Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: vevidadra vă salută !

Mesajde vevidadra » 19 Noi 2015, 23:10

Ajutorul meu pe viitor.
Fişiere ataşate
rsz_08062010003.jpg
fiul asigurat că nu va fi înțepat de albini
vevidadra

Mesajde mellis » 20 Noi 2015, 11:50

Sa fie (fiti) sanatos!
Frumos "costumul" - l-ati deghizat in Mutulica ;)?
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vevidadra » 20 Noi 2015, 18:49

mellis scrie:Sa fie (fiti) sanatos!
Frumos "costumul" - l-ati deghizat in Mutulica ;)?
Sanatate

Mulțumesc. Singur sa înbrăcat în hainele pe care le-a găsit pentru a veni la stupul unde lucram. Pe vremea cea avea mai mult interes decît acum.
vevidadra

Mesajde lucky5strike » 20 Noi 2015, 19:52

Imi lua ceva timp sa ma prind de uniforma de camuflaj...

Sa-ti traiasca juniorul. Merita un combinezon dedicat.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde vevidadra » 21 Noi 2015, 11:56

[quote="lucky5strike"]Imi lua ceva timp sa ma prind de uniforma de camuflaj...

Sa-ti traiasca juniorul. Merita un combinezon dedicat.

8-)[/quot Salut ! Îi cumpăr imediat după ce își dă interesul de apicultură.
vevidadra

Mesajde Mircea_63 » 13 Dec 2015, 23:54

Pentru cine l-a cunoscut mai puţin sau nu l-a cunoscut deloc - e vorba de Anton Bunduchi, cel mai longeviv prisăcar „în exerciţiul funcţiunii” din lume (la 95 de ani bătrânul mai îngrijea peste 40 de stupine), fapt pentru care s-a învrednicit pe parcursul activităţii sale de mai multe distincţii şi aprecieri, inclusiv un timbru poştal cu chipul său şi un plic de circulaţie internaţională. Apropo, invenţia sa de la 1936 – un stup de albine modernizat „a la Basarabia” şi apreciat la o Expoziţie internaţională în domeniul agriculturii cu Marea Medalie de Argint – şi acum e în vogă în mediul albinarilor de pe întregul mapamond.

Prezinta-ne si noua acest stup! :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vevidadra » 14 Dec 2015, 00:13

Cu părere de rău nu cunosc acest stup. Am să încerc să aflu.
vevidadra

Mesajde vevidadra » 14 Dec 2015, 19:30

Mircea_63 scrie:
Pentru cine l-a cunoscut mai puţin sau nu l-a cunoscut deloc - e vorba de Anton Bunduchi, cel mai longeviv prisăcar „în exerciţiul funcţiunii” din lume (la 95 de ani bătrânul mai îngrijea peste 40 de stupine), fapt pentru care s-a învrednicit pe parcursul activităţii sale de mai multe distincţii şi aprecieri, inclusiv un timbru poştal cu chipul său şi un plic de circulaţie internaţională. Apropo, invenţia sa de la 1936 – un stup de albine modernizat „a la Basarabia” şi apreciat la o Expoziţie internaţională în domeniul agriculturii cu Marea Medalie de Argint – şi acum e în vogă în mediul albinarilor de pe întregul mapamond.

Prezinta-ne si noua acest stup! :D

Salutare !
Mircea_63 vă mulțumesc de așa întrebare pentru că am aflat mai multe lucruri. În primul rînd sînt niște greșeli în materialul editat :
- peste 40 de stupine - nu stupine ci stupi
Cartea Omul de miere este editată în 500 de exemplare.
Astăzi l-am sunat pe un nepot de la fratele lui Anton Bunduchi pe nume Tudor Bunduchi. Este pensionar și apicultor. Pe el îl cunosc de mai mulți ani, dar nu știeam
că el este rudă cu Anton Bunduchi și că tatăl lui a confecționat stupii modernizați. Pe scurt ca să nu vă plictisesc este vorba de invenția fundului detașabil la stupul Dadan. În prisaca lui Tudor Bunduchi mai sînt și pînă astăzi 7 funduri fabricate de tatăl lui și Anton Bunduchi. După spusele lui medalia de argint primită în 1936 se păstrează la una din fetele lui Anton Bunduchi. Mi-a povestit întreaga istorie despre modificarea fundului. Schițele la fund am să le prezint cînd voi putea pleca la Domnul Tudor, dacă va fi posibil să mi le trimită, cu prima ocazie le postez.
vevidadra

Mesajde vevidadra » 14 Dec 2015, 20:33

Tudor Bunduchi povestește cum pentru prima dată a adus stupul Dadan în județ, bunelul lui Anton Bunduchi. Din Odesa cu căruța cu cai au fost aduși 6 stupuri Dadan. Nu departe de ei era o școală de meserii unde era elev Dionisie Bunduchi. Pe atunci Anton avea 23 de ani iar fratele lui Dionisie 18 ani. Ambii nu erau căsătoriți și împreuna confecționau stupi. Se aflară pînă la București că sînt deja stupuri cu rame și cineva le confecționează în județul lor. Apoi școala de meserii a primit comandă de fabricare a 100 de stupuri după modelul Dadan. Însă au făcut și un stup cu fund detașabil și sa stîrnit un mare scandal că nu au respectat standartul. Cel care comandase de la București a venit să verifice, iar Dionisie Bunduchi ea explicat de ce a făcut fundul așa și el și-a dat acordul. Peste un timp drept mulțumire pentru cei 100 de stupi cu fundul detașabil școala și fratele lui Anton primește cîte un set de instrumente nemțești care la acea vreme erau cele mai bune din lume pentru tîmplărie. La Tudor Bunduchi se păstrează și pînă astăzi.
Medalia de argint a fost primită de Anton Bunduchi la expoziția din Chișinău unde sa prezentat stupul cu fund detașabil în anul 1936. Cei care doresc nr. de telefon a lui Tudor Bunduchi pot să îl dau cu acordul lui.
Anton Bunduchi avea 3 frați . În 1944 doi din ei sînt evacuați în Romania. Unul din ei a fost director de liceu în or. Sebiș , județul Arad. Altul a lucrat la ocolul silvic din Hunedoara. Ambii au decedat. Este posibil să fie și cineva urmași.
vevidadra

Mesajde Mircea_63 » 14 Dec 2015, 21:30

Daca cel ajuns prin Sebis, judetul Arad, s-a ocupat de stupi, posibil sa se fi transmis de la el mai departe ideea fundului detasabil, la fel cum e posibil sa fi avut si altii aceasta idee, dar am intalnit varianta asta la stupi Dadant. Foarte utila in privinta curateniei de primavara, pur si simplu intoarce fundul cu partea de jos, sus. Locuiesc destul de aproape de localitatea pomenita!
La MER e chiar o necesitate fundul detasabil, altfel nu poti face rotirea corpurilor. :D
Mircea_63

Mesajde vevidadra » 14 Dec 2015, 22:32

Noroc ! Domnul MIrcea_63 ați întîlni și stupi MER cu fund nedetașabil ? :lol: :lol: De fapt nu maș mira. Băieții spun că ordinea priorităților în prisacă este You Tube pe primul loc.
vevidadra

Mesajde Mircea_63 » 14 Dec 2015, 23:18

Noah, buna dimineata! Eu nu am MER. Ana are...MERe! :lol:

Totusi... pare ca cineva a furat patentul d-lui Bunduchi. :roll:
Mircea_63

Mesajde vevidadra » 14 Dec 2015, 23:55

Mircea_63 scrie:Noah, buna dimineata! Eu nu am MER. Ana are...MERe! :lol:

Aseară am dat de un ziar din 1936 ce scria de expoziția de la Chișinău : http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/1234 ... 5_0133.pdf
vevidadra

Mesajde pustu » 15 Dec 2015, 00:42

vevidadra scrie:... De fapt nu maș mira. Băieții spun că ordinea priorităților în prisacă este You Tube pe primul loc.

Care baieti ?
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde vevidadra » 15 Dec 2015, 00:57

vevidadra scrie:
Mircea_63 scrie:Noah, buna dimineata! Eu nu am MER. Ana are...MERe! :lol:

Aseară am dat de un ziar din 1936 ce scria de expoziția de la Chișinău : http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/1234 ... 5_0133.pdf

Salut ! Îmi cer scuze de anul ziarului este din 1925 ce scria de expoziția apicultorilor de la Chișinău.
vevidadra

Mesajde vevidadra » 15 Dec 2015, 01:00

pustu scrie:
vevidadra scrie:... De fapt nu maș mira. Băieții spun că ordinea priorităților în prisacă este You Tube pe primul loc.

Care baieti ?

Noroc ! NU m-am referit la dumneata pustu ! :lol: E tîrziu dormiți în liniște.
vevidadra

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?