Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde asd2 » 04 Iul 2016, 13:24

No ca m-a batut Dumnezeu pentru vorbe urate si mesaje subliminale: am patit-o deja de 2 ori datorita zapacelii.
Pana la urma matcuta a fost ucisa de albine chiar la momentul in care faceam inpectia(poate chiar datorita acesteia) - era pe gratie intr-un ghem de albine.

Ceva concluzii personale:

- transvazarea e totusi cea mai simpla metoda :D

- metoda starter + finisor inseamna resurse uriase asa ca pentru sa zicem 20 de botci merge foarte bine un crescator fara matca pentru intregul proces(pana la capacire) - gen comprimat un stup de 2 etaje intr-unul singur sau pe 4 rame(polen, nectar), depinzand de puterea familiei (J. Smith recomanda metoda asta in cazul in care nu dispunem de resurse suficiente)

- sunt mai buni niste ochelari de vedere + lanterna frontala decat lupa de cap - de ex. eu nu port ochelari dar am folosit 2+. Am incercat si 3+ insa distanta focala era prea mica ca sa mai bagi si lanteta intre

http://scientificbeekeeping.com/queens-for-pennies/
asd2

Mesajde jonny_it » 04 Iul 2016, 16:02

asd2 scrie:Metoda e veche.

Familia se pregateste din timp: se adauga corpul 2 peste gratie si in fiecare saptamana se adauga cate 1-2 rame de puiet pana e plin de albina. Apoi facem prima incercare, a doua pana incepe de ia in crestere. Se poate folosi un stup de asta pe tot parcursul sezonului cu conditia sa il ajutam saptamanal cu rame de puiet. Am vrut sa incerc si eu insa ma plictisesc toate etapele astea. E mult mai simplu cu un starter.

Am testat, merge, dar iti cam smulgi parul din cap dupa 2 incercari nereusite.
Merge din prima cand intr-un stup multietajat am avut 18 rame cu puiet(am mai pus eu ceva), 3 cu miere si 1 rama cu larve transvazate.
Daca il duci aproape de pragul roirii creste ..

Atentie: Nu functioneaza metoda cu albine BK! :lol:
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 04 Iul 2016, 16:20

jonny_it scrie:Am testat, merge, dar iti cam smulgi parul din cap dupa 2 incercari nereusite.

:lol: Acum înțeleg de ce unii chelesc mai repede :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde andrei_calinescu » 21 Aug 2016, 13:56

Mda, mie ce-mi place e ca unii se plang ca s-au supraaglomerat zonele de stupi, dar cand e vorba de imperecheri, " aaa noi nu avem stupi in jur pe o raza de 20 km".
Clasic si banal.

M-am hotarat, din 2017 fac imperecherile in mod subacvatic pe Ada-Khaleh. Na, sa zica cineva ca nu am si eu insula.
andrei_calinescu

Mesajde Shrek » 21 Aug 2016, 15:36

M-am hotarat, din 2017 fac imperecherile in mod subacvatic pe Ada-Khaleh. Na, sa zica cineva ca nu am si eu insula.[/quote]
Daca vreți, pot sa va împrumut cateva regine din rasa lingustica atlantida! Sunt adaptate la mediul..... marin si nu roiesc niciodată. Nici n-ar putea pentru ca acolo nu sunt crengi. Iar miere dau cat incape. Doar ca trebuie lăsată mult timp la maturat din cauza umezelii!
Shrek

Mesajde ignatov andrei » 21 Aug 2016, 15:46

Shrek scrie: pot sa va împrumut cateva regine din rasa lingustica atlantida! Sunt adaptate la mediul..... marin

Daca sunt din zona "sector 7,62mm", neaparat sa le livrezi cu barca...
ignatov andrei

Mesajde teinegru64 » 21 Aug 2016, 16:10

Pluta e mai sigura.Si sunt mai multe locuri.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Shrek » 21 Aug 2016, 23:46

Nu mai sunt locuri pe pluta! Ultimul l-am rezervat online pentru mine! Tot anul!
Nu am inteles treaba cu" sectorul 7, 62". Este ceva legat de frontiera? Cred ca p-acolo se utilizeaza termenul.
Shrek

Mesajde csaa » 22 Aug 2016, 07:29

E vorba de incarcatorul pistolului mitraliera (pusca mitraliera, PSL). Incarcatorului i se mai spune si sector, iar 7,62 e calibrul.
csaa

Mesajde Shrek » 22 Aug 2016, 16:58

Serios!? Si eu care credeam ca AKM-ul se încarcă cu lopata......
Shrek

Mesajde giovanni » 10 Oct 2016, 07:27

Shrek scrie:Nu mai sunt locuri pe pluta! Ultimul l-am rezervat online pentru mine! Tot anul!
Nu am inteles treaba cu" sectorul 7, 62". Este ceva legat de frontiera? Cred ca p-acolo se utilizeaza termenul.

Asta i grav,grav de tot !pregatirea bat o vina dar nu i bai e timp ptr toate. :lol: :lol: :lol:
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 10 Oct 2016, 08:17

Mesajde Shrek secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Cu puiate capacit, fara puiet, cu puiet larvar, orfanizat, neorfanizat, frate, forumul te baga in ceata total. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar. Inca nu se cunoaste in romanica, daca matca oua in botca sau albina face botca in jurul oului. unii mai tari cica fuge albina cu oul in gura :)) si-l pune in botca.. desene animate......

De peste 35 de ani ma informez,invat,practic si nu iese nici acum totul ca la carte 100%,sunt perioade din an la dif de cateva zile in care nu iese bine.Una este sa ti cresti necesarul propriu alta sa fii nevoit sa cresti zi de zii in toata perioada activa.La inceput, ,,cand am inceput '' stateam aplecat intre 4 si 10 ore pe cesterea de matci,mai stricam si stupi buni de productie,mai bagam in tejghea material etc,etc,singurul care imi mai putea da cate o inf utila despre crestere era prietenul de la mag apicol,absolv al lic apicol,NU internet,nu fonduri europene nu Ruttner care a aparut in 83 in magazin ,DOAR dorinta de a invata ,de a face, IMI PLACEA SA CETESC si aveam si timp,daca nu ti place cetitul si nu ai timp, povata mea ar fii LASA TE!Ca e multa bataie de cap si munca de nici nu visezi,nu mai ai nici clima de partea ta,atunci cand invatam eu aveam cules de intretinere in cea mai proasta perioaca a anului,plecam la fl soarelui ca la nunta,bucuros,recorduri de 120 kg/ fam cu matci ICDA,deci aveam si mat biologic de transv.,veneam cu o medie de 60 kg /stupi miere marfa de fl s lui acum este din ce in ce mai greu,concurenta e mare,sfatul meu deci,daca nu ai timp,lasa te si cumpara ti o minge ,de fotbal,de baschet te asigur ,vei fii mult mai avantajat.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde ignatov andrei » 10 Oct 2016, 08:38

giovanni scrie:Mesajde Shrek secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Cu puiate capacit, fara puiet, cu puiet larvar, orfanizat, neorfanizat, frate, forumul te baga in ceata total. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar. Inca nu se cunoaste in romanica, daca matca oua in botca sau albina face botca in jurul oului. unii mai tari cica fuge albina cu oul in gura :)) si-l pune in botca.. desene animate......

De peste 35 de ani ma informez,invat,practic si nu iese nici acum totul ca la carte 100%,sunt perioade din an la dif de cateva zile in care nu iese bine.Una este sa ti cresti necesarul propriu alta sa fii nevoit sa cresti zi de zii in toata perioada activa.La inceput, ,,cand am inceput '' stateam aplecat intre 4 si 10 ore pe cesterea de matci,mai stricam si stupi buni de productie,mai bagam in tejghea material etc,etc,singurul care imi mai putea da cate o inf utila despre crestere era prietenul de la mag apicol,absolv al lic apicol,NU internet,nu fonduri europene nu Ruttner care a aparut in 83 in magazin ,DOAR dorinta de a invata ,de a face, IMI PLACEA SA CETESC si aveam si timp,daca nu ti place cetitul si nu ai timp, povata mea ar fii LASA TE!Ca e multa bataie de cap si munca de nici nu visezi,nu mai ai nici clima de partea ta,atunci cand invatam eu aveam cules de intretinere in cea mai proasta perioaca a anului,plecam la fl soarelui ca la nunta,bucuros,recorduri de 120 kg/ fam cu matci ICDA,deci aveam si mat biologic de transv.,veneam cu o medie de 60 kg /stupi miere marfa de fl s lui acum este din ce in ce mai greu,concurenta e mare,sfatul meu deci,daca nu ai timp,lasa te si cumpara ti o minge ,de fotbal,de baschet te asigur ,vei fii mult mai avantajat.

Mai giovanni, omul are dreptate, nimeni nu stie nimic clar. Inca nu se cunoaste in romanica,...
Pai, tu esti "italian", Guist e neamt, eu sunt rus, alti colegi... cine mai stie... :lol:
ignatov andrei

Mesajde asd5 » 10 Oct 2016, 09:52

Apicultura e un domeniu complex. Vara asta am fost cat se poate de ocupat cu matcile, insa am lucrat degeaba, ca m-au facut paduchii pe care i-am subestimat ca de obicei. Ce ma bucur e ca nu am investit bani in afara unui sac de zahar. Cand ma gandesc ca aveam in cap inca vreo 30 de caturi si nu-s cate rame. Doamne multam ca m-ai luminat la timp. E bun si cate un dus rece; te mai trezesti la realitate.
asd5

Mesajde cucubau » 10 Oct 2016, 10:00

giovanni scrie:De peste 35 de ani ma informez,invat,practic si nu iese nici acum totul ca la carte 100%

Se vede treaba ca a venit frigul , s-a facut bilantul si acum este timp de taclale! :lol:
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR