Robert, eu am inteles asa: ai o singura familie de albine care a ramas si ea fara matca. Acuma:
- daca in stup ai puiet capacit, vezi sa fie puiet de lucratoare (capacit drept, capacelul la celula sa fie drept). In acest caz, ai putea totusi sa salvezi familia aducand o alta matca de anul trecut sau de mai multi ani

(imperecheata!!!) sau unificand-o cu un nucleu mic pe care poate ti-l da cineva. Ai grija sa rupi toate botcile, lasa 1- 2 zile si apoi fa unificarea. de regula un stupar care se respecta baga la iernat si vreo 1-2-3 familii pe 3-4 rame - aia e matca de rezerva in cazul in care pateste ce ai patit tu.Dar vezi tu, rupe botcile numai daca iti da cineva ceva cu care sa unifici, pana gasesti lasa sa iasa matca (daca matca a murit primavara asta si a apucat sa ponteze, vei obtine din botci o matca buna). Matca ta oricum nu se va imperechea, ca n-are trantori cu care sa faca.... bunga-bunga, dar tu vei evita bezmeticirea familiei pana gasesti o matca noua.
- daca puietul tau capacit e de trantori (capacelul rotund si trantori in stup), atunci ori ai avut matca trantorita iar albinele au dat-o afara din stup (putin probabil in martie), familia nu e bezmetica si aplici procedura de mai sus (cauta bine matca!!!) , dar tu ai zis ca n-ai matca

), si daca in cazul in care nu ai matca de ceva timp dar ai oua proaspete si puiet capacit de trantori, atunci familia e bezmeticita si oua albinele. In acest caz, sincer nu stiu cum ai putea indrepta familia la timpul asta, de regula o familie bezmetica accepta f greu matca, poate tinuta in colivie cu cateva albine..... Las colegii sa-si dea cu parerea. Eu am indreptat stup bezmetic dar nu in martie, in iulie, am taiat toate botcile lor (care aveau larva de trantor), am pus rama cu puiet larvar de la alta familie, au tras botci de salvare, a iesit matca, au acceptat-o iar ea s-a imperecheat. La timpul asta (martie) matca nu se imperecheaza.
Insa toti am fost si uneori mai suntem incepatori si omul vrea totusi sa salveze singurul stup pe care-l are - e toata stupina lui. Vezi poate iti da cineva o matca sau matca macar cu o rama de albine acoperitoare si ..... grija la unificare daca e cazul. Bafta!!!
Rog colegii mai experimentati sa-si exprime parerea!!! Respect!