Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2016, 10:07

vevidadra scrie:BUNCA mulțumesc de cătălin profirii -albina grasă ! Nu am citit tot topicul, dar am s-o fac .

Sănătate !

"Rontzaie-l" bine...acolo e unul din "secretele" meseriei...in Malaiu 1976 gasesti totul foarte amanuntit, date direct de la cercetatori.
BUNKA

Mesajde Gemelu » 08 Feb 2016, 23:32

Salut
Sunt un apicultor hobyst incepator si te urmaresc de ceva vreme . Am imbratisat si eu ideea stupilor cu dimensiune apropiata de cea a ghemului. Am urmarit topicul acesta si pe cel cu celula naturala. Recunosc ca nu am reusit sa le parcurg cap-coada, dar am invatat cateva lucruri de la tine. Imi place vrei sa lucrezi cu albina fara chimicale. Vizionand videoclipuri cu adaptarea pe care au facut-o rusii la stupul Roger Delon, adica stupul Alpine si mai nou stupul Boa despre care Alexandru.Chisinau a descis un topic http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=18&t=6419 am gasit un tratament mai neobisnuit antivarroa
[youtube]https://youtu.be/NFjX6eo_xbo[/youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=2cP0IYVe58M
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2cP0IYVe58M[/youtube]
Desi am inteles ca rusii fac tratamentele toamna si primavara timpuriu cand nu este puiet capacit, cred ca Cel mai potrivit ar fi de facut la formarea roiulor la pachet, la sistemul de rotatie din filmele de la IWF. Nu stiu daca vei fi de acord cu acest procedeu, cred ca este destul de stresant pentru albine, cu toate ca si in natura, atunci cand roiul natural fuge pe craca, el sufera cam acelasi tratament termic, roirea petrecandu-se de obicei in zile calduroase. Apicultura intensiva, prin impiedicarea roirii naturale a impiedicat albinele sa se "scuture" de varroua in acest fel.

Oricum, cred ca merita sa vizionati videoclipurile cu acest procedeu, si cu jutorul fratilor de peste Prut, sa le analizam cu folos.

LE
Cer scuze, nu cred ca am reusit inserarea videoclipurilor,nu am mai facut asta, sper sa puteti folosi cumva linkurile
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu

Mesajde Gemelu » 08 Feb 2016, 23:36

Gemelu scrie:Salut
Sunt un apicultor hobyst incepator si te urmaresc de ceva vreme . Am imbratisat si eu ideea stupilor cu dimensiune apropiata de cea a ghemului. Am urmarit topicul acesta si pe cel cu celula naturala. Recunosc ca nu am reusit sa le parcurg cap-coada, dar am invatat cateva lucruri de la tine. Imi place vrei sa lucrezi cu albina fara chimicale. Vizionand videoclipuri cu adaptarea pe care au facut-o rusii la stupul Roger Delon, adica stupul Alpine si mai nou stupul Boa despre care Alexandru.Chisinau a descis un topic http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=18&t=6419 am gasit un tratament mai neobisnuit antivarroa
[youtube]https://youtu.be/NFjX6eo_xbo[/youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=2cP0IYVe58M
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2cP0IYVe58M[/youtube]
Desi am inteles ca rusii fac tratamentele toamna si primavara timpuriu cand nu este puiet capacit, cred ca cel mai potrivit ar fi de facut la formarea roiulor la pachet, la sistemul de rotatie din filmele de la IWF. Nu stiu daca vei fi de acord cu acest procedeu, cred ca este destul de stresant pentru albine, cu toate ca si in natura, atunci cand roiul natural fuge pe craca, el sufera cam acelasi tratament termic, roirea petrecandu-se de obicei in zile calduroase. Apicultura intensiva, prin impiedicarea roirii naturale a impiedicat albinele sa se "scuture" de varroua in acest fel.

Oricum, cred ca merita sa vizionati videoclipurile cu acest procedeu, si cu jutorul fratilor de peste Prut, sa le analizam cu folos.

LE
Cer scuze, nu cred ca am reusit inserarea videoclipurilor,nu am mai facut asta, sper sa puteti folosi cumva linkurile
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2016, 06:01

As rezuma asa...multi nebuni pe lumea asta !!
Intrebare..daca am 500 sau 1000 sau 3000 de familii am timp sa ma joc cu chestii de astea ?
Eu zic ca nu, si cred ca desi selectia poate manca niste ani din viata ea cu siguranta aduce rezultate..Alois Wallner este cel mai bun exemplu sau cei care deja au albina cu VSH ...intra pe pagina lui sa vezi metoda sa de selectie, in 6 ani a atins VKF 86%...este fantastic, si este posibil...acum cativa ani am scris despre comportamentul unor albine care prefera sa piste cu mandibulele decat sa intepe..e un soi de avertisment.."vezi ca te intep/ vezi ca te intep"...exista o legatura directa intre comportamentul asta si Varoa Killer Factor (VKF)...toata lumea are albine de astea daca scotoceste prin stupina, binenteles ca este un comportament nu foarte intens pt ca este diluat...pt asta este nevoie de selectie !!
Lumea pune accent pe cresterea matcilor mai mult decat pe cea a trantorilor desi trantorii isi transmit gena in proportie de 100%, la matci e doar 50%...deci daca vrei sa faci ceva in directia asta...intai identifici familii cu potential pe caracterul respectiv, apoi pui la cale un plan de obtinere de matci fecundate...pt asta ai nevoie de zone izolate..stiu nu sunt insa..cand se termina salcamul toata lumea pleaca la tei..poti dirija cresterea de matci in asa fel incat imperecherea sa aiba loc cand deja toti sunt la tei...tu cu nucleii si stupii cu trantori in poiana de salcam...si ce iese (matci) faci o vatra separata in care urmaresti...elimini, selectionezi iar din cei mai valabili...poti lua 2-3 matci de la Wallner...cresti trantori pt reproductie in ele..si din stupina ta alegi o carpatina cu potential...tragi din ea si tinerele le "cordesti controlat" cu trantori de la el...iese hibrid carpatino-carniol cu caractere care pot fi imbunatatite an de an
Vatra de selectie in timp va deveni vatra de reproductie...unde cresti si bagi in stupina de baza si uite asa dupa 6-8-10 ani poti avea albina-pittbul care da de pamant cu varroa...poti urmari si VSH in acelasi timp...e obligatorie parerea mea trecerea pe celula naturala.
De ce zic asta...matcile crescute in colonii pe celula mica nu se pot imperechea cu trantori din familii pe celula de 5,4...deci faci selectie in cadrul grupului cum s-ar zice...consangvinizare...asa se izoleaza cel mai rapid un anume caracter...poti face infuzie de gena noua f simplu..aduci o familie de pe 5,4 pe 4,9-5,0...o incluzi in program si iaca schema...
Deci reducerea celulelor te ajuta enorm in selectie !!!!
Cand vine vremea buna voi face foto in detaliu de aproape la albina...n-o sa vedeti tergite rosii, galbene la mine...de ce..pt ca din 2013 pana acum ele s-au cam combinat intre ele..se vb despre uniformitatea rasei etc...pai daca toata lumea se freaca cu toata lumea...de unde uniformitate ??
Daca vrei sange proaspat o poti face dar controlat...pui pe fagure cu celula mica o colonie adusa..astepti si folosesti...simplu.
Cu putin efort anul asta fac 80-90...voi avea unde sa borfai dupa gene...ma apuc de treaba..si inmultire dar si selectie in acelasi timp...altfel nu merge.
BUNKA

Mesajde natib » 12 Feb 2016, 15:36

bunka
de cat e diametru interior la celula de trantor si la cea de matca ? ( scuze daca ai scris asta si te intreb a 2 oara ....)
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - (Prov.16:24)
natib

Mesajde eduard.rotaru » 12 Feb 2016, 16:27

eduard.rotaru

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2016, 18:35

natib scrie:bunka
de cat e diametru interior la celula de trantor si la cea de matca ? ( scuze daca ai scris asta si te intreb a 2 oara ....)

In sistemul conventional celulele de trantor dupa masuratorile lui BaudeauxBaudoux sunt de 5,5 mm diametru..nu am masurat celulele de trantor de pe fagurii mei si nici botcile desi acum chiar am cu ce...o voi face, am un subler digital cu precizie pana la sutime deci voi putea masura si dimensiunile botcilor.
Cu celulele de trantori cred ca pot sa obtin info in seara asta...cu botcile..mai asteptam :P
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2016, 19:09

Am deschis azi niste roi..facut poze..pus proteic..o sa postez..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2016, 20:23

Iata niste date...10 celule masurate totalizand 52 mm
Interior celula lucratoare 12 mm adancime, 4,6 mm diametru
Grosimea peretelui dintre doua celule 0,58 mm
Rama nu e nici noua nici veche..s-au crescut generatii de puiet in ea..e cladita in 2015
Revin cu info si despre dimensiunile celulelor de trantori si cu ceva poze cu albinele...sa vedeti uniformitate..ca e la moda sa discutam despre " rasa mamii ei " :)

No..acuma pe langa subiect..Angelily (Dorian) a zis ca are rame si de 20 de ani deci...se observa din datele furnizate de mine cum se modifica dimensiunile celulelor dupa doar cateva generatii...deci ..da cu sigurantza are "muste mai mici" ca stiu ca unii colegi au ridicat problema asta acolo la pagina cu "Canada"..si inca ceva..Dee Lusby foloseste foite cu dimensiune 4,9 mm...daca va uitati la filme pe you tube o sa vedeti faguri de cuib la fel de negri ca la Angelily...acum intrebarea...cat o fi de fapt diametrul interior la acele rame daca fundatia e de 4,9 mm
Si ca o cireasa pe tort...albinele par foarte ok si mai aduc si miere deci...am raspuns la multe dileme acum.
Am ceva de lucru acum...revin in miez de noapte cu pozele si poate masor si niste celule de trantor naturale..

In zona noastra in mod natural albinele construiesc intre 4,9-5,1 mm celula de lucratoare...sursa resistantbees.com e o harta acolo...cercetari pe durata a 30 ani.
Tot acolo la "Cell size" o sa gasiti un tabel..acolo zice ca o celula de trantore reprezinta in EU...1,3 din celula de lucratoare..deci putem calcula....si putem si masura sa vedem daca au sau nu dreptate..si in natural dar si in conventional
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2016, 21:12

Am mai gasit asa ...10,8 mm si 11,5mm adancime pt lucratoare..la diametre am gasit interior si de 4,5 mm
Am masurat 10 celule si a iesit si 50 mm si 49 mm...deci sunt in grafic :P
La trantori se incadreaza intre 5,8 si 6,2 mm
Gata pe moment...ma cheama lemnele, ma asteapta lovelele :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2016, 22:35

Am avut eroare de -0,17 mm am uitat sa pun sublerul pe 0:00...adaugati in cotele de mai sus 0,17 si da masuratoarea corecta..
De ex prima valoare am zis 52 mm...defapt sunt 52,17 mm..si tot asa..
Unde am zis 4,6 sunt de fapt 4,77 mm

A...au avut dreptate cei de pe resistantbees.com. se respecta acel 1,3 * dimensiunea celulei de lucratoare reprezinta celula de trantore..valoarea maxima gasita de mine e 6,3 iar din calculul matematic ar fi asa..4,9* 1,3=6,37...deci e corect ce zic ei acolo..se confirma.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2016, 07:26

In sistemul conventional celula de trantore se duce in 7,2 mm...deci exista clar o diferenta de dimensiune la trantori care sr poate vedea si cu ochiul liber...de asta spun ca Dee Lusby precizeaza clar ca matcile crescute in familii pe celula naturala nu se pot imperechea cu trantori din familii pe 5,4mm...asa cum am spus cateva posturi anterioare...deci pe parte de selectie este un avantaj major ca matcile nu se pot imperechea cu absolut tot ce este pe zona respectiva ci doar cu trantori eventual din familii care inca mai scapa si traiesc in scorburi sau cu cei din familiile tale trecute in sistemul natural.
Sunt foarte entuziasmat de valorile masurate...cei de pe resistantbees.com m-au intrebat de dimensiuni dar atunci nu aveam date...ei suspectau ca era vb de dimensiuni intermediare si ca inca nu atinsesem dimensiunea naturala insa acum pot confirma...nu este absolut nevoie de foite, prese etc cu 4,9...se poate face asa cum am facut eu...iar legat de rezistenta la varoa..treaba nu este atat de simpla..nu tine numai de dimensiune..trebuie facut testul lui John Harbo pt fiecare familie in parte, ideal este sa ai intre 300 si 500 familii pt ca sa ai certitudinea ca poti gasi exact combinatii genetice (castigatoare) adica minim doua alele...daca se cresc trantori in acele familii pe o vatra separata si se duc nuclee t imperecheat acolo cu matci care sa aiba mama cu minim 2 alele atunci tot ce rezulta va avea VSH in asa masura incat familiile sunt rezistente...deci SELECTIE...iar pt VKF tot SELECTIE
Abia cand aduci matci din vatra de reproductie (SELECTIE) si schimbi matcile mai putin dotate genetic pt rezistenta in stupina se poate manifesta fenomenul de rezistenta generalizat...adica orice matca se poate imperechea cu orice trantor din stupina si va prezenta rezistenta.
Un lucru e cert..daca stai cu mainile in san si nu faci nik in directia asta...nu pica nimic din cer !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2016, 07:51

Iaca și roii...măriți img pt a vedea "uniformitatea"...la mine în lăzi nu e curcubeu...e doar negru cu gri...atat
Fişiere ataşate
rsz_1img_20160212_151018.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2016, 07:59

Ia...meseriasii în rase sa se uite la aalbina ăsta de aproape...Din 2013 se multiplica în cadrul aceluiași grup...
Fişiere ataşate
rsz_img_20160212_151035.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2016, 08:05

Inmultesc zdravăn și apoi o sa borfai după VSH și VKF...ce aleg o sa combin cu carniola de la Alois Wallner...de aia de-i place "carnea" de varoa
Fişiere ataşate
rsz_img_20160212_151022.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 13 Feb 2016, 08:18, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2016, 08:13

Încolo e nordul..pe valea aia am eu albinele...în stânga mea e lunca Șireturi...cursul de apa e la 5 km de sosea...e o zona foarte rece și cetoasa iarna...granița cu Ucraina e la 100 km ..Avem vânt rece din nord mereu iarna..parcă a deschis cineva congelatorul :) iarna ăsta a fost blândă...
Fişiere ataşate
rsz_img_20160126_083148.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR