Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vanatoarea...cum o vedem!

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2015, 17:26

Legea cainilor

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20 ... intens.htm

normal promovata in mod agresiv de catre vanatori
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cantemir » 15 Dec 2015, 23:08

Eu cred ca aberația asta, căreia i se spune "lege" , n-are nimic de-a face nici cu cinegetica, nici cu păstoritul, nici cu protecția mediului.
Pentru mine, este încă un exemplu clar de " hai să mai interzicem și noi ceva", să vadă prostii care ne-au votat, ca ne meritam pensiile pe care n-i le-am votat!

Tot în aceeași notă: interzicem și fumatul! De ce?... Uite-asa, ca vrem si ca putem!

Și încă n-a venit întâi ianuarie... Să vedeți ce va mai obligăm! Ca doar suntem tehnocrati! Voi ne-ați vrut, voi ne aveți. Ce PLN (N=noastră)!

cantemir,
Derutat de Prahova.
cantemir

Mesajde Shrek » 16 Dec 2015, 00:09

Eu cred ca este o logica simpla. Cate stane ar putea sa fie in tara? 10.000? Daca numai jumatate din cainii acestora ar ucide cate un vanat oarecare ne dam seama ce pierderi de animale salbatice pot produce. Nu ma refer la rapitoare. Si nu pentru a avea vanatorul in ce sa traga.
In ceea ce priveste fumatul, nu inteleg de ce unii se umfla in pene ca vor mai fi lasati sa fumeze in spatii inchise! Eu am fost fumator, dar niciodata nu am fumat in casa, nici la mine si nici la altcineva. Daca tin neaparat sa fumeze sa mearga acasa si sa se afume ca pastrama. Dar sa nu ii oblige si pe altii sa se afume? Ce ar insemna daca un nene fumeaza in public ca asa vrea muschii lui iar un altul si-ar da jos pantalonii si ar da un vant ca asa ii place? Amandoi fac ce le place nu? Pe care il blamam mai tare?
Shrek

Mesajde a_costy » 16 Dec 2015, 00:19

cantemir scrie:Eu cred ca aberația asta, căreia i se spune "lege" , n-are nimic de-a face nici cu cinegetica, nici cu păstoritul, nici cu protecția mediului.
Pentru mine, este încă un exemplu clar de " hai să mai interzicem și noi ceva", să vadă prostii care ne-au votat, ca ne meritam pensiile pe care n-i le-am votat!

Tot în aceeași notă: interzicem și fumatul! De ce?... Uite-asa, ca vrem si ca putem!

Și încă n-a venit întâi ianuarie... Să vedeți ce va mai obligăm! Ca doar suntem tehnocrati! Voi ne-ați vrut, voi ne aveți. Ce PLN (N=noastră)!

cantemir,
Derutat de Prahova.

Ar fi fost ceva mai bine sa fi fost asa: "hai să mai interzicem și noi ceva", să vadă prostii care ne-au votat, ca ne meritam pensiile pe care n-i le-am votat![/color][/color]
Din pacate aici e vorba de cu totul altceva.
E vorba ca cei mari, adica cei foarte bogati, multi dintre ei regasindu-se in parlament, si-au batut joc pur si simplu de muritorii de rand (in cazul de fata ciobanii) , interzicând si dreptul constitutional privind proprietatea.
Si-au dorit o lege care sa le dea dreptul sa vaneze nestingheriti pe orice proprietate, blamandu-i pe ciobani si cainii ciobanesti, acuzandu-i de disparitia vanatului
si astfel impuscand doi iepuri dintr-o lovitura.
a_costy

Mesajde a_costy » 16 Dec 2015, 00:36

Shrek scrie:Eu cred ca este o logica simpla. Cate stane ar putea sa fie in tara? 10.000? Daca numai jumatate din cainii acestora ar ucide cate un vanat oarecare ne dam seama ce pierderi de animale salbatice pot produce. Nu ma refer la rapitoare. Si nu pentru a avea vanatorul in ce sa traga.
In ceea ce priveste fumatul, nu inteleg de ce unii se umfla in pene ca vor mai fi lasati sa fumeze in spatii inchise! Eu am fost fumator, dar niciodata nu am fumat in casa, nici la mine si nici la altcineva. Daca tin neaparat sa fumeze sa mearga acasa si sa se afume ca pastrama. Dar sa nu ii oblige si pe altii sa se afume? Ce ar insemna daca un nene fumeaza in public ca asa vrea muschii lui iar un altul si-ar da jos pantalonii si ar da un vant ca asa ii place? Amandoi fac ce le place nu? Pe care il blamam mai tare?

Pot sa fie si 100.000 de stane, cainii ciobanesti pazesc oile nu vaneaza aimale. N-am vazut la vre-o stana ogari sau alte rase de vanatoare.
Cainii cobanesti nu au amarut ieri pe plaiul mioritic, au fost aici cu mult timp inainte ca aceste meleaguri sa poarta numele Romania.
Au fost cu mult mai multi decat in prezent, la fel cum a fost odata ca niciodata si vanat.
Problema se pune ca in trecut nu aveau toti tampitii pusca de vanatoare, nu se impusca fie vara fie iarna, la lumina zilei sau la far.
Bunicul meu a fost vanator, in trecut am participat si eu la cateva partide de vanatoare, ca gonac
Pe vremea aceea vanatorul chiar era vanator, respectând vanatul.
In prezent, in localitate sunt de 10 ori mai multi posesori de pusca, dar mult mai putini vanatori.
a_costy

Mesajde Shrek » 16 Dec 2015, 20:55

Atunci explica-mi de ce stanele de la ses si care nu fac transhumanta tin atat de multi caini ? Sunt lupi sau ursi in pusta? N-am auzit pana acum. Ciobanestii mioritici au un spirit de haita la fel de puternic ca si ogarii. Doar ca ei nu alearga iepuri. Ataca porci mistreti si caprioare.
Legea invocata ar fi trebuit sa rezolve problema cainilor fara stapan aflati in numar din ce in ce mai mare pe campuri si apoi sa ii caute pe ciobani laaaaa catei!
Shrek

Mesajde nae » 16 Dec 2015, 21:01

Shrek scrie:Atunci explica-mi de ce stanele de la ses si care nu fac transhumanta tin atat de multi caini ? Sunt lupi sau ursi in pusta? N-am auzit pana acum. Ciobanestii mioritici au un spirit de haita la fel de puternic ca si ogarii. Doar ca ei nu alearga iepuri. Ataca porci mistreti si caprioare.
Legea invocata ar fi trebuit sa rezolve problema cainilor fara stapan aflati in numar din ce in ce mai mare pe campuri si apoi sa ii caute pe ciobani laaaaa catei!

Cainele trebuie ''dotat'' cu frana-jijeu (cred)
De sacali ai auzit ?
De tigani ai auzit? :shock: :shock: :shock:
La stupi de ce aveti caini ?,sper ca nu pt ursi ca ma apuca stranutul :D
Mi-a placut un comentariu la TV :
'' ciobanul nu tine mai multi caini decat are nevoie =ii mananca mamaliga ''= subscriu
nae

Mesajde Shrek » 16 Dec 2015, 21:24

Stiu ca si cainii sunt "dotati" cu frana( de mana) dar cine are curaj s-o traga?
La a doua intrebare ...... eu stiam sa sunt inaripate, deci ar trebui folosit soimul de vanatoare.
Sacalii ii vad in fiecare zi, la tv, in parlament........
Nu folosesc caine sa imi pazeasca stupii. Am incredere in Cel de sus! Daca dispar pana la 10% consider ca este voia Lui si poate fi considerata "zeciuiala". Daca dispar mai multi, asta este! Domnul a dat,'domnii" au luat. Domnul fie laudat!
Shrek

Mesajde a_costy » 16 Dec 2015, 23:45

Shrek scrie:Atunci explica-mi de ce stanele de la ses si care nu fac transhumanta tin atat de multi caini ? Sunt lupi sau ursi in pusta? N-am auzit pana acum. Ciobanestii mioritici au un spirit de haita la fel de puternic ca si ogarii. Doar ca ei nu alearga iepuri. Ataca porci mistreti si caprioare.

Cred ca am explicat destul de clar si ce n-am explicat eu, a facut-o Nae.
Majoritatea stupinelor aflate in pastoral, au un catel pe langa ele.
Va pot raspunde apicultorii in cauza de ce au, eu nu sunt apicultor, sunt doar iubitor si posesor de stupi, nu fac pastoral, dar daca as face, mi-as lua un dulau cu mine, pentru protectie nu pentru a vana iepuri si caprioare.
Legea invocata este o mizerie prin care li se interzice ciobanilor sa-si pasuneze turmele pe proprietatea privata.

Nu are legatura legea vanatorii cu legea cainilor fara stapan, adica legea 258/2013, caini care creaza f multe probleme.
a_costy

Mesajde a_costy » 17 Dec 2015, 00:14

Cam asa se prezinta realitatea din tara noastra.
https://www.youtube.com/watch?v=1RV5EIfWf1g
a_costy

Mesajde Donbazil » 19 Dec 2015, 22:50

Sal'tare!
Dar daca omul acesta are dreptate!..... :idea: :!: :idea:

Felix-bogdan Dragomir Ieri la 15:41 · Alba Iulia ·
Doua tagme care isi desfasoara activitatea in natura au fost invrajbite una impotriva alteia de catre politicieni....
La aproape o saptamana de cand am postat primele imagini cu dezastrele facute de cainii scapati de sub control, a venit momentul sa tragem concluziile.Acele poze au fost publicate tocmai pt.a trage un semnal de alarma asupra a ceea ce inseamna un caine scapat de sub control, fie el hoinar sau caine insotitor de animale.Bineinteles ca reactiile au fost si pro si contra, majoritatea celor care le-au vazut mi-au dat dreptate si au postat si ei la randul lor alte imagini cu acelasi subiect, au fost si persoane care mi-au dat-o prin gura ,dar nu-i condamn...persoane care traiesc rupte de natura , manipulate de mass-media...ce sa-i faci....Noroc ca nu ma intimidez asa usor.
S-au intamplat multe in aceasta saptamana, totul incepand cu mitingul de protest al oierilor din data de 15.12.2015 si culminand cu suspendarea temporara a celor doua litere ale art.23 din legea vanatorii, care chipurile au stat la baza nemultumirii ciobanilor.
Dupa parerea mea acel miting si toata acea vanzoleala, precum si scoaterea in fata a problemei cainilor de la turma mi se pare o mare manipulare si o mare diversiune,menita sa creeze artificial o invrajbeala ,intre crescatorii de animale si vanatori.Fapt de altfel dovedit prin demascarea securistilor si a instigatorilor de profesie,prezenti la protest printre oieri.
De ce s-a vrut acest circ si acest scandal mediatic, parerea mea ,ca sa distraga atentia de la chestii mult mai importante - votarea legii pensiilor speciale pt.demnitari si cel mai important...problemele cu adevarat grave cu care se confrunta crescatorii de animale, neplata subventilor, diferenta mare intre valoarea subventiei ce se da in Ungaria (100 de lei/oaie) fata de cea care o primesc...cand o primesc oierii nostri 20 lei/oaie, lipsa pietei de desfacere a produselor....birocratia mult prea greoaie in cazul exporturilor de miei si carne...s.a.m.d.
Astea sunt adevaratele probleme si dureri ale ciobanilor romani...nu ca li se limiteaza numarul de caini de la turma, chestiune care exista in lege de peste 20 de ani...taman acum s-a gasit un destept sa zbiere ca nu-i ajung cainii la turma...nu vedeti ca este facatura?Am ajuns sa ne certam ca si chiorii, ciobanii cu vanatorii din cauza ca mass-media , prin moderatorii sai, in loc sa dea dovada de profesionalism si sa faca emisiuni in care sa primeze impartialitatea, s-a dovedit a fi doar un locas al mercenarilor de profesie ,care au facut si au difuzat pe post, de dragul rating-ului, emisiuni vadit partinitoare, care nu au facut nimic altceva decat sa invrajbeasca si mai tare ,cele doua tagme oierii si vanatorii.
Ca niste adevarati mercenari ,bine platiti, moderatorii tv si-au facut bine numarul si au defaimat in fel si chip vanatorii din aceasta tara , numind-ui : braconieri, ucigasi fara suflet, criminali de caini,ciocoi, fara a le da macar acel drept de a se apara sau de a-si sustine punctul de vedere. Oare acei moderatori care au acuzat vanatorii ca de fapt ei decimeaza fauna, cunosc ce inseamna vanatoare si gestionarea unui fond de vanatoare? Stiu ca vanatorii cu munca lor si cu banii lor privati gestioneaza un bun public (vanatul) fara a primi nici un sprijin din parte Satului Roman care este proprietarul vanatului? Stiu ca doar,datorita vanatorilor multe specii de animale si pasari supravietuiesc inca in Romania?Stiu ca in randurile vanatorilor se regasesc oameni din toate paturile sociale nu doar bogatasi cum au prezentat ei si chiar crescatori de animale?
Chiar daca au stiut nu au spus pt . ca interesul lor este rating-ul si acesta se face cu chestii de senzatie,cu scandal..RUSINE.
Orice persoana neutra care nu cunoaste realitatea, cand aude aberatiile emise pe postul TV , va incepe sa condamne vanatorii . Tot acest scandal produs artificial , menit sa creeze ruperea relatiilor intre vanatori si crescatorii de animale va inceta pana la urma. Intotdeauna intre ciobani si vanatori a existat relatii de colaborare(cei mai buni informatori ai paznicilor de vanatoare sunt ciobanii de la turmele aflate in camp) problema cea mai importanta este sa gasim acel echilibru in care sa putem coexista pe aceleasi teritorii. sa gasim calea de mijloc prin care fiecare sa-si poata desfasura activitatea , fara a ne stanjeni uni pe altii, sa existe acel respect reciproc. Atata timp cat nici un vanator nu-si permite sa mearga sa-si ia din turma unui cioban vreo oaie,asa sa nu-si permita nici ciobani sa produca pagube in randul animaleleor salbatice.Asa cum tin oierii la oile si la cainii lor asa tin si vanatorii la animalele salbatice , pe care le ingrijesc ... ce e asa de greu de priceput?
Orice padure are uscaturile ei ,nu toti vanatorii sunt vanatori corecti cum nici ciobanii nu sunt toti ciobani corecti, doar impreuna putem sa ne educam colegii si sa-i aducem pe calea cea buna.
Doua tagme care isi desfasoara activitatea in natura au fost invrajbite una impotriva alteia de catre politicieni, dar din pacate nu le-a iesit pasenta, sunt sigur ca impreuna vom gasi calea de mijloc sa ne suportam unii pe altii si vom salva aceste vechi indeletniciri de la pieire, chiar daca unii vor asta. :?: :idea:
Donbazil

Mesajde Donbazil » 20 Dec 2015, 01:22

Sal'tare!

Din pacate cu ocazia "ravasitului ciobanilor din fata Casei Poporului" si cu alte ocazii inclusiv in presa un om a fost atacat pe nedrept pentru ca ar fi principalul vinovat....Dr. Atila Kelemen - deputat, un om care a facut multe pentru cainii ciobanesti romanesti. Unii nu stiu dar este bine sa ia seama si la parerile unor oameni care stiu si au ce spune, nu doar la urletele strazii: :idea: :idea: :idea:

Dreptul la replica al dlui. Dr. Kelemen Atilla:

”Primum non nocere”
”Per aspera ad astra”

Bineînțeles că mă simt ca un câine bătut, pe nedrept!
Motto-ul folosit de mine, pe deoparte se referă la epitetul vechilor latini, care au accentuat necesitatea primordială de a nu fi nociv. Întâmplările ultimelor zile au dovedit că nu toți trăiesc după acest principiu.
Opiniile pripite și insuficient documentate, nu numai că nu au dus la o înțelegere și rezolvare a fenomenului, dar au creat tensiuni, supărări, emoții până la isterie.

Prima confuzie se referea la numărul câinilor admiși la stână. Nimeni, cine mă cunoaște (chiar și superficial), nu poate să creadă că nu-mi plac câinii și că aș avea ceva cu acei oameni, cu care am avut tangență profesională ca medic veterinar de circumscripție încă din anul 1971.
Cunosc în amănunt toate argumentele pro și contra. Reglementările privind numărul de câini însoţitori de turme, sunt prezente în legislația românească de zeci de ani (vezi anexa 1).
Legea actuală, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie 2015, doar a lăsat neschimbată limitarea din legea anterioară. Pe site-ul Parlamentului propunerea legislativă a fost prezentă luni întregi, fără nici un comentariu.

A doua problemă a nemulțumirilor a fost dreptul la proprietate, de care bineînțeles că mă lovesc și eu. Această problemă nu poate să fie tratată decât după analizarea tuturor opiniilor, și ale proprietarilor de oi, dar și ale altor categorii de proprietari.

Deci, complexitatea problemelor face ca ele să nu poată fi rezolvate emotiv și la presiunea străzii.
Partea a doua a motto-ului folosit de mine este un îndemn la înţelegerea că limita aspirațiilor pun numai stelele, deși drumul aspru îngreunează înaintarea.
Eu am lucrat zeci de ani la standardizarea cîinilor ciobănești românești, bineînțeles și cu alții. Pentru munca lor am exprimat de multe ori recunoștința și mulțumirea mea.
Drumul a fost lung și aspru, a trebuit să mă ciocnesc câteodată și cu prietenii, colegii mei chinologi, dar numai pe baza argumentațiilor științifice. Drumul a fost plin de pericole venite și din exterior (competiții nu întotdeauna curate), din multe țări, dar și cu anumite grupuri de crescători de câini din ţară, care deși manifestau bunăvoință, vedeau diferit problema standardelor raselor noastre.
Am primit multe critici corecte, dar și mârșave, am primit învinuiri şi pentru faptul că fac parte din o altă etnie. Nu este foarte important, dar eu am plecat în 1988 din țară și am promis că dacă se schimbă sistemul mă întorc. Şi m-am ținut de această promisiune, pentru că sunt legat de locul de baştină.
Scopul meu a fost să ajungă rasele noastre minunate de câini ciobăneşti româneşti până ”la stele”, să fie recunoscute pe plan național și internațional. Succesul tot mai mare a raselor noastre mă îndreptățește să simt o mândrie românească.
Consider că nu am făcut greșeli în cariera mea politică, cel puțin voite şi nu am avut nici o ”tocmeală pe sub masă” cu nimeni. Am încercat să-mi exprim părerea deschis, corect şi cu voce tare, inclusiv în Parlament, şi doar în problemele despre care am cunoștințe temeinice. Nici criticile şi nici loviturile sub centură nu m-au convins că nu trebuie să am aspirații „la stele”, pentru a schimba ceva în bine în această țară zbuciumată, dar foarte frumoasă.
Și încă un mic amămunt: la ședința Comisiei de agricultură, la care au participat și vreo 20 de oieri, eu am fost cel care am propus ca acei ciobani care posedă câini ciobănești românești cu acte de proveniență în regulă, să aibă dreptul la un număr mai mare de câini pe lângă turme.
Așadar, dragi colegi, vă mulțumesc pentru ”darul de Crăciun” pe care mi l-ați dat, în schimbul punerii pe masa chinologiei românești a celor trei rase autohtone de câini ciobăneşti: carpatinul, mioriticul și bucovineanul. Cu sau fără distincții, sunt mândru că am avut succes, până la sfârșitul vieții mele.
Crăciun fericit!

Dr. Kelemen Atilla
membru al Academiei
și încă membru A.Ch.R.
Donbazil

Mesajde proapis13 » 20 Dec 2015, 10:27

Din puntul asta de vedere este de apreciat omul...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Donbazil » 20 Dec 2015, 21:30

Sal'tare!

:idea: Pai asa suntem noi - si ca noi, sunt si cei ce ne conduc....Punem botu' iute si degraba la tot ce apare pe sticla sau in presa , fara sa incercam sa judecam la rece si sa descalcim nesthe chestii.....Ca daca am sedea mai calmi si am gandi mai "ardeleneste" poate am intelege altcum lucrurile, - ca niciodata ceea ce ni se arata din jobenu' magicianului nu-i chiar asa....Dar cum profitorii profita de celebra replica " AICI SI ACUM".....Iar unii pun botu'....Iaca le tragem cu totzii....
Daca n-a fost o "ghidushie" pusa la cale de "cei din umbra" atunci sigur a fost inca o dovada de incompetentza crasa a "tehnocratilor de stransura"....
Cu oamenii de specialitate, cu cei care stiu si fac legile, pe bune, cu aceia nu s-a discutat....La "negocieri" am vazut cine a fost ( inclusiv un domn sereist in cojoc si cu clop ciobanesc - infiltrat intre "negociatori")....
Ori una, ori alta, pe ecrane si in presa a dat bine la BOBOR si rezultatul scontat a fost atins.....Consecintele....Le-om vedea mai tarziu - daca le-om mai vedea.....Ca vorba rumanului : Oaia pe care-o mancat-o lupu' .......
Parerea mea!.... :idea: :!: :idea:
Donbazil

Mesajde proapis13 » 20 Dec 2015, 21:43

Donbazil scrie:Sal'tare!
Daca n-a fost o "ghidushie" pusa la cale de "cei din umbra" atunci sigur a fost inca o dovada de incompetentza crasa a "tehnocratilor de stransura"....
Cu oamenii de specialitate, cu cei care stiu si fac legile, pe bune, cu aceia nu s-a discutat....

Legea a fost supusa dezbaterii publice inca din....luna mai a.c. deci a fost timp berechet sa i se aduca amendamente si modificari...acuma oculta parlamentara ...nu doarme...daca cativa paznici de vanatoare mai zelosi nu impuscau cainii aia la stana...trecea si asta ca multe alte legi....era in vigoare din 2006...chestia cu nr de caini de la stana... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 25 Dec 2015, 20:26

.....Am un vecin vanator si ari o catelusa=ajutor de" vanator" rasa special pt a aduna=gasi vanatul :idea: ...La juma di mai 2015 pe cand bagam masina'n curte,cainele meu (un corci maidanez cu pechinez) iese din curte....si dupa 10 min il vad in"gasca" cu catelusa vanatorului si cu un caine al altui vecin,iar dupa cca 20 min aud 2 focuri di arma....atat cainele lu vecinu cat si al meu nu s-a intors seara acasa :mrgreen: Pe data de 19 dec anul acesta in timp ce faceam=aranjam cu lopata intrarea pi ulita din str principala(se fac asfaltari si...) vini la mini vacinul =vanatorul si....a urmat o serie de injuraturi,jigniri,imbrancel si o lovire=impingere=mana'ngat....pe motiv ca eu as fi vb la ceilalti vecini ca el ar fi omorat cei 2 caini....Am avut tariea si putere de a fi calm si astfel am aplanat= linistit pe"om" fiind si "aghezmuit" bini di tot :idea: ...Am mers la avocatul meu si am formulat o plangere pe care am depus-o la procuratura !/!!! Cu 2 sapt in urma la vecinul meu i-a omrat si celalat caine scapat din lant :mrgreen: ...P.S-vecinul mergea=trecea pe langa casa mea cand pleca la "vanatoare" braconaj si era deranjat de caini din zona(din cele doua curti).... ;) Ce sa fac si cum sa procedez (comform legii)sa linistesc pe ac individ periculos si ff agresiv si pe baiatul lui care folosete arma fara sa detina permis...Multumesc-G.M ....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE