Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde marius16 » 21 Apr 2015, 10:28

Multumesc pentru raspuns Cornel !
Mai am o nelamurire, anul acesta am trecut de la cat de 1/1 la cat de 1/2 si nu am rame de jumatate crestute. Este vreo problema daca la salcam pun direct catul cu rame doar cu FA?
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde CORNEL V. » 21 Apr 2015, 10:43

Poti sa tai din ramele de 1/1 la dimensiunile care iti trebuie,le pui un leat inferior ,intercalezi ca FA si gata.
CORNEL V.

Mesajde simplu » 23 Apr 2015, 19:05

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am un vecin mare pomicultor care si-a luat un atomizor si stropeste pomii foarte des. Pana acum nu au fost probleme, dar acum pomii sunt in floare si multe albine ajung si pe la pomii lui. M-a uimit ca si astazi, desi este Sf. Gheorghe, s-a grabit sa-si stropeasca pomii. Mi-a spus ca sambata repeta tratamentul si ca foloseste insecticide (Calypso, Mopsilan) si fungicide. Mi-a insirat mai multe nume, dar nu am le-am retinut decat pe cele doua. Ce as putea sa fac?
simplu

Mesajde simplu » 23 Apr 2015, 19:08

M-a asigurat ca nu dauneaza albinelor si ca are tot interesul sa-i polenizeze albinele.
simplu

Mesajde Avram » 23 Apr 2015, 22:15

Tratamentele la pomii fructiferi in aceasta perioada se fac cand mai bine de jumatate din flori s-au scuturat.
In acest caz albinele nu prea mai viziteaza acei pomi, prin urmare nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme .
Daca stropirea o face cand pomul este in plina inflorire , nu cred ca procedeaza bine ...dar e problema lui. In acest caz cred ca cel mai indicat ar fi sa vorbesti cu el sa stropeasca de dimieata iar stupi sa fie inchisi .
Se poate ajunge la o ...intelegere ! Explica-i frumos cat de mult ajuta albina la polenizarea pomilor lui , ca va obtine fructe sanatoase , productii mai mari...datorita albinelor tale
Succes....si nu uita ... un borcan de miere poate indulci ,,sufletul vecinului ,, !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Ovidiu123 » 24 Apr 2015, 23:15

Salutare
Astazi am fost anuntat de vecinul meu care are o suprafata considerabila de livada in jurul stupinei ca maine dupa lasarea brumei urmeaza sa stropeasca cu Calypso.
Am luat hotararea de a inchide urdinisurile in noaptea aceasta ramanand loc de ventilatie podisorul care este jumatate blanita(deasupra cuibului) si jumate sita+aerisirile din capac.
Mentionez ca am stropit.fundul stupului cu apa calduta(in jur de 100ml:nu am hranitoare).
In caz ca observ pri sita ca apa a fost consumata,adaug!
Intrebarea mea este cat sa ii tin inchisi pt a trece efectul toxic al insecticidului?
Ovidiu123

Mesajde popik50 » 24 Apr 2015, 23:21

Calypso nu este atat de periculos ptr albine, din cate stiu este un insecticid de contact foarte bun pentru anihilarea tripsilor si purecilor de toate felurile. Eu cred ca dupa ce termina de stropit le poti da drumul linistit.
popik50

Mesajde Ovidiu123 » 24 Apr 2015, 23:26

In principiu as vrea sa le tin macar cateva ore dupa.ce stropeste.
La 70% din pruni s.a scuturat floarea dar nu e 100%..
Am inteles ca acest insecticid le ataca sistemul nervos.la albine.
Nu.risc,nu am nimic de pierdut daca stau cu urdinisurile inchise 12 ore.
Multumesc pentru parere.
Stima!
Ovidiu123

Mesajde simplu » 26 Apr 2015, 09:15

Avram scrie:Tratamentele la pomii fructiferi in aceasta perioada se fac cand mai bine de jumatate din flori s-au scuturat.
In acest caz albinele nu prea mai viziteaza acei pomi, prin urmare nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme .
Daca stropirea o face cand pomul este in plina inflorire , nu cred ca procedeaza bine ...dar e problema lui. In acest caz cred ca cel mai indicat ar fi sa vorbesti cu el sa stropeasca de dimieata iar stupi sa fie inchisi .
Se poate ajunge la o ...intelegere ! Explica-i frumos cat de mult ajuta albina la polenizarea pomilor lui , ca va obtine fructe sanatoase , productii mai mari...datorita albinelor tale
Succes....si nu uita ... un borcan de miere poate indulci ,,sufletul vecinului ,, !

Multumesc pentru raspuns. Am trecut si peste asta cu bine. Dupa doua zile a dat alt tratament, dar le cazuse floarea. Toate cele bune!
simplu

Mesajde marius16 » 27 Apr 2015, 11:38

Buna ziua.
Sambata la controlul unei familii de albine am observat ca avea foarte mult puiet de trantor in comparatie cel ce albina. Matca este de anul trecut din Sl.
Care ar fi cauza si ce pot sa fac?
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde TDI » 27 Apr 2015, 11:50

Da-i spațiu. Foloseste rame fara celule de trantor.
TDI

Mesajde marius16 » 27 Apr 2015, 12:00

Spatiu are.. Am sa ii dau rame fara celule de trantor.
Multumesc pentru sfat!
marius16

Mesajde daniel1966 » 28 Apr 2015, 10:28

Buna ziua ,poate cineva sa-mi spuna daca are vreun efect sa pun picaturi de varachet pe benzile de mavrirol uscate sau varachetul are efect doar prin fumigatie.Va multumesc.
daniel1966

Mesajde proapis13 » 28 Apr 2015, 11:10

daniel1966 scrie:Buna ziua ,poate cineva sa-mi spuna daca are vreun efect sa pun picaturi de varachet pe benzile de mavrirol uscate sau varachetul are efect doar prin fumigatie.Va multumesc.

NU stiu pe nimeni sa fi facut tratament cu Varachet altfel decat cum scrie in prospect..
Poti incerca metoda expusa de tine si sa ne anunti si pe noi ce efect a avut ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 30 Apr 2015, 20:09

Va salut.Astazi am vazut deja potirase cu oua si laptisor.Sint deocamdata 3 la numar ca un ciorchine undeva aproape de leatul superior si cam la 1/3 dinspre peretele stupului (peretele fiind din partea urdinisului).Alte potirase nu am vazut.Mentionez ca fam. are cam 6 R puiet =5 din leat in leat (poate cu ceva minus un pic) din care 2-2,5 R puiet capacit.Intrebari:1.este indicat sa mai astept sa vad daca sint de SL? 2.este indicat sa iau acum o rama de puiet larvar +matca si sa fac un nucleias? 3.inainte de a eclozare sa fac nucleiasul pt. a nu mai roi? 4.alte variante.Multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde liviutzbogos » 01 Mai 2015, 22:21

Din moment ce sunt doar trei si sunt in partea de sus a ramei tind sa cred ca sunt de schimbare. Am avut si eu o botca de acest gen si din curiozitate sau prostie, am distrus-o de vre-o doua ori. Acum nu m-am mai uitat sa vad ce s-a intamplat cu ea.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR