Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Bee Happy » 12 Mar 2015, 18:31

Stuparii din jud. Alba nu spun nimic? :cry: Sau sa-i provoc pe cei de pe o zona mai intinsa: Transilvania si Maramures.
Vreau sa-mi etalez si eu pe panoul rusinii pierderile, dar nu indraznesc de frica celor care nu au pierdut nici unul. Ar putea sa spuna ca sunt un stupar prost. :oops: Nu ca nu ar putea sa aiba dreptate. :)
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde mellis » 12 Mar 2015, 18:34

Eu am una moarta din toamna, a roit si matca noua a inceput ponta dar apoi a fost mazilita, lada goala si devastata de hoti ;).Pana acum toti sunt bine..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde daffid mihailov » 12 Mar 2015, 18:53

am iernat doi cu diafragma, ca erau mai amarati si s-au gandit ca mai bine sa se uneasca ei daca eu nu vreau, ca unde-s doi puterea creste. pierderi inca n-am, insa rezervele s-au cam dus.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde dorindafi » 12 Mar 2015, 19:51

daffid mihailov scrie:am iernat doi cu diafragma, ca erau mai amarati si s-au gandit ca mai bine sa se uneasca ei daca eu nu vreau, ca unde-s doi puterea creste. pierderi inca n-am, insa rezervele s-au cam dus.

dupa verificarea stupinei = 7 fara matca si unul cu matca besmetica
dorindafi

Mesajde balu » 12 Mar 2015, 21:11

dorindafi scrie:
daffid mihailov scrie:am iernat doi cu diafragma, ca erau mai amarati si s-au gandit ca mai bine sa se uneasca ei daca eu nu vreau, ca unde-s doi puterea creste. pierderi inca n-am, insa rezervele s-au cam dus.

Decit cu albine trintorite , mai bine cu matca bezmtica 8-)
balu

Mesajde gigibecalul » 12 Mar 2015, 22:20

Bee Happy scrie:Stuparii din jud. Alba nu spun nimic? :cry: Sau sa-i provoc pe cei de pe o zona mai intinsa: Transilvania si Maramures.
Vreau sa-mi etalez si eu pe panoul rusinii pierderile, dar nu indraznesc de frica celor care nu au pierdut nici unul. Ar putea sa spuna ca sunt un stupar prost. :oops: Nu ca nu ar putea sa aiba dreptate. :)

Am intrat cu 15 ”mătci”...colonii... una a pierit, două s-au unificat și și-au omorât reciproc mătcile din prostia mea...le-am unit cu o a treia și acum sunt 12...deci 20% pierderi. Câștig...experiență...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde stroe » 13 Mar 2015, 00:31

O matca sin 2014 trantorita .Restul foarte bine.
stroe

Mesajde Florin Dobre » 13 Mar 2015, 00:33

dorindafi scrie:dupa verificarea stupinei = 7 fara matca si unul cu matca besmetica

Cam multe Dorin! :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mausica » 13 Mar 2015, 00:56

Zilele trecute la ultima verificare am gasit si eu un stup fara matca si albina putina......asa ca l-am unificat. E singurul pierdut din tot efectivul.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 13 Mar 2015, 08:31

Am faguri cu miere de la familiile bolnave de diaree care au murit. Exista vreo modalitate de a-i dezinfecta iar apoi da celorlalte familii? E pacat de ei ca sunt claditi de anul trecut.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde akmm » 13 Mar 2015, 08:48

hntrnth@mailinator.com scrie:Am faguri cu miere de la familiile bolnave de diaree care au murit. Exista vreo modalitate de a-i dezinfecta iar apoi da celorlalte familii? E pacat de ei ca sunt claditi de anul trecut.

Diareea de pe partile lemnoase se curata la curat cu dalta.Cea de pe faguri se scoate prin descapacire, cu furculita sau cutitul.As recomanda operatiunea aceasta pentru vreme mai calda.
De regula daca sunt patati exagerat nu pot fi in totalitate descapaciti.Pot fi pusi la familii cu probleme deasupra cuibului in doua magazine suprapuse cu folie pe podisor.Oricum intre cuib si cat sa ramana spatiu cat sa treaca albinele.
Cei care au fost goi si diareea umple celulele, sunt cam compromisi.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 13 Mar 2015, 08:57

Multumesc. In cazul meu vor merge la topit.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Gicuta » 13 Mar 2015, 10:51

balu scrie:
dorindafi scrie:

Decit cu albine trintorite , mai bine cu matca bezmtica 8-)

Total de acord :D
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde yulian » 13 Mar 2015, 12:20

Bee Happy scrie:Stuparii din jud. Alba nu spun nimic? :cry: Sau sa-i provoc pe cei de pe o zona mai intinsa: Transilvania si Maramures.

Din jud. Hd..adica eu...ma incadrez la Transilvania :D . Din 32 familii -> 2 familii cazute, una moarta dupa frigurile de la revelion, una ramasa cu un pumn de albine dupa frigul din februarie, 3 matci batrane + 1 tanara cazute la datorie - salvate 3 familii, doua matci cumparate de la @Trantorul si una primita de la o cunostina care a ramas cu un pumn de albine. Concluzia: am ramas cu 29 din 32, 80% din stupina este cu matci de anul trecut. 8-)
yulian

Mesajde calin bondaru » 13 Mar 2015, 13:53

Va salut! In nord sa iernat normal, cam mult puiet pentru data din calendar dar speram la vreme mai buna, caci au nevoie de polen!
Dar am auzit ca au fost unii care au avut pierderi de 200 familii, de posesor, ca nu am cum sa ii spun apicultor!
Si din calculele facute de un pietar in zona au picat cel putin 1000 de familii!
calin bondaru

Mesajde TDI » 13 Mar 2015, 15:49

Nu ma asteptam, dar.
Traiesc toate!
O primavara plina de polen va doresc!
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR