Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde tuturicius » 28 Noi 2016, 03:24

Buckfastul exista acum in diferite forme - buckfastul lui Adam, sa zicem, cat si diferite linii in care au fost facute diferite infuzii, inclusiv de caucaziana, linii care satisfac diverse cerinte.
tuturicius

Mesajde tinumaftei » 28 Noi 2016, 08:13

Diferența dintre rasă și hibrid constă în faptul că produșii rasei sunt stabili pe când la hibrid produșii înmulțirii sunt diverși. Albina de Buckfast, hibridata si ameliorata de Karl Kehrle ajunsese de la nivelul de hibrid la o stabilitate a caracterelor specifică rasei, ceea ce îți permitea că apicultor să speri că în condiții optime de împerechere, produșii înmulțirii vor semăna cât mai mult cu părinții.
Același proces de selecție și hibridare se utilizează în mod similar si la alte specii si astfel se face că avem astăzi numeroase rase de bovine, toate provenite din variațiile unei specii ancestrale.
Ori în cazul în care cineva spune că are B încrucișat în afara rasei B, este evident că acela este un hibrid si ca rezultatele vor fi foarte diverse, evident în mare parte în afara rasei B. Evident, poate urma un proces de selecție și consolidare a acestuia, însă caracteristicile acelei linii vor fi diferite de albina de Buckfast. Prin urmare i se poate spune albina de X sau Y, dar în nici un caz de Buckfast, fiindcă caracteristicile sunt altele...
tinumaftei

Mesajde tuturicius » 28 Noi 2016, 12:35

Mult mai productiv este sa te interesezi cum manageriezi o linie de bk si sa probezi, sa vezi ce stie sa faca si daca aduce extra profitvdaca o conduci cum trebuie. Cu teoria ... Toti profesionistii lucreaza cu bk. Or fi stiind ei de ce. Sigur nu de dragul culorii o tin.
tuturicius

Mesajde tinumaftei » 28 Noi 2016, 14:14

Ca să probezi o matca Bk nu este deloc greu, dar despre managementul unei linii de Bk pentru a produce 2-300 de mătci anual si inca ceva pentru vânzare, nu cred că se poate vorbi, fiindcă este neeconomic. Asta ar presupune existenta unui nucleu de familii susa, vatra de împerechere izolată (utopie), implicit costuri mai mari decât Achizitia a 2-300 de mătci. Problema se pune: de unde le iei? Ca tot țiganul își lauda ciocanul! Si din 2001 si până anul acesta am tot încercat diverse surse (excus îndoielnice) si totuși mătcile F0 au avut o variabilitate prea mare. Asta este cea mai mare provocare cu Bk!
tinumaftei

Mesajde jonny_it » 28 Noi 2016, 19:16

tinumaftei scrie:Asta ar presupune existenta unui nucleu de familii susa, vatra de împerechere izolată (utopie),

Hai sa vezi! ;)
jonny_it

Mesajde tinumaftei » 28 Noi 2016, 19:48

jonny_it scrie:
tinumaftei scrie:Asta ar presupune existenta unui nucleu de familii susa, vatra de împerechere izolată (utopie),

Hai sa vezi! ;)

Am făcut calculele în ce mă privește pe mine. Probabil cel mai apropiat loc unde as putea organiza așa ceva este la 5-600 km. Si cum am serii de mătci la 5 zile.....
tinumaftei

Mesajde jonny_it » 28 Noi 2016, 21:03

tinumaftei scrie:Am făcut calculele în ce mă privește pe mine. Probabil cel mai apropiat loc unde as putea organiza așa ceva este la 5-600 km. Si cum am serii de mătci la 5 zile.....

De unde esti?
jonny_it

Mesajde tinumaftei » 28 Noi 2016, 21:43

jonny_it scrie:
tinumaftei scrie:Am făcut calculele în ce mă privește pe mine. Probabil cel mai apropiat loc unde as putea organiza așa ceva este la 5-600 km. Si cum am serii de mătci la 5 zile.....

De unde esti?

Locuiesc la Constanta si am trei verde: la 60 km sud, 45km Nord de Constanta si una la 20 km Nord de Hârșova.
tinumaftei

Mesajde FlorinPlopsoru » 29 Noi 2016, 00:57

cornelioandanciu scrie:Loca europeana.

O fotografie nu e concludenta pt diagnostic. Poziția larvelor e f importantă. Poate fi vb de asemenea de puietul in sac ,mai ales dacă lipsește mirosul specific de acru. Exista larve moarte?in ce pozitie? Ați încercat sa scoateți una cu penseta ? O infestare majora cu varoua poate avea același efect. Celule perforate? Când am preluat eu stupida mea aveam multe matci de salvare și multe bătrâne,dar niciuna nu a ouat așa de împrăștiat. Loca e sau altceva acolo e o boala a Puietului,mai probabil decât o matca defecta. Părere neavizata... ar trebui niște teste de laborator,pt ca dacă e LE sigur mai e și in alți stupi. Nu trebuie sa aștepți sa se întindă in toată stupina. Scuze dacă am fost prea îndrăzneț.stima!!!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde bogdan tot » 19 Dec 2016, 21:30

eu sunt apicultor incepator dar nu inteleg preturile acestea pt o regina o mie de euro 200 de euro acm 10 ani ma duceam cu cineva din zona la floarea soarelui si nu cred ca avea buckfast si cu 70 de stupi scotea 5tone de miere in general albinele produc miere si nu cred ca nu stiu ce regina iti da tone de miere in plus, cred ca o grija fata de stupi iti da satisfactii si inca ceva nu cred ca albinele sunt pui daia albi sau porci de ferma
bogdan tot

Mesajde jonny_it » 19 Dec 2016, 22:22

bogdan tot scrie:eu sunt apicultor incepator dar nu inteleg preturile acestea pt o regina o mie de euro 200 de euro acm 10 ani ma duceam cu cineva din zona la floarea soarelui si nu cred ca avea buckfast si cu 70 de stupi scotea 5tone de miere in general albinele produc miere si nu cred ca nu stiu ce regina iti da tone de miere in plus, cred ca o grija fata de stupi iti da satisfactii si inca ceva nu cred ca albinele sunt pui daia albi sau porci de ferma

Bine ai venit pe forum!

De ce au preturile alea, pentru ca sunt apicultori care fac selectie de ani de zile, au selectat albine cu caracteristici cat mai bune.
Daca vrei sa ajungi la polul nord cu sania trasa de caini nu iti iei un chihuahua, sigur o sa vrei un husky sau un malamut. Asa si cu albinele, vrei o rasa rezistenta la boili, productiva, neroitoare, blanda(usor de lucrat cu ele), etc ..

PS:
Cati stupi si cati ani ai, de unde esti.
Ar fi ok sa te prezinti.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 19 Dec 2016, 23:13

O regină scumpă este o regină lucrată. În general...
Reginele alea scumpe, la prețul cărora unii :shock: sunt regine care au făcute teste pe fiice.
Astfel de teste sunt scumpe și de aceea unele regine au prețul mare.
Sigur, acolo unde este calitate, există și marketing și asta se reflectă și în prețul mare.

Dar, slavă Domnului că avem de unde alege, de la botci la regine F0 cu fiice testate.
De la mici și negre, la roz bombon cu picățele.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tinumaftei » 19 Dec 2016, 23:29

Două lucruri se plătesc pe pământ: luxul si prostia!
Cat despre prostie Einstein spunea (probabil folclor):
Doua lucruri sunt infinite, Universul si prostia, dar despre Univers nu sunt singur!
tinumaftei

Mesajde LYX » 19 Dec 2016, 23:37

bine punct :lol: at
LYX

Mesajde tinumaftei » 20 Dec 2016, 00:02

tinumaftei scrie:Două lucruri se plătesc pe pământ: luxul si prostia!
Doua lucruri sunt infinite, Universul si prostia, dar despre Univers nu sunt sigur!
tinumaftei

Mesajde cristi_vidican » 20 Dec 2016, 10:45

tinumaftei scrie:Două lucruri se plătesc pe pământ: luxul si prostia!
Doua lucruri sunt infinite, Universul si prostia, dar despre Univers nu sunt singur!

Fiecare-și face socotelile lui.
Eu am tot cumpărat mătci și nu mi-a părut rău. Mereu am găsit ceva mai bun decât am avut.
Dacă tu ai ceva care să te mulțumească, nu înseamnă că trebuie să dai bani.

Eu dau bani în general ca să ajung să-mi cresc eu mătcile.
Că selecție nu prea pot să fac
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE