sammy scrie:Problema cu roiurile puse sa construiasca fara fundatie este ca, atunci cand au prins putere, incep cu celu31la de trantor.. o rama, doua, trei - rame inutilizabile. Am incercat acum sa dau la construit in speranta ca in a 2 a parte a sezonului nevoia de trantori este mai mica. Sa vedem...
Am tendinta ca la nivel de teorie sa argumentez, sa scriu mult însă problemele punctuale de regula le tratez laconic scurt, asta înseamnă ca trebuie sa fiți atenți la detalii pe care nu insist f mult.
Ideea e ca albinele de 100 și mai bine de ani construiesc doar pe foi, dincolo de ăsta, folosirea tratamentelor și dorința de a tine în viața toate efectele duce la o diluție a genelor bune, acelea de a construi corect un fagure natural, acelea de igiena etc...deci acum putem spune ca avem niște albine degenerata din punct de vedere genetic.
Alta idee care rezulta din cea de sus, trebuie restabilit contextul "relativ "natural în care albinele au supraviețuit milioane de ani, dim celula și distanțare ffaguri, apoi trebuie selecție pt toate caracterele de care am mai amintit cu câteva posturi în urma, șiaici punctez...familii care construiesc corect coltul cu celula de ttrantore, aproximativ 10% din dimensiunea ramei, nu este normal ca albinele sa construiască celula de trantore de sus pana jos pe o rama întreaga, este de fapt dezastruos în ce privește obținerea de rezistență la varoa.
Deci trebuie selecție pt treaba asta.
Este normal ca ele sa facă ăsta la început, însă trebuie dirijate...la un moment dat vor sesiza ca au crescut 3-4 faguri cu celule de trântori și nu au de lucrătoare, și schimbă brusc strategia după cum se observa și la mine.
Anul ăstanu am cclădit nimic, a trebuit sa repopulez ceea ce aveam deja însăanul uurmător va trebui sa cresc aproximativ 500 rame, ocazie cu care voi vedea care familii știusa ffacă lucrul ăsta corect, apoi urmează selecția, creștere de trântori și matci.
Cei care intra în posesia lăzilor de genul ăsta ar trebui sa fie atenți la recomandări pt ca lucrurile să decurgă bine.
Cineva la Bacău a luat 20 pe 4 corpuri, deci 80 de corpuri și 7 sute sșiceva de rame....pt iînceput e mult părerea mea mai ales dacă nu știice sa faci cu ei...ccând construiești 700 r, dacă tu nu știisa iîi populezi? ...și sa dirijeze dezvoltarea șicclădirea ramelor...în primul rand ăstatrebuie iînvățat, populare, dezvoltare, creștere de rame, urmărirea regresie celulei, înmulțire...apoi abia putem sa ne gândim la caractere, selecție etc.
Pas cu pas este calea...
PS Ramele cu celula de trantore pot fi folosite în lateral cuib ca izolante iarna, cu hrana, pt creșterea trantorilor în familiile care au cel puțin unul din caracterele amintite pe pagina învvederea împerecherii (aglomerare areal cu trântori mici de calitate...bla, bla) nu mai dezvolt.
Michael Bush si Dee Lusby de studiat litera cu litera.