florinapi scrie:Eu nu stiu cum ar tebui sa arate,dar cred ca ar trebui sa aiba loc.Este un subiect inportant,si cred ca ar trebui discutat mai mult pe aceasta tema.
Interzicerea de inporturi,la nivel national,cred ca este putin fortata!
1.
Pe la noi se spune ca toata lumea se pricepe la agricultura si la fotbal.
Ne pricepem de minune la a ne apuca de lucruri fara a sti de fapt de ce ne-am apucat (cu ce resurse ducem pana la capat, cum sustinem, cand si cum finalizam treaba de care ne-am apucat),
La a avea pretentii nejustificate,
La a ne baga cu capul inainte fara a sti in ce ne bagam,
La a discuta fara a stapani domeniul despre care dicutam, (se discuta de fapt "baliverne", vorbe goale, dar efectiv goale si fara acoperire) si asta cu patimi si cu orgolii.
La a pune caruta inaintea boilor si la a incepe casa cu usile sau cu acoperisul, nu cu santul de la fundatie si cu fundatia.
Suntem in stare sa confundam marfa cu ambalajul sau sa folosim o masina(-rie) doar de dragul imaginii ei, fara a ne interesa de calitatea motorului (continutului) ei.
Suntem in stare sa decidem (si sa sustinem si public decizia personala) intre 2 rase sau populatii de animale
PANA NU LE-AM COMPARAT inca PRACTIC – PE VIU.
Exista in toata lumea notiunea "ASA CEVA NU SE FACE". Peste tot, toata lumea, pana si copiii stiu ce anume se face si ce anume NU se face. La noi, la romani, lucrurile care la altii nu se fac intra in categoria "merge si asa".
Dar va spun sincer ca ASA CEVA NU SE FACE !!! – SA ITI PERMITI SA COMPARI 2 SAU MAI MULTE POPULATII DE ANIMALE PE BAZE PUR DECLARATIVE, pe pareri – ca mie asa mi se pare, asa mi s-a parut, asa ar fi logic, etc.
Si daca chiar o faci, ori tii ideile pentru tine pana le verifici, ori mentionezi in locul in care le exprimi ca NU SUNT VERIFICATE PRACTIC. (asa e normal SA SE FACA intr-o societate normala).
2.
Nu stiu cine ar fi dispus sa-si asume sa ia decizii publice nationale pentru un intreg popor de a limita libertatea de alegere a raselor fara acoperire practica-faptica.
Totusi este vorba de decizii pentru un numar mare de oameni si nu e chiar o joaca pentru ca sunt consecinte de ordin economic serioase.
In cazul in care nu ai verificat PRACTIC (comparativ, testat in mod serios pentru mai multe caractere care intereseaza si pe mai multe generatii de metisi – cum se comporta la diferite combinatii inter-rasiale care pot aparea natural), riscul este foarte mare sa "nimeresti" un raspuns (o presupunere de fapt) eronat. Si aceasta eroare sa o folosesti ca baza pentru o lege care afecteaza un intreg popor.
Nu stiu cine isi poate permite sa faca pe "baba Omida" - pe mediumul si sa spuna pana inca n-a testat ca "asta e mai buna", "astalalta e mai proasta", "asta e dezastruasa" si alte baliverne.
Daca se dovedeste in timp ca o rasa de import e ma bine adaptata sau mai productiva, sau mai profitabila, sau mai rezistenta decat a noastra, sau ca in loc de dezastre duce la ameliorare a populatiei autohtone? Cine isi asuma responsabilitatea in fata intregului popor ?
Sa dai astfel de "diagnostice" pe baze pur declarative este ca si cum un medic s-ar trezi ca trateaza o femeie cu anexita scotandu-i apendicele sanatos sau o apendicita ca pe o sarcina extrauterina sau ca un stomatolog care elimina o masea sanatoasa si lasa in gura pe cea cariata sau alta confuzie "intre marfa si ambalaj" si stim bine ce scandal se face pentru neprofesionalismul medicilor.
Sa dai verdicte intre rase pana nu le-ai testat comparativ este echivalent cu un diagnostic pus "dupa ureche", neconfirmat.
Si eu personal n-am auzit despre nici un experiment de comparare intre rase de import si rasa romaneasca.
Un mare chirurg cica facea « pe cocosul » si-si daea aere si pretindea respect si zicea :
- Da cine te mai crezi si tu, ma ? Ca de mine depinde viata atator oameni cand ii pun pe masa de operatie. Eu sunt chirurgul Cutarescu ! Tu ce meseria lu peste mai ai, cine te crezi ?
- Eu sunt mecanic de locomotiva.
Nu stiu cine isi poate asuma riscul de a infunda locomotiva apiculturii romanesti pe o linie moarta sau pe alta sau in ceata, neverificand inainte presupunerea pe care o invoca facand legi restrictive, pentru ca in tren se afla un numar considerabil de oameni cu familiile lor.
Pentru a sti ce faci si cu ce faci ce faci, si pentru a lua decizii in cunostiinta de cauza, nu pe pareri si pe declaratii subiective, avem nevoie de INFORMATII PRACTICE, de teste comparative pe viu (in conditii identice) intre diferite rase accesibile si pentru altii rentabile, dar teste facute la noi in tara, in conditiile noastre.
Adica de luat un lot de matci din rasa X, linia k sau mai multe linii reprezentative si alt lot de matci din rasa Y, linia s sau si de aici mai multe linii reprezentative si a le tine 2 ani in productie in aceeasi stupina, aceleasi conditii si masurate si testate din toate privintele, pe toate caracterele, monitorizat si notat totul, apoi facut public si trase concluzii. Apoi date eventual legi (daca este cazul)
Nu putem da legi inainte de a testa – daca esti om responsabil. Echivaleaza cu "caruta inaintea boilor" sau cu a impusca omul si apoi a verifica pe cine ai omarat.