vslsilviu scrie:
Pentru ca acest experiment sa fie partial elocvent va rog ca in luna aprilie sa postati pentru aceeasi stupi o comparatie si intre ramele cu puiet.
Daca diferenta de temperatura se traduce in plus rame puiet poate se merita, daca se transforma in plus uzura, deoarece albinele au o temperatura ce le permite sa fie mai active... cred ca pierdem de 2 ori.
Parca mai acum cateva saptamani ne rugam sa avem si ceva frig. Oare ce face varoua in acest mediu "imbunatatit" ? Am uitat "iarna" de acum 2 ani?
Personal am vazut ca aerisirea+hrana fac casa mai buna decat infofolirea+hrana.
Si casa si mai buna fac hrana+infofolire+aerisire. Eu si iarna trecuta, care la mine nici nu prea a semanat a iarna i-am impachetat in folie neagra si a fost super ok in primavara.
Poate ca pe o plaja de vreo doua grade ies mai repede din ghem, si cand ies vad ca isi fac imediat caldura. Adica poate ca la 4-5 grade ies din ghem si fac imediat 27 grade. Dar gandeste-te la restul temperaturilor - 6-7-8-9 ... cand oricum ies din ghem si fac caldura, dar o fac intr-un stup mai putin izolat. Si la temperaturile sub 4 grade, cand oricum stau in ghem, dar baga un pic mai mult pe foc.
Nelu din Canada am retinut ca la vreo 4 grade tine roiurile. Nu bag mana in foc, dar parca asa tin minte. Daca ar fi nociv ar mai cobora temperatura, ar iesi si mai ieftin cu plata la curent.
Una peste alta consider ca si ele trec iarna ca niste fiinte vii, nu ca niste cuburi de gheata in frigider. Tremura ca sa isi faca caldura.