Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde Daniel Popovici » 12 Dec 2015, 21:02

florinapi scrie:Eu nu stiu cum ar tebui sa arate,dar cred ca ar trebui sa aiba loc.Este un subiect inportant,si cred ca ar trebui discutat mai mult pe aceasta tema.
Interzicerea de inporturi,la nivel national,cred ca este putin fortata!

1.
Pe la noi se spune ca toata lumea se pricepe la agricultura si la fotbal.
Ne pricepem de minune la a ne apuca de lucruri fara a sti de fapt de ce ne-am apucat (cu ce resurse ducem pana la capat, cum sustinem, cand si cum finalizam treaba de care ne-am apucat),
La a avea pretentii nejustificate,
La a ne baga cu capul inainte fara a sti in ce ne bagam,
La a discuta fara a stapani domeniul despre care dicutam, (se discuta de fapt "baliverne", vorbe goale, dar efectiv goale si fara acoperire) si asta cu patimi si cu orgolii.
La a pune caruta inaintea boilor si la a incepe casa cu usile sau cu acoperisul, nu cu santul de la fundatie si cu fundatia.
Suntem in stare sa confundam marfa cu ambalajul sau sa folosim o masina(-rie) doar de dragul imaginii ei, fara a ne interesa de calitatea motorului (continutului) ei.

Suntem in stare sa decidem (si sa sustinem si public decizia personala) intre 2 rase sau populatii de animale
PANA NU LE-AM COMPARAT inca PRACTIC – PE VIU.

Exista in toata lumea notiunea "ASA CEVA NU SE FACE". Peste tot, toata lumea, pana si copiii stiu ce anume se face si ce anume NU se face. La noi, la romani, lucrurile care la altii nu se fac intra in categoria "merge si asa".

Dar va spun sincer ca ASA CEVA NU SE FACE !!! – SA ITI PERMITI SA COMPARI 2 SAU MAI MULTE POPULATII DE ANIMALE PE BAZE PUR DECLARATIVE, pe pareri – ca mie asa mi se pare, asa mi s-a parut, asa ar fi logic, etc.

Si daca chiar o faci, ori tii ideile pentru tine pana le verifici, ori mentionezi in locul in care le exprimi ca NU SUNT VERIFICATE PRACTIC. (asa e normal SA SE FACA intr-o societate normala).

2.
Nu stiu cine ar fi dispus sa-si asume sa ia decizii publice nationale pentru un intreg popor de a limita libertatea de alegere a raselor fara acoperire practica-faptica.
Totusi este vorba de decizii pentru un numar mare de oameni si nu e chiar o joaca pentru ca sunt consecinte de ordin economic serioase.
In cazul in care nu ai verificat PRACTIC (comparativ, testat in mod serios pentru mai multe caractere care intereseaza si pe mai multe generatii de metisi – cum se comporta la diferite combinatii inter-rasiale care pot aparea natural), riscul este foarte mare sa "nimeresti" un raspuns (o presupunere de fapt) eronat. Si aceasta eroare sa o folosesti ca baza pentru o lege care afecteaza un intreg popor.
Nu stiu cine isi poate permite sa faca pe "baba Omida" - pe mediumul si sa spuna pana inca n-a testat ca "asta e mai buna", "astalalta e mai proasta", "asta e dezastruasa" si alte baliverne.

Daca se dovedeste in timp ca o rasa de import e ma bine adaptata sau mai productiva, sau mai profitabila, sau mai rezistenta decat a noastra, sau ca in loc de dezastre duce la ameliorare a populatiei autohtone? Cine isi asuma responsabilitatea in fata intregului popor ?

Sa dai astfel de "diagnostice" pe baze pur declarative este ca si cum un medic s-ar trezi ca trateaza o femeie cu anexita scotandu-i apendicele sanatos sau o apendicita ca pe o sarcina extrauterina sau ca un stomatolog care elimina o masea sanatoasa si lasa in gura pe cea cariata sau alta confuzie "intre marfa si ambalaj" si stim bine ce scandal se face pentru neprofesionalismul medicilor.

Sa dai verdicte intre rase pana nu le-ai testat comparativ este echivalent cu un diagnostic pus "dupa ureche", neconfirmat.
Si eu personal n-am auzit despre nici un experiment de comparare intre rase de import si rasa romaneasca.

Un mare chirurg cica facea « pe cocosul » si-si daea aere si pretindea respect si zicea :
- Da cine te mai crezi si tu, ma ? Ca de mine depinde viata atator oameni cand ii pun pe masa de operatie. Eu sunt chirurgul Cutarescu ! Tu ce meseria lu peste mai ai, cine te crezi ?
- Eu sunt mecanic de locomotiva.

Nu stiu cine isi poate asuma riscul de a infunda locomotiva apiculturii romanesti pe o linie moarta sau pe alta sau in ceata, neverificand inainte presupunerea pe care o invoca facand legi restrictive, pentru ca in tren se afla un numar considerabil de oameni cu familiile lor.

Pentru a sti ce faci si cu ce faci ce faci, si pentru a lua decizii in cunostiinta de cauza, nu pe pareri si pe declaratii subiective, avem nevoie de INFORMATII PRACTICE, de teste comparative pe viu (in conditii identice) intre diferite rase accesibile si pentru altii rentabile, dar teste facute la noi in tara, in conditiile noastre.
Adica de luat un lot de matci din rasa X, linia k sau mai multe linii reprezentative si alt lot de matci din rasa Y, linia s sau si de aici mai multe linii reprezentative si a le tine 2 ani in productie in aceeasi stupina, aceleasi conditii si masurate si testate din toate privintele, pe toate caracterele, monitorizat si notat totul, apoi facut public si trase concluzii. Apoi date eventual legi (daca este cazul)

Nu putem da legi inainte de a testa – daca esti om responsabil. Echivaleaza cu "caruta inaintea boilor" sau cu a impusca omul si apoi a verifica pe cine ai omarat.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 12 Dec 2015, 21:27

In privinta adaptarii:
1. Ai nevoie sa sti plusurile si minusurile fiecarei rase, avantajele si dezavantajele.
2. Ai nevoie sa sti de ce resurse dispui si ce esti in stare sa-i asiguri sau ce nu -> ce poti astepta de la diverse rase in conditiile tale.
3. Alegi rasa care-ti convine.
E posibil sa-ti convina o rasa care nici nu s-ar putea salbatici ca ar fi condamnata la moarte.
Am mai scris si in carte despre diferenta ditre extensiv si intensiv:
- Intensiv = cheltuiala, dar productie mare, rentabila si de obicei profit mare (cu rasa specializata);
- extensiv = cheltuieli minime, rase rezistente, putin de lucru, dar de cele mai multe ori putin de lucru si la recoltare (respectiv la centrifuga in cazul nostru).
Nu vad de ce am tine cu dintii neconditionat de o rasa UNICA, care neaparat ar putea sa reziste in salbaticie. - E buna SI ea, dar nu neaparat singura si fara alternative.

In privinta aclimatizarii:
- o rasa care se aclimatizeaza nu e neaparat nevoie sa ajunga sa se poata salbatici (din punct de vedere al adaptarii la mediu) ca sa fie rentabila - prin adaptarea la salbaticie poate pierde calitati care o fac rentabila (cum e si instinctul de roire redus sau prolificitaea crescuta);
- Uneori e mai usor sa aclimatizezi o rasa decat sa ameliorezi una (aproape) salbatica;
- De asemenea poate fi mai usor sa ameliorezi o rasa prin infuzie (controlata) cu alte rase decat sa ameliorezi una (aproape) salbatica in populatie inchisa reproductiv;
- Aclimatizarea unei rase care se face ca rasa pura nu duce la rezultatele descrise de cucubau. Acestea, asa cum intuia si florinapi, apar prin absorbtie cu populatia salbatica din zona.
Daniel Popovici

Mesajde nae » 12 Dec 2015, 21:47

Daniel Popovici scrie:Din cate am auzit si din primele impresii, liniile crescatorilor de top sunt extraordinar de bune (adaptare, productie, blandete, instinct de roire).

..................
Lucrul ar fi explicabil prin diferentele foarte mari de origine geografica.

Din AUZITE si primele IMPRESII . :(
La adresa d-tale e ULTIMA postare ;m-ati coplesit cu postarea plina de ADEVAR .
SUCCESE nebanuite .
:(
nae

Mesajde danmirea » 16 Dec 2015, 00:56

Stai sa vezi ca ma dau cunoscator si aici si sa vezi ce bobarnace imi iau.

Daca buckfast e un hibrid si lucreaza bine asa, nu il adaptez nu ii fac nimic.

Cumperi F0 si faci F1.
Nu ai voie sa ai F2 in stupina....iti e lene sa faci matci?

La 3 ani matcile se schimba...Dupa al treilea an. Nu le alsi sa isi traga alta matca.

Cum sa se adapteze rasa la clima noastra? sau de ce as incerca asa ceva cand ele lucreaza foarte bine asa cum sunt?
Daca printre noi sunt doctori, ingineri, cercetatori....va urez succes, altfel lasati pe altii sa se gandeasca la lucruri de-astea.

Treaba e simpla....iei BK - si vezi daca merge...nu merge ...zici pa.

Din pacate am vazut si eu destui care isi fac matci din F1 apoi le lasa sa isi schimbe matcile ca asa erau ei invatati...

La BK nu mai e valabila treaba cu roi din roire sau eu mai stiu ce nebunii....iti faci matci F1 si faci roi.

sanatate
danmirea

Mesajde vevidadra » 16 Dec 2015, 01:58

Salutare !
Dacă sînt anumite legi ce au la bază studii și cercetări de foarte mulți ani, î-mi pun întrebarea: - de ce oare sunt încălcate ? Albina nu este o vacă ca să fie însămînțată cu ce dorim. Nu o ținem închisă. Se va face poluare cu gene. Oare ce urmași vom obține peste un timp ? Vom fi dependenți să importăm mereu material de prăsilă ? Cercetările și omologările se fac în timp de mulți ani . Oare nu oamenii de știință capabili să facă acest lucru î-și spun primii cuvîntul ? Privim apicultura ca pe o ramură cu investiții de scurtă durată și cu profit maxim în timp record ?
Sănătate și mai gîndițivă și la viitor !
vevidadra

Mesajde danmirea » 16 Dec 2015, 20:35

La acest aspect nu m-am gandit si da ai dreptate ca e prea probabil ca trantorii mei sa fecundeze matci autohtone si sa iasa hibrizi astfel degenerand rasa noastra.

dar din ce vad eu e plin de bk la noi in tara + ca la noi nu se pot face imperecheri controlate...nu avem insule de imperechere.

legislatia noastra e praf ...si facem ce dicteaza UE.
danmirea

Mesajde patrascu » 16 Dec 2015, 22:26

danmirea scrie:si facem ce dicteaza UE.

Dane nu te cunosc nu ma cunosti dar dupa cum spui nu ai indoit dalta prin stupi prea mult timp ca si mine de altfel. Lasa subiectele astea pentru cine se pricepe. Ai lucrat cu carpatina? Cate sezoane? Ai lucrat cu BK? Cate sezoane? Cate iernari ai la activ ? Cate primaveri? Cate esecuri? Ca succese ai destule. Eu ca un incepator care citesc zilnic pe aici si incerc sa citesc printre randurile astora cu palmele crapate de la munca in stupi iti spun "mai usor cu pianul pe scari"
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde daffid mihailov » 17 Dec 2015, 15:07

Exista aici o problema etica inainte de una economica. Asa cum amintea cineva aici, problema e ca in toate domeniile poti controla incrucisarile. Aici nu. Poate sa fie mai bine, dar decat sa fie mai rau, eu zic mai bine "las-o ba ca merge-asa"!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde nae » 17 Dec 2015, 15:55

daffid mihailov scrie:Poate sa fie mai bine, dar decat sa fie mai rau, eu zic mai bine "las-o ba ca merge-asa"!

Pot sa adaug ceva ?
Astazi sunt mai multi apicultori ATENTI la albina, carpatina nu e chiar salbatica, are si sange cald...
Mai salbatici suntem noi, mai greu de adus la o masa comuna.

BK + BK = consangvinizare , ca ESTE putina ;) (F1-500 e mai mult carpatina :lol: )
Daca ai un ''prieten'' in Bulgaria si altul in Germania si altul in Franta si aduci nefiiliale ,largesti baza = merge
''Prietenul'' e pe bani :oops: , doar nu e agresiv de dragul meu ; daca ii pasa de Ro il suna pe Valter/ PAB/Peterneamt/L5S/Janese /Mirel si alti crescatori si colaboreaza cu altii mici dar deschisi ;) .

Cum ramane rasa daca eu am doua F0 ?
nae

Mesajde daffid mihailov » 17 Dec 2015, 16:50

Si rasele au specificul lor. Unele sunt bune la ceva, altele exceleaza in altceva. Daca vrem cantitate, productie, dar bine zicea unu, poate ca mai conteaza si altceva decat productia. O selectie calitativa nu cantitativa. Asta as alege eu. Mult mult mult, producem si din ce in ce mai ietin.

Problema e ce ne dorim. O vaca olaneza care da mult lapte, sau o vaca romaneasca care da putin si de calitate. O rosie din fermele olandeze, sau inima noastra de bou?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde nae » 17 Dec 2015, 16:59

Si una in favoarea BK /selectionata :
-daca nae are 45 ani si vrea sa se bucure de viata ACUM nu peste 45 cand va ajunge ''ulcele'' si Carpatina la ''finis'' ?, il intelegem si pe el !?
nae

Mesajde daffid mihailov » 17 Dec 2015, 17:07

nae scrie:Si una in favoarea BK /selectionata :
-daca nae are 45 ani si vrea sa se bucure de viata ACUM nu peste 45 cand va ajunge ''ulcele'' si Carpatina la ''finis'' ?, il intelegem si pe el !?

Sigur ca il intelegem. Insa sa o faca constient de riscuri. Atunci isi va asuma alegerile. Rorirea oferea o selectie atat asupra bolilor cat si asupra productivitatii. Dar nu alegea productivitatea in fata supravietuirii. Ca murea cu mierea de-asupra capului... Acuma ca am eliminat roirea, ne revine noua sa facem selectia. Dar putem tine cont de n factori? Si cati dintre noi fac selectie? Ca rasa dupa mine nu conteaza atat de mult, ci selectia rasei.
daffid mihailov

Mesajde danmirea » 17 Dec 2015, 20:00

mai nea patrascule, succesele mele sunt putine, am povestit si eu ce vad si ma entuzismez, incerc sa dau la altii.
Dar toata lumea citeste printre randuri....
Am spus eu ca sunt expert? Am multe esecuri, dar nu ma las. Norocul meu ca am de la cine invata. Am know how-ul si am zis sa dau mai departe.

Nu ma laud cu nimic. E ca si cum m-as lauda cu capra vecinului.

La facut matci asta a fost al doilea an.

Am zis si eu ceea ce stiu de la altii...

Hai sa mai repet- norocul meu e ca in loc sa stau sa citesc pe forumuri si sa invat din greseli, am invatat de la cineva care are peste 10 ani experienta.

Hai sa nu mai poluez topicul...ca e pacat.
danmirea

Mesajde danmirea » 17 Dec 2015, 20:18

@patrascu

MODIFICAREA LEGISLATIEI
PREMIANTA. Albina romaneasca a castigat trei medalii de aur la competitiile de specialitate
In ideea unei mai bune protejari a fondului genetic al albinei romanesti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura a cerut modificarea legislatiei. In adresa trimisa Ministerului Agriculturii, Adrian Siceanu cerea interzicerea "importului de material biologic apartinand altor rase de albine, precum si a hibrizilor interrasiali, deoarece prin specificul imperecherii la albina melifera, sistemul poate fi scapt de sub control si se poate ajunge la obtinerea unor metisi nedoriti si neadaptati la conditiile de mediu din tara noastra". Ministerul a respins insa propunerea Institutului, pe motivul incalcarii legislatiei europene. O data cu aderarea, noul act normativ nu ar mai avea aplicabilitatea, pentru ca apicultorilor romani li se vor deschide portile pastoritului in alte tari europene. Raspunsul mai precizeaza ca "singurele masuri de protectie eficienta sunt cele aplicate de asociatiile crescatorilor de albine, care pot informa apicultorii despre efectele nefavorabile ale importului diferitelor rase de albine".

asadar spusei bine ca facem ce dicteaza UE.
danmirea

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2015, 20:27

De unde ai luat ciotul asta...da o adresa ??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde patrascu » 17 Dec 2015, 21:40

proapis13 scrie:De unde ai luat ciotul asta...da o adresa ??

http://jurnalul.ro/stiri/observator/inv ... 14169.html
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE