Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 16:58

Am mai observat ca la stupii cu funt AV au cazut cei mai multi, si se pare ca nu este doar o coincidenta, adica sa se adevereasca ce tot am spus in trecut.
jonny_it

Mesajde tuturicius » 14 Oct 2016, 17:15

jonny_it scrie:Am mai observat ca la stupii cu funt AV au cazut cei mai multi, si se pare ca nu este doar o coincidenta, adica sa se adevereasca ce tot am spus in trecut.

Ce ai tot spus in trecut? Oare nu intamplator am si eu recordul de varozi la cei cu FAV?
Intre cei care au fost in pastoral am doi cu fav si la aia doar am urmarit cati au cazut, pt ca e mai usor cu subarul. Au cazut puzderie. Am presupus ca asa o fi la toti cei din pastoral. Restul au funduri pline.
tuturicius

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 18:27

tuturicius scrie:Ce ai tot spus in trecut? Oare nu intamplator am si eu recordul de varozi la cei cu FAV?
Intre cei care au fost in pastoral am doi cu fav si la aia doar am urmarit cati au cazut, pt ca e mai usor cu subarul. Au cazut puzderie. Am presupus ca asa o fi la toti cei din pastoral. Restul au funduri pline.

Am lasat un termometru intr-un fund cu stup plin si podisor normal peste care avea ziare si pasla si in unul cu fund AV care avea sub podisor folie si peste podisor la fel ca cel cu fund plin. Temperatura este mai scazuta in medie cu 2 grade la cel cu fundul AV.
Cand exista puiet ar trebui sa fie aceeasi temperatura in zona puietului, deci teoretic nu ar trebui sa fie probleme cu fundul AV, si totusi la tratamente se vede diferenta.

Mai studiez problema, nu de alta dar am multi cu fund AV ..
jonny_it

Mesajde wineto77 » 14 Oct 2016, 18:43

Daca punem un corp gol (vorbim de ME) sub cuib, primavara sau toamna tarziu(nu stiu când e mai bine)si peste acel corp o gratie haneman si cuibul peste, oare ar fii cam mult acel spatiu gol? :?:
Crezi ca pokerul e un joc de noroc?...joaca la 6/49 ai mai multe sanse.Eu(din experienta)
wineto77

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 18:55

wineto77 scrie:Daca punem un corp gol (vorbim de ME) sub cuib, primavara sau toamna tarziu(nu stiu când e mai bine)si peste acel corp o gratie haneman si cuibul peste, oare ar fii cam mult acel spatiu gol? :?:

Este o metoda de iernare la ME ce ai scris, nu cea mai buna dar este ok.
Totusi nu inteleg la ce foloseste gratia hanneman :)
jonny_it

Mesajde un OM » 14 Oct 2016, 20:25

Iarna sa nu cada din pat matca si sa nu mai poata urca, iar primavara sa curete primul polen de pe piciorusele albinelor.
un OM

Mesajde Closcutz » 14 Oct 2016, 20:31

tuturicius scrie:
jonny_it scrie:Am mai observat ca la stupii cu funt AV au cazut cei mai multi, si se pare ca nu este doar o coincidenta, adica sa se adevereasca ce tot am spus in trecut.

Ce ai tot spus in trecut? Oare nu intamplator am si eu recordul de varozi la cei cu FAV?

Parerea mea e ca varroa n-are treaba dc ai fund plin sau stai cu "fundul gol"! Te executa la fel de dragut daca il lasi in ambele cutii. N-are preferinta! Va demonstrez cu poze ca nu de tipul stupului depinde gradul de infestare!
Closcutz

Mesajde wineto77 » 14 Oct 2016, 20:34

Este o metoda de iernare la ME ce ai scris, nu cea mai buna dar este ok.
Totusi nu inteleg la ce foloseste gratia hanneman :)[/quote]

Ai putea sa-mi spui cateva neajunsuri.
Gratia hanneman ;) , nu pentru crestaturile de ceara,sau cel putin nu primavara si toamna tarziu, ci pentru a mai da o sansa alibinei picate din ghem si inca o bariera impotriva soarecilor.
Crezi ca pokerul e un joc de noroc?...joaca la 6/49 ai mai multe sanse.Eu(din experienta)
wineto77

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 20:39

un OM scrie:Iarna sa nu cada din pat matca si sa nu mai poata urca, iar primavara sa curete primul polen de pe piciorusele albinelor.

Daca nu umblam iarna in ei sa scoatem rame sigur nu cade matca.
De ce ai vrea sa "cureti" primul polen? :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 20:39

Closcutz scrie:Parerea mea e ca varroa n-are treaba dc ai fund plin sau stai cu "fundul gol"! Te executa la fel de dragut daca il lasi in ambele cutii. N-are preferinta! Va demonstrez cu poze ca nu de tipul stupului depinde gradul de infestare!

Cu poze demonstrez si eu, dar la toamna viitoare :lol: acum am eradicat binisor si nu mai sunt diferente intre ei.
jonny_it

Mesajde filip » 14 Oct 2016, 20:40

wineto77 scrie:Este o metoda de iernare la ME ce ai scris, nu cea mai buna dar este ok.
Totusi nu inteleg la ce foloseste gratia hanneman :)

Ai putea sa-mi spui cateva neajunsuri.
Gratia hanneman ;) , nu pentru crestaturile de ceara,sau cel putin nu primavara si toamna tarziu, ci pentru a mai da o sansa alibinei picate din ghem si inca o bariera impotriva soarecilor.[/quote]
Gratia Hanneman chiar nu-i vad rostul iarna.
Cand albina iese la zborul de curatire intr-o fereastra de timp prielnic,se intoarce amortita.Ori pentru a trece prin gratie e un obstacol prea mare.Daca ai urdinis deasupra gratiei in magazie e altceva....
filip

Mesajde un OM » 14 Oct 2016, 20:47

Nu eu vreu sa cada polenul albinelor, cel care monteaza gratia sub cuib o face. Daca mai si crede ca soarecii nu le pot roade, pe cele de plastic, se inseala.
un OM

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 20:49

wineto77 scrie:Ai putea sa-mi spui cateva neajunsuri.

Metoda este ok, ofera un tampon termic intre aerul de afara si cel din zona ghemului, nu bate vantul langa ghem.

Totusi la ME o metoda mai buna este ca familia sa fie pozitionata intre corpuri, pentru asta trebuie sa avem ramele de sus pline aproape de 100% cu miere si cat mai putina miere jos. Am iernat asa si 3 intervale de albina fara probleme, doar ca ghemul trebuie sa fie foarte strans, alea 3 intervale cred ca is vre-o 4-5 defapt :)
La aceeasi cantitate de albina primavara se vede diferenta in rezervele de miere. Mai bine zis decat sa iernezi pe 5 rame cu miere(cate 2 kg fiecare sa zicem) mai bine iernezi pe 4 rame(2,5 kg fiecare, deci aceeasi cantitate doar ca in mai putine rame). Nu stiu daca ma crezi dar diferenta este mare.
Iernarea pe un singur corp de ME fara nimic sub el indiferent de asezare este cea mai proasta idee, o spun din experienta proprie.

Cam asa de strans trebuie sa fie ghemul(poza din 2 martie 2012):

Imagine
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 20:51

Si primavara ai rezerve asa, se vede ca pe unde nu a urcat ghemul este plin cu miere de sus pana jos.

Poza 19 martie 2012

Imagine
Ultima oară modificat de jonny_it pe 14 Oct 2016, 20:53, modificat 1 dată în total.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2016, 20:52

wineto77 scrie:Gratia hanneman ;) , nu pentru crestaturile de ceara,sau cel putin nu primavara si toamna tarziu, ci pentru a mai da o sansa alibinei picate din ghem si inca o bariera impotriva soarecilor.

Albina nu pica din ghem daca o lasam sa stea linistita.
Da, pasarile pot sa deranjeze si poate poate ar fi o solutie, dar eu nu m-as baza pe asta.

Soarecii rod gratiile din plastic fara probleme, chiar si pe alea mai groase.
jonny_it

Mesajde wineto77 » 14 Oct 2016, 22:01

Multumesc!
wineto77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?