janese scrie:vad ca ieri albinele au iesit la zbor in mai multe zone ale tarii si suntem entuziasmati.
ma gandeam.....
SA NE BUCURAM???? SA NE PARA RAU??? ESTE O OCAZIE DE A SE MAI PIERDE DIN ALBINE???? TREBUIA UN ZBOR ACUM (29 NOV)DUPA CE ALBINELE FORMASERA GHEMUL ??? AVEAU CE DEFECA?? ESTE O UZURA IN PLUS??? intrebari dpdv al familiei de albine...nu al stuparului!
La mine n-au mai zburat din 8 noiembrie, între timp am avut zile cu maxima de -3grade C și nopți cu minima de -9 grade C.Iar maxima zilei n-a trecut de +6grade C.
Acum plouă consistent și mă bucur și pentru asta, eram în criză cu apa din fântâni.
Dar cu siguranță m-aș fi bucurat dacă făceau un zbor masiv acum. Vorba lui Albinel, cine știe când mai au ocazia, mai ales aici, în zona noastră (Maramureș).
Dacă ies la zbor de curățire, cu siguranță știu albinele de ce-o fac. Nu cred că-i uzură inutilă.
Mai nefiresc ,ba chiar dăunător, e să aducă polen acum, asta le poate perturba odihna.
De acord, în noiembrie și decembrie, chiar și ianuarie, ar fi bine să nu ridicăm capacele la stupi, totul trebuia să fie definitivat pentru iernare.
Dar un zbor după o pauză, fie ea și de doar 2-3 săptămâni, totdeauna o să mă bucure.