mehek scrie:[list=][/list]Adi "fura" culegatoarele de la fam ajutatoare, avand intre cea de baza si cea ajutatoare podisor cu plasa, astfel unificand din timp "mirosul" celor doua. Daca muti un roi mai micut in locul unei familii cat de cat dezvoltate, risti sa ramai fara matca...parerea mea. Culegatoarele care se intorc in numar foarte mare, invatate cu acel loc, intra si daca " se intalnesc" cu matca " o mananca". Eu as proteja matca la aceasta injectare a roiului.
mehek scrie:Adi e uimitor ritmul in care ti se dezvolta coloniile. E super frumos. Ma tot gandesc oare poti sa le duci la 36 de faguri fara sa intre in friguri? Daca da, va fi minunat.
mehek scrie:Mai am o intreebare. Cum cladesc cele mai puternice momentan? Au trecut de faza "trantori" ? Cladesc "combinat" sau cladesc doar "lucratore"?
In 2013 am bagat un roi natural intr-un ME pe 8 rame vrand sa-l "fortez" sa creasca faguri naturali la greu. Primea zilnic cca 500 ml sirop. totul a mers ok pana la a 13-a rama. Era sfarsit de iulie si nu cladea decat faguri cu trantori. Nu-i insemanta, si oriunde bagam rama doar trantori cladea. M-am gandit la varsta matcii, era de 2 ani... nu stiu. Si ma intreb pentru ca intr-un filmulet postat de tine in septembrie 2015. inca mai cladeau faguri cu celula de lucratore.
mehek scrie:Incepe sa pocneasca salcamul si pe la mine. Azi am bagat cateva rame langa cuibul delonasului meu ca sa nu am surprize dupa salcam. Ma uitaqm la albinute. Cand sunt pe fagure nu par asa de mici, in schimb cand le vezi pe vreunul din leaturi e evidenta diferenta de marime. Delonasul meu are aproape 4 rame cu puiet... si cand ma gandesc ce-am pierdut...dar timpul le va rezolva pe toate.
Beekeeping scrie:ok, revin la teoria mea. Pun initial cele 2 lazi una peste alta cu o plasa intre ele. Cat timp trebuie sa le las ca sa se uniformizeze mirosul inainte de a putea transfera culegatoarea ?
mehek scrie:E clar, 100%, fagurele cu celula de tarntori trebuie sa fie insamantat altfel nu se schimba nimic. La multietajatii pe faguri naturali scot primavara o rama sau o mut in corpul inferior si bag rama la cladit pentru trantori... e important sa prinzi momentul, sa simti cand ajunge colonia la acel nivel de dezvoltare cand incepe " sa le duca dorul". Si cand ma gandesc cum un coleg stupar care acum din pacate "face pastoral prin Rai" ma sfatuia sa tau fagurii cu puiet de trantori din rama claditoare... eram foarte la inceput, au trecut cativa ani de atunci!!!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori