Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iubirea de albine e un zid...

Mesajde mellis » 10 Iun 2015, 11:23

Poze regale, m-au rupt pana le-am dat casa noua, mai ales emotiile la eliberatul insotitoarelor, dar cu perseverenta am reusit..
Fişiere ataşate
Regine.JPG
Cutia cu surprize
RegineHranite.JPG
Apa si miere pe chibrit
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 10 Iun 2015, 11:31

MEuri la mansarda, le-am creat o atmosfera romantica, le-am lasat si cateva carti de citit, e drept ca sunt tehnice dar la asa calfe si zidari...poza cam proasta dar trebuie subliniata atmosfera romantica..atat de romantica incat unul a tras botci..mama lui de romantism, cred ca am exagerat din nou..;) merg sa ma uit in el ca la "butoiul de varza"..a stricat statistica de MEuri neroitoare (vina mea - graba strica treaba) ...
Sanatate ...
Fişiere ataşate
MElaMansarda.JPG
Ultima oară modificat de mellis pe 10 Iun 2015, 12:00, modificat 1 dată în total.
mellis

Mesajde irina » 10 Iun 2015, 12:00

mellis scrie:Mâtcile zburdalnice tare abia le-am mai pus in cutie.

:lol:
Mi s-a intamplat si mie sa-mi scape o matca din colivie.....deasupra stupului deschis.....am recuperat-o cu mari emotii;de-atunci eliberez albinele insotitoare in camera,la geam;parerile sunt impartite in ceea ce priveste eficienta eliberarii albinelor insotitoare.
irina

Mesajde mellis » 10 Iun 2015, 12:04

Contrasalutari Irina,
Sa stii ca patania ta mi-a tot stat gandul, am citit pe undeva de intamplare si am avut emotii, nu am crezut ca reusec cu toate sa le recupeerez (am facut uperatiunea in incapere), dar a mers pana la urma..
Am respectat reteta primita de la maestrul tata de matci ;), mi-a cam tremurat mana dar pana la urma le-am tot invartit in palme pana le-am convins..
Sanatate..
mellis

Mesajde mellis » 16 Iun 2015, 12:03

Salutari,
Din cele 5 matci selectate, am reusit doar cu 4, una am gasit-o moarta (omorata de albine) in cutie, am scuturat sau mutat matca din stupul de baza, am dat cu capul de zid, regula de baza - daca nu gasesc matca - NU SCUTUR - mi-am invatat lectia..
Roiurile le-am facut cu o rama miere, rama puiet capacit, si rama pastura. Matca pusa cu cutia peste rame si deschis capacul dupa doua zile sa poata avea albinele acces la serbet. In momentul deschiderii capacului, unii aveau inceputuri de botci ce le-am rupt. Au acceptat toti matca - chiar si cel ce l-am orfanizat (acela a faut o baie cu sirop atat matca cat si albinele sa se potoleasca).
Dupa inca doua zile am dat inca o rama cu puiet capacit - fara albina acoperitoare.

De acum am 4 reguli sfinte la introducerea matcilor imperechete:
1 - rama cu puiet capacit afara din stup 4 zile - sa nu mai existe oua pentru tras botci
2 - daca nu vad matca in lada - nu scutur
3 - roiul la rece in beci sa-si uneasca puterile (dupa posibilitati)
4 - stropit cu tuica si sirop sa nu se mai bata..

Sa mai imi treaca supararea, pun o poza cu MEul din oras pe 4 corpuri, C4 pus cu foita intre C2 si C3, acum este plin cu miere inca necapacita, C3 (mutat sus) are si el greutate - iar cuibul (C2) este plin de puiet si miere.
Un al doilea ME (matca de strada)- tot la oras - are miere sanatoasa in C3 dar am gasit botci - merg sa le rup- incep sa ma gandesc tot mai mult cat valoreaza o matca selectionata..
Sanatate.
Fişiere ataşate
MEiunieC3.JPG
mellis

Mesajde yulian » 16 Iun 2015, 12:26

mellis scrie:Salutari,
regula de baza - daca nu gasesc matca - NU SCUTUR - mi-am invatat lectia..

Depinde cate roiuri faci ;) . Eu procedez altfel...caut matca asa..la modul general. Pregatesc rama cu miere, rama necladita, bag o rama cu puiet la mijloc. Pun podisor, trec la urmatorul. Idem. La sfarsit ma uit dupa matca pe ramele ramase. Nu o gasesc? Incep sa ma uit prin lazi. Oricum mai mult de doua roiuri de la o familie nu fac. In lada cu roi e putin albina deoarece am introdus numai rama cu puiet capacit, gasesti matca destul de repede daca e acolo. Mai merg si dupa sistemul orar...pe la 10-11 cand ma apuc de roiuri e pe primele rame, pe la amiaza, e pe undeva la mijloc, dupa ora 14 vine spre capat ca incep sa se intoarca culegatoarele. In cules puternic le-am gasit dimineata pe ultimele rame...au inghesuit-o ;)
yulian

Mesajde mellis » 16 Iun 2015, 23:20

Salutari Yulian!
Am făcut 5 roiuri din 5 familii, o rama cu puiet căpăcit, una cu miere si una cu păstură.
Din fiecare am scuturat 2 sau 3 rame cu albina după diafragma..
Familiile de productie nu poți sa le muti la nimereala decât daca vrei sa le strici, eu am reușit..
Din 5 de dimineața am început cu 3 ca la carte, găsit matca, pus deoparte si apoi scuturat..
Am fost întrerupt o ora, apoi ultimii 2 i-am orfanizat, familii bune de cules la floare, care își scoate incet petalele..
Unul a primit matca înapoi, al doilea va fi unit cu un roi..
Am o lecție strașnică, emoții, supărare, le-am mai dres dar tot la capitolul prostii sunt..
Sănătate..
mellis

Mesajde Gabysgg » 17 Iun 2015, 07:50

mellis scrie:Salutari Yulian!
Am făcut 5 roiuri din 5 familii, o rama cu puiet căpăcit, una cu miere si una cu păstură.
Din fiecare am scuturat 2 sau 3 rame cu albina după diafragma..
Familiile de productie nu poți sa le muti la nimereala decât daca vrei sa le strici, eu am reușit..
Din 5 de dimineața am început cu 3 ca la carte, găsit matca, pus deoparte si apoi scuturat..
Am fost întrerupt o ora, apoi ultimii 2 i-am orfanizat, familii bune de cules la floare, care își scoate incet petalele..
Unul a primit matca înapoi, al doilea va fi unit cu un roi..
Am o lecție strașnică, emoții, supărare, le-am mai dres dar tot la capitolul prostii sunt..
Sănătate..

Reguli care vor fi valabile anul asta si probabil urmatorul pana vei observa ca merge si altfel ,dar regulile se mai schimba in timp,greselile se vor mai repata si doar atunci iti vei aminti de ele :D
Gabysgg

Mesajde mellis » 17 Iun 2015, 09:32

Sanatate Gaby,
In apicultura regulile se schimba mereu. Cele de mai sus sunt ca la carte - daca vrei sa nu ai emotii deloc (minime)...Mereu se poate si altfel cu succes, greseli facem (fac) mereu, nu imi amintesc sa le repet, mereu unele noi ;), dar cum anii trec si mintea se increteste, cine stie..
Da-mi un sfat cum sa fac altfel ca la carte sa nu pierd o matca noua cu siguranta mare - ce doresc sa o introduc in familie de baza sau roi?
Multumesc
Numai de bine...
mellis

Mesajde Gabysgg » 17 Iun 2015, 13:41

mellis scrie:Sanatate Gaby,
In apicultura regulile se schimba mereu. Cele de mai sus sunt ca la carte - daca vrei sa nu ai emotii deloc (minime)...Mereu se poate si altfel cu succes, greseli facem (fac) mereu, nu imi amintesc sa le repet, mereu unele noi ;), dar cum anii trec si mintea se increteste, cine stie..
Da-mi un sfat cum sa fac altfel ca la carte sa nu pierd o matca noua cu siguranta mare - ce doresc sa o introduc in familie de baza sau roi?
Multumesc
Numai de bine...

Salut ,
La introducerea reginelor in familii cele mai mari emotii le am atunci cand familii sunt deja orfane,si atunci fara puiet larvar poti fi sa izolezi regina pe rama cu puiet de eclozionat si dupa cateva zile eliberezi (sau faci in asa fel in cat sa se elibereze singura )sau din cusca de transport
La familiile cu matca , la mine a mers cel mai bine,am luat matca batrana de pe rama sau am format un roi dupa care am introdus in spate (lazi orizontale in pat cald)dupa ramele de recolta un roi cu matca tanara, stropit din belsug cu tuica pt omogenizarea mirosului .la aceasta metoda conteaza putin perioada de inlocuire ,primavara si toamana mult mai usor,vara mai dificil dar merge .
Sigur 100% si 0 rateuri este mai dificil de realizat, sunt multe conditii e trebuiesc indeplinite sau pur si simplu familii incapatanate(saptamana trecuta am omorat o frumusete de regina :oops: ) dar asta este mergem mai departe,si revenim la regulile pe care altadata juram sa le respectam ;) .
Cea mai importanta regula :arrow: ar trebui facut in asa fel incat regina sa fie cat mai calma la eliberare :!:
Bafta multa
Gabysgg

Mesajde mellis » 17 Iun 2015, 14:36

Salut,
Multumesc mult de sfaturi. Am sa rumeg la ele, mai ales ca trebuie sa unesc o familie orfanizata cu un roi. Ma gandesc sa pun matca in cusca si stropite bine cu tuica si sirop.
Sper sa imi iasa socoata..
Sanatate..
mellis

Mesajde sebastian todor » 17 Iun 2015, 19:21

Salut. Ai un topic foarte frumos. ;)
Bafta cu introducerea matcilor.
Sanatate si spor in toate.
sebastian todor

Mesajde Gabysgg » 18 Iun 2015, 09:04

mellis scrie:Salut,
Multumesc mult de sfaturi. Am sa rumeg la ele, mai ales ca trebuie sa unesc o familie orfanizata cu un roi. Ma gandesc sa pun matca in cusca si stropite bine cu tuica si sirop.
Sper sa imi iasa socoata..
Sanatate..

Avand multi etajat si DB incearca cu suprapunerea corpurilor cu ziar intre perforat in cateva locuri
Dar tot asa fara botci sau cu posibilitatea de a trage botci in familia orfana
Bafta Multa
Gabysgg

Mesajde mellis » 18 Iun 2015, 10:03

sebastian todor scrie:Salut. Ai un topic foarte frumos. ;) Bafta cu introducerea matcilor.

Salutari,
Multumesc de remarca, iubesc mult albinele, daca se reflecta in topic nu pot decat sa ma bucur.
Matcile le-am introdus cu succes, acum trebuie intariti si pusi la treaba sa-si faca rezervele (albina si hrana) pentru iarna. Te asteptam la pagini personale sa te cunoastem mai bine ;).
Sanatate.
mellis

Mesajde mellis » 18 Iun 2015, 10:45

Sa va indulcesc de dimineata pun o poza cu mierea "de salcam" de anul acesta ce am adus-o colegilor.
Am stors ceva si am lasat la maturare in borcan cu tifon, cand am revenit era crema, cristalizare fina, gust deosebit, culoare galbui deschis.
Mierea este de oras, nu are rapita ca nu are de unde, seamana mai mult ca descriere cu mierea de mai, avand mult polen (banuiesc). In zona (pentru luna mai) am salcam si castan ce crsitalizeaza greu, alta explicatie nu am (decat cantitatea de polen - caut o explicatie si nu o gasesc).
Sanatate.
Fişiere ataşate
MiereCremaSalcam.JPG
mellis

Mesajde FLORINELU » 18 Iun 2015, 11:04

nu pra seamana cu mierea de salcam.
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?