Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde eduard.rotaru » 01 Sep 2015, 14:43

Eu nu inteleg ce tot atatea contre?!...Adi face niste teste, cercetari, observatii si incearca sa le impartaseasca in limita timpului disponibil atat in mediul virtual cat si live...
Sa nu se inteleaga ca ii tin partea insa nu vad nici un fel de problema in ceea ce face BUNKA...din contra, pe timpul si banii lui incearca sa prezinte o alta optica a stuparitului, lucruri neinventate de el ci doar aduse la zi....
eduard.rotaru

Mesajde Gicuta » 01 Sep 2015, 15:34

asd scrie:
Gicuta scrie:Eu am iernat Warre pe o jumatate de corp foarte bine.
Succes in proiectul tau!!

Detaliaza putin te rog: cu diafragma sau jumate cladit? Cum s-au dezvoltat anul urmator? Ai scos ceva de la el?

In orice caz pentru iernare matci merita si 2 in 1 la warre pe un corp.

Am iernat Warre pe un singur cat. In al doilea an si-a construit cel de al doilea cat. De asemenea, experimental am iernat mai putin de o jumatate de cat Warre (cu un pumn de albine), care a supravietuit pana in martie al anului urmator, cand atrebuit sa-l unesc altui Warre. Sunt de parere ca iernarea in stupi gen Warre este ideala pentru o familie. Sunt de acord ca pastrarea matcilor se poate face in astfel e stupi cu rame mobile, insa manopera e destul de mare. Am invatat (si mai am inca :D ) ca iernarea cea mai buna se face in familii puternice cu miere care sa asigure hrana cel putin pana la pomii fructuferi.
Mentionez ca am doua familii in Warre, insa cele mai multe in sistem ME (ma straduiesc sa transfer incet incet toti DB in ME).
PS. Am observat la Warre o buna dezvoltare in primii doi ani, dupa care are loc o dezvoltare mai mult decat modesta.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde asd » 01 Sep 2015, 16:45

modesta datorita calitatii matcilor nu a lazii cusiguranta
asd

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 16:58

andrei_calinescu scrie:"se organizează singur"
Ah ce-mi place chestia asta. Visul unora din apicultorii romani care cred ca daca isi arunca proastele(albinele) intr-o gradina, se organizeaza singure si ideal , pe burta goala.

"pana în300 de cutioare au ce manca aici pe raza de 50 km fără sa bag nik"
Ai testat cumva? E cel putin inconstient sa crezi asta an de an.

"i-am umflat, nu extrag"
Inseamna ca te intretine altcineva dpdv financiar(mama, tata, gagica).

Andrei...chiar nu am timp, dar îți răspund.
Eu cu mine reușim sa facem lunar undeva la 100 de bucăți...atât se poate fizic noi având doar 2 mâini, nu zic ca se întâmplă așa dar undeva intre 50 și 100 sunt, dacă vând de 3000-4000 E lunar în România ce spui, am ce duce la gura ?
Nu mă rup chiar tare în perioada asta, deh..căldură! !
Nu mă bag la contre, dar dacă un moș de 70 de ani cu baba lui au 600 eu n-oi Putea? ...mai ales ca stupii mei sunt "de jucarie"
Știi de Vorona, Orășeni Vale, Balta Arsa, Oneaga Copalau...astea toate sunt masive de tei, Copalau e cel mai mare, cu zone ca Padure ni unde este pădure de 130 de ani etc...distanta 50 km, am salcam la 5 km, cel mai aproape, bine ăsta dacă vreau sa îi mut pt ca satul e full, la 70-80 km pe malul Prutului avem Salcam beton care da, cei din Județ știu, spre Păltiniș iarăși sunt zone bune, dacă pun mana la oki și mă învârt în orice direcție as îndrepta mana sunt sate cu multiple avantaje, ori e balta, salcie, salcâm, tot ce vrei...deci loc este.
Nu știu Cum e în sud...dar la noi care au, au așa de la 200 în sus, 300, 400 Fratii Verii Rotaru, mai e un popa care are aproape 1000, mă da sunt mulți, nu glumesc...eu is cel mai fraier din județ :lol:
Dracu' ...n-oi încăpea și eu cu salbaticiunile mele?...le fac stupi la toți, și eu nu mi-oi face?
Da pana când?
Te rog eu, nu mă mai pune sa scriu romane...tre sa termin 65 + 6 pana sâmbătă, e de munca nu gluma!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 01 Sep 2015, 17:05, modificat de 3 ori în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 17:02

eduard.rotaru scrie:Eu nu inteleg ce tot atatea contre?!...Adi face niste teste, cercetari, observatii si incearca sa le impartaseasca in limita timpului disponibil atat in mediul virtual cat si live...
Sa nu se inteleaga ca ii tin partea insa nu vad nici un fel de problema in ceea ce face BUNKA...din contra, pe timpul si banii lui incearca sa prezinte o alta optica a stuparitului, lucruri neinventate de el ci doar aduse la zi....

Mulțumesc, nici eu nu înțeleg. .. poate doar le place conversația cu mine :lol:
O sa am vacanta iar de 4-5 luni cu forumul...am de scris, am de cioplit...e de munca, mai scriu acum prin Lukoil, pe unde mă prinde vremea..dar voi lua pauza.

Deva se umple și ea de albină sălbatică :mrgreen:
Fişiere ataşate
rsz_20150901_143441.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 01 Sep 2015, 17:10, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde nae » 01 Sep 2015, 17:09

BUNKA scrie:Dimensiunile sunt publice, oricine își poate face oriunde, nu mă supăr, dimpotriva sunt bucuros dacăas sști ca de ex Nae are și el unul de test...

1- sunt ,nativ, un om dificil ; faptul ca natura mi-a dat mu..e fara prezervativ ma tempereaza , nu ma face mai bun = ca nu sunt .
2- nu trebuie sa testez nimic , am CREIER :D ; trebuie sa violez/omor sa fiu un bun criminalist !? Fac apicultura si asta ma califica =P U N C T
3-istoria apicola a selectionat 2 tipuri ME/DB (variatiuni) , in rest vorbim vorbe .
4-cu schimbarea climei e greu sa mentii active 4 ME /2-3 DB ; singura varianta SIGURA e o albina mai ''calda'' ; cutia nu are nevoie de modificari pt >50ani , dupa .. poate , daca se raceste ;) .
5- am 3 MEA ''atipic'' (speteaza superioara 370mm ) in exploatare de 2 ani ... , se apropie de al tau !?
6-in Ro nu avem nevoie de schimbari majore ci de intelegerea manualului de apicultura ; cand vom aplica ABC-ul apicol cat mai multi vom intelege/umple cutia .
7- 3 fam cu 3Kg manipulate , gresit, de Malaiu dau miere mai putina decat 1 fam a distinsului domn cu 9 Kg = corect .
Manipulate respectand manualul apicultorului incepator (nu pui catul , sa dublezi spatiul, pe 3 albine ) Malaiu / stupina va pierde . Nu e minune e apicultura adevarata .( ca esti intr-o zona vitrega si intaresti prin unificari /incalzire electrica ... e alta treaba ; e de vorbit )
Nu ma mai cita ! Cand respecti un om ii raspunzi la PM sau il suni cand nu-l intelegi , daca n-o faci dar il trimiti la birt .. alegerea e gata .
Am o slabiciune paterna ,recunosc ... si nu mi-e rusine sa invat de la voi .
(m-a activat D06 , sper sa ma ''sari'' /uiti... )
nae

Mesajde asd » 01 Sep 2015, 17:11

Acuma sincer: decat MER mai bine warre (delon). Idea de modularitate e una excelenta in orice domeniu si e foarte viabila nu numai pentru suplimentarea venitului.

Hip hip hurray pentru abatele Warre (si Roger Delon)!
asd

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 17:20

Scuzam Nae, dacă mă simt supărat, lezat, călcat, etc...am dreptul sa îmi aleg amicii, prietenii, clienții, partenerii de discuții etc...daca nu ti-am răspuns pe MP înseamnă ca am considerat ca pierd timpul, adica după ce răstorni troaca pe ici pe colo, te hotarasi într-un final sa mă iei pe MP ??
Știi când trebuia sa faci asta ?
MAI DEMULT !!

Nu cred ca dialogul ăsta interesează pe cineva...de-acu' las-o-asa :cry:
Știu mă, în viziunea ta nu fac nici doi bani, am înțeles...mergem fiecare pe cărarea lui
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 17:28

Pt mine e clar, în România și în lume sunt mai multe tipuri de lăzi, nu numai ce zicea Nae...
Deva, venim...O. R. ... te așteptăm aici !
Fişiere ataşate
rsz_120150901_143626.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 17:34

Dadanti care au suferit facelift Nae... :lol:
Fişiere ataşate
rsz_20150901_143452.jpg
BUNKA

Mesajde un incepator » 03 Sep 2015, 14:22

Buna Adrian ! Am tot spus ca o sa vin si eu cu cateva poze de la Delonii mei si se pare ca a venit timpul. Din cate am spus am cinci Deloni la numar ( doi din 2013, unul din 2014 si doi roi de anul asta).
Cei pe trei corpuri sunt din 2013-2014,iar cei pe doua corpuri de anul acesta.
Fişiere ataşate
Poze Deloni 2.jpg
Poze Deloni 1.jpg
un incepator

Mesajde un incepator » 03 Sep 2015, 14:38

Delonii nu au primit nici un tratament pentru varoa,ci doar pudrare cu zahar. Nu am avut nici un fel de problema pana anul acesta cand infestarea a fost destul de serioasa.Fata de cei patru orizontali care ai am ,la deloni infestarea a fost mult mai mare si asta cred, datorita instinctului VSH care nu a facut decat sa descapaceasca celulele cu varoa,astfel nu pot sa-mi explic diferenta asa de mare de varoa la cele doua sisteme(sunt pe aceiasi vatra).Insa dupa discutiile cu Adrian ,am facut si eu tretamentul cu alcool de 96*in amestec cu ulei de lavanda si cimbru. Surpriza a fost enorma ,dupa doua tratamente infestarea nu mai era asa mare(rar daca mai puteam vedea cate unul cu ochiul liber).Eu am pus acele absorbante cu tratament pe subar,nu am vrut sa mai deranjez familiile si se pare ca am facut bine.Rezultatele se vad foarte bine in poze.Cine vrea sa incerce acest tratament naturist il recomand cu toata inima,chiar are mare efect.
Apropo......... ce am observat la mine,dupa primul tratament matcile au cam incetat ouatul ,insa cam la o saptamana dupa am observat cum a inceput sa ponteze din nou si chiar foarte serios.
Fişiere ataşate
Infestare varoa 2.jpg
Infestare varoa 1.jpg
un incepator

Mesajde un incepator » 03 Sep 2015, 14:39

Si in aceasta imagine se poate observaun numar destul de mare de varoa cazuti.
Fişiere ataşate
Infestare varoa 3.jpg
un incepator

Mesajde un incepator » 03 Sep 2015, 14:46

Pun si cateva poze cu rame ouate ,iar in pozele in care apar acele pete luminoase sa stiti ca nu este miere ci puiet larvar,dupa cum spuneam,in urma tratamentului matcile au reinceput ponta destul de bine.Apropo sa stiti ca o parte din poze au fost facute seara cu blitz pentru a nu declansa furtisag si de asta au aparut acele pete luminoase.
Fişiere ataşate
Poze puiet 6.jpg
Poze puiet 7.jpg
un incepator

Mesajde nae » 03 Sep 2015, 14:49

Sanatate maxima .
Sa patentezi ''suportul'' pt tratament !
Si eu ma chinuiam sa fac rost de stinghii sau cartoane :lol: :lol: :roll:
Bravo!
nae

Mesajde un incepator » 03 Sep 2015, 14:50

Aici apar acele pete luminoase,dar cu putina atentie se observa destul de bine ca este puiet larvar.
Fişiere ataşate
Poze puiet 4.jpg
Poze puiet 5.jpg
un incepator

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR