ZahIonut scrie:1. Asa este. Dar dansul nu a stiut ce am eu in stup (botci, matci imperecheate) el zicea ca astea impartite nu sunt sanatoase si nu sunt sanse sa treaca iarna. Poate a presupus in gandul lui ce am facut eu, fiind vechi in apicultura, nu zic...
multi apicultori in varsta ignora puterea tineretului si nu aceepta alte metode fata de care ei sunt invatati..
2. Acesti roi de la salcam i-ati facut cu botci de roire prin divizarea unei familii? Sau cate-o rama, doua de unde ati avut posibilitatea? (din familii diferite).
am stimulat primavara si am largit tarziu - am gasit botci. le-am rupt periodic, pus cat 1/1 plus mutat rame in cat/foita in cuib, cei ce nu s-au linistit am facut roi din ei. Daca faci roi devreme - pana in toamna unit cu familia de baza (sau nu), vor fi excelenti
3. Eu cand am facut roii le-am lasat mai mult larvar si oua (la cei care urma sa le dau botca)... gandindu-ma la albina care trebuia inlocuita pe o perioada asa lunga de timp... In schimb la matcile cele batrana, care le-am luat din stup si le-am mutat vatra le-am dat 2 rame capacite, sa fie albina multa intr-un timp scurt pentru a putea matca sa ponteze... Desi le dau sirop nu au inceput sa ponteze pe o noua rama... . Dar dumneavostra ziceti ca roii castigati sunt cei lasati pe vatra sa isi piarda albina culegatoare? Poate nu inteleg eu sau puteti sa-mi explicati de ce?
Larvele au nevoie de multa albina doica, trebuie putere de crestere si multa albina. Daca ai mutat matca in alta lada si ai lasat destula albina nu este rau. Matca mutata cu capacita sa iasa cat de curand sa aibe matca putere de acoperire.
Roii facuti pe vatra sa piarda albina batrana este util daca dai matca imperecheata, albina batrana accepta mai greu matca noua - nu vrei sa risti
Se scutura albina mica (pe ramele de crescut puiet se gaseste albina mica - ce a iesit la viata de curand..) acea albina nu a iesit la cules si accepta o matca noua
Fara dumneavoastra te rog.
Sanatate..
Multumesc!