Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 15:47

Deocamdată mie VSH îmida doar dureri de cap, nu pot spune ca tine iîn frâu ceva, pot spune iînsăca o ppopulație mica de varoa face ravagii maIri în puiet dacă ai VSH, dacă nu ai, totul e fain șifrumos, puietul e la locul lui, nu ddepopulari, tratezi elegant când mai reduc ponta, ai scăpat de probleme...la mine însă chiar VSH îmiproduce dauna ...culmea.
Pot afla foarte simplu câți paraziți au intrat pe o rama la inmultit doar numărând golurile ramase în urma dupăce albina iîși face treaba, odată scăpați de acolo se vor muta imediat pe rama cu larvar matur gata de capacire...ne având chew mite albina il lasa sa călătorească pe unde vrea mușchii lui...legat de durata de viață, acum probabil vrați făcut o imagine cât puiet poate strica de aici încolo.
Acum sunt la un Lukoil, profit de wireless :) am luat alcool 0,5 l la 96 grade la 48 lei, ulei de lavanda+ulei de cimbru 15 lei, tampoane 14 buc la 5 lei (am cerut și info despre ele pe la doamne :))) ), așa varachet forte pt stukii la Maicamea ca nu merge altfel, și bag rachiul în lăzi cum ajung....apoi bag și niște rugăciuni :))))
Ultima oară modificat de BUNKA pe 28 Iul 2015, 15:54, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 15:52

Vai, vai...când te aud ca pierderile nu sunt însemnate îmi vine sa vin sa te iau, sa te aduc la mine și sa te țin o luna sa vezicCum strâng lăzile goale de pe câmp dacă nu fac nimic acum....nu mai comparați mă convențional ul cu ce fac eu ca nu are ABSOLUT NICI O TREABA
BUNKA

Mesajde eduard.rotaru » 28 Iul 2015, 16:16

BUNKA scrie:Vai, vai...când te aud ca pierderile nu sunt însemnate îmi vine sa vin sa te iau, sa te aduc la mine și sa te țin o luna sa vezicCum strâng lăzile goale de pe câmp dacă nu fac nimic acum....nu mai comparați mă convențional ul cu ce fac eu ca nu are ABSOLUT NICI O TREABA

Adi, populatia de varroa nu creste cand ai VSH si PUNCT (vorbim de VSH ridicat...adica ceea ce vine pe gena recesiva si nu doar un comportament temporar). Ramane aceeasi populatie pana ajunge la varsta decesului. Deci damage-ul nu poate fi exponential ci cel mult constant o perioada de timp. Dar cum spuneam, un tratament corect si VSH este mai mult decat perfect. Cu tratamentul ai redus numarul de acarieni iar cu VSH ramai la acel numar constant...
eduard.rotaru

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 19:04

eduard.rotaru scrie:
BUNKA scrie:Vai, vai...când te aud ca pierderile nu sunt însemnate îmi vine sa vin sa te iau, sa te aduc la mine și sa te țin o luna sa vezicCum strâng lăzile goale de pe câmp dacă nu fac nimic acum....nu mai comparați mă convențional ul cu ce fac eu ca nu are ABSOLUT NICI O TREABA

Adi, populatia de varroa nu creste cand ai VSH si PUNCT (vorbim de VSH ridicat...adica ceea ce vine pe gena recesiva si nu doar un comportament temporar). Ramane aceeasi populatie pana ajunge la varsta decesului. Deci damage-ul nu poate fi exponential ci cel mult constant o perioada de timp. Dar cum spuneam, un tratament corect si VSH este mai mult decat perfect. Cu tratamentul ai redus numarul de acarieni iar cu VSH ramai la acel numar constant...

Eduard, întâi te întreb așa :
Ai stupi în forma ddescrisă de mine ?
Dacă da, de cat timp ?
I-ai Tratat? Dacă da, cu ce ?

Medicamentele gen mavrirol, varachet, tactic, MITAC etc au re maneta în ceara, afecteazădirect bacterii sși microbi benefici și imunitatea, afecteazăaaparițiaVSH.

VSH nu tine de genetica și am un superangular aici, am albine pe sistemul ăsta din 2012, și a apărut imediat la toate familiile mutate pe sistemul ăsta, deci ori toate albinele mele au Super gene, ori nu tine de genetica, încă ceva tare...Anultrecut au ccrăpat toate, am re populatiîn primăvara, și acum am din nou la toți, deci ? E genetic?
Eu spun nu, indiferent ce o zice oricine.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 20:15

Nu Mi-am terminat ideea, am rămas fără curent :)
Deci, oricât ar fi VSH de puternic el nu se manifesta vara, citește pe resistantbees. com eu confirm, am de 4 ani, deci varoa se poate multiplica în voie în plin sezon cu tot caracterul VSH, eu nu încerc sa mă conving pe mine aici, eu spun din studiu aprofundat ani și aplicat, deci confirm ce am studiat și ce scriam acum ceva ani ca așa ar fi dar fără sa fi aplicat, ei acum confirm cu aplicația făcutădeci nu iîncape urma de îndoială, cine înțelege bine, cine nu nu are decât sa testeze, nu mă aflu aici pt a scrie la nesfârșitca iînainte, acum am foarte mult de munca, rup din timpul meu sa va dau câteva linii de urmat, iînspecial mmaniaci lor cărora le-am dat deloni...zic dat ca sa nu se interpreteze altfel.
Deci Eduard, populatia varoa creste vara mai mult sau mai puțin ca în sistem convențional, încănu pot spune ca parazitului iiar prii mai puțin celula mica.
Anul trecut au fost extrem de mulți în toamna și nu pot susține nici ca s-au infestat din exterior,vezi Doamne ei fiind curati datorita celulei, nici invers pt ca nu sțiu...ce știu e ca la un control, am descapacit celula mica și am găsit înghesuiți vreo 6-7 prin august când s și turația nu era roza.
Deci cu cât varoa te prinde 15-20 iulie ăla iÎți nenoroceștepuietul prin VVSH UL manifestat de albine, dacă e mult e grav, scot tot afară, coloniile nu apuca sfârșit de august, își fac Harakiri, dacă e mai puțin tot e belea dar mai ai ceva șanse sa mai iasă niște puiet sănătos.
Ai nimerit când ai zis ca aia "n" varoa produc paguba constanta cel puțin o luna jumate cât se manifesta VSH. De încetat nu încetează iar tratamentele cu eficienta pe albina ajuta foarte puțin, la momentul acela 80% dacă nu mai mult e în puiet. Când aplici un astfel de tratament, 80% din paraziți sunt protejați, efectul trece, parazitul iese bine merși și reintra și înccâteva zile ai din nou puiet scos afară.

Spui ca cu tratamentul reduci și VSH te ajuta sa ramai relativ constant ca populație de varoa, ok, însă constanta asta e foarte dăunătoare...iar vb din experiența aici.
Fa un calcul, presupunând ca ai o populațiede 500 indivizi, ce se iîntâmplă timp de 30 de zile, cât puiet pierzi în 30 de zile.
Sa mă anunțicum iese calculul, ia iîn calcul și tratamente câte vrei dar nu exagera șiun procent generos de 20% uuciși la fiecare tratament.
Urmărește ciclicitate cu care reintra după ce a fost eliberat de albina.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 21:15

Știu ca de multe ori am scris ceva apoi am revenit, o sa o fac și acum pt ca azi tot rumegand la treburile astea m-a pocnit o idee.
Am zis ca fără tratamente nu se poate, astăzi Mi-am dat seama ca mă pripesc zicând ăsta, de Ce?
Sa spunem ca lupta asta este ca un meci de box, VSH este jobbul de stânga și CHEWING MITE e directa de dreapta fix în MUFA, ideea e ca nu poți câștiga doar tatonand adversarul, trebuie sa îl arzi direct la cap și la ficat.
VSH este doar o componenta a ceea ce numim noi albina rezistenta la varoa, CHEWING MITE este lovitura fatala.
Sa presupunem ca avem la floare stupii 20 r blana și 1000-1500 paraziți, judecând după ce pica toamna la 3 de varachet.
Vine 15 iulie, începe VSH, albinele vânează celulele parazitate dar nu doar atât, când varoa iese îl ia de cap...ce credeți, rezista o populație de 1000-1500 paraziți la un atac a 40000-50000 albine? iîn condițiileiîn care ei sunt eliberați eșalonat?
Eu zic ca Nu!
Încep sa cred ca se poate, însăllângă VSH, ne trebuie CHEWING MITE.
Știuun aaustriac ce face selecțiedin anii 90 sșiare aașa ceva, deci se poate și pe albina locala.
BUNKA

Mesajde bmdna » 28 Iul 2015, 22:16

Salut!
Urmaresc si eu postarile de aici si as vrea sa fac niste ajustari nesemnificative la traducerea colegului din rusa. Omul spune acolo ca respectivul tampon se pune peste rame in partea din spate - deci opusa urdinisului. El mai spune apoi ca uleiul de cimbru sau lavanda alunga parazitii (nu ii distruge cum spune colegul). Thymolul intra in compozitia unor amestecuri pentru tratamente bio si studiile au demonstrat ca are darul de a dezorienta femelele mature de varroa. Unul dinpreparatele care are in compozitie thymol este apilifevar pe care l-am folosit si in urma folosirii nu am observat caderi de varroa dar familia s-a curatat destul de bine. Gradul de infestare era imens, se vedeau acarieni cu ochiul liber pe albine. Dupa 3 saptamani de aplicare apilifevar nu am mai vazut deloc acarieni pe albine dar tot am mai facut un varachet si au cazut sub 10 paraziti. Dezavantajul major la apilifevar este ca miroase extreme de puternic si mirosul ala intra in miere si in rame... . Am facut tratamentul respectiv in august si in martie tot se mai simtea mirosul. Abia prin aprilie, dupa ce albinele a adus masiv polen si nectar mirosul a disparut complet.
bmdna

Mesajde catalin.profiri » 28 Iul 2015, 23:53

Bunka, vezi ca esti/suntem putin offtopic.
Si ca sa nu te simti stingher, iti dau putina apa la moara :D
Asculta macar jumatate din clipul de mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=qIYz65Vquxg
Tipul prin intreruperea pontei in roi/stup incearca sa intrerupa ciclul natural de inmultire a femelei Varoa ...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde BUNKA » 29 Iul 2015, 09:31

catalin.profiri scrie:Bunka, vezi ca esti/suntem putin offtopic.
Si ca sa nu te simti stingher, iti dau putina apa la moara :D
Asculta macar jumatate din clipul de mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=qIYz65Vquxg
Tipul prin intreruperea pontei in roi/stup incearca sa intrerupa ciclul natural de inmultire a femelei Varoa ...

Este linkul ăsta și aici sau pe pagina mea pus acum 2 sau 3 ani.
Apiguard produce aceeași treaba, încetareapontei, i-am trimis sși lui Livas 3 tratamente ca nu mă credea .
Vedem...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Iul 2015, 09:39

bmdna scrie:Salut!
Urmaresc si eu postarile de aicia sa fac niste ajustari nesemnificative la traducerea colegului din rusa. Omul spune acolo ca respectivul tampon se pune peste rame in partea din spate - deci opusa urdinisului. El mai spune apoi ca uleiul de cimbru sau lavanda alunga parazitii (nu ii distruge cum spune colegul). Thymolul intra in compozitia unor amestecuri pentru tratamente bio si studiile au demonstrat ca are darul de a dezorienta femelele mature de varroa. Unul dinpreparatele care are in compozitie thymol este apilifevar pe care l-am folosit si in urma folosirii nu am observat caderi de varroa dar familia s-a curatat destul de bine. Gradul de infestare era imens, se vedeau acarieni cu ochiul liber pe albine. Dupa 3 saptamani de aplicare apilifevar nu am mai vazut deloc acarieni pe albine dar tot am mai facut un varachet si au cazut sub 10 paraziti. Dezavantajul major la apilifevar este ca miroase extreme de puternic si mirosul ala intra in miere si in rame... . Am facut tratamentul respectiv in august si in martie tot se mai simtea mirosul. Abia prin aprilie, dupa ce albinele a adus masiv polen si nectar mirosul a disparut complet.

Am combinat 200 ml alcool 96 grade cu 10 picături ulei lavanda ș 10 cimbru...ce pot sa zic, poți sa bagi nasul înborcan.
Nici eu nu am observat caderi la Apiguard, acum nu am infestatie mare însă VSH exista la toți deci ceva paraziți sunt șieu sunt iîn mare panica :)))
BUNKA

Mesajde asd » 29 Iul 2015, 09:40

Am incercat si eu formic insa, desi am respectat toate conditiile, nu a dus la diminuarea paduchilor decat foarte putin. In schimb matcile s-au cam lasat pe tanjeala. Nu am repetat urmatoarele 2 runde recomandate decat la unii stupi. Nu vreau sa fac antireclama dar e mai complicat decat alte tratamente. Concentratia acidului din fabrica ar trebui totusi masurata cumva. Niste francezi au masurat-o si au raportat diferente mari.
asd

Mesajde BUNKA » 29 Iul 2015, 09:41

O sa iau o pauza cu forumul săptămână ăsta, am mult de lucru, o sa revin cu rezultatul tratamentului cu alcool.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Iul 2015, 09:43

asd scrie:Am incercat si eu formic insa, desi am respectat toate conditiile, nu a dus la diminuarea paduchilor decat foarte putin. In schimb matcile s-au cam lasat pe tanjeala. Nu am repetat urmatoarele 2 runde recomandate decat la unii stupi. Nu vreau sa fac antireclama dar e mai complicat decat alte tratamente. Concentratia acidului din fabrica ar trebui totusi masurata cumva. Niste francezi au masurat-o si au raportat diferente mari.

A făcut colegul Livas un control la Formic și e ok, însă și el mi-a spus ca au fost momente când din nu stim ce motiv nu a avut efect, a respectat temperatura etc...vedem ce o mai fi.
BUNKA

Mesajde asd » 30 Iul 2015, 08:56

http://www.beesource.com/forums/archive ... 93516.html

Un test simplu pentru a vedea daca intradevar e VSH (ca mai sunt si altele mai complicate).

Evaluezi ramele de puiet larvar in corelatie cu cele de puiet capacit.
Daca aspectul ramei de puiet larvar e compact avand larvele batrane in centru si spre exterior larve tinere inseamna ca matca oua in ordine si e perfecta. In paralel te uiti la aspectul unei rame capacite si numarul de celule goale iti indica cam cat de igienica e colonia.

Idea topicului de pe BS e ca stuparii au selectat in decursul anilor matci neperformante din punctul de vedere al igienizarii judecand dupa aspectul compact al puietului... ma rog cititi si vedeti.
asd

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 11:22

Ăsta este primul lucru la care mă uit, am puiet larvar compact, puiet proaspăt capacit compact, și puiet la 3-4 zile după capacire împușcat, adica așacCum se vede în filme și poze, descapacit răzleț în faza de pupa, ziua 12-13, apoi golesc celula iar matca oua din nou acolo.
Așa este, cum spun ei...eu de la ei învăț.
Prin tratamente selecționatun varoa super rezistent, sși o albină degenerata genetic.
Sărăcia de varoa intra în celula între ziua 5-8 , deci pe ramele de larvar, ziua 9, celula e capacita, în următoarele 60 ore varoa depune primul ou aadică la doua zile jumate după capacire, adica în ziua 11,5, apoi la interval de 30 ore depune oua femele, albina care are VSH descapaceste celula in ziua 13, deci nu lasă femela varoa sa își facă ciclul reproductiv...se da practic un adevărat razboi pentru supraviețuire de ambele părți, varoa se chinuie sa se reproducă, iar albina la fel...e care pe care, intre timp pierderile de puiet își spun cuvântul.
Fără chew mite războiul este pierdut de albina.

Ca tot vorbeam mai devreme cât puiet poate afecta VSH, 500 de paraziti duc la eliminarea a 500 de pupe la intervale de 4 zile, deci e criminal, acum sper ca înțelegeți dimensiunea fenomenului.
BUNKA

Mesajde asd » 30 Iul 2015, 11:57

Foarte fain.

Pe zi ce trece sunt tot mai convins ca actiunile noastre mai mult strica decat ajuta: hraniri cu zahar, tratamente inutile, deranjari inutile. De fapt in general omul traieste intr-o lume a iluziilor iar pe masura ce imbatraneste incepe sa le vada - asta in cazul fericit. M. Bush are o intelepciune rar intalnita. Imi place foarte mult stilul lui demodat.
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR