Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mutare albine in stup nou

Mesajde jon baz » 09 Mar 2016, 22:53

Robert, eu am inteles asa: ai o singura familie de albine care a ramas si ea fara matca. Acuma:
- daca in stup ai puiet capacit, vezi sa fie puiet de lucratoare (capacit drept, capacelul la celula sa fie drept). In acest caz, ai putea totusi sa salvezi familia aducand o alta matca de anul trecut sau de mai multi ani ;) (imperecheata!!!) sau unificand-o cu un nucleu mic pe care poate ti-l da cineva. Ai grija sa rupi toate botcile, lasa 1- 2 zile si apoi fa unificarea. de regula un stupar care se respecta baga la iernat si vreo 1-2-3 familii pe 3-4 rame - aia e matca de rezerva in cazul in care pateste ce ai patit tu.Dar vezi tu, rupe botcile numai daca iti da cineva ceva cu care sa unifici, pana gasesti lasa sa iasa matca (daca matca a murit primavara asta si a apucat sa ponteze, vei obtine din botci o matca buna). Matca ta oricum nu se va imperechea, ca n-are trantori cu care sa faca.... bunga-bunga, dar tu vei evita bezmeticirea familiei pana gasesti o matca noua.
- daca puietul tau capacit e de trantori (capacelul rotund si trantori in stup), atunci ori ai avut matca trantorita iar albinele au dat-o afara din stup (putin probabil in martie), familia nu e bezmetica si aplici procedura de mai sus (cauta bine matca!!!) , dar tu ai zis ca n-ai matca :( ), si daca in cazul in care nu ai matca de ceva timp dar ai oua proaspete si puiet capacit de trantori, atunci familia e bezmeticita si oua albinele. In acest caz, sincer nu stiu cum ai putea indrepta familia la timpul asta, de regula o familie bezmetica accepta f greu matca, poate tinuta in colivie cu cateva albine..... Las colegii sa-si dea cu parerea. Eu am indreptat stup bezmetic dar nu in martie, in iulie, am taiat toate botcile lor (care aveau larva de trantor), am pus rama cu puiet larvar de la alta familie, au tras botci de salvare, a iesit matca, au acceptat-o iar ea s-a imperecheat. La timpul asta (martie) matca nu se imperecheaza.
Insa toti am fost si uneori mai suntem incepatori si omul vrea totusi sa salveze singurul stup pe care-l are - e toata stupina lui. Vezi poate iti da cineva o matca sau matca macar cu o rama de albine acoperitoare si ..... grija la unificare daca e cazul. Bafta!!!
Rog colegii mai experimentati sa-si exprime parerea!!! Respect!
jon baz

Mesajde robert georgescu » 10 Mar 2016, 14:01

Am cautat pe net... am intrebat. In general, sunt anunturi cu matci de 2016, adica inca nu exista. Ce anunturi cu 2015 am gasit, nu mai aveau, erau date.
Matca luata anul trecut in iunie, a facut albina lucratoare, doar ca nu a fost asa prolifica cum ar trebui. Asta a constat si o cunostinta care are cca 80 de stupi si pe care l-am mai intrebat una alta. Si el a zis ca e posibil sa nu fi convenit stupului regina veche, dupa cum l-a vazut anul trecut.
Nu are nici el sa-mi dea o regina de 2015 sau mai veche. De ! Fiecare stupar are nevoile lui. Tot aceasta cunostinta mi-a zis ca a patit-o la fel anul trecut cu 3 stupi. Cu 2 a avut noroc sa-si traga botci si sa se si imperecheze, cu al treilea nu.
Asta e. Il las in pace.
Despre pretentiile pe care spun unii altii ca le am (stupi multi, miere etc.), nu stiu de unde le-au dedus. Da, speram si eu la 2-3 borcane cu miere si sa mai fac 2 stupi.
Nu am deschis topicul ca sa rada lumea de mine sau sa faca misto. Desi, cand l-am deschis problema era alta :)
Asteptam ceva sugestii sau pareri din experienta (in special, daca au avut cazuri de regine tinere imprecheate la vremea asta. In zilele de azi, timpul este pai cald ca acum cativa ani).
Multumesc.
robert georgescu

Mesajde Florin Dobre » 10 Mar 2016, 14:13

Robert, ca sa se imperecheze reginele la vremea asta trebuie sa ai trantori maturi dpdv sexual.
Personal am vazut pe ici pe colo 4-5 celule de trantor capacite...dar pana la a ajunge sa poata fecunda o matca mai trece ceva vreme. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde robert georgescu » 10 Mar 2016, 14:16

Florin Dobre scrie:
cucubau scrie:Numai ca albinele nu prea tin cont de cat de frumos este stupul sau cat de eleganta este fatada .

As da un like dar nu gasesc butonul. :)
Deci la cum arata lazile mele ca aspect de asta sunt pline de albina. Asta era... :D

Ma scuzati, de tupeu. Da' numai smecheri gasesti peste tot (care, daca au vechime in meserie se cred cei mai buni si cei noi, ca mine ... ce tupeu pe noi cane apucam de apicultura).
Nu am schimbat stupul ca mi-ma tras unul tare si frumos. Mai ales ca l-am facut eu.
Dar, da, e mai bine facut decat cel cumparat. Ala cumparat are capacul prins in cuie si am constatat ca laturile s-au departat si pe acolo, la ploi, trage apa in stup.
Si e mai bine facut pentru ca am citit si carti si pareri pe forum pe tema asta.
Toti o dau inainte cu cititul. Dar de unde au dedus ei ca nu se citeste.
De un an tot citesc. Dar sincer, pana nu pui si mana degeaba citesti. Puiet capacit (de ex.)... Cand tot citeam asta, pe la inceput, ma tot intrebam: care e diferenta intre puietul capacit si mierea capacita. Dar, urmarind ramele, mai des, incet incet iti dai seama.
robert georgescu

Mesajde robert georgescu » 10 Mar 2016, 14:57

Dl. Florin Drobre, pentru ca vad ca sunteti din Arges si eu din Valcea va intreb, nu aveti vreun stup, asa mai mic, mai roi, sa-mi vindeti matca si cu 2 rame, iar restul sa le uniti la alt stup? :)
robert georgescu

Mesajde jon baz » 10 Mar 2016, 16:04

Hai ma Robert..... Nu te sucari si tu acuma ca te-au luat putin baietii la misto..... Iti garantez eu ca oamenii astia sunt de nota 10, eu nu-i cunosc personal pe niciunul, dar din discutiile purtate si urmarind discutiile de pe alte topice mi-am dat seama ca sunt oameni extraordinari dispusi sa te ajute oricand cu un sfat bun. Insa situatia ta, nu te supara, e putin comica: ai un singur stup si pe ala il mierlesti...... Nu te descuraja, incearca, salveaza, multiplica, mai cumpara anul asta 1-2 familii de albine, fa-le puternice.... Vezi tu, de aia nu e bine sa ai o singura familie de albine.... Inca o data iti zic: NU TE DESCURAJA SI AI SA VEZI CA O SA FIE OK. Si legea nr. 1: Sa nu fi suparat niciodata pe nimeni de pe forum!!! :D Bafta!!!
jon baz

Mesajde ovy » 10 Mar 2016, 16:13

robert georgescu scrie:Dl. Florin Drobre, pentru ca vad ca sunteti din Arges si eu din Valcea va intreb, nu aveti vreun stup, asa mai mic, mai roi, sa-mi vindeti matca si cu 2 rame, iar restul sa le uniti la alt stup? :)

nu te descutaja. eu am 5 familii. este prima iernare prin care am trecut. vreau sa iti zic sa fii optimist. zilele trecute am verificat stupii si vreau sa iti spun ca in 2 din ei foarte puternici aveam si trantori de anul trecut si trantori capaciti. poate vecinul tau de care vorbeai are cativa trantori rataciti prin stupi si ti se imperecheaza matca... nu te lua dupa comentariile rautacioase, fa ceea ce simti nu ce spun altii....
ovy

Mesajde robert georgescu » 10 Mar 2016, 16:39

De continuat sigur o sa continui. :)
Dar am zis sa o iau incet, sa nu bag baani multi de la inceput, sa apuc sa invat cate ceva, mai ales ca nu vreau sa fac o afacere din stuparit. Sa fac 4-5 stupi, asa pe langa casa. In oras e mai greu sa te extinzi.
Investitia mai mare am facut-o intr-un circular :D, cu care sa-mi fac mai multi stupi.
Nu m-am gandit ca o sa am ghinionul sa nu trec iarna cu un stup.
Poate o reusi noua regina sa se imperecheze cat sa depuna ceva oua pana in Mai cand pot cumpara o matca.
robert georgescu

Mesajde teinegru64 » 10 Mar 2016, 18:20

robert georgescu scrie:Poate o reusi noua regina sa se imperecheze cat sa depuna ceva oua pana in Mai cand pot cumpara o matca.

.....matca ce va fi ucisa....
Pe urma ... .. Poate o reusi noua regina sa se imperecheze cat sa depuna ceva oua pana in''.......
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde un OM » 10 Mar 2016, 19:24

Daca spui ca ai cunostinta un stupar cu ceva zeci de familii, du rapid familia ta roi la vecinul sa o unifice ca ceva stup(i) de-ai lui. Apoi rogi frumos pentru un viitor, posibil roi mititel. Ce ai tu acum nu are nici cel mai mic viitor. Poate ma injuri acum, in viitor poate nu.
un OM

Mesajde yulian » 10 Mar 2016, 19:47

ovy scrie:...si trantori capaciti...

Sa te gandesti sa o pensionezi pe tanti 8-)
yulian

Mesajde jon baz » 10 Mar 2016, 23:12

Robert, tu faci cum vrei, e stupul tau, banii tai si bineinteles albinele tale. Iti spun si eu ca ceea ce ai tu acum nu are viitor. Tie iti va iesi matca din botca undeva saptamana viitoare. Bun. Are la dispozitie 2 saptamani sa se imperecheze, dupa care nu se va mai imperechea. Si mai tine cont ca trebuie sa fie si o anumita temperatura afara (adica sa fie cald), ori acuma.... nu stiu cum e la voi, dar la mine sunt 10 grade la amiaza, iar saptamana viitoare se anunta undeva in jurul a 1-2 -3 grade. Sa zicem ca ar putea astepta cu imperecherea pana la sfarsitul lunii martie.
Si acum trantorii. In cel mai bun caz, dar bun caz, ai celule capacite de trantori pe la vecini. In cel mai bun caz vor ecloza peste 2 saptamani, dupa care le mai trebuie inca 12 zile ca sa fie apti de.... bunga- bunga, stii tu ce-i aia. Azi e 10 martie+2 saptamani fac 24 martie + 12 zile- deja esti in luna aprilie.
Cata albina crezi tu ca o sa-ti ramana in stupul tau pana pe 6 aprilie, daca durata de viata a unei albine este de..... ia zi-i, cat traieste o albina?
Si tine cont ca dupa aia matca iesita din botca ta (sa presupunem ca s-a imperecheat totusi, chiar daca nu se pupa la calcul) vrea sa oua. Cine mai ingrijeste de puietul ala inca 3 saptamani? Deja esti la sfarsitul lui aprilie.
Daca vrei sa salvezi familia ta de albine, unific-o cu ceva, cumpara ceva sau da-o cuiva sa o unifice, pt ca in faza asta albinele din stupul tau vor produce ceva, vor ingriji puiet si isi vor aduce contributia la dezvoltarea unei colonii. Dar daca le tii asa in curte fara matca asteptand.... durata lor de viata e scurta si nu vor lasa nimic in loc.
Ca idee, am incercat si eu ce vrei tu sa faci acu vreo 4 ani pe o colonie puternica iesita din iarna cu o matca trantorita. Am pus rama cu puiet, au tras botca, a iesit matca (si tine cont ca eu aveam trantori in stup de la matca trantorita si eram la sfarsitul lunii martie). Nu s-a imperecheat. A doua matca nu s-a imperecheat nici ea. Deja la a treia aveam botci la stupii puternici si cateva albine in stup, care erau de fapt de la ramele cu puiet pe care eu le puusesem de la alte familii.
Morala: unifica sau da-l cuiva sa-l unifice, altfel pierzi sigur. Iar cei care ti-au dat sfaturi au facut-o total dezinteresat si cu buna credinta. Dar alegerea e a ta. Bafta!!!
jon baz

Mesajde ovy » 11 Mar 2016, 13:35

yulian scrie:
ovy scrie:...si trantori capaciti...

Sa te gandesti sa o pensionezi pe tanti 8-)

m-am gandit la asta dar vreau sa trag cateva botci din ea. la ora actuala are 5 rame de puiet capacit din 8....
ovy

Mesajde lucky5strike » 11 Mar 2016, 21:03

Ia mai verifica... la ora asta o rama buna de puiet capacit, e destul pentru o familie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cucubau » 11 Mar 2016, 21:51

ovy scrie:m-am gandit la asta dar vreau sa trag cateva botci din ea. la ora actuala are 5 rame de puiet capacit din 8....

O fi oare ca in povestea cu vulpea bearca?
Una este ca puietul sa fie pe cinci , alta este sa fie cinci rame de puiet.
La aceasta data echivalenta se face prin totalizarea suprafetelor acoperite de puiet .
........
cucubau

Mesajde ovy » 11 Mar 2016, 22:38

crede-ma ca stiu ce spun. sunt 8 rame. doua pline cu miere la margine si una cu pastura. restul au un pic de coronita de miere si restul cam 70% capacit, restul de pe rama este larvar si oua. i-am si stimulat incepand de la craciun cu o turta simpla iar la 1 februarie am bagat una proteica. miere mentionez ca a avut cel putin 20 de kg, dar a si consumat mult.
ovy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR