Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde asd » 13 Feb 2016, 20:55

Mi-am facut datoria in toamna asa ca stau linistit. E drept ca am mai ridicat de lazi si unde au fost usoare am bagat zahar(3-4 cazuri). Cam atat deocamdata, in rest nu ma intereseaza. Munca la stupi cat mai putina si la momentul potrivit. :) Daca un stup are probleme se vede la urdinis destul de lejer.
asd

Mesajde asd » 15 Feb 2016, 14:41

lucky5strike scrie:La vremea asta, cea mai misto unificare e cand ai soclu mobil. Lada orfana la parter, lada unui roi la mansarda...

O joaca...

Am unificat in felul asta un nucleu slab dar cu matca tanara pus peste o familie bunicica cu matca batrana(al treilea corp pus peste cele 2 existente) - super simplu. Revin cu rezultatele unificarii in primavara.
asd

Mesajde gica.mosu » 15 Feb 2016, 19:39

...Azi la mini a fost16^,am umblat la 4o stupi in 3 ore+control matca si pus o energetica :idea: La 3 stupi avea matca dar inca nu avea nici ou in picioare...Oare de ceee....O fii din cauza urdinisului spre S-E.si o fi intarat acei curenti TURBILOLENTI.... din cauza c-am lasat poarta deschisa,or din cauza sferelor invizibile a lu'Vasile...nu=mi dau cu sama :oops: Am sunat-o pi Mariea campineanca sa-mi zice ci si cum...ca poate sunt bolnave matcile...di plionasmii la plamani s-au la ovalee....Si me-a promis ca ari dansa nisti plantili adusi din strainatati tocmai de la "Honokuku",si le discanta cum stie ea mai ghini....sa le dau in siroape,o data la 3 zili,3 sapt ,3 luni :D sapoi tinte mosule sa vezi minunea=3 oua intr-o celula :mrgreen: Morala: cat aveti timp bun-12-16^ umblati un pic in cuib,ridicati rama din mijloc si daca nu gasiti puiet nici(oua in picioare) matca ,actionati ca atare...Am verificat doar o parte din stupi,bilantul=0,5% pirderi(o matca in dec 015)pana acum...dar atentie mare ...iarna nu-i mancata de lup inca-Spor-G.M
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde balu » 15 Feb 2016, 23:21

am si eu o matca crae nua inceput ponta :?:
balu

Mesajde mircea_tm » 15 Feb 2016, 23:28

gica.mosu scrie:...Azi la mini a fost16^,am umblat la 4o stupi in 3 ore+control matca si pus o energetica :idea: La 3 stupi avea matca dar inca nu avea nici ou in picioare...Oare de ceee....O fii din cauza urdinisului spre S-E.si o fi intarat acei curenti TURBILOLENTI.... din cauza c-am lasat poarta deschisa,or din cauza sferelor invizibile a lu'Vasile...nu=mi dau cu sama :oops: Am sunat-o pi Mariea campineanca sa-mi zice ci si cum...ca poate sunt bolnave matcile...di plionasmii la plamani s-au la ovalee....Si me-a promis ca ari dansa nisti plantili adusi din strainatati tocmai de la "Honokuku",si le discanta cum stie ea mai ghini....sa le dau in siroape,o data la 3 zili,3 sapt ,3 luni :D sapoi tinte mosule sa vezi minunea=3 oua intr-o celula :mrgreen: Morala: cat aveti timp bun-12-16^ umblati un pic in cuib,ridicati rama din mijloc si daca nu gasiti puiet nici(oua in picioare) matca ,actionati ca atare...Am verificat doar o parte din stupi,bilantul=0,5% pirderi(o matca in dec 015)pana acum...dar atentie mare ...iarna nu-i mancata de lup inca-Spor-G.M

prognoza meteo pe accuweather, pentru zona mea arata temperaturi negative pe timpul noptii si nu mai mult de 6 grade ziua...pe luna martie, valabil pana in 20..
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 16 Feb 2016, 01:17

balu scrie:am si eu o matca crae nua inceput ponta :?:

Imperecheazo !
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde gica.mosu » 16 Feb 2016, 08:32

balu scrie:am si eu o matca crae nua inceput ponta :?:

...O parere de la G.M...mai verifica odata peste 5-7 zile,si daca nu gasesti nici atunci oua in picioare :idea: ..o unifici cu alt stup mai slab....Spor G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde balu » 16 Feb 2016, 12:01

consum f mic, unele matci nu au unde oua :!:
balu

Mesajde FlorinPlopsoru » 16 Feb 2016, 18:48

balu scrie:consum f mic, unele matci nu au unde oua :!:

Astăzi si ieri 21 C . Am avut ocazia sa verific toate cuiburile. Majoritatea au puiet capacit pe ambele fete ale ramei centrale. Din păcate doua familii sunt fara macta. Le am unificat. Matcile au fost 2015. De ce ? Nu stiu! La toti am facut aceleași lucrări. Oricum,multumit! Mai am multe de invatat in apicultura. Matematic... 2 din 56 au picat . Am restrâns cuburile cu cate o rama la fiecare. Mai au cam 10 cm coronița pe rame centrale si marginile peste jumate. Am facut bine ca am restrâns? Mai e nevoie de turta deasupra,ca necesar de hrana?
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 16 Feb 2016, 20:51

....Fl Pl......u scrie"2 din 56"...Parinte,sunteti in grafic...sa fie doar atat :!: Cu hrana stati ghini,ca a-ti mai scos cate o rama...f bini=acum factorul caldura e cel mai important...cat despre turta,ar merge acum(daca nu aveti pastura) o proteica-3-400gr cu 5-8% proteina(juma -juma)inlocuitori si polen,avand in vedere ca vremea se raceste si aveti ceva puiet in stupi :!: ...Pt Balu ..de ce nu scoti o rama cu miere si sa pui in loc alta cu chenar cu miere +ceva pasturica ...sa vezi atunci suparare pe ele :oops: P.S-am pus azi cate o proteica-5-8% (descantata :) ...) sa vad o iau s-au nu...pe cata miere au in cuib ,poate sa tina iarna pana'n mai :P dar incepe cresterea masiva de puiet si scad vazand cu ochii ....
gica.mosu

Mesajde balu » 16 Feb 2016, 21:12

Gasii si eu 2 fara matca, dupa agitatia de la urdinis, populati si ce m-am jucat cu matcile, acum erau bune! Pt iarna asta nu trebuia unificat nimic!
balu

Mesajde FlorinPlopsoru » 16 Feb 2016, 21:18

gica.mosu scrie:....Fl Pl......u scrie"2 din 56"...Parinte,sunteti in grafic...sa fie doar atat Cu hrana stati ghini,ca a-ti mai scos cate o rama...f bini=acum factorul caldura e cel mai important...cat despre turta,ar merge acum(daca nu aveti pastura) o proteica-3-400gr cu 5-8% proteina(juma -juma)inlocuitori si polen,avand in vedere ca vremea se raceste si aveti ceva puiet in stupi :!: ...Pt Balu ..de ce nu scoti o rama cu miere si sa pui in loc alta cu chenar cu miere +ceva pasturica ...sa vezi atunci suparare pe ele P.S-am pus azi cate o proteica-5-8% (descantata :) ...) sa vad o iau s-au nu...pe cata miere au in cuib ,poate sa tina iarna pana'n mai :P dar incepe cresterea masiva de puiet si scad vazand cu ochii ....

Proteica , am pus pasta,reteta folosită de domnul Calmus,80 g / rama albina. Polen...sărăcie mare,nu am avut. Dar am ceva rame cu pastura,care intenționez sa o pun la prima lărgire a cuibului. Daca iau turta proteica?! Ca pe pâinea calda . Am pus asa,de control intr un capac de stup niște lapte praf si drojdie....au lins tot in mai putin de o ora. Am observat ca a început sa înflorească alunul,am câțiva pe langa mine...i au mirosit si albinele. Ma gândesc sa nu le mai bag proteice,polenul de alun,desi mai sărac proteic,am citit ca bate orice înlocuitor. Astept frigul de la începutul lui Martie si pe urma stimulare maxima ,cu ce gasesc la îndemâna. :D . Deocamdată le dau pace,pt ca le am zgândărit cu control,restrângere... Sa dea Dumnezeu sa fie bine la toata lumea! Atât pt ființele acestea minunate cat si pt buzunarele apicultorilor,ca doar nu e numai pasiune pura?! :lol:
Ultima oară modificat de FlorinPlopsoru pe 16 Feb 2016, 21:24, modificat 1 dată în total.
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 16 Feb 2016, 21:19

balu scrie:Gasii si eu 2 fara matca, dupa agitatia de la urdinis, populati si ce m-am jucat cu matcile, acum erau bune! Pt iarna asta nu trebuia unificat nimic!
Deci le imperechiasi ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde gica.mosu » 17 Feb 2016, 09:29

...Nicolaeeee,te rog sa fii sincer,zine si noua ,la d-ta cate..... au "roit"...bine'nteles daca aveti si stupi :!: ...personal ma'ndoiesc ;)
gica.mosu

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 17 Feb 2016, 09:59

Ce tendoi de stupii mei ? :shock:
Iarna nu roiesc stupii ci vara. Iarna dorm .
Decat 8 mai zboara ca 3 am pagubit da nu stiu din care causa pana vine Domnu BIbi sa vaza si sa -mi spuie ceau avut.

La dumeata Mosu cati mai sufla ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde gica.mosu » 17 Feb 2016, 10:50

...Nicule, pana vini Bibi sa vaza ce si cum cu aia 3 pagubitii,suna-ma si i-ti dau nr di tel a lu Maria campineanca :D si te rezolveaza si pe d-ta,inclusiv de plionasme la plaminili albinilor s-au la ovale(re) :lol: ...pai la mini misca ta'ti ,in afara de o matca cari o "roit" in dec 2015 :mrgreen: ...am pus cati o enerjetica+o proteica si...pregatesc=spal centrifuga :P ....
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR