Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde alt stupar » 30 Noi 2011, 15:09

janese scrie:AVEAU CE DEFECA??
ESTE O UZURA IN PLUS???

Nu. N-a trecut nici macar o luna de la formarea ghemului
Clar, este uzura inutila.

Hei, baietii aflati mai la inceputul vietii de apicultori, presupunand ca exista o perioada in care e bine sa "uitati"ca aveti albine, atunci cu siguranta ca lunile noiembrie-decembrie fac parte din ea.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde victor s » 30 Noi 2011, 20:18

alt stupar scrie:
Hei, baietii aflati mai la inceputul vietii de apicultori, presupunand ca exista o perioada in care e bine sa "uitati"ca aveti albine, atunci cu siguranta ca lunile noiembrie-decembrie fac parte din ea.

si mai este o vorba spusa de tine adi, mi-a ramas intiparita in minte si cred ca n-o s-o uit atata timp cat am albine...
''cat costa o fotografie facuta albinelor iarna, fotografie facuta dealtfel in 10/20 secunde?''
cine are ochi, sa vada si sa citeasca...! :!: :!: :!: (si sa ia aminte)
victor s

Mesajde proapis13 » 30 Noi 2011, 20:24

gh.pana scrie:Danute, tata ! Dece sa le deranjezi ? Ai uitat vreo operatiune in procesul de pregatire pentru iarna ?
Daca nu , stapaneste-ti curiozitatea , le strici confortul tocmai in prag de iarna.
Ca sa te linistesti bea o cafea sau fa o.... "fiarta" timpul este prielnic,mai degraba, pentru asa ceva.
Sa auzim numai de bine !

....si pune intre timp mana pe o carte de apicultura si documenteaza-te si dupa aia sa vi si sa ne spui daca e bine sau nu ....
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabimihai » 30 Noi 2011, 21:48

Astazi 30.11 si la mine au iesit afara cateva, dadeau roata stupinei, bazaiau si intrau, temp. a fost de 8 grade, in rest liniste totala, in stup se auzea bazaitul.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde nicu has » 04 Dec 2011, 13:15

ieri in la mine au fost 12 grade au iest toti afara
nicu has

Mesajde Albinel » 04 Dec 2011, 13:40

alt stupar scrie:
janese scrie:AVEAU CE DEFECA??
ESTE O UZURA IN PLUS???

Nu. N-a trecut nici macar o luna de la formarea ghemului
Clar, este uzura inutila.

nu este uzura in plus si nici nu trebuie sa ne odihnim atunci cand albina are nevoie de noi..
nimic nu-i mai frumos in stuparit decat sa-ti vezi albinele zburand in perioada asta !!
am avut 3 zile de zbor ca vara ,ieri am vazut polen pe piciorusele lor( era de la galbenele)si azi sigur le voi ajuta sa iasa iar ..
lasati urdinisurile cat mai mari ,curatati fundurile unde e cazul..si lasati albina sa zboare..se curata ..nu stim cand vom mai avea norocul sa le vedem la zbor ..sa profitam de faptul ca inca nu este zapada si albina se poate ridica ..
am facut ceva poze ,dar din pacate nu vi le pot posta ,datorita faptului ca nu ma prea pricep :oops:
ps..verificati starea condensului,eliminati-l ..,azi se anunta 13 grade aici ,nu este timpul sa ne odihnim chiar de-i zi de odihna ;)
duminica placuta va doresc si zbor de curatire !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 04 Dec 2011, 14:24

sunt tare bucuros..,la ora asta stupina-i plina de albine..,un zbor superb!!
am sa filmez ..sper sa reusesc pana la urma sa-l vedeti si voi .. :D
Albinel

Mesajde nicu has » 04 Dec 2011, 14:38

asteptam
nicu has

Mesajde neculai.luca » 04 Dec 2011, 15:18

janese scrie:vad ca ieri albinele au iesit la zbor in mai multe zone ale tarii si suntem entuziasmati.
ma gandeam.....
SA NE BUCURAM???? SA NE PARA RAU??? ESTE O OCAZIE DE A SE MAI PIERDE DIN ALBINE???? TREBUIA UN ZBOR ACUM (29 NOV)DUPA CE ALBINELE FORMASERA GHEMUL ??? AVEAU CE DEFECA?? ESTE O UZURA IN PLUS??? intrebari dpdv al familiei de albine...nu al stuparului!

La mine n-au mai zburat din 8 noiembrie, între timp am avut zile cu maxima de -3grade C și nopți cu minima de -9 grade C.Iar maxima zilei n-a trecut de +6grade C.
Acum plouă consistent și mă bucur și pentru asta, eram în criză cu apa din fântâni.

Dar cu siguranță m-aș fi bucurat dacă făceau un zbor masiv acum. Vorba lui Albinel, cine știe când mai au ocazia, mai ales aici, în zona noastră (Maramureș).
Dacă ies la zbor de curățire, cu siguranță știu albinele de ce-o fac. Nu cred că-i uzură inutilă.
Mai nefiresc ,ba chiar dăunător, e să aducă polen acum, asta le poate perturba odihna.

De acord, în noiembrie și decembrie, chiar și ianuarie, ar fi bine să nu ridicăm capacele la stupi, totul trebuia să fie definitivat pentru iernare.
Dar un zbor după o pauză, fie ea și de doar 2-3 săptămâni, totdeauna o să mă bucure.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde Albinel » 04 Dec 2011, 15:43

neculai.luca scrie:
janese scrie:vad ca ieri albinele au iesit la zbor in mai multe zone ale tarii si suntem entuziasmati.
ma gandeam.....
SA NE BUCURAM???? SA NE PARA RAU??? ESTE O OCAZIE DE A SE MAI PIERDE DIN ALBINE???? TREBUIA UN ZBOR ACUM (29 NOV)DUPA CE ALBINELE FORMASERA GHEMUL ??? AVEAU CE DEFECA?? ESTE O UZURA IN PLUS??? intrebari dpdv al familiei de albine...nu al stuparului!

La mine n-au mai zburat din 8 noiembrie, între timp am avut zile cu maxima de -3grade C și nopți cu minima de -9 grade C.Iar maxima zilei n-a trecut de +6grade C.
Acum plouă consistent și mă bucur și pentru asta, eram în criză cu apa din fântâni.

Dar cu siguranță m-aș fi bucurat dacă făceau un zbor masiv acum. Vorba lui Albinel, cine știe când mai au ocazia, mai ales aici, în zona noastră (Maramureș).
Dacă ies la zbor de curățire, cu siguranță știu albinele de ce-o fac. Nu cred că-i uzură inutilă.
Mai nefiresc ,ba chiar dăunător, e să aducă polen acum, asta le poate perturba odihna.

De acord, în noiembrie și decembrie, chiar și ianuarie, ar fi bine să nu ridicăm capacele la stupi, totul trebuia să fie definitivat pentru iernare.
Dar un zbor după o pauză, fie ea și de doar 2-3 săptămâni, totdeauna o să mă bucure.

nu-ti imagina ca aduc cine stie ce polen ,nici n-ar avea de unde..am vazut cateva albinute ce se odihneau pe capace si erau incarcate..m-am uitat in jurul stupinei si am vazut la vecini niste galbenele ,am dedus ca de acolo l-au adus..
nu cred ca-i vreun risc sa inceapa ponta ,deoarece noptile sunt foarte reci ..
se pare ca maine va vi si mai cald..sa profitam !!
nu stiu cum si unde sa pun un filmulet sau ceva poze... :oops:
e mult mai usor sa lucrez cu albina ,decat sa postez poze si filmulete aici..poate cu timpul voi invata si eu..
Albinel

Mesajde gh.pana » 04 Dec 2011, 16:50

Si la mine mi-au adus polen.De unde doamne ...de unde !!!
Un polen de culoare portocalie....mi-am scuipat in san ptiu.. ptiu... .drace !!!
.... piei satana !! Nu mai scap de culoarea asta.....
gh.pana

Mesajde Albinel » 04 Dec 2011, 17:55

las ca scapam noi si de "portocaliul" asta .. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Albinel

Mesajde gigiploesteanu » 04 Dec 2011, 19:33

Şi în zona Galaţiului timpul a fost foarte frumos, temperatura plus 14 grade Celsius, zbor frumos al albinelor. Nu am văzut aducând polen şi nici nu ar fi bine. Vă rog să nu deranjaţi albinele! Iernare uşoară vă doresc.
Să ştii să lupţi, când vrei să ai, Să nu regreţi când pierzi sau dai
gigiploesteanu

Mesajde lache » 04 Dec 2011, 22:59

Ieri au fost 16 grade si in stupina mea (mai in munte,la 50 km de Buzau). Au zburat intr-o veselie din toti stupii. Am vazut cum cautau apa si le-am puis in vasul in care aveau apa de regula. Oare am facut bine ?[img][/img]
lache

Mesajde victor s » 04 Dec 2011, 23:03

pai de ce sa nu fie bine?
daca ele sau dus la apa inseamna ca aveau nevoie ! de multe ori se face mai mult rau din dorinta de a fi bine, dar aici chiar nu e cazul !
sanatate maxima !
victor s

Mesajde lache » 04 Dec 2011, 23:05

Incerc sa atasez o poza dar nu reusesc. Ma ajuta cineva ?
lache

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR