Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde tuturicius » 11 Iun 2016, 13:24

Eu imi cresc matcile printr-o metoda care mi se pare una dintre cele mai simple. Aleg un stup, il mut deoparte, las pe loc magazia de miere cu rame, albina, ii pun un fund, podisor, capac. Din stupul dat deoparte mai scutur cam jumatate din albina de pe rame, apoi il pun la umbra, inchis, asigurata aerisire si apa.
In corpul de miere lasat pe loc las in mijloc loc pt rama portbotci plus cam 1,5 cm in plus de fiecare parte. Albina este asa de multa incat umple aproape complet golul ramas. Daca nu e aglomerare suficienta, mai scot una doua rame si umplu spatiul ramas cu diafragme.
Cam dupa 4 ore bag rama portbotci. Dupa aprox. 20 de ore o mut in oricare stup, in cuib, intre doua rame de larvar. In starter mai fac o serie si apoi fac stupul la loc.
Dupa 5zile urc botcile in finisori in C3, cu tot cu ramele de puiet adiacente si pun un hanemann sub corp.
Ultima oară modificat de tuturicius pe 11 Iun 2016, 13:50, modificat 1 dată în total.
tuturicius

Mesajde asd2 » 11 Iun 2016, 13:31

Cred ca asta e cel mai fain starter. Se lasa cu mai putine muscaturi si e si mai puternic. Ultima runda la un starter inchis au tabarat culegatoarele pe mine cand am bagat bara de botci... si de obicei umblu in pantaloni scurti si tricou.
asd2

Mesajde tuturicius » 11 Iun 2016, 13:59

Pentru seria urmatoare vreau sa imi pregatesc rame portbotci pe care sa le imbrac usor in hanemann dupa capacire, ca sa pot sa le las pe loc.
tuturicius

Mesajde Molluc » 11 Iun 2016, 19:59

tuturicius scrie:Pentru seria urmatoare vreau sa imi pregatesc rame portbotci pe care sa le imbrac usor in hanemann dupa capacire, ca sa pot sa le las pe loc.

Salutare. Imi place metoda , vreau sa incerc si eu, cate botci ai pe letul de crestere. Cu ce scula transvazazi larvele?
Cu stima.
Molluc

Mesajde RazvanTi » 13 Iun 2016, 09:56

tuturicius scrie:Pentru seria urmatoare vreau sa imi pregatesc rame portbotci pe care sa le imbrac usor in hanemann dupa capacire, ca sa pot sa le las pe loc.

de ce dupa capacire?!?!?!?!? :shock:
RazvanTi

Mesajde tuturicius » 13 Iun 2016, 10:32

RazvanTi scrie:

de ce dupa capacire?!?!?!?!? :shock:

Ca sa aibe albinele acces cat mai liber la botci cat timp trebuie hranite. De ce ti se pare socant?
tuturicius

Mesajde tuturicius » 13 Iun 2016, 10:40

Molluc scrie:Salutare. Imi place metoda , vreau sa incerc si eu, cate botci ai pe letul de crestere. Cu ce scula transvazazi larvele?
Cu stima.

2 leaturi cu 9 botci. Imi fac matcile mie asa ca nu ma intereseaza sa am un numar foarte mare. Chiar in margine nu pun botca, de multe ori nu o baga in seama oricum. Cand le mut din starter in finisor scot ce nu a fost luat in lucru si le aglomerez catre centru.
Transvazez cu o lanteta cu lupa si led de la Eurohonig. Lanteta in sine nu a fost nu stiu de calitate, am mai subtiat-o eu, dar imi place lupa care e foarte tare si ledul Transvazez pe laptisor de matca pe care il recoltez din botci de roire in cupule si il pastrez la congelator. La o cupula aproape plina mai adaug cam doi stropi de apa ca sa il mai subtiez un pic si pun in fundul cupulei o cantitate ceva mai mica decat un strop de apa.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 13 Iun 2016, 11:45

As mai preciza ca mut botcile peste gratie la 4,5-5 zile, adica chiar in momentul capacirii sau un pic inainte. Dupa ce sunt capacite urmeaza vreo 3 zile in care sunt sensibile si e mai sigur sa nu fie manevrate.
tuturicius

Mesajde italianu » 13 Iun 2016, 22:08

de ce nu-l intrebi pe Nelu cum face?
ai ce invata!
1.translarva in starter fara puiet ptr 12-24 h
2.prinse 9-15 botci acceptate si date in rama protejata cu hanem la o fam cu matca (puternica)
3. in a 9 zi iei 2-3 rame cu puiet si hrana si le muti locatia(3-4 km)
4. in a 10-11 zi le dai botcile si le mai vizitezi peste 4-5 zile ca sa vezi daca au eclozat(in caz ca nu,ar fii bine sa ai o alta crestere care sa inlocuiasca ,,erorile")
5. 12-15 zile le cauti pe alea imperecheate.
matcile neimperecheate dupa 24 zile de la eclozat ,..omoara-le si da-i alta botca.
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde RazvanTi » 14 Iun 2016, 09:08

aia e fata de nedumerit nu de socat... :lol:
tot nu m-ai lamurit... acces mai usor?!?!? albina trece LEJER prin hanemann mai ales doica de-i mai mica....
deci?!?!?!?
RazvanTi

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2016, 12:08

Cand muti botcile intr-un finisor nu inseamna ca albinele le si iau in ingrijire in prima secunda. Le ia un timp oarecare pana cand se dumiresc ca a aparut ceva nou in stup. Nu vreau sa le mai dau o tema de gandire in plus si cu o gratie prin care trebuie sa treaca. Asta e viziunea mea, nu spun ca o gratie pusa din prima mi se pare o greseala. Fiecare face cum ii place, nu tin sa lamuresc pe nimeni de nimic. Ca la tribunal - daca ti se pare ceva gresit spune, dar nu imi cere sa te lamuresc eu pe tine :P
tuturicius

Mesajde RazvanTi » 15 Iun 2016, 09:22

asa crezi tu.... finisorul il pregatesti distantand doua rame de puiet.
in spatiul respectiv ce albina se strange in prostie?!?!?
le iau in lucru instant!
RazvanTi

Mesajde asd2 » 17 Iun 2016, 09:11

Anul asta prost m-a convins definitiv in ce priveste puterea coloniilor de crestere.

Cam asa ar trebui sa arate o asemenea colonie daca vrem cu adevarat cele mai bune matci:

asd2

Mesajde Molluc » 22 Iun 2016, 20:45

tuturicius scrie:
Molluc scrie:Salutare. Imi place metoda , vreau sa incerc si eu, cate botci ai pe letul de crestere. Cu ce scula transvazazi larvele?
Cu stima.

2 leaturi cu 9 botci. Imi fac matcile mie asa ca nu ma intereseaza sa am un numar foarte mare. Chiar in margine nu pun botca, de multe ori nu o baga in seama oricum. Cand le mut din starter in finisor scot ce nu a fost luat in lucru si le aglomerez catre centru.
Transvazez cu o lanteta cu lupa si led de la Eurohonig. Lanteta in sine nu a fost nu stiu de calitate, am mai subtiat-o eu, dar imi place lupa care e foarte tare si ledul Transvazez pe laptisor de matca pe care il recoltez din botci de roire in cupule si il pastrez la congelator. La o cupula aproape plina mai adaug cam doi stropi de apa ca sa il mai subtiez un pic si pun in fundul cupulei o cantitate ceva mai mica decat un strop de apa.

Salutare, mesi de raspuns. Hai sa-ti zic si eu cum am procedat. Am dat rama portbotci in stup cu matca si au fost luate in cretere 25 de botci. Am auzit de metoda aceasta si am incercat crestere de matci in prezenta matci.
Am procedat astfel: am pregatit familia astfel, am lasat loc pt. Rama portbotci , intre doua rame cu puiet larvar si capacit,
dupa 2 ore am tranvazat (am transvazat pe la ora 15)
A doua zi pe la ora 9 dimineata am scos rama portbotci si am numarat 25 de botci luate in crestere.
Am taiat ceara care era pe botci , am pus gratii haneman si vineri merg sa fac roii.
sincer am ramas surprins de cate botci au fost luate in crestere in prezenta matcii.
metoda am auzito vag culmea e ca am transvazat prima data sincer cand am vazut cate a luat am inceput sa dansez.
baiu acuma e ca sper sa fi luat larve sub 12 ore, ca sa am calcului bun daca nu mai incercam.
Familia din care am transvazat este o familie foarte buna acolo am dat in crestere in prima faza si tot acolo am facut faza doi adica creterea botcilor. Va spun vineri cu cate am ramas.
cu stima.
Molluc

Mesajde asd2 » 23 Iun 2016, 07:48

Metoda e veche.

Familia se pregateste din timp: se adauga corpul 2 peste gratie si in fiecare saptamana se adauga cate 1-2 rame de puiet pana e plin de albina. Apoi facem prima incercare, a doua pana incepe de ia in crestere. Se poate folosi un stup de asta pe tot parcursul sezonului cu conditia sa il ajutam saptamanal cu rame de puiet. Am vrut sa incerc si eu insa ma plictisesc toate etapele astea. E mult mai simplu cu un starter.
asd2

Mesajde asd2 » 23 Iun 2016, 14:44

Intrebare pentru cei care nu folositi prezervative la botci: ce faceti daca a scapat o virgina in carul cu fan? De ex. in C2 deasupra gratiei.

Eu am intors urdinisul superior in spate si astept sa se imperecheze. Riscul ar fi sa roiasca insa nu as vrea sa slabesc stupul. Vedem.
asd2

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR