Deschid acest topic ca urmare atat a propriei experiente, cat si semnelor de intrebare pe care mi le-a ridicat lecturarea scrisorii catre apicultori a unui procesator.
Citind aceasta scrisoare, mi-au atras atentia cateva probleme cu privire la extractia mierii, cand si cum se face, aspecte pe care le redau mai jos :
1. "Alti apicultori procedeazã de asemeni gresit, exemplu: Sunt la rapitã, au ceva cules si presati de calitate, extrag totul la blana, sã predea, chipurile, miere bunã la salcâm. Extrãgând blanã la rapitã automat, nu vei da rapitã ci o poliflorã amestecatã cu sirop, tratamente, etc, etc, în final de neacceptat chiar.Cine nu cunoaste, trebuie sã stiti cã se catalogheazã rapitã, sortimentul ce are min. 80-85% polen de rapitã si culoarea albã, inconfundabilã"
Inteleg foarte bine de ce este gresit sa extragi absolut toata mierea. Ceea ce nu stiu este cum sa procedez la extractia mierii de rapita, astfel incat aceasta sa se incadreze in standardele de calitate, fara sa ma suprapun insa cu culesul la salcam, fapt pe care l-am observat anii trecuti.
Suprapunerea cu salcamul face ca mierea de rapita sa fie extrasa necapacita, nematurata complet, mai mult nectar decat miere. Daca astepti sa fie capacita 2 treimi, pierzi salcamul.
Prin urmare, cand si cum extragem mierea de rapita?
2. Un alt aspect pe care nu-l stiu este cum trebuie procedat la plecarile de la un cules la altul, mai ales la culesurile din plante diferite, in conditiile in care mierea nu a fost maturata complet si prin urmare nu poate fi extrasa. Intr-unul din filmele postate pe youtube un apiultor cu foarte multe familii dadea exemplu anul 2003 in care pastoralul pentru el a insemnat rapita, 4 salcamuri, mustar, 2 culesuri la tei, floarea soarelui, samd. Personal nu inteleg cand au timp albinele sa matureze nectarul cules, astfel incat sa nu extragi mierea nematurata, pe de o parte, iar pe de alta sa nu se amestece/suprapuna culesurile.
In scrisoarea amintita, autorul vorbeste de maturarea mierii in familii slabe, in acest fel rezolvand si o alta problema si anume blocaul familiei de productie. Insa nu cred ca asta rezolva definitiv problema.