cristian bh scrie:Donbazil scrie:Sal'tare!
Crede-ma,.....cand te vad ce banatzan tantzos esti,... din targul Binsului,......imi vine sa te ieu la vreo doua parechi de palme,

*ase se consolideaza pretenia la noi) ....
.cum poti vorbi cu atata fala de liburca aia de rachie din banat?
Amu,serios,... :
Sal'tare!
Am mai spus-o si-o repet sunt nascut la Beius (la maternitate) dar familia mea a locuit in Sambata....Pana am avut 6 luni si atunci au emigrat in Banat!
Pe la Bihor am fost doar in vizita la rude dar legaturile s-au atrofiat, asa ca....Acuma "mis banatzan"...
Despre jignirea cu "liburca aia de rachie" nu vreau sa zic prea multe, dar nici nu incerc sa te lamuresc ca o rachie de 35 - 40 de grade este ceva deosebit....Simti aroma, dar asta numai cine se pricepe....La 55 de grade si peste, in afara de o arsura pe gatlej, eu n-am simtit....Vorbesc de palinca pe care am baut-o cand am fost in vizita la neamuri in Bihor.
Eu fac palica doar din struguri, pentru ca tuica de boasca nu-mi place ca pute si atunci o las sa curga lunga si cand termin boasca, toata tuica o mai bag o data si iese o palinca de care sunt multumit, dar nu o consum peste 50 de grade, asa ca daca-i prea tare, reglez taria prin diluare a cantitatii de alcool cu apa distilata. Am incercat si cu apa plata, dar se creaza depuneri....Cauza n-o cunosc, poate apa-i de vina....
Inca una de final: Am fost o viata de om " Domnu' sef" si fii sigur ca am beut mult mai mult decat am platit!....
Nu stiu daca ai cunostinta ca la mine in "Tara Fagetului" este o zona unde nu prea se bea vin, doar rachie, c-asai traditia, deci ....( Eu fac pastoral la munte la Gladna Montana)!.....
http://redesteptarea.ro/festivalul-rach ... 1828007.htDar cum o rachie buna nu merge asa, pe inima goala, va recomand:
..........................................................................................................................
de Donbazil pe 24 Ian 2009, 20:11
Sal'tare!
Mai frati vanatori si pescari, va dau o veste grozava: Daca peste saptamana arma sta cuminte-n lada, ispita lucra... trec eu peste pod la Bega si vad ciopor de pescari. Ma opresc si-i intreb ce fac pe vremea asta mohorata si un amic imi arata cosu'. Sa pic nu alta. Plin de scobari. Si ceilalti aveau fiecare multimeee...
Ce sa fasc? Ca ins care se respecta, fuguta acasa, iau o varga fir subtire, carlig mic si niste pita moale si 'napoi la Bega; Pai daca au innebunit scobarii!!!
Ce mai tura-vura in vreo doua ceasuri fac cam 3 kile, bucati de 25 - 30 de centi, numa buni, da' ca scobarii... plini de oase...Ajung acasa si-i curat , sun pe un prieten si ma laud... De... ca orice pescar. si asa din vorba-n vorba prind ideea. CUCTA de scobar.
La noi in Banat la oala sub presiune i se spune cucta, nu stiu de unde vine termenul...
Pestii curatati i-am taiat in 3-4 bucati cam de 5 cm lungime, am curatat cam un kil de ceapa pe care am taiat-o pestisori ( solzi) si vreo 5 morcovi pe care i-am taiat rondele subtiri de 2 mm. Am sarat ( cam doua linguri rase de sare) si amestecat bine totul. In oala minune, am pus vreo 200 ml. de ulei si dupa ce s-a incins bine am golit amestecul de peste, ceapa si morcovi, am adaugat cam 100 ml. de otet,cateva boabe de piper intregi, cateva boabe de mustar intregi, vreo 10 foi de dafin si marele meu secret, doua lingurite de salvie uscata si pisata apoi am desertat peste toate un luitru de bulion facut in casa si am pus capacul. Am dat oala ( cucta) la foc mic pe soba de gatit, mai la margine sa nu fiarba tare si am lasat-o asa 3-4 ore. Cand a fost gata, am lasat-o la rece si a doua zi am deschis si am golit o parte din sosul gras adunat deasupra, sa nu fie gretoasa. A iesit ca si conserva de peste in bulion, da' zic eu... si au zis si musafirii, ca muuuult mai buna... Ce gust.... ce arome... si nici un os...Si-apoi sa te tii la beroace (Timisoareana la 2 litri) si la remy, pana catre dimineata....
Sal'tare!
Donbazil - Faget.
http://Donbazil.sunphoto.roAvatar utilizator
Donbazil
Membru important