Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde Shrek » 26 Dec 2015, 13:12

danipowsoft scrie:Angellily care ar fi principala cauza pentru care mor și în Canada albinele ?
10% este un procent mărișor la cât de bine sunt îngrijite ( tratamente, mâncare, etc.)

Iti raspund eu ca ingerul este ocupat! De batranete! De-aia mor! Sau vor sa-ti faca in ciuda!
Lasa omul in pace sa-i tihneasca sarbatorile! Poti sa-l intrebi si dupa sf. Ion! Sarbatori fericite!
Shrek

Mesajde mircea_tm » 26 Dec 2015, 15:17

daca nenea asta, a avut curajul sa deschida roiul pe 3 rame la minus 2jde grade...https://www.youtube.com/watch?v=krogGzJfsdI
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Angellily » 26 Dec 2015, 17:53

danipowsoft scrie:Angellily care ar fi principala cauza pentru care mor și în Canada albinele ?
10% este un procent mărișor la cât de bine sunt îngrijite ( tratamente, mâncare, etc.)

Sa ai un procent de 10% mortalitate e un bonus.
Normalul e de 20-25%, eu cred ca am fost mai norocos in ultimii ani.
Principalul motiv ar fi matcile. Prea batrane sau nu au apucat sa se imperecheze corespunzator sau sa produs o schimbare linistita tarzie iar matca nu a mai putut iesii la zborul de imperechere. Pot fi multe cauze, multe cauze nu pot fi depistate, iar pentru altele nu avem nici oameni pregatiti si nici timp. Sezon scurt, stupi multi, fiecare minut conteaza, trebuie sa ne miscam cu talent. E normal sa avem si pierderi. Nu mai pun si ultima varianta cand ion uita roii afara si..... le face ultima pomenire in primavara.
Si... apropo de cel care te-a certat nitel ca ma deranjezi de sarbatori...... nu-i bai, sunt acasa, am nevasta blanda si imi mai da si mie cate o pauza de cafea asa ca inca mai pot scrie cate ceva. In ultimile zile mi-a reprosat ca beau cafea ca des, nu stiu daca era ingrijorata de sanatatea mea sau de faptul ca trag chiulul. Dupa tonul cu care imi vorbea cred ca e varianta 2.
Sa fim sanatosi.
Angellily

Mesajde danipowsoft » 26 Dec 2015, 17:56

Mulțumesc de răspuns
danipowsoft

Mesajde tuturicius » 26 Dec 2015, 20:55

Dorian, cam cat Bee-pro primeste intr-un an o familie si cat un roi?
tuturicius

Mesajde Angellily » 26 Dec 2015, 21:05

tuturicius scrie:Dorian, cam cat Bee-pro primeste intr-un an o familie si cat un roi?

Dupa cum ai vazut, eu le pun in locatie cate un box si is ia singure. Le pun la discretie, cand se goleste; completez pana incepe ceva cules in natura. Sa zic 20-30 kg la o locatie de 40? Nu pot sti sigur, le dau ca la porci, cat pot sa ia atata le dau. Nu am limita.
Angellily

Mesajde lucky5strike » 26 Dec 2015, 21:30

Angellily scrie: Sa ai un procent de 10% mortalitate e un bonus.

Salut, Nelu!

Adica, familiile voastre de productie si roii automat intra an de an la iernare, sau mai si unificati?

Daca faceti unificari, procentele astea includ si desfiintarile?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 26 Dec 2015, 21:58

Sa ma fac inteles. Cand e vorba de hrana (sirop sau hrana proteica), le dau la discretie daca mama natura nu le ofera. In special toamna, povestile cu blocarea cuibului si ca albina nu are de ce sa se agate (cum spun unii), sunt doar povesti. Dupa ce termin hranirile, unei familii normale nu ii trebuie mult timp sa is faca loc, ma refer la consum. Primavara e putin mai diferit. Trebuie sa ne asiguram ca au si loc pentru dezvoltare dar tinand cont ca se dezvolta, si consumul e din ce in ce mai mare,
Atunci trebuie sa ai doar ochiul format si sa sti sa apreciezi evolutia unei familii. Cand o familie e en pragul dezvoltarii, daca azi o simti grea la mana, trebuie sa te gandesti ca daca nu ai cules, in cateva zile o ia vantul. Ca apicultori trebuie sa avem in vedere acest lucru. In momentul in care matca a simtit lipsa hranei, ( nectar sau sirop) nu ma refer la mierea cristalizata sau capacita din stup; ponta scade.
Fa un experiment simplu: hraneste 5 familii timp de o saptamana cu cate o cana de 250 ml sirop dimineata si seara, pe fiecare zi.daca le dai cate una si la pranz, e un bonus (siropul sa fie pus cu cana pe deasupra ramelor, daca nu ai albina suficienta, de preferat sa il pui in rama). La celelalte familii poti sa le umpli cuibul cu rame pline cu miere. Sa imi spui diferenta dupa o saptamana,
Angellily

Mesajde Angellily » 26 Dec 2015, 22:06

lucky5strike scrie:
Angellily scrie: Sa ai un procent de 10% mortalitate e un bonus.

Salut, Nelu!

Adica, familiile voastre de productie si roii automat intra an de an la iernare, sau mai si unificati?

Daca faceti unificari, procentele astea includ si desfiintarile?

Fac unificari doar in cazul in care observ o familie cu populatie si fara matca, atunci o unific cu un roi nai slab.

Procentele reprezinta mortalitatea din primavara doar la familii nu la roi. La roi; procentul e nesemnificativ; de cele mai multe ori este zero. Cel mai mult am avut 3%
Angellily

Mesajde lucky5strike » 26 Dec 2015, 22:26

O familie ca aia pe care ai prezentat-o e mult prea teapana ca sa pice. Pe aia, doar foamea o poate birui. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 26 Dec 2015, 22:37

Nelu, din teorie stiu -practic n-am constatat- ca procentul de matci care pica, e mai mare in primul an. Adica in primul an de viata au sanse mai mari sa capoteze. La cele care au trecut deja o iarna, sansele sa o treaca pe urmatoarea sunt mai mari.

Ce ne spui tu contrazice ce am auzit pana acum. Nu pun la indoiala, ci constat doar. :)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Angellily » 26 Dec 2015, 23:11

Mircea_63 scrie:Nelu, din teorie stiu -practic n-am constatat- ca procentul de matci care pica, e mai mare in primul an. Adica in primul an de viata au sanse mai mari sa capoteze. La cele care au trecut deja o iarna, sansele sa o treaca pe urmatoarea sunt mai mari.

Ce ne spui tu contrazice ce am auzit pana acum. Nu pun la indoiala, ci constat doar. :)

Mortalitatea e mult mai scazuta la roi. Din practica pe care o am, imi permit sa contrazic teoria .
In promavara sa zicem ca am ? % mortalitate, dar, un procent intre 5-10% ies mai slabi, pe acestia ii dezvolt cat se poate si in momentul in care vine timpul sa fac roi, le omor matcile si tot mai scot ceva de pe urma lor. In acest fel pierderea e zero. Ca sa nu spun ca ies chiar in avantaj. .
Angellily

Mesajde proapis13 » 26 Dec 2015, 23:23

Asta inseamna sa scoti profit si din...paguba... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde lucky5strike » 26 Dec 2015, 23:31

Nelu, e risc sa apara depopulari/suprapopulari, adica migrarea albinei intre cele doua lazi aflate aliniat pe palet, dupa ce le pui cojocul negru?
Daca da, cum gestionati treaba? :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 27 Dec 2015, 00:06

lucky5strike scrie:Nelu, e risc sa apara depopulari/suprapopulari, adica migrarea albinei intre cele doua lazi aflate aliniat pe palet, dupa ce le pui cojocul negru?
Daca da, cum gestionati treaba? :roll:

Nu, nu se intampla nimic. Atunci cand ii imbrac, e deja frig, albina nu mai iese la zbor asa mult. Si chiar daca ar iesii tot nu sunt probleme.
Angellily

Mesajde ro_geo » 27 Dec 2015, 01:20

Buna seara stupi ii tineti asezati si pe timp de cules cum am văzut in ultimul filmulet sau ii orientati intrun anume fel pentru a crea culoar de zbor.
Ai grija ce iti doresti... ca ti se poate indeplini !!!
ro_geo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII