CristianBee scrie:tinumaftei scrie:Nu imi prea plac polemicile insa mai am cateva lucruri de spus.
Nu stiu suficienta engleza ca sa am preyentia ca inteleg, insa nu trebuie sa faceti confuzia intre albina cercetasa si albina culegatoare. Albina cercetasa (care descopera sursa de cules) da din nectarul cules si altor albine.
- albina cercetasa = albina culegatoare
Albina culegatoare depune singura polenul si necatarul in celula. Pe timpul marilor culesuri, nectarul acesta nu este "vanturat" fiindca albinele sunt neasemuit de "calice"
- cred ca glumiti cand spuneti ca depune singura nectarul ? . De polen este adevarat dar nu si cu nectarul .
Literatura de specialitate spune ca albinele in situatii execeptionale de cules ies la zbor chiar din a 5 zi de viata.
- spune multe , nu inseamna ca sunt si adevarate ! . La varsta de 5 zile de abia isi creste nivelul de proteina din corp dapai sa culeaga .
Daca sunt atat de multe culegatoare, cine sta sa le preia incarcatura?
- tine*ti cont ca desin sunt mai multe culegatoare decat receptoare , nu toate vin in acelasi moment ci in etape . Astfel vin intr-un numar acceptabil pentru a putea fi descarcate de catre albina presponsabila cu procesarea .
Sau poate chiar ati observat o culegatoare care vine din zbor, intra pe urdinis, apoi pe interiorul peretelui de stup, apoi pe fagure, descarca gusa in zonele cu miere mai putina si apoi din nou la drum.
- marcati acea albina si vedeti ce face efectiv . Nu cumva face un dans ( wagle , shaking sau tremble ) .
Prelucrarea mierii se face intr-o alta etapa. Asta am invatat si am observat. Sunt si situatii in care am invatat ceva si observatiile mele au infirmat ce am invatat,
fiindca tehnologia si informatiile despre biologia albinei sunt intr-o dinamica permanenta.
- - aceasta este una dintre ele . Biologia nu se schimba chiar asa de rapid ( o viata de om ) .
In ce priveste emotiile nu stiu daca le gasim in lumea necuvantatoarelor. Albinele au doar instict. Iar rolul tehnologiei este acela de a utiliza instinctele albinelor nu de a le impresiona (hai ca devin si poetic!)
- cand am spus " emotii " m-am referit la acel instinct al lor de moment . Dorinta de a pleca deoarece anumite lucruri nu le satisfac nevoile .
In ce priveste secretul, ca sa ii spun asa, acesta este tocmai felul in care le face pe albine sa urce in cat: adica reducand volumul cuibului (avand ca rezultat golul de care vorbim). Jmecheria tine 2-3 saptamani, dar la un cules mai serios, golul va fi umplut cu faguri, iar asta nu imi place.
- asta daca uitam sa crestem FA in cuib inainte de primul cules ( posibil pomi dar cu siguranta rapita ) , sa dam FA in caturi si sa dam suficiente caturi in raport cu culesul pe care il avem .
Sa nu ne imaginam ca la 7 rame de cuib putem sa dam 5 caturi! Sa pastram proportiile. 7 Rame mai pot duce inca 10 rame similare(in echivalent pentru alt tip de rama), ceea ce este totusi putin pentru o matca buna BK.
- 1R de puiet acopera 3R de aceiasi marime . Punem 6.5R si nu 7R : 7R cu albina + 7R x 3 = 21R de unde rezulta ca 6.5R de puiet pot acoperi 28R de aceiasi marime . Odata ce creste temperatura se mareste si numarul de rame ce pot fi acoperite cu acelasi numar de rame de piet
Prin urmare, opinia mea este ca dupa 2-3 saptamani de la urcarea in cat golul ar trebui umpult cu rame (progresiv) pentru ca sa ai mai multe rame in cuib, respectiv o populatie mai mare.
- celebra " himera " . Mai mult in cuib nu inseamna si mai multa albina .
Afirmatia ca daca sunt peste 7 rame duce la roire nu tine. BK este foarte slab roitor. Doar cu 7 rame de puiet nu faci miere doua culesuri la rand (ex. tei + FS sau FS!+FS2 sau rapita+salcam).
- ele 7R exprima un numar de celule disponibile pentru matca . Daca aveti o foita cu mai putine celule pe decimetru patrat atunci vor creste si numar de rame si invers .
Albinele isi dau viata la propriu pentru cules (culesul uzeaza serios populatia).
- adevarat dar nu uzeaza ca si cresterea de puiet .
Nu va suparati ca altii au experienta mai multa si dumneavoastra veti avea!!!!
- cine se supara ii taiem nasul![]()
Va salut ,
Cristian .
Daca folositi citarea colegilor de opinii, va rog lasati citatul intact si adaugati opinia dumneavoastra separat. Altminteri se face totul varza. De altfel, una din regulile forumului este ca citarea sa se faca cat mai putin(daca am inteles bine regulamentul forumului).
In ce priveste afirmatia ca pentru albine cresterea de puiet este lucrul care uzeaza cel mai mult, iar culesul uzeaza mai putin, asta imi spune ca aveti destul de putina experienta si destul de putina documentare. In romaneste exista in ultima suta de ani un volum important de informatii despre biologia albinei. Informatiile de pe internet, forumuri, bloguri, pot imbogati cunostintele despre apicultura dar nu vor inlocui fundamentele teoretice ale acestei nobile indeletnici.
De asmeni cand faceti calcule: 1R de puiet = 3R de albina, de unde ati luat formula? Pai daca iese o noua generatie de albine, cea veche se duce! Din calcul va iesise 21R dar ati pus usor rezultatul de 28. Nici neamtul in postarile lui nu avea pe nicaieri 28 de rame (echivalent: cuib7+ 4 caturi).
Vreau sa raman cu lucrurile utile pe care le-am spus la inceput despre metoda, altminteri discutia paraseste subiectul: stupi pregatiti pentru cules si vireaza catre fundamentele biologice ale apiculturii
Eu chiar am crezut ca luati o pauza, poate va mai documentati....