Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2016, 12:58

Eu unul incep sa cred tot mai tare ca munca de ameliorare face mai mult decat rasa in sine. Nu cred ca buckfastul stie sa faca ceva anume, ce nu mai stie sa faca nici o alta rasa de albine. In schimb cred ca, in Europa, s-a lucrat mai sustinut la ameliorarea buckfastului decat la amelioarea carnicai si ca atare primul are un oarecare avans.
tuturicius

Mesajde jonny_it » 14 Iun 2016, 14:13

tuturicius scrie:Eu unul incep sa cred tot mai tare ca munca de ameliorare face mai mult decat rasa in sine. Nu cred ca buckfastul stie sa faca ceva anume, ce nu mai stie sa faca nici o alta rasa de albine. In schimb cred ca, in Europa, s-a lucrat mai sustinut la ameliorarea buckfastului decat la amelioarea carnicai si ca atare primul are un oarecare avans.

Sunt fix de aceeasi parere!
O carpatina selectionata in 10-20 de ani ar putea face ce face si BK-ul acum.
Crescatori de matci care fac selectie exista, dar nu o fac la un nivel corespuzator, aici e problema. Am vazut suficient de multe regine carpatine "selectionate" care acum sunt in pomi sau nu te poti apropia de stup. Ceva nu e bine, inseamna ca trebuie si mai multa munca de ameliorare.
Sincer niste fonduri UE doar pe selectie ar fi ok, sau ceva care sa incurajeze cercetarea, nu stiu care ar fi cea mai buna solutie.

Astazi am reusit printre picaturi sa deschid cateva familii, cateva cu carpatina duduie de albina si nici urma de botci, foarte frumoase, zici ca sunt BK :lol: , pacat ca mi-am luat cel putin 2-3 intepaturi la fiecare si am stat cu fumul in mana tot timpul. :lol: La BK nici nu tin minte sa fi dat cu fum.
Deci avem si noi in stupinele proprii regine bune, doar trebuie combinate sa obtinem o albina potrivita in stupinele mari.
jonny_it

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2016, 14:58

Eu am vazut ce face un ameliorator de bk de la noi - vatra izolata de imperechere la munte, insamantari artificiale, grup de lucru cu alti amelioratori din vest, unde fac schimb de gene prin metoda "pool" - vine fiecare cu materialul lui (sperma lui :lol: ), le amesteca nu mai stiu cum, nu stiu ce centrifuga, ca nici asta nu poti sa o faci chiar cu mixerul in oala, ca sa evite consangvinizarea. Urmaresc familii cu grad mai mare de VSH, incearca sa introduca si genele lor in materialul genetic pe care il au .... una alta. Nu i-am probat matcile, dar cam asa vad eu ca ar trebui sa sune o activitate de ameliorare. E clar ca implica costuri in plus si niste transpiratie si batai de cap in plus.
Cand se va face la fel si cu carpatina sunt si eu convins ca poti scoate din ea pe ma-sa matcilor. Numai sa mai si faci treaba asta sustinut ani la rand, vorba ta 10-20, colaborare intre amelioratori ... una alta. Pana atunci ramanem la nivelul de "atent selectionata".
tuturicius

Mesajde ignatov andrei » 14 Iun 2016, 15:04

jonny_it scrie:Crescatori de matci care fac selectie exista, dar nu o fac la un nivel corespuzator, aici e problema.
Sincer niste fonduri UE doar pe selectie ar fi ok, sau ceva care sa incurajeze cercetarea, nu stiu care ar fi cea mai buna solutie.

Trecand peste zicala cu "lupul, parul si naravul", spun doar atat: pregatirea profesionala este la pamant, sau e atat de sublima, incat lipseste cu desavarsire...!!!
ignatov andrei

Mesajde gaboreugen » 14 Iun 2016, 18:27

Baieti care lucrati cu bfst, ce plm ati facut anul asta ??? Ca albina noastra autohtona e proasta si vai mama ei in comparatie cu super-eroinele voastre ??? Doar aveti marfa din vest unde sunt obisnuite cu clima din ultima perioada de la noi ! Ascult... cu ce va laudati...???? Nu am facut productie noi..taranii cu albine da pa aici..slabe...dar VOI...??? cu BUCKFAST !!!
Nu pot sa cred ca.... ati luat-o in mana.....!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
gaboreugen

Mesajde costi_vic_ro » 14 Iun 2016, 18:37

gaboreugen scrie:Baieti care lucrati cu bfst, ce plm ati facut anul asta ??? Ca albina noastra autohtona e proasta si vai mama ei in comparatie cu super-eroinele voastre ??? Doar aveti marfa din vest unde sunt obisnuite cu clima din ultima perioada de la noi ! Ascult... cu ce va laudati...???? Nu am facut productie noi..taranii cu albine da pa aici..slabe...dar VOI...??? cu BUCKFAST !!!
Nu pot sa cred ca.... ati luat-o in mana.....!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

draga stupare .cine a avut familii puternice a facut miere indiferent de rasa bfst sau carpatina sau metisa.ca exemplu 1 fam cu matca buckfast 2015 mi-a strans in total 4,5 caturi de 1/2 miere (cules rapita plus cules salcam) asa ca.......p... MEA
costi_vic_ro

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2016, 18:37

Aveam eu unele dubii in privinta lor si, intr-adevar, cand ai adus argumentul "plm" m-ai convins. O sa le iau gatul :lol:
tuturicius

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2016, 18:41

Faci parte dintr-o etnie anume Eugene? Dupa limbaj si nume nu pot sa ma abtin sa nu intreb :P
tuturicius

Mesajde costi_vic_ro » 14 Iun 2016, 18:46

tuturicius scrie:Faci parte dintr-o etnie anume Eugene? Dupa limbaj si nume nu pot sa ma abtin sa nu intreb :P

e un pic mai extremist,convins de una si buna:nu-i buna si gata.
costi_vic_ro

Mesajde comi » 14 Iun 2016, 21:00

image.jpg
Pt Tr Severin
Ia de aici ca nu ai asa ceva .
Si culmea este Buckfast!
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde comi » 14 Iun 2016, 21:01

image.jpg
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde cristi_vidican » 14 Iun 2016, 21:54

tuturicius scrie:Eu am vazut ce face un ameliorator de bk de la noi.

Acel ameliorator a încercat si cu Carpatina. I-a dat o sansa.
Intre timp a renuntat. Era chiar interesat pt incrucisari.
Întâmplarea face ca am 5 matci din materialul lui, împachetate cu ce a venit.
Daca toti stupii mi-ar fi fost asa, nu mi-ar fi ajuns butoaiele.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 15 Iun 2016, 00:59

cristi_vidican scrie:Daca toti stupii mi-ar fi fost asa, nu mi-ar fi ajuns butoaiele.

Da-mi adresa, si-ti trimit o scula "profi" de taiat...!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 15 Iun 2016, 01:02

cristi_vidican scrie:Acel ameliorator a încercat si cu Carpatina. I-a dat o sansa.
Intre timp a renuntat.

Pe bune, sau doar asa, d'ale marketingului... ?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 15 Iun 2016, 01:04

comi scrie:
image.jpg
Pt Tr Severin
Si culmea este Buckfast!

Asa arata orice familie unde s-au scuturat ceva rame, sau trece un pic de timp pana la sedinta foto...
ignatov andrei

Mesajde apivasmob » 15 Iun 2016, 05:48

ignatov andrei scrie:
comi scrie:
image.jpg
Pt Tr Severin
Si culmea este Buckfast!

Asa arata orice familie unde s-au scuturat ceva rame, sau trece un pic de timp pana la sedinta foto...

S-au pregatite pentru sedinta foto (ceva sirop pulverizat pe rame).
Nimeni nu este perfect
apivasmob

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE