi umed se ridică ) doar pe urdiniş este imens şi implică foarte multe albine ce ventilează permanent.....Dacă ai stupii în soare şi sita de ventilaţie în loc de podişor maturarea mierii se produce mult mai repede şi de multe ori mierea este maturată cu câteva zile înainte de a începe albinele căpăcitul. Este evident că, dacă culesul continuă în ramele cu miere maturată va fi şi mult nectar . Atunci după extracţie şi maturarea mierii în butoaie sau maturator ( câteva zile ) , nectarul se ridică deasupra mierii maturate ( în partea superioară a maturatorului ( butoiului )). Atunci el poate fi luat şi folosit la stimularea familiilor şi roiurilor.
Deci soluţia este aerisirea superioară ,fie prin sită ,fie urdiniş superior şi amplasarea stupilor la soare (dar nu foarte mult soare şi aici trebuie să ţinem cont când amplasăm stupii ca să protejem stupii în perioada zilei când este caniculă aşezându-i asfel încât dimineaţa să fie în soare şi după- amiaza (după-masă) umbră)....... ;)
peterneamt

Mesajde Alexu » 28 Dec 2015, 15:50

Jean Valjean scrie:Urmarind filmuletul de mai jos, am ramas uimit sa vad cu cata lejeritate vorbitorul ne sfatuieste sa extragem mierea cand ramele sunt foarte putin capacite, ba chiar mai si curge din ele, afirmand ca o umiditate mai mare nu este o problema. Trebuie sa recunosc ca asta contrazice ceea ce stiam eu, cum ca mierea trebuie extrasa cat mai capacita, iar din rama nu ar trebui sa curga.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zJMk1j57ObI[/youtube]

Daca extragi mierea nematurata si daca mai si curge din rama, sunt 90℅ sanse e sa o compromiti. Se va acri in special partea superioara a butoiului unde se gaseste ,, mierea cu densitate scazuta " . E adevarat ca faci productii duble, dar vei avea nectar in nici nu caz miere... In primii mei ani de apicultura, la un cules de salcam aveam stupii plini de ,, miere"… Vazand ca nu au spatiu si ca au inceput sa capaceasca, am extras o... Dupa 2 luni partea superioara din butoi s a acrit ..
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Jean Valjean » 28 Dec 2015, 21:33

Bineinteles ca sunt sanse foarte mari sa o compromiti.
Ce e mai interesant este ca cel care da sfaturile acestea se pare ca este procesator.
Asta in timp ce alt procesator tot bate moneda pe calitatea mierii si extractia corecta.
Jean Valjean

Mesajde Augustin78 » 28 Dec 2015, 21:41

Va salut
Pai eu ca incepator in aceasta activitate am citit ca trebuie ca mierea sa fie capacita pentru a putea fi extrasa si a avea umiditatea de 18% pentru a fi o miere de calitate.
Dar vad ca in aceste filmari se spune altceva.
Deci eu voi merge tot pe capacirea cat mai mare a fagurelui de miere.O fi bine o fi rau...asa scrie in carti.

Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde romikele » 29 Dec 2015, 00:35

Nu exagerati si nu rastalmaciti vorbele unui profesionist desavarsit!
Precizati la ce minut spune ca se poate extrage nectar proaspat care curge!

Nu confundati capacirea cu maturarea!
Capacirea urmeaza cronologic dupa maturare, deci mierea poate fi matura si inainte de capacirea totala.
Maturarea continua insa si dupa extractie, daca se depoziteaza in vase corespunzatoare, nu in butoaie de muraturi.
Tocmai pentru ca omul e si procesator, ar trebui sa dea de gandit, deoarece STIE ce spune, mai ales ca e si apicultor cu circa 500 de familii de albine, iar la sfarsitul lui 2016 exploatatiile sale vor insuma minim 1000 de familii. Si atentie, principalele lucrari la stupi, le face SINGUR!.

P.S. Scuze ca am intervenit, dar m-am simtit dator sa fac unele precizari in numele d-lui Aghiana, deoarece cunosc foarte bine tehnologia sa, iar el nu frecventeaza forumurile, mai ales din lipsa de timp !
romikele

Mesajde alt stupar » 29 Dec 2015, 00:51

ce-mi plac profesionistii astia desavarsiti care acum au x stupi dar stiu sigur ca la anu” au dublu :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde romikele » 29 Dec 2015, 01:04

Esti invitatul nostru sa te convingi!

Omul e si producator de material biologic, anul acesta a produs peste 1000 de matci, cateva sute de roi si familii, a infiintat o exploatatie de 250 de familii si o alta de 200 de familii, pe langa cea existenta de 270.

Chiar crezi ca ii e greu sa ajunga la 1000 ? Il mai ajut eu daca are nevoie! :lol:
romikele

Mesajde romikele » 29 Dec 2015, 01:59

Jean Valjean scrie:Urmarind filmuletul de mai jos, am ramas uimit sa vad cu cata lejeritate vorbitorul ne sfatuieste sa extragem mierea cand ramele sunt foarte putin capacite, ba chiar mai si curge din ele, afirmand ca o umiditate mai mare nu este o problema. Trebuie sa recunosc ca asta contrazice ceea ce stiam eu, cum ca mierea trebuie extrasa cat mai capacita, iar din rama nu ar trebui sa curga.

Chiar așa e... dar vezi că ai scos fraza din context!

"Nenea" se adresa apicultorilor care îi aduc LUI mierea, procesator fiind, miere care predată imediat după extracție intră în proces de omogenizare și maturare în dispozitiv special, așa că nu are timp să fermenteze, chiar dacă ar exista pericolul.
La cele peste 50 de tone cât livrează la export, și la pretențiile de calitate ale italienilor, dacă ar fi fost cea mai mică problemă, afacerea ar fi fost demult închisă!
romikele

Mesajde Augustin78 » 29 Dec 2015, 02:09

Va salut Dle romikelle
E posibil sa aveti dreptate...eu unul asa am inteles ca se poate extrage miere si atunci cand curge din rama...deci daca curge din rama e maturata?
Multumesc.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde CATALIN » 29 Dec 2015, 02:14

A-ule...pui niste intrebari....si lui Rmk...mierea o matureaza albina...daca nu e maturata complet se mai matureaza si in butoi la soare...stiai??
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde romikele » 29 Dec 2015, 02:21

Augustin78 scrie:Va salut Dle romikelle
E posibil sa aveti dreptate...eu unul asa am inteles ca se poate extrage miere si atunci cand curge din rama...deci daca curge din rama e maturata?
Multumesc.

Nu este posibil, ci AM dreptate, deoarece eu am filmat evenimentul și știu în amănunt ce s-a discutat.
Dl. Aghiană făcea recomandările strict clienților săi, cu care colaborează de ani de zile.

La modul general, e clar că nu se aplică metoda, deoarece în câteva zeci de ore dulcele se poate transforma în acru! ;)
romikele

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE