Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 14 Dec 2015, 23:09

tuturicius scrie:Lemnul e un bun izolant comparat cu caramida. Polistirenul sau omologi pe langa lemn sunt ca lemnul pe langa caramida.
Lambda (conductivitatea) - caramida =0,90, lemn brad = 0,28, polistiren extrudat = 0,035 :P
Si eu ii am impachetati, dar individual, in polistiren de 2mm si trasa folie stretch neagra peste.
Motivele ... aceleasi
Ce o sa fac cand o sa am 500? Impachetez cati am chef :mrgreen: Deocamdata nu ii am.

LE
In podisor am 5 cm de burete.
Toate dorm cu burta'n sus si le doare la banana

Acum o sa pun o intrebare idioata :)))
De ce nu anvelopeaza astia blocurile cu lemn ??? :)))))...e natural. ...
Nu produce mucegai...

Cand o sa ai 500 ii pui pe toti gramada, cum pun aia balotii de paie, deasupra polistiren si folie strech. :))))
BUNKA

Mesajde tuturicius » 14 Dec 2015, 23:22

Nu pun lemn pe blocuri pentru ca nu locuiesc albine in ele :lol:
Eu treaba asta cu izolatul o vad ca pe un bonus ce il ofer albinelor. Nici acum nu sunt impachetati toti. O fac ca relaxare. La mine iernile sunt mai blande. Desi acum cativa ani am avut una cu -10 - -14 mai mult de o luna.
Anul trecut i-am impachetat doar in folie neagra. Anul asta m-am gandit sa fac un amestec - si izolatie, dar sa nu fie prea groasa, pt ca e ieftina si lasa sa se si incalzeasca inauntru cand e soare si se incalzeste folia. E asa de neagra ca fierbinte aproape se face cand e soare, mai ales cel dinspre sfarsitul iernii, cand deja e ridicat un pic mai sus pe cer.
Doar de le buretele pus in podisor a crescut temperatura inauntru cu 2-3 grade. Am urdinis superior si bag pe acolo tija termometrului.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 15 Dec 2015, 10:15

15 decembrie ora 8:40 am -2grade afara, +3 grade in palet...undeva la 5 grade in lazi..
Zgomot de fundal foarte linistit...uneori nu se aude nimic
BUNKA

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 10:20

Noa si io ma duc cu termometrul!
tuturicius

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 10:25

Am postat pe fb pe grup - cautand cu termometrul prin stupi, am gasit o treaba foarte interesanta - albinele cand ies din ghem urca imediat temperatura pe la 27 de grade. Prima data am fost convins, cand am dat de unul de asta, ca are puiet. Pana cand mi-a spus un prieten sa verific totusi, de curios. L-am deschis si nu avea puiet deloc. Si apoi m-am dumirit, urmarindu-i. Ori daca la 5-6 grade ele tin ineuntru 27 ... mai tare cred ca le ajuta o izolatie. Zile cu temperaturi peste 5 grade si sub 27 sunt har domnului, cat cuprinde intr-un an.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 13:45

Am impachetat o parte din stupi in extrudat verde de 2mm si folie stretch neagra peste.
Temperaturi sub podisor, masurate prin urdinsul superior:
Impachetati - 9,3 9,1 6,9 7,4 8,6 - media 8,26 grade
Neimpachetati - 7,6 8,5 4,6 5,9 6,5 - media 6,62 grade.
Temperatura afara 1,2 grade.
Vremea inchisa, ceata usoara.
O sa masor si intr-o zi cu soare pt. ca folia neagra va face treaba.
Le-am pus o poza pe pag mea.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 15 Dec 2015, 21:47

Nu știam ca exista polistiren de 2 mm
Datele sunt ok si la tine...mâine ridic termohigrometru și aflu șiumiditatea.
BUNKA

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 21:57

Cel verde care se pune sub parchet. Io il am la sul.
Eu masor pe urdinisul de sus. Tu il ai jos. Si la tine mai sus, sub podisor, trebuie sa fie si mai cald.
tuturicius

Mesajde cantemir » 15 Dec 2015, 22:01

tuturicius scrie:Cel verde care se pune sub parchet. Io il am la sul.

Este polietilenă expandata. Conține tot aer, dar are alte proprietăți mecanice!
cantemir

Mesajde vslsilviu » 15 Dec 2015, 22:05

tuturicius scrie:Am impachetat o parte din stupi in extrudat verde de 2mm si folie stretch neagra peste.
Temperaturi sub podisor, masurate prin urdinsul superior:
Impachetati - 9,3 9,1 6,9 7,4 8,6 - media 8,26 grade
Neimpachetati - 7,6 8,5 4,6 5,9 6,5 - media 6,62 grade.
Temperatura afara 1,2 grade.
Vremea inchisa, ceata usoara.
O sa masor si intr-o zi cu soare pt. ca folia neagra va face treaba.
Le-am pus o poza pe pag mea.

Pentru ca acest experiment sa fie partial elocvent va rog ca in luna aprilie sa postati pentru aceeasi stupi o comparatie si intre ramele cu puiet.
Daca diferenta de temperatura se traduce in plus rame puiet poate se merita, daca se transforma in plus uzura, deoarece albinele au o temperatura ce le permite sa fie mai active... cred ca pierdem de 2 ori.

Parca mai acum cateva saptamani ne rugam sa avem si ceva frig. Oare ce face varoua in acest mediu "imbunatatit" ? Am uitat "iarna" de acum 2 ani?
Personal am vazut ca aerisirea+hrana fac casa mai buna decat infofolirea+hrana.
vslsilviu

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 23:17

vslsilviu scrie:
Pentru ca acest experiment sa fie partial elocvent va rog ca in luna aprilie sa postati pentru aceeasi stupi o comparatie si intre ramele cu puiet.
Daca diferenta de temperatura se traduce in plus rame puiet poate se merita, daca se transforma in plus uzura, deoarece albinele au o temperatura ce le permite sa fie mai active... cred ca pierdem de 2 ori.

Parca mai acum cateva saptamani ne rugam sa avem si ceva frig. Oare ce face varoua in acest mediu "imbunatatit" ? Am uitat "iarna" de acum 2 ani?
Personal am vazut ca aerisirea+hrana fac casa mai buna decat infofolirea+hrana.

Si casa si mai buna fac hrana+infofolire+aerisire. Eu si iarna trecuta, care la mine nici nu prea a semanat a iarna i-am impachetat in folie neagra si a fost super ok in primavara.
Poate ca pe o plaja de vreo doua grade ies mai repede din ghem, si cand ies vad ca isi fac imediat caldura. Adica poate ca la 4-5 grade ies din ghem si fac imediat 27 grade. Dar gandeste-te la restul temperaturilor - 6-7-8-9 ... cand oricum ies din ghem si fac caldura, dar o fac intr-un stup mai putin izolat. Si la temperaturile sub 4 grade, cand oricum stau in ghem, dar baga un pic mai mult pe foc.
Nelu din Canada am retinut ca la vreo 4 grade tine roiurile. Nu bag mana in foc, dar parca asa tin minte. Daca ar fi nociv ar mai cobora temperatura, ar iesi si mai ieftin cu plata la curent.
Una peste alta consider ca si ele trec iarna ca niste fiinte vii, nu ca niste cuburi de gheata in frigider. Tremura ca sa isi faca caldura.
tuturicius

Mesajde mellis » 16 Dec 2015, 16:29

Citat din "Bolile Albinelor" de Wolfgang Ritter:
"Izolarea stupilor:
In primaverile timpurii, cand noptile sunt inca reci, impachetarea respectiv izolarea exagerata a stupilor poate avea un efect negativ. Frigul este atunci pastrat in impachetare. In timpul zilei, colonia de albine pierde caldura in "impachetarea " mai rece fata de mediu si ea va consuma mai multa hrana."
"
Sunt curios de temperaturi si primavara - sa faceti o masuratoare - daca tot ati varat sonda-n lada.

Sanatate.
Fişiere ataşate
Ritter_Impachetare.JPG
Ritter_Impachetare.JPG (6.14 KiB) Vizualizat de 10162 ori
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde BUNKA » 17 Dec 2015, 09:59

Ora 9 dimineata...-6 grade afara +2 grade in palet +4 cred ca sunt in lazi...inca nu am montat sonda
BUNKA

Mesajde vulpea » 17 Dec 2015, 12:27

BUNKA ,cumpara,repede dela Kaufland daca ai noroc,termometru (China !?) Mebus,pentru ca daca vezi ce poate face o sa 'innebunesti' si tu :in acelasi timp-temp.ext./int.+ zi/luna +ceas + temp max./min./12 h +tendinta de crestere/stationare/scadere a temp.poti,deci sa vezi ce temp.max./min. ai avut in ultimele12h inaintea verificarii.
vulpea

Mesajde BUNKA » 17 Dec 2015, 13:55

Multzam de info colega...sa trăiești!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Dec 2015, 14:08

mellis scrie:Citat din "Bolile Albinelor" de Wolfgang Ritter:
"Izolarea stupilor:
In primaverile timpurii, cand noptile sunt inca reci, impachetarea respectiv izolarea exagerata a stupilor poate avea un efect negativ. Frigul este atunci pastrat in impachetare. In timpul zilei, colonia de albine pierde caldura in "impachetarea " mai rece fata de mediu si ea va consuma mai multa hrana."
"
Sunt curios de temperaturi si primavara - sa faceti o masuratoare - daca tot ati varat sonda-n lada.

Sanatate.

Îmi dau o parere aici legat de treaba asta....am cugetat și eu la treaba ăsta mult, prea mult...de aia nu am încercatnniciodată impachetarea paletilor.
Treaba e ca iarna soarele sta puțin pe cer în orele amiezii, e mult mai jos, nu are forța...momentul de relaxare termica dureazăppuțin, zilele noroase sau cu ceata sunt multe...umiditatea este frecvent la peste 90%...înccondițiile astea ce s întâmplă înalt ??
Fluctuații termice mai lente, albina sta mai relaxata, nu sunt momente în care trebuie sa turele motoarele pt a genera rapid căldură care sa compenseze pierderile....înpalet e cald nu frig, aici se iînșeală cei care își dau cu părereaffără a fi experimentat...orice corp viu generează căldură, căldură aceea se pierde...legile termodinamicii...tind sa intre în echilibru timpde afara cu cea din ghem...deci pierderi oricum exista, ddacă izolezi mai multe colonii, căldură generată înmod natural se pierde mai greu prin iizolație...drept urmare albinele nu sunt expuse la extreme și pot ierna în condiții mai bune.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR