Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tehnica de lucru : stupi pregatiti pentru cules

Mesajde tinumaftei » 22 Oct 2016, 01:31

CristianBee scrie:
tinumaftei scrie:Nu imi prea plac polemicile insa mai am cateva lucruri de spus.
Nu stiu suficienta engleza ca sa am preyentia ca inteleg, insa nu trebuie sa faceti confuzia intre albina cercetasa si albina culegatoare. Albina cercetasa (care descopera sursa de cules) da din nectarul cules si altor albine.

- albina cercetasa = albina culegatoare

Albina culegatoare depune singura polenul si necatarul in celula. Pe timpul marilor culesuri, nectarul acesta nu este "vanturat" fiindca albinele sunt neasemuit de "calice"

- cred ca glumiti cand spuneti ca depune singura nectarul ? . De polen este adevarat dar nu si cu nectarul .

Literatura de specialitate spune ca albinele in situatii execeptionale de cules ies la zbor chiar din a 5 zi de viata.

- spune multe , nu inseamna ca sunt si adevarate ! . La varsta de 5 zile de abia isi creste nivelul de proteina din corp dapai sa culeaga .

Daca sunt atat de multe culegatoare, cine sta sa le preia incarcatura?

- tine*ti cont ca desin sunt mai multe culegatoare decat receptoare , nu toate vin in acelasi moment ci in etape . Astfel vin intr-un numar acceptabil pentru a putea fi descarcate de catre albina presponsabila cu procesarea .

Sau poate chiar ati observat o culegatoare care vine din zbor, intra pe urdinis, apoi pe interiorul peretelui de stup, apoi pe fagure, descarca gusa in zonele cu miere mai putina si apoi din nou la drum.

- marcati acea albina si vedeti ce face efectiv . Nu cumva face un dans ( wagle , shaking sau tremble ) .

Prelucrarea mierii se face intr-o alta etapa. Asta am invatat si am observat. Sunt si situatii in care am invatat ceva si observatiile mele au infirmat ce am invatat,
fiindca tehnologia si informatiile despre biologia albinei sunt intr-o dinamica permanenta.

- - aceasta este una dintre ele . Biologia nu se schimba chiar asa de rapid ( o viata de om ) .

In ce priveste emotiile nu stiu daca le gasim in lumea necuvantatoarelor. Albinele au doar instict. Iar rolul tehnologiei este acela de a utiliza instinctele albinelor nu de a le impresiona (hai ca devin si poetic!)

- cand am spus " emotii " m-am referit la acel instinct al lor de moment . Dorinta de a pleca deoarece anumite lucruri nu le satisfac nevoile .

In ce priveste secretul, ca sa ii spun asa, acesta este tocmai felul in care le face pe albine sa urce in cat: adica reducand volumul cuibului (avand ca rezultat golul de care vorbim). Jmecheria tine 2-3 saptamani, dar la un cules mai serios, golul va fi umplut cu faguri, iar asta nu imi place.

- asta daca uitam sa crestem FA in cuib inainte de primul cules ( posibil pomi dar cu siguranta rapita ) , sa dam FA in caturi si sa dam suficiente caturi in raport cu culesul pe care il avem .

Sa nu ne imaginam ca la 7 rame de cuib putem sa dam 5 caturi! Sa pastram proportiile. 7 Rame mai pot duce inca 10 rame similare(in echivalent pentru alt tip de rama), ceea ce este totusi putin pentru o matca buna BK.

- 1R de puiet acopera 3R de aceiasi marime . Punem 6.5R si nu 7R : 7R cu albina + 7R x 3 = 21R de unde rezulta ca 6.5R de puiet pot acoperi 28R de aceiasi marime . Odata ce creste temperatura se mareste si numarul de rame ce pot fi acoperite cu acelasi numar de rame de piet

Prin urmare, opinia mea este ca dupa 2-3 saptamani de la urcarea in cat golul ar trebui umpult cu rame (progresiv) pentru ca sa ai mai multe rame in cuib, respectiv o populatie mai mare.

- celebra " himera " . Mai mult in cuib nu inseamna si mai multa albina .

Afirmatia ca daca sunt peste 7 rame duce la roire nu tine. BK este foarte slab roitor. Doar cu 7 rame de puiet nu faci miere doua culesuri la rand (ex. tei + FS sau FS!+FS2 sau rapita+salcam).

- ele 7R exprima un numar de celule disponibile pentru matca . Daca aveti o foita cu mai putine celule pe decimetru patrat atunci vor creste si numar de rame si invers .

Albinele isi dau viata la propriu pentru cules (culesul uzeaza serios populatia).

- adevarat dar nu uzeaza ca si cresterea de puiet .

Nu va suparati ca altii au experienta mai multa si dumneavoastra veti avea!!!!

- cine se supara ii taiem nasul :lol:

Va salut ,

Cristian .

Daca folositi citarea colegilor de opinii, va rog lasati citatul intact si adaugati opinia dumneavoastra separat. Altminteri se face totul varza. De altfel, una din regulile forumului este ca citarea sa se faca cat mai putin(daca am inteles bine regulamentul forumului).
In ce priveste afirmatia ca pentru albine cresterea de puiet este lucrul care uzeaza cel mai mult, iar culesul uzeaza mai putin, asta imi spune ca aveti destul de putina experienta si destul de putina documentare. In romaneste exista in ultima suta de ani un volum important de informatii despre biologia albinei. Informatiile de pe internet, forumuri, bloguri, pot imbogati cunostintele despre apicultura dar nu vor inlocui fundamentele teoretice ale acestei nobile indeletnici.
De asmeni cand faceti calcule: 1R de puiet = 3R de albina, de unde ati luat formula? Pai daca iese o noua generatie de albine, cea veche se duce! Din calcul va iesise 21R dar ati pus usor rezultatul de 28. Nici neamtul in postarile lui nu avea pe nicaieri 28 de rame (echivalent: cuib7+ 4 caturi).

Vreau sa raman cu lucrurile utile pe care le-am spus la inceput despre metoda, altminteri discutia paraseste subiectul: stupi pregatiti pentru cules si vireaza catre fundamentele biologice ale apiculturii

Eu chiar am crezut ca luati o pauza, poate va mai documentati....
tinumaftei

Mesajde mellis » 22 Oct 2016, 02:14

#culoare font# folosita intercalat face minuni
mult mai usor de citit daca are alta culoare
sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vulpea » 22 Oct 2016, 10:56

tm,doar intr-un singur lucru te-as contrazice:o generatie noua iese in ~ 20 zile,iar o generatie veche 'iese' in ~ 40 zile.o matematica elementara,o aritmetica chiar,arata ca la O generatie veche 'iesita' apar DOUA generatii noi.si tot matematica spune,daca nu cumva si aritmetica,ca asta se cheama crestere exponentiala .de aceea am scris candva undeva ca inmultirea la albine seamana izbitor de mult cu inmultirea al iepuri !apicultorul cel mai cel este acela care poate sa faca fata acestei cresteri formidabile fara a prejudicia in nici un fel aceasta formidabila inmultire.sper ca nu te superi pe mine pentru aceasta 'contra'.stima
vulpea

Mesajde Hunbee » 22 Oct 2016, 11:25

Nu ma pronunt.
Incerc sistemul pe vreo 5 stupi si vad ce iese. Va impartasesc si voua.
Hunbee

Mesajde SorinDaniel » 22 Oct 2016, 14:02

Pentru Cristian,
de cand este regula ca macar doua rame sa fie marginase ?
Din totdeauna, se mai spune ca rama marginase este rama stupului, nu se ia , nu se extrage, deci nu te adingi de ea si nu iei in calcul pentru puiet.
de pastura nu avem nevoie decat pe timpul iernii deoarece polenul nu poate fi trecut sub alta forma decat pastura peste iarna .
Nu sunt de acord, familia are nevoie de pastura pentru cresterea puietului. Unde vrei sa o depoziteze pentru zilele numeroase de ploie, cu ce hraneste puietul ?
asadar combinand un numar prea mare de celule cu panta descendenta a matcii ne ducem catre celebrul blocaj al cuibului . Ioan guist a spus odata ...
Acesta este si motivul pentru care se cauta o lada mai adaptata la nevoia de cuib a familiei de albine. Se considera ca lada de 10 rame este insuficienta si s-a ajuns la 12 rame pentru ca:
- la 10 rame, 2 rame sunt marginase(miere si pastura), mai raman pentru puiet 8 - se considera insuficient pentru o matca buna;
- inainte de un mare cules cu 30-40 de zile este bine sa obligam matca sa restranga ponta pentru a participa la cules si albina doica care nu mai are ce face (am mai spus asta...) Daca noi nu facem asta, albina o va face pentru noi prin blocarea cuibului cu miere.
- cuibul cu 12 rame permita o deblocare mai rapide, mai mult spatiu se blocheaza mai greu decat 7 sau 10 rame.
- pe timpul de vara, cand caldura este mare in cuib, albina va creea mai usor climantul favorabil decat intr-un cuib supraaglomerat;
De aceea trebuie sa tine-m polenul si nectarul in afara cuibului ( trebuie sa avem polen si nectar in cuib dar fara sa il blocam , rame pline sau cu foarte mult din cele doua )
Nu te contrazici singur aici ? Nu prea inteleg ce vrei sa spui.
Gandestete la urmatoarele :
- Daca fortam familia sa nu tina in cuib miere si pastura (7 rame) trebuie sa-i lasi un cat de 12 rame pentru asa ceva ,asa-i ? . Asta presupune multa manopera din partea noastra, in cules ea tot blocheaza, vrea sa-si aduca langa puiet miere si pastura cat ii trebuie. Rar apare o rama in plus care trebuie sa o scoatem (La floarea soarelui este alta poveste). Vrem sa facem pastoral asa ca nu vrem sa ducem lada inutil pe verticala atunci cand avem spatiu suficient in cuib ca doar de asta corpul are 12 rame.
un stup ramane " fericit " si nu roieste atunci cand ii sunt asigurate anumite conditii :
- un miros foarte intens dat de multe larve
- ceara proaspata
- prezenta intensa a feromonilor matcii
Poate o fi cum spui tu dar eu as mentiona :
- spatiu suficient in cuib si mentinerea pontei la un nivel corespunzator pentru a impiedica dezechilibrul : prea multe doici/ prea putin puiet;
- asigurarea unui numar suficient de faguri FA pentru a da de lucru albinelor cerifere;
- o ventilatie corespunzatoare a cuibului - nu supra aglomerat;
Daca nu dorim sa spunem adevarul printr-un cuvant mai bine nu-l mai spunem . Acele 2 rame marginase nu trebuie adaugate in acele 10-15% mentionate de dumneavoastra ?
NU si am explicat de ce destul de clar , zic eu. Prima propozitie o trec cu vederea :cry:
am facut si fac pastoral ; cresterea de puiet este cea mai costisitoare activitate pentru o albina nu munca de culegatoare . Ce sa mai culeaga o albina ce a fost stoarsa/epuizata cand era doica ?
AICI NU RASPUND, sti tu deja raspunsul...
de ce discutam daca nu stim despre ce anume discutam ? . Cred ca inteleg destul de bine .

Nu vreau sa te superi si nici sa jignesc pe nimeni dar imi fac datoria sa nu raman dator cu vreun raspuns daca consider ca este cazul. Asta este parerea mea si am spus ce cred.
SorinDaniel

Mesajde daffid mihailov » 22 Oct 2016, 14:12

Imi permit si eu o intervenție. Din experienta, cuibul restrâns pe 9 , chiar 10 se deblochează mult mai ușor. Albina are tendința sa urce mierea. Mai ales daca ai cat mic. Pe12 rame daca nu ai fam. FF puternice il deblocheze tu ti nu albina.

Pe vericala se face mai multă miere, chiar cu fam slabe.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde SorinDaniel » 22 Oct 2016, 14:20

daffid mihailov scrie:Imi permit si eu o intervenție. Din experienta, cuibul restrâns pe 9 , chiar 10 se deblochează mult mai ușor. Albina are tendința sa urce mierea. Mai ales daca ai cat mic. Pe12 rame daca nu ai fam. FF puternice il deblocheze tu ti nu albina.

Da, asa este daca numarul de albine este insuficient. Eu atunci cand familia nu este puternica si urmeaza un cules important, pun diafragma si chiar tin cuibul mai strans (mai scot rame daca este cazul). Nu vreau sa para ca ma contrazic; ideea este ca se extinde cuibul atunci cand familia o cere sau conditiile o impun. Cand familia este puternica, la un cuib de 12 rame, verticalizeaza extrem de usor, poti avea un cat plin in 4-5 zile.
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 22 Oct 2016, 22:37

@SorinDaniel: Materialul prezentat de neamt ne arata contrariului utilizarii stupului clasic pe 12 rame. Am vazut si din practica altora si din cateva situatii punctuale ca, cuiburile care aveau doar ramele cu puiet (fara rame merginase) au explodat. Eu am crezut ca fenomenul se datoreaza faptului ca, In cazul meu, era vorba de niste roi care iernasera pe 3 rame si la inceputul lui martie aveau 80 din suprafata cuibului cu puiet in diferite stadii. Ca sa nu maresc cuibul, ca nu aveau albina pentru inca o rama, am dat rama cu miere dupa diafragma . Am vazut acest sistem de dezvoltare si la alti apicultori si nu prea intelegeam de ce fac asa. Acum toate se leaga.
In ceeea ce priveste stupul de 12 rame Dadant, nu mi se pare potrivit pentru pastoral, iar ca sa il folosesti cu acelasi tip de rama devine extrem de greoi. Am avut in "probe" doua cutii acum vreo zece ani si nu mi s-a parut utilizabil in cazul meu. Un cuib de 10 rame este suficient, si te scuteste si de lucrul in cuib de dupa rapita si pana dupa floarea soarelui, pentru ca una din premisele maririi randamentului in apicultura este minimizarea interventiilor tehnologice. Daca inainte de fiecare cules pui diafragma jos, inseamna ca de fapt spatiul de jos este prea mare..
tinumaftei

Mesajde CristianBee » 22 Oct 2016, 22:41

Am scris un post dar a picat curentul si sa dus tot pe apa sambetei ... ca tot este sambata . Am sa incerc sa reformulez totul .

Daca folositi citarea colegilor de opinii, va rog lasati citatul intact si adaugati opinia dumneavoastra separat. Altminteri se face totul varza. De altfel, una din regulile forumului este ca citarea sa se faca cat mai putin(daca am inteles bine regulamentul forumului).
In ce priveste afirmatia ca pentru albine cresterea de puiet este lucrul care uzeaza cel mai mult, iar culesul uzeaza mai putin, asta imi spune ca aveti destul de putina experienta si destul de putina documentare. In romaneste exista in ultima suta de ani un volum important de informatii despre biologia albinei. Informatiile de pe internet, forumuri, bloguri, pot imbogati cunostintele despre apicultura dar nu vor inlocui fundamentele teoretice ale acestei nobile indeletnici.
De asmeni cand faceti calcule: 1R de puiet = 3R de albina, de unde ati luat formula? Pai daca iese o noua generatie de albine, cea veche se duce! Din calcul va iesise 21R dar ati pus usor rezultatul de 28. Nici neamtul in postarile lui nu avea pe nicaieri 28 de rame (echivalent: cuib7+ 4 caturi).

Vreau sa raman cu lucrurile utile pe care le-am spus la inceput despre metoda, altminteri discutia paraseste subiectul: stupi pregatiti pentru cules si vireaza catre fundamentele biologice ale apiculturii

Eu chiar am crezut ca luati o pauza, poate va mai documentati....

Am inteles si i-mi cer scuze . Pe unul dintre PC-uri aparea ok , cu fontul schimbat , dar pe altul ceea ce au observat cred ca toti colegii . Daca cineva dintre moderatori poate modifica , chiar il rog sa o faca .

In cartile in limba romana este specificat ca albina culegatoare depuse singura nectarul colectat ? . Nu am vazut asa ceva pana acum in tot ceea ce am citit si nici nu cred ca am sa vad pentru ca nu este posibil sa spuna asa ceva . A sti ca nu culegatoarea depune singura nectarul este o cunostinta fundamentala cred .

" Formula " cu 1 la 3 banuiesc ca mai toti colegii o folosesc in tara sau pe afara . Nu eu am inventat asta .

Am sa raman tot la 28R si va explic si de ce . 7R sunt cu albina ce deja exista si acopera puietul iar din acele rame cu puiet 7 la numar , inmultind cu 3 rezulta 21R .
Adunand 7R cu 21R avem ca rezultat 28R .

Eu am vazut ca unii colegi ( ca ex : Andrei Calinescu ) mentionau ca au stupii intre 35-45R cu albina avand stupi si pe 10 si pe 12R .

Daca nu ne bazam pe fundementele biologiei albinelor , nu putem avea stupii pregatiti in orice moment pentru culesurile ce vin ! . Eu unul cred ca ceea ce spun este sustinut de aspecte stiintifice si de biologie .
CristianBee

Mesajde tinumaftei » 22 Oct 2016, 23:05

Daca faceti un calcul la suprafata ramei/ suprafata unei albine n-o sa va iasa mai mult de 2 rame(trei intervale) pentru o rama eclozionata de puiet compact. Prin urmare nu sunt 3 ci doua rame. Adica 7*2=14 la care, este drept, puteti adauga cele 7 rame existente, dar asta decat pentru vreo 7 zile, pentru ca albina care a crescut puietul este din generatia anterioara. Prin urmare, cu 7 rame de puiet in cuib nu se poate acoperi mai mult de 17 rame in total. Este ca si cum ai pune un motor de Logan la un Humvee. Sigur cu viteza 1 si poate 2 va merge, dar mai departe nu are cum..
Metoda prezentata de neamt este utila de la desprimavarare si pana dupa pomi fructiferi (rapita), dar la salcam iti trebuie albina mai multa si asta nu se obtine decat cu un cuib mai mare. Sa nu imi spuneti ca cei care au stupi pe 30-40 de rame au maxim 7 rame cu puiet, ca matematic nu au de unde (doar daca aduc rame cu puiet din alti stupi).

In ce priveste albina culegatoare va expun o intamplare a anul acesta. Am mutat la FS2 la o mica distanta de primul lan, aprox. 3,8 km. Am controlat vechiul amplasament si acolo au inceput sa para albine culegatoare care veneau la vechiul amplasament. Asa ca am adus in vechiul loc trei lazi in care am pus ceva rame cladite si restul faguri artificiali. Data fiind situatia, stupii s-au umplut de culegatoare, fagurii au fost crescuti, ramele umplute cu miere si peste cateva zile am dat si matci. Cine a pus miere in faguri? Pe albinele culegatoare nu le astepta nimeni sa le descarce!!
Fiecare dintre noi avem dreptul de a gresi. Il aveti si dumneavoastra.
Daca nu aveti un text din literatura va invit sa ramaneti la pozitia mea, cel puti eu asa voi face.
tinumaftei

Mesajde Shrek » 22 Oct 2016, 23:16

In ce priveste albina culegatoare va expun o intamplare a anul acesta. Am mutat la FS2 la o mica distanta de primul lan, aprox. 3,8 km. Am controlat vechiul amplasament si acolo au inceput sa para albine culegatoare care veneau la vechiul amplasament. Asa ca am adus in vechiul loc trei lazi in care am pus ceva rame cladite si restul faguri artificiali. Data fiind situatia, stupii s-au umplut de culegatoare, fagurii au fost crescuti, ramele umplute cu miere si peste cateva zile am dat si matci. Cine a pus miere in faguri? Pe albinele culegatoare nu le astepta nimeni sa le descarce!!
.[/quote]
Mai taie din ele! Bate la ochi!
Shrek

Mesajde CristianBee » 22 Oct 2016, 23:33

Din totdeauna, se mai spune ca rama marginase este rama stupului, nu se ia , nu se extrage, deci nu te adingi de ea si nu iei in calcul pentru puiet.

Cine a stabilit acest aspect ? . Asta inseamna ca roinitele de 6R ( 1/1 sau 3/4 cum am eu ) si care au caturi puse peste avand in cuib foarte putina miere si polen sunt anomalii ale naturii ? .

O rama devine marginasa pentru ca nu a fost prielnica cresterii de puiet in ea . Ele mai devin marginase cand matca nu poate sa umple cu puiet acel spatiu . Altfel ce ar opri o matca sa oua 9,5R cu puiet din 10R si sa isi tina rezervele sus in cat .

Unele rase sunt mai predispuse la blocajul cuibului si a tine rezervele langa piet mai mult decat este necesar . Carnica face asta chiar daca este restransa ca numar de rame . Isi restrange si ponta odata cu spatiul . Buckfast-ul nu prea face asta fiind o albina ce tinde sa depoziteze rezervele in caturi , in rame proaspat crescute .

Nu sunt de acord, familia are nevoie de pastura pentru cresterea puietului. Unde vrei sa o depoziteze pentru zilele numeroase de ploie, cu ce hraneste puietul ?

Albina hraneste puietul cu polen pe timpul sezonului activ cand acesta se gaseste in natura ! . Pe timpul iernii sau in primavara cand nu a aparut inca polenul ele folosesc pastura pentru ca doar asta au .

Daca in momentul cand este cules de polen in natura avem pastura in rame inseamna ca acel polen nu a fost folosit pentru ca nu avea cine il consuma ocupand acel spatiu degeaba = celule goale la un moment dat iar albina uraste celulele goale ! . La fel si daca avem rame blocate cu polen , le-am dat prea mult spatiu fata de ce aveau ele nevoie efectiv .

Isi depoziteaza pe ramele unde au puietul atat cat le trebuie pentru consumul imediat nu sa tina rame pline cu polen/pastura care sa " faca pui " .

Acesta este si motivul pentru care se cauta o lada mai adaptata la nevoia de cuib a familiei de albine. Se considera ca lada de 10 rame este insuficienta si s-a ajuns la 12 rame pentru ca:
- la 10 rame, 2 rame sunt marginase(miere si pastura), mai raman pentru puiet 8 - se considera insuficient pentru o matca buna;
- inainte de un mare cules cu 30-40 de zile este bine sa obligam matca sa restranga ponta pentru a participa la cules si albina doica care nu mai are ce face (am mai spus asta...) Daca noi nu facem asta, albina o va face pentru noi prin blocarea cuibului cu miere.
- cuibul cu 12 rame permita o deblocare mai rapide, mai mult spatiu se blocheaza mai greu decat 7 sau 10 rame.
- pe timpul de vara, cand caldura este mare in cuib, albina va creea mai usor climantul favorabil decat intr-un cuib supraaglomerat;

Ramele marginase arata ca intrarile depasesc cu mult consumul , ceea ce este de evitat s avem prem multe rezerve in cuib . In schimb punem catul sa le tina acolo .

Noi nu trebuie sa obligam matca sa faca nimic pentru ca ea stie mai bine . Noi doar ii asiguram conditiile sa o faca cat mai bine . Blocarea arata ca ponta matcii a scazut pentru ca si-a atins maximul si/sau nu am pus destule caturi .

Si 2 caturi se umplu mai greu decat unul singur ! . Un blocaj al cuibului chiar si temporar arata o sincopa in tot mecanismul stupului . Albinele au fost nevoite sa umple acel spatiu deoarece matca nu a putut face asta .

Sa nu uitam ca avem 1 matca si zeci de mii de albine . Cine credeti ca va castiga aceasta competitie plus ca albina decide matca mentinand coeziunea indivizilor .

Nu ea decide unde va depune un ou sau cate oua sa depuna ci albina . Albina evalueaza conditiile ( temperatura exterioara , rezervele , starea de sanatate
a indivizilor etc ) decizand ca intr-un anume loc trebuie ca matca sa oua , curatand acele celule , incalzind acel spatiu samd .

Sa spunem ca din cele 12R , 6 dintre acestea sunt blocate cu miere . Oare albina nu trebuie sa piarda timp deblocand ( daca o va face ) ? . In acel timp pe care il pierde deblocand albina casnica ( doici , cele responsabile cu procesarea , curatenia samd ) nu il pot folosi mai eficient ? . Sa creasca mai mult puiet cu mai putne albine spre exemplu .

Una inseamna un cuib supra aglomerat = vorbim de albine si una este cand spunem cuib compact = si ne referim la puiet .

Nu este de dorit un stup supra aglomerat asta insemnand ca am uitat sa punem caturi , ventilatia este deficitara . In schimb un cuib compact inseamna ca un nr. de celule de puiet este concentrat pe mai putine rame . Supra aglomerarea apare si cand albina culegatoare , trantorii si o parte din cele casnice , nu are unde sa faca ghem pe durata noptii sau cand este vremea rea sau odata cu transportul pe cand daca au spatiu dupa diafragma pot face asta acolo .

Daca v-as pune pe dvs. sa livrati 10 colete pe 1 distanta de 1 km cat ar dura ? . Dar daca acele colete vor fi livrate pe o distanta de 10 km ( tot 10 colete ) oare ar dura la fel ca si primul caz ? .

Asa si albina : cu mi putine doici se creste un nr. mai mare de larve , microclimatul se mentine mai usor .

Nu te contrazici singur aici ? Nu prea inteleg ce vrei sa spui.
Gandestete la urmatoarele :
- Daca fortam familia sa nu tina in cuib miere si pastura (7 rame) trebuie sa-i lasi un cat de 12 rame pentru asa ceva ,asa-i ? . Asta presupune multa manopera din partea noastra, in cules ea tot blocheaza, vrea sa-si aduca langa puiet miere si pastura cat ii trebuie. Rar apare o rama in plus care trebuie sa o scoatem (La floarea soarelui este alta poveste). Vrem sa facem pastoral asa ca nu vrem sa ducem lada inutil pe verticala atunci cand avem spatiu suficient in cuib ca doar de asta corpul are 12 rame.

Si daca ii asiguram un cat pentru asta ( odata cu inceperea primului cules si terminarea ultimului ) cu ce ne incurca ? . Despre ce manopera in plus spune-ti ca eu nu vad . La-si catul pana la urmatorul cules si dupa il iei , si pul altul gol in schimb dupa ce a inceput culesul . Oricum si in cele 7R exista ceva rezerve de hrana .

Cum definiti notiunea de " cat ii trebuie " . Intr-o cutie pe 6R de 3/4 in cuib nu ve-ti vedea rame marginase daramite rezerve coronite mai marisoare . In schimb rezervele stau in cat si nu cred ca albina aceea o duce rau . O va duce rau daca eu ca apicultor iau tot si nu dau nimic .

De ce trebuie sa fie FS o alta poveste ? .

Haide-ti sa folosim orizontali atunci . Uneori dorintele apicultorului nu se pupa cu cele ale albinei .

Poate o fi cum spui tu dar eu as mentiona :
- spatiu suficient in cuib si mentinerea pontei la un nivel corespunzator pentru a impiedica dezechilibrul : prea multe doici/ prea putin puiet;
- asigurarea unui numar suficient de faguri FA pentru a da de lucru albinelor cerifere;
- o ventilatie corespunzatoare a cuibului - nu supra aglomerat;

Dezechilibrul : prea multe doici/ prea putine larve . Punctul pe I .

Sa observam ca intr-un stup care ii permite matcii sa ponteze pana atinge varful face ca totodata dupa ce maximul este atins ponta sa scada ( de aceea se numeste si maxim sau varf ) . O ponta maxima necesita un nr de doici pentru un nr. de larve iar odata cu scaderea pontei scade si nr. larvelor dar nr. de doici ramane . Doici ce raman fara obiectul muncii , complotand la gasirea unui inlocuitor pentru matca respectiva ( botci de roire ) .

Un cuib restrans si compact care nu lasa matca sa oua la maxim va face ca sa nu existe acea panta descendenta a pontei matcii deoarece ea poate duce acel numar de celule destul de usor . Daca ponta ramane stabila numarul doicilor nu se schimba facand ca unele sa ramana fara job ! .

De mentionat ca sezonul roilor se suprapune pe terminarea salcamului ( gol de cules dupa salcam ) . Acea panta descendenta a matcii daca se suprapune pe un gol de cules inseamna ca numarul de larve scade dar doicile nu dispar ci raman aceleasi ca si numar .

Ventilatia se face si mai bine daca albina care doarme are loc pentru asi face ghemul nu la urdinis ( sub ramele de puiet ) in cazul in care folosim socluri cu beci ci dupa diafragma cuibul ramanand aerisit aerul oxigenat ajungand foarte usor in zona puietului . Nu vorbim sa bata vantul pe la urdinis pana la puiet , de asta ocupandu-se cateva albine , nu unghem intreg !.

Nu vreau sa te superi si nici sa jignesc pe nimeni dar imi fac datoria sa nu raman dator cu vreun raspuns daca consider ca este cazul. Asta este parerea mea si am spus ce cred.

Nu ma supar deloc . Doar vreau sa discutam aplicat si punct cu punct nu neaparat metoda expusa ci principiile de care trebuie sa tinem cont daca dorim sa avem stupi pregatiti sa atace orice cules in orice moment .

Va respect si va multumesc ca va aduce-ti contributia pe acest subiect .

Cristian
CristianBee

Mesajde CristianBee » 22 Oct 2016, 23:49

Daca faceti un calcul la suprafata ramei/ suprafata unei albine n-o sa va iasa mai mult de 2 rame(trei intervale) pentru o rama eclozionata de puiet compact. Prin urmare nu sunt 3 ci doua rame. Adica 7*2=14 la care, este drept, puteti adauga cele 7 rame existente, dar asta decat pentru vreo 7 zile, pentru ca albina care a crescut puietul este din generatia anterioara. Prin urmare, cu 7 rame de puiet in cuib nu se poate acoperi mai mult de 17 rame in total. Este ca si cum ai pune un motor de Logan la un Humvee. Sigur cu viteza 1 si poate 2 va merge, dar mai departe nu are cum..
Metoda prezentata de neamt este utila de la desprimavarare si pana dupa pomi fructiferi (rapita), dar la salcam iti trebuie albina mai multa si asta nu se obtine decat cu un cuib mai mare. Sa nu imi spuneti ca cei care au stupi pe 30-40 de rame au maxim 7 rame cu puiet, ca matematic nu au de unde (doar daca aduc rame cu puiet din alti stupi).

Boon .

Deci daca 7R duc un stup pana in 17R rezulta ca 1R de puiet cu tot cu albina cel il acopera face 2,4R cu albina per total . Cate rame de puiet au oare stupii prezentati de unii colegi pe paginile lor ( ex : Andrei Calinescu ) care spunea ca stupii lui stau intre 30R si 40R cu alnbina pe parcursul sezonului . Inseamna ca acei stupi au in medie ( 35R cu albina ) 35R : 2,42 = 14,4 rame cu puiet . Haideti sa nu da-m in ridicol .
Numarul de rame acoperite se mareste odata cu cresterea temperaturii .

Vizionati pe youtube subiectul : masa rotunda . Acolo Andrei Ignatov spune niste cifre la un moment dat despre cat acopera albina in raport cu temperatura .

Fiecare dintre noi avem dreptul de a gresi. Il aveti si dumneavoastra.
Daca nu aveti un text din literatura va invit sa ramaneti la pozitia mea, cel puti eu asa voi face.

Retine-ti faptul ca albina culegatoare poate trece in alta casta inferioara si anume cea de procesare a mierii , depozitare . In schimb daca o culegatoare ajunge
intr-un stup ce are deja albine receptoare ( nu ca in situatia expusa de dvs cand stupul sa format datorita intoarcerii culegatoarei pe vechiul loc ) aceasta nu va depune niciodata singura in celula nectarulul si va efectua un dans numit shaking ( trezeste alte albine ) si/sau tremble dance pentru a mobiliza.recruta alte albine sa fie receptoare pentru a descarca culegatoarea de nectar .

trecerea dintr-o casta in alta presupune modificari la nivel glandular . Din culegatoare in receptoare si invers .

Aveti dreptate ca acea albina a depus nectarul in celule dar cu siguranta nu culegatoarea pentru ca nu mai era culegatoare ci receptoare trecand in alta casta .
Fagurii au fost crescuti initial cu nectarul adus de culegatoare dar ce sa depozitat in acele celule a fost facut de catre cele receptoare .

Texte exista doar trebuie sa le caut daca solicitati explicit asta .

Cristian .
CristianBee

Mesajde tinumaftei » 23 Oct 2016, 01:09

@Cristian: Imi poti face o lista cu trei carti despre apicultura pe care le-ai citit din scoarta in scoarta?
Deja am parasit subiectul despre pregatirea pentru cules a stupilor si am ajuns la introducere in apicultura.
Am spus deja ca fiecare are dreptul sa nu stie. Nu ti-am pus la indoiala pasiunea pentru albine, dar nu ne nastem cu informatia despre albine. Ca sa ai informatii de baza corecte despre albine trebuie sa studiezi manuale de apicultura, tratate de baza scrise de cercetatori, oameni care sunt validati de comunitatea stiintifica. Azi, informatiile la care avem acces sunt bulversante ca volum dar sunt emise de parerologi in cea mai mare parte. Sigur pe internet sunt o multime de profesionisti autentici dar si o multime de postaci care daca au in curte 10 stupi si a trecut o iarna peste apicultura lor se cred mari specialisti. Daca iti iei informatii de la acestia ai mari sanse sa o dai in bara si te mai poti umple si de ridicol. In postarile trecute ne explicai despre "emotiile" albinelor. Azi ne-ai vorbit despre "caste". Caste au alte insecte, poate termitele..
Sa fim seriosi, ai impresia ca un stup care ajunge la o populatie de peste 30 de rame in echivalent Dadant, are un cuib cu puiet de maxim 7 rame? Sau daca tu nu ai vazut matca cu 9-10 rame de puiet inseamna ca asa ceva nu exista?
Eu am explicat ce mi s-a parut interesant la metoda adusa de tine in discutie si ce aplicabilitate practica ar avea indiferent de tipul de stup (vertical/orizontal/ME/altele). Tu te concentrezi pe elementele neesentiale. E ca si cand daca ai merge la Paris sa vizitezi turnul Eiffel, odata ajuns acolo esti impresionat de umbra acestuia, faci fotografii cu ea si ne arati noua pe internet cat de importanta este umbra. Sigur este o umbra uriasa, mai mare decat toate umbrele din Paris. Dar lucrul esential acolo este turnul. Umbra este un element colateral, lipsit total de semnificatie.
Ar fi fost si alte lucruri de discutat. Spre exemplu cum mareste cuibul? Ca poate nu are 7 rame si iarna si vara, cuibul are o dinamica. Ce fel de rame introduce? Unde le introduce? ce reteta de sirop foloseste? Da ramele cu sirop? Face o rotatie interna a ramelor din cuib? Daca ramele din cuib sunt full cu puiet, de unde aduc albinele hrana? Ca daca nu este miere in stup matca nu depune oua. Si multe alte intrebari si posibile raspunsuri.
Dar tu te-ai hotarat sa ne explici ce mare bagaj de cunostinte ai capatat tu in 2-3 ani. Avem noi vreo vina ca ne-am apucat de apicultura inainte sa te nasti tu?
SI nu uita inceputul. Marii apicultori ai Romaniei (si nu numai) au fost oameni cu mare dragoste de carte! Marile tratate de apicultura, desi unele depasite pe alocuri, nu te vor lasa niciodata in ofsaid..
Ultima oară modificat de tinumaftei pe 23 Oct 2016, 01:32, modificat 1 dată în total.
tinumaftei

Mesajde Adi Hodis » 23 Oct 2016, 01:21

vulpea scrie:A H.ce intelegi tu prin 'aproape in unanimitate ' ? cand cineva asi spune o parere contrara cu a ta inseamna ca te-a lezat in mandria personala de apicultor? ai uitat sa spui cam cate au dat chix in Ro romanilor prea priceputi.B.cha si tu esti,ca mine,'dupa ureche' ?spuneti-va parerea despre metoda neamtului si sa lasam aprecierile personale la adresa altora si mai putin cu avocatura pentru prieteni.am incheiat polemica personala care s-a iscat.

Pffff nu-mi vine sa cred ce-mi vad ochii !. :shock:
Domnule, fa un mic efort si reciteste dialogul, in special postarea origine a respectivei polemici. O sa vezi ce avocat destoinic erai si apoi mai verifica niste cifre ale stuparimii ,,dupa ureche si haotice" vs ,,stuparimea cum trebuie". Poate iese procentele reale.

In situatia care te regasesc, nu s-a schimbat nimic din trecut.
Toate sant scrise.

Foarte bine ar fi ca sa te abtii de la a isca astfel de polemici.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 23 Oct 2016, 09:32

Buna dimineata draga vulpea, :P

Daca as fi avocat, as taia chitanta si cred ca m-as perinda mai mult pe platformele de specialitate ale juristilor, sincer nu cred ca as mai avea timp de albine ;)
Bun, si ca sa nu devenim offtopic de la subiect, mi-am expus parerea deja. Familia are o dinamica si o arhitectura in cursul sezonului activ respectiv repaus, de care noi stuparii trebuie sa tinem cont, sa incercam sa luam cat mai mult caimac respectand aceasta regula biologica, altfel cum bine zicea nea Gica "Pentru cei care lupta cu disperare contra naturii"... Eu te intreb sincer: crezi ca poti pune pe un cuib de 7 rame cu hanemann 5-6 corpuri de 10 rame de stransura?
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR