tuturicius scrie:Molluc scrie:Salutare. Imi place metoda , vreau sa incerc si eu, cate botci ai pe letul de crestere. Cu ce scula transvazazi larvele?
Cu stima.
2 leaturi cu 9 botci. Imi fac matcile mie asa ca nu ma intereseaza sa am un numar foarte mare. Chiar in margine nu pun botca, de multe ori nu o baga in seama oricum. Cand le mut din starter in finisor scot ce nu a fost luat in lucru si le aglomerez catre centru.
Transvazez cu o lanteta cu lupa si led de la Eurohonig. Lanteta in sine nu a fost nu stiu de calitate, am mai subtiat-o eu, dar imi place lupa care e foarte tare si ledul Transvazez pe laptisor de matca pe care il recoltez din botci de roire in cupule si il pastrez la congelator. La o cupula aproape plina mai adaug cam doi stropi de apa ca sa il mai subtiez un pic si pun in fundul cupulei o cantitate ceva mai mica decat un strop de apa.
Salutare, mesi de raspuns. Hai sa-ti zic si eu cum am procedat. Am dat rama portbotci in stup cu matca si au fost luate in cretere 25 de botci. Am auzit de metoda aceasta si am incercat crestere de matci in prezenta matci.
Am procedat astfel: am pregatit familia astfel, am lasat loc pt. Rama portbotci , intre doua rame cu puiet larvar si capacit,
dupa 2 ore am tranvazat (am transvazat pe la ora 15)
A doua zi pe la ora 9 dimineata am scos rama portbotci si am numarat 25 de botci luate in crestere.
Am taiat ceara care era pe botci , am pus gratii haneman si vineri merg sa fac roii.
sincer am ramas surprins de cate botci au fost luate in crestere in prezenta matcii.
metoda am auzito vag culmea e ca am transvazat prima data sincer cand am vazut cate a luat am inceput sa dansez.
baiu acuma e ca sper sa fi luat larve sub 12 ore, ca sa am calcului bun daca nu mai incercam.
Familia din care am transvazat este o familie foarte buna acolo am dat in crestere in prima faza si tot acolo am facut faza doi adica creterea botcilor. Va spun vineri cu cate am ramas.
cu stima.