danipowsoft scrie:Angellily care ar fi principala cauza pentru care mor și în Canada albinele ?
10% este un procent mărișor la cât de bine sunt îngrijite ( tratamente, mâncare, etc.)
Sa ai un procent de 10% mortalitate e un bonus.
Normalul e de 20-25%, eu cred ca am fost mai norocos in ultimii ani.
Principalul motiv ar fi matcile. Prea batrane sau nu au apucat sa se imperecheze corespunzator sau sa produs o schimbare linistita tarzie iar matca nu a mai putut iesii la zborul de imperechere. Pot fi multe cauze, multe cauze nu pot fi depistate, iar pentru altele nu avem nici oameni pregatiti si nici timp. Sezon scurt, stupi multi, fiecare minut conteaza, trebuie sa ne miscam cu talent. E normal sa avem si pierderi. Nu mai pun si ultima varianta cand ion uita roii afara si..... le face ultima pomenire in primavara.
Si... apropo de cel care te-a certat nitel ca ma deranjezi de sarbatori...... nu-i bai, sunt acasa, am nevasta blanda si imi mai da si mie cate o pauza de cafea asa ca inca mai pot scrie cate ceva. In ultimile zile mi-a reprosat ca beau cafea ca des, nu stiu daca era ingrijorata de sanatatea mea sau de faptul ca trag chiulul. Dupa tonul cu care imi vorbea cred ca e varianta 2.
Sa fim sanatosi.