Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde adrianmardare31 » 05 Iul 2015, 20:42

oricum sunt incatntat am primit sfaturi bune cand am intrebat si de mers greu m-am referit la ,, nu oua suficient, compact, nu aduna miere in stup,, cam asta . mai fac si eu greseli chiar in a scrie romaneste.
LA concluzia ca nu-mi ( merg) bine unii stupi am ajuns fiindca, am iesit din iarna cu stupi identici sa spunem nenorociti la2, 5 rame cu albina acoperitoare si unii sau dezvoltat la 6-7 rame de albina acoperitoare in timp ce altii au stagnat tot la doua rame astia sunt in nr de 2
adrianmardare31

Mesajde Flaviu MM » 05 Iul 2015, 23:48

salutare! sunt cel mai incepator incepator apicultor. am primit acum o luna de la cineva un roi si mi-am confectionat 3 lazi si la insistentele copiilor am mai achizitionat inca 2 roi pe 4 rame. Cine mi i-a dat i-a asezat in lada in pat rece . se intampla ceva daca ii intorc in pat cald . va multumesc!
Flaviu MM

Mesajde un OM » 06 Iul 2015, 02:03

Apai ii puteti intoarce si in pat cald, ca doar nu or cadea din...pat. Conditia ar fi sa aveti stupi de 12 rame, sau urdinis pe una din lungimile stupului de 10 rame.
un OM

Mesajde Flaviu MM » 06 Iul 2015, 22:46

multumesc, stupi sunt pe 12 rame am uitat sa specific.
Flaviu MM

Mesajde DoarEu » 07 Iul 2015, 11:31

proapis13 scrie:
DoarEu scrie:....Niste frumoase matci de... roire linistita.....

Poti sa detaliezi pe asta cu...roirea linistita...eu nu stiut despre ce este vorba ...????.. :?

M-am referit la faptul ca prin metoda Padureanu in 50% din cazuri se obtin matci de roire.Botcile acelea le creste cu gandul de a se inmulti,fiindca doica nu are ce hrani,nu ca ar vrea sa schimbe matca.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Flaviu MM » 09 Iul 2015, 19:53

Dupa cum am spus am 3 roi, as vrea sa ii ajut un pic sa se dezvolte dar rame cu miere de unde sa le dau ,asa ca le-am facut sirop de zahar invertit. Dar pe cine am intrebat uni zic ca e bun alti ca nu.3 apicultori, 4 pareri diferite. Asa ca apelez la bunavointa voastra.
Flaviu MM

Mesajde paul » 09 Iul 2015, 19:56

Flaviu MM scrie: Dar pe cine am intrebat uni zic ca e bun alti ca nu.3 apicultori, 4 pareri diferite.

Cam asa-i si pe aici ! 8-)
Eu dau ... neinvertit, dupa ce-am dat invertit ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde duma » 09 Iul 2015, 20:16

EU DAU SIROP CUMPARAT ....F40
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mellis » 10 Iul 2015, 00:27

Flaviu,
Cei care te sfătuiesc sa nu dai ce alte sfaturi îți dau să-i întărești?
Îți vând ei albina?
Vrei stimulare din cate am înțeles, poți da ori de care, dar citește topicul despre zahăr invertit..
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643
Părerile sunt împărțite - eu invertesc...
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Incepatorii intreaba

Mesajde gdanioan » 14 Iul 2015, 08:55

Salutare tuturor...!!
As dori sa pun 2 intrebari celor mult...mult mai familiarizati cu aceasta indeletnicire, evident cresterea albinelor:
1.e sanatos sa lasam pe iarna rame capacite cu miere de floarea soarelui?...Un fost apicultor spunea ca nu e ok mierea de floarea soarelui sa fie lasata in stup.Asa o fi?
2.cate rame capacite cu miere se lasa in cuib familiei pentru iarna ?
Pun aceste intrebari in ideea daca nu cumva am facut o greseala si am scos cam multe rame cu miere la ultima extractie pe care am facut-o ieri (tei).
La 5 familii sanatoase si bune am scos aprox 60-65 kg de miere. La salcam nu am scos decat max 35 kg si doar din 3 stupi...pentru ca 2 din cei 5 la acea ora erau doar pe un singur corp..si am dorit sa-i mai inzdravenesc cu puiet...ulterior..adaugand si al 2-lea corp.
Am scos in ideea ca uitandu-ma sub magazie...am observat destule rame cu miere.Nu am lasat decat o rama cu puiet si miere in fiecare stup (magazie).
Pot sa precizez ca am stupi ME pe 10 rame.
Multumesc anticipat din suflet tuturor celor care-mi vor raspunde ...
O zi maxima sa aveti...!!
...Si piatra se sparge daca o lovesti mereu....
gdanioan

Mesajde DoarEu » 14 Iul 2015, 14:50

1.Nu-i nici o problema daca e miere destula.Mierea de floarea soarelui cristalizeaza grunjos dar daca se lasa destula nu va avea nici cea mai mica problema.
Caldura ghemului va decristaliza partial acea miere,mai ales in perioadele de crestere puiet(februarie,martie,aprilie) , in care consumul este pe masura.Daca din octombrie- noiembrie consumul este infim,deja din ianuarie-februarie incepe adevaratul consum.
2.Dat fiind faptul ca esti pe ME , se lasa in corpul de sus(banuiesc ca iernezi pe 2 corpuri,nu? :? ) tot atatea rame full cu miere capacita(sau +1)cate sunt in primul corp, pe care familia le ocupa foarte bine.In corpul de jos nu se lasa rame cu mai mult de 3-400gr miere.Altfel ghemul nu va mai putea sa se deplaseze pe verticala, in al 2-lea corp in care sunt rezervele,murind in 1 corp,cu hrana la nas (stiu,nasoala faza... :cry: )
->Am pus +1 fiindca eu las cu 1 rama cu miere in + in al 2-lea corp,asta ca sa fiu sigur.Cel mai indicat ar fii sa se lase in c1(corpul 1) doar rame goale,fara pic de miere.
As mai scrie dar ma preseaza timpul...
Sanatate multa!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde gdanioan » 15 Iul 2015, 08:33

Multumesc "DoarEu" pentru raspuns....din suflet...
M-am mai linistit cumva...
Fostul meu socru...cel de la care am mostenit stupii...ca Dumnezeu l-a luat la el acum 3 luni...dupa ceva (50) ani de apicultura se grabea sa scoata mierea de floarea soarelui...si nu o lasa in stup pe rame .
Parca spunea ca nu e sanatoasa pentru albine. Asa-mi aduc eu aminte...din spusele lui.
Din acest moment motiv am pus una din intrebari.
...Dar daca unora nu le cauzeaza neplaceri...e posibil sa fie doar un tipic al lui.
Multumesc inca odata de raspuns...si de ce nu, astept si alte pareri.
O zi maxima va doresc tuturor!

....Aaaa...si inca ceva...voi ierna pe 1 corp ..ca daca asa facea si raposatul....asa voi face si eu...
gdanioan

Mesajde ignatov andrei » 15 Iul 2015, 08:51

gdanioan scrie:Multumesc "DoarEu" pentru raspuns....din suflet...
M-am mai linistit cumva...
Fostul meu socru...cel de la care am mostenit stupii...ca Dumnezeu l-a luat la el acum 3 luni...dupa ceva (50) ani de apicultura se grabea sa scoata mierea de floarea soarelui...si nu o lasa in stup pe rame .
Parca spunea ca nu e sanatoasa pentru albine. Asa-mi aduc eu aminte...din spusele lui.
Din acest moment motiv am pus una din intrebari.
...Dar daca unora nu le cauzeaza neplaceri...e posibil sa fie doar un tipic al lui.
Multumesc inca odata de raspuns...si de ce nu, astept si alte pareri.
O zi maxima va doresc tuturor!

....Aaaa...si inca ceva...voi ierna pe 1 corp ..ca daca asa facea si raposatul....asa voi face si eu...

La Iasi este indicat sa nu se ierneze pe miere de FS. Frigul de la noi face ca mierea sa cristalizeze din noiembrie. Riscul este mare, mai ales ca la noi se ierneaza pe un corp de ME.
ignatov andrei

Mesajde gdanioan » 15 Iul 2015, 09:17

Multumesc "ignatov andrei" de raspuns!
Deci...fostul meu socru...avea dreptate!!
Dupa...50 de activitate in apicultura...trebuie ascultat.
gdanioan

Mesajde Dan Paşca » 15 Iul 2015, 10:55

eu am iernat anul trecut in exclusivitate pe miere de Fl.S si poate 2 kg sirop 1/1 ce leam dat in sept.pt stimulare si tratament cu protofiol si nu am avut absolut nici o problema,chiar daca albina de anul trecut a intrat foarte uzata in iarna a fost ok, si vatra o am in Muntii Apuseni pe la cota 500,deci nu e iarna blanra pe la mine.
Dan Paşca

Mesajde gdanioan » 15 Iul 2015, 11:04

Multumesc "Dan Paşca" de raspuns si de idee...
Poate voi face o combinatie de TEI,FS si sirop pentru iarna....
Gresesc....?
gdanioan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR