Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Chem in ajutor!

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 15:38

ZahIonut scrie:1. Asa este. Dar dansul nu a stiut ce am eu in stup (botci, matci imperecheate) el zicea ca astea impartite nu sunt sanatoase si nu sunt sanse sa treaca iarna. Poate a presupus in gandul lui ce am facut eu, fiind vechi in apicultura, nu zic...
multi apicultori in varsta ignora puterea tineretului si nu aceepta alte metode fata de care ei sunt invatati..

2. Acesti roi de la salcam i-ati facut cu botci de roire prin divizarea unei familii? Sau cate-o rama, doua de unde ati avut posibilitatea? (din familii diferite).
am stimulat primavara si am largit tarziu - am gasit botci. le-am rupt periodic, pus cat 1/1 plus mutat rame in cat/foita in cuib, cei ce nu s-au linistit am facut roi din ei. Daca faci roi devreme - pana in toamna unit cu familia de baza (sau nu), vor fi excelenti

3. Eu cand am facut roii le-am lasat mai mult larvar si oua (la cei care urma sa le dau botca)... gandindu-ma la albina care trebuia inlocuita pe o perioada asa lunga de timp... In schimb la matcile cele batrana, care le-am luat din stup si le-am mutat vatra le-am dat 2 rame capacite, sa fie albina multa intr-un timp scurt pentru a putea matca sa ponteze... Desi le dau sirop nu au inceput sa ponteze pe o noua rama... . Dar dumneavostra ziceti ca roii castigati sunt cei lasati pe vatra sa isi piarda albina culegatoare? Poate nu inteleg eu sau puteti sa-mi explicati de ce?

Larvele au nevoie de multa albina doica, trebuie putere de crestere si multa albina. Daca ai mutat matca in alta lada si ai lasat destula albina nu este rau. Matca mutata cu capacita sa iasa cat de curand sa aibe matca putere de acoperire.
Roii facuti pe vatra sa piarda albina batrana este util daca dai matca imperecheata, albina batrana accepta mai greu matca noua - nu vrei sa risti ;)
Se scutura albina mica (pe ramele de crescut puiet se gaseste albina mica - ce a iesit la viata de curand..) acea albina nu a iesit la cules si accepta o matca noua
Fara dumneavoastra te rog.
Sanatate..

Multumesc!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 18:00

Normal ar trebuii sa ne urmarim propriile insticte, sa facem cum credem noi ca e mai bine. Eu am vrut sa vad altii cum procedeaza si m-a ajutat.
Siropul tau e bun daca contine glucoza si fructoza zic... Nu?
Albina oricum se uzeaza chiar si atunci cand prelucreaza nectarul din floare... :?:
ZahIonut

Mesajde aliuta2000 » 15 Iun 2015, 18:52

pe langa cele expuse , si cuibul trebuie sa fie adecvat ( daca albina ocupa 2 -3 intervale atunci 3 intervale trebuie sa fie si se da drumul cate o rama cand au nevoie , nu se lasa 6 intervale ca or sa ajunga ele si acolo .)
Bafta si daca esti langa ele cate 50-100 ml/ seara e super bine .
sirop 1:1
A.D.
aliuta2000

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 21:13

Bine domnule mellis, imi place sa domnesc persoana cu care vorbesc.
Mesajul l-am scris in temp ce postati dumneavostra (cel de sus) si este pentru tuturicius.

Se poate ca acesta sa fie un motiv pentru a spune acele "sfaturi". Deci roii mei o sa fie bine daca le port de grija.

Mersi!
ZahIonut

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 21:21

aliuta2000 scrie:pe langa cele expuse , si cuibul trebuie sa fie adecvat ( daca albina ocupa 2 -3 intervale atunci 3 intervale trebuie sa fie si se da drumul cate o rama cand au nevoie , nu se lasa 6 intervale ca or sa ajunga ele si acolo .)
Bafta si daca esti langa ele cate 50-100 ml/ seara e super bine .
sirop 1:1

Apropo de chestia asta... Am ajutat pe cineva la prinderea roilor din copaci (vecin), acesta le uumple lada cu rame si zicea ca nu are nimic. Chiar si anul trecut a facut asa, iar albinuta s-a asezat frumos cu cuibul unde a vrut si s-a intins ea cat i-a fost plapuma. Toamna e mai important chestia cu stransul presupun. Oricum ale mele nu primesc rama pana nu ies de sub plapuma :lol:
Le dau in fiecare seara 50 ml! Acm seara le-am dat mai devreme ca s-au ridicat niste nori, au iesit ca nebunele afara, dar n-au apuc mult ca a venit ploaia :)

Mersi de sfat,
Bafta!
ZahIonut

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 22:21

Am avut intr-o familie schimb linistit, dupa 4 zile de la ziua in care au fost facute pozele am verificat si botca era roasa. Cand am dat de botca nu am observat sarma din joc de botca, dar nici nu m-am gandit... :(
Sa fie asta cauza pentru care au ros botca, neputand sa mai cladeasca pe ea?
Botca a fost foarte mare si doar ea singura in toata familia... Credeti ca mai sunt sanse sa incerce o schimbare?
Matca coloniei este destul de mica si neagra, dar oua ca toate celelalte...
Ce parere aveti?
Fişiere ataşate
bv.jpg
bn.jpg
ZahIonut

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 22:37

ZahIonut scrie:
Ce parere aveti?

Ionut, nu înțeleg, ai avut schimb liniștit sau ti-au ros botca?ești sigur ca este schimb liniștit?
Posibil ca matca sa o fi ros, ai avut matca vopsita? Ești sigur ca nu e aceeași matca?
Sanatate
mellis

Mesajde DoarEu » 15 Iun 2015, 22:49

ZahIonut scrie:Am avut intr-o familie schimb linistit, dupa 4 zile de la ziua in care au fost facute pozele am verificat si botca era roasa. Cand am dat de botca nu am observat sarma din joc de botca, dar nici nu m-am gandit... :(
Sa fie asta cauza pentru care au ros botca, neputand sa mai cladeasca pe ea?
Botca a fost foarte mare si doar ea singura in toata familia... Credeti ca mai sunt sanse sa incerce o schimbare?
Matca coloniei este destul de mica si neagra, dar oua ca toate celelalte...
Ce parere aveti?

Botca aia nu e cam mica,sau ma inseala privirea?
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 22:57

[/quote]
Ionut, nu înțeleg, ai avut schimb liniștit sau ti-au ros botca?ești sigur ca este schimb liniștit?
Posibil ca matca sa o fi ros, ai avut matca vopsita? Ești sigur ca nu e aceeași matca?
Sanatate[/quote]

Mi-au ros botca, era singura in toata lada. Ai inteles gresit, nu a reusit schimbul, au ros botca. Despre actuala am spus ca e mai mica si neagra...
ZahIonut

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 22:58

DoarEU' ti-i se pare. botca era mult mai mare decat cele de roire! Poate asa se vede in poza...
ZahIonut

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 22:59

E obligatoriu sa fie mai mult de o singura botca ca sa fie schimb linistit?
Oare ce au avut in plan? Le-ar fi putut schimba planurile un cules?
ZahIonut

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 23:05

Ciudat o singura botca..spiritul stupului a decis sa nu roiască, mie nu mi se pare schimbare liniștită, a inceputun cules sau ai mutat rame, dat spatiu?
Ai atins botca sau presat de marginea ramei?
Cate rame cu puiet ai?
Sanatate
mellis

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 23:11

La timpul acela nu au fost mai mult de 7. Dar acea matca nu ponteaza pana in josul ramei, nu stiu cauza. Cand am vazut botca, am verificat restul ramelor si nu erau alte botci, roire cu o singura botca? Rame nu le-am mai dat, am lasat totul cum a fost. Rrezultatul a fost botca roasa dupa 4 zile...
ZahIonut

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 23:13

Nu am atins botca, m-am uitat in ea doar.
In acel timp (6-7 zile dupa salcam) am mai avut cateva familii in friguri care la fel au ros botcile la urmatoarea vizita.
ZahIonut

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 23:23

Si eu vara le pun rame mai multe si le ocupa ele. De exemplu americanii nu am vazut sa prea aibe notiunea de diafragma. Foarte foarte rar este pomenita. Ei umplu direct lazile cu rame cu faguri sau FA.
Imi e si mai usor sa aibe ele grija de gaselnita decat eu. Si daca nu sunt acoperite toate ramele tot se mai plimba pe ele.
tuturicius

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 23:33

Americanii au ME
Ai văzut diafragma la ME?
Sanatate
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR