Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde gica.mosu » 03 Ian 2017, 17:53

Tinumaftei scrie:Eu aș pune pe primul loc: ciobanitul la albine!!......FF bini spus=ce scrieam si eu mai'nainte :shock: de fapt sunt ff multi....au 5-20 stupi+scavai ani de experienta,apoi i-ti da "lectii" ;) ...ce stiti vooooi-eu am dreptate(asa stiu=am invatat) 8-) din "bibliea" mea :oops: P.S-Urmariti scavai filmulete d'ale lui D....l Ca...s(un bun apicultor) si ve-ti vedea ca daca'n 2014 an p...t nu a stimulat....in 2016 a "facut-o"(in lipsa de culeeeees).... si rezultatele au aparut...Deci "eczista" o explicatie de ce o parte din stuparei nu aveti "goanga'n stupi+ si alte cauze....enumerate de Perterneamt :shock: Apropozitooo,Cucubaule,reciteste pct-5 !?!!!!...(si reformuleaza)-eu "nu'nta'leg" ce si cum(eu stieam ca 2x3=6....)....P.S- "apicultorul" cu 68 de fam moarte avea de 10 ani stupi!?!!!!......Dar cand vini al cu coasaaaa.......
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cucubau » 03 Ian 2017, 18:30

hrăniri efectuate târziu în toamnă pe fond de lipsă de polen în natură = diminuarea corpului gras la albina de iernare....

La procesarea siropului nu participa toata populatia stupului , albinele tinere cele ce reprezinta viitorul sunt putin scutite de aceasta corvoada .
Populatia de albine batrane oricum nu ajunge sa treaca iarna , de aceea am sustinut ca nu are nici o importanta.
Daca va referiti la faptul ca datorita hranirilor intarziate , colonia va creste puiet mai tarziu decat in mod normal este alta gasca in alta traista .
........
cucubau

Mesajde gica.mosu » 03 Ian 2017, 19:34

...Ma refer la-pct-5......=si-si-siiiiii=funie in capul condamnatului la moarte leeeenta 8-) ....P.S- Toateee la timp si cand trebuie fara a le-ne creia necazuri cu mana noastra=LM :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 03 Ian 2017, 20:44

cucubau scrie:
peterneamt scrie:Cauze :

1. secetă => lipsa polenului => scăderea imunităţii... => încetarea pontei => albine bătrâne şi fără corp gras ( proteine....) intrate la iernare .......
2. pesticide + poluare + intoxicarea albinelor cu substanţele folosite la tratamentele antivarooa......
3. în cuibul de iernare.... miere de floarea soarelui cu neonicotinoide ......
4. tratamente antivarooa efectuate necorespunzător sau prea târziu ......
5. hrăniri efectuate târziu în toamnă pe fond de lipsă de polen în natură = diminuarea corpului gras la albina de iernare....
6. mătci bătrâne care reduc drastic ponta în August.....
7. miere insuficientă în cuib...... ;)

Punctul 1- gresit total seceta => polen cat cuprinde , nectar canci => intoxicatie cu polen ;reducere ponta => depopulare.
punctul 2 relativ adevarat => reducere imunitate , activare nosemoza => mortalitate la nivelul puietului larvar => depopulare accelerata .
punctul 3 valabil,
punctul 4 valabil ,
punctul 5 fals , nu are nici o importanta .
punctul 6 fals , o matca ce nu mai poate ponta suficient cat sa perpetueze colonia va fi schimbata de familie.
punctul 7 valabil.

:D Dacă aş dezvolta cele 7 puncte aş scrie probabil 2 cărţi......Informaţia pe forum este condensată dar sunt destui care pot să citească şi ....
1. Când spun polen mă refer..... la proteine.... care sunt lanţuri de aminoacizi dintre care unii sunt esenţiali.......albinele suferă de lipsă de aminoacizi atât după culesul de salcâm ( când polenul recoltat în timpul salcâmului e foarte puţin ) cât şi la culesul de floarea soarelui când polenul este mult şi prost ( sărac în aminoacizi esenţiali ) şi pe baza lui nu se pot dezvolta corespunzător noi generaţii de albine ........
Pentru ca polenul să fie bun, el trebuie să provină din cât mai multe surse florale.......luna Aprilie.....La tehnologia actuală polenul nu poate fi substituit cu înlocuitori...... dar poate fi ajutat cu.... alte surse de aminoacizi uşor digerabili de către albine.....care să amelioreze starea sanogenică a familiilor de albine .
ps. La celelalte puncte....te mai las să te documentezi, poate să experimentezi şi peste un an, vom vedea la ce concluzii ai ajuns ! ;)
peterneamt

Mesajde talex » 03 Ian 2017, 22:08

Intru totul de acord cu dvs.
talex

Mesajde topy » 04 Ian 2017, 18:23

Hunbee scrie:Cum spuneam.
Suntem miezul pe forum. Ce bine le stim pe toate.
Pac, pac.
Da pe pagubit il intreaba cineva? :)
In legatura cu presupunerile.Pentru ca nu sunt doctor docent in albinarit azi am dus albine la dsvs ca sa stiu daca am nosema sau varoza la cateva familii care au o mortalitate mai mare decat normalul.
Pana la urma doar daca duci albina la laborator poti afla ce si cum. Dai un ban dar sti o treaba.

Pe ce te bazezi cand ai incredere in rezultatele analizelor?
Doi apicultori au dus probe din acelasi stup la acelasi laborator in aceeasi zi. La o proba a iesit loca si la una au iesit sanatoase. Un prieten a dus probe de la un stup mort de foame la institut. A iesit posibila intoxicare cu pesticide...
Poate ar fi util un topic cu laboratoarele din Romania in care aveti incredere.
topy

Mesajde gica.mosu » 04 Ian 2017, 19:10

....Suntem MIEZUL pe forum,ce bine le stim pe toate ;) ......Paaaaaaai da, dar,unii le mai si fac=dau cate ceva la albinele loooor
viewtopic.php?f=4&t=1852&start=112 :....... :shock: si au si ceva rezultate(cititi ultimile 2 MS) .... :idea: si sita se mai....infunda=nu cerne 8-) ....si acum stau linistit si ma "cert "cu baietii buni :P .....
gica.mosu

Mesajde tiih » 04 Ian 2017, 19:40

cucubau scrie:
peterneamt scrie:Cauze :

1. secetă => lipsa polenului => scăderea imunităţii... => încetarea pontei => albine bătrâne şi fără corp gras ( proteine....) intrate la iernare .......
2. pesticide + poluare + intoxicarea albinelor cu substanţele folosite la tratamentele antivarooa......
3. în cuibul de iernare.... miere de floarea soarelui cu neonicotinoide ......
4. tratamente antivarooa efectuate necorespunzător sau prea târziu ......
5. hrăniri efectuate târziu în toamnă pe fond de lipsă de polen în natură = diminuarea corpului gras la albina de iernare....
6. mătci bătrâne care reduc drastic ponta în August.....
7. miere insuficientă în cuib...... ;)

Punctul 1- gresit total seceta => polen cat cuprinde , nectar canci => intoxicatie cu polen ;reducere ponta => depopulare.
punctul 2 relativ adevarat => reducere imunitate , activare nosemoza => mortalitate la nivelul puietului larvar => depopulare accelerata .
punctul 3 valabil,
punctul 4 valabil ,
punctul 5 fals , nu are nici o importanta
punctul 6 fals , o matca ce nu mai poate ponta suficient cat sa perpetueze colonia va fi schimbata de familie.
punctul 7 valabil.

Am o retinere la punctul 3 si cred ca albinele adaptate culesului si iernarii pe miere de floarea soarelui sunt mai putin afectate..eu iernez de zeci de ani pe miere de floarea soarelui cu succes, dar nu recomand sa se ierneze pe aceasta miere pentru stupinele care vin in pastoral din zone in care nu se cultiva FS, caci nici eu care sunt intr-o zona de podis nu as ierna pe miere de mana de conifere daca as face pastoral la munte,desi stupinele de acolo ierneaza relativ bine cu o miere de conifere(mana)
Punctul 6 contine MARE ADEVAR..Daca schimbarile climatice vor continua, peste 5..10 ani cine nu ierneaza pe matci tinere eclozate in mai..iulie ale aceluiasi an nu va avea mari sanse sa treaca iarna fara pierderi considerabile fie si pentru simplu motiv ca albinele provenite din matci tinere traiesc cu 10...15 zile mai mult decat cele din matci de 1...3 ani!!!!

PS as adauga punctul 8 cele 10 ..15 tipuri de VIROZE si nosema care in anii in care punctele 1...7 se manifesta cu tarie DAU LOVITURA DE GRATIE, chiar, daca multi ani la rind aceste boli actioneaza in forma latenta...putin vizibila
PS....pentru fiecare punct in parte se poate discuta zile si nopti...non-stop!
tiih

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 05 Ian 2017, 00:25

Ce spuneti ? Ieste oameni care au stupi morti deacuma ? ieu nu cred asta .
Spuneti asta decat sa va radeti de dansiii .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2017, 08:54

Nicolaie Astaifoaiei scrie:Ce spuneti ? Ieste oameni care au stupi morti deacuma ? ieu nu cred asta .

La multi ani nicu.cum stai cu iernarea?au puiet ori inca nu?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde MIHAEE'E » 05 Ian 2017, 09:39

La mulți ani !
nu am verificat prezența puietului
ce pot spune ca 2 fam au crăpat :!: de foame :!:
cand le-am împachetat , am încercat pe cat posibil sa distribui uniform hrana la toți, luând rame de le uni cu mai multa mâncare si dat la cei fara.
încă doi i-am combinat , din aceeasi cauza !
nu inteleg de ce uni au rămas fara papa si alți au de le ajunge pana'n mai.
La cei doi am gasit regina între albina !
majoritatea au mai fost stresați de niste soricei, pana am pus gratiile !
bine'n teles ca le-am pus cate o turtită . De mentionat caiernez pe miere de floarea soarelui !
Arhivistu scrie:
Nicolaie Astaifoaiei scrie:Ce spuneti ? Ieste oameni care au stupi morti deacuma ? ieu nu cred asta .

La multi ani nicu.cum stai cu iernarea?au puiet ori inca nu?
MIHAEE'E

Mesajde cobi » 05 Ian 2017, 13:46

MIHAEE'E scrie: La cei doi am gasit regina între albina !

Ce varsta aveau reginele (rasa sau maidaneze) ?
cobi

Mesajde MIHAEE'E » 05 Ian 2017, 14:55

Unul din cei 2 avea reg 2016 era un roi bun pe 5 r la iernat , celalalt nu am idee !
Rerina e din botca data de un prieten ! Din 10 cate mi-a dat 9 au fost acceptate ! Botcile erau de roire! O aventura, avea stupul doldora de albina ( corp si 3 caturi de 1/2 ) si nu roise chiar daca fugeau reginele pri stup de nu le mai puteai prinde . nu e de ras se poate intampla oricui ! :lol:
MIHAEE'E

Mesajde cobi » 05 Ian 2017, 15:12

MIHAEE'E scrie:Unul din cei 2 avea reg 2016 era un roi bun pe 5 r la iernat , celalalt nu am idee !
... :lol:

Posibil puiet mult>>>>varroa mai mult>>>>rezerve de miere insuficiente consumate mai repede>>>nestrans bine>>>etc.

Am avut un caz, de curand, tot roi cu matca din 2016; i-am scos doua rame goale si le-am inlocuit cu doua de la rezerva. Am fost pe faza! Deocamdata nu pun turte.
cobi

Mesajde cobi » 05 Ian 2017, 15:20

Hunbee scrie:Stai linistit mishu.
6.1 si 6.3 sunt in plina desfasurare. Deci e plina tara cu stupine de 200-400 de stupi.! Refac ele septelul cat ai zice..."familie pe 3rame".

Ai dreptate aici si nu numai...

Cunostinta pe 6.1 :anul 2016: cumpara 140 fam si imprumuta inca 70 sa dea septelul la control, cica vreo 30 au murit pe toamna de furtisag si are "familii"pe 2 rame...vrea sa faca in viitorul apropiat ferma de multiplicare pe apis maidaneza !!!
cobi

Mesajde un OM » 05 Ian 2017, 20:55

Dedicatie pretenului Mihai din Razvad : cauta un apicultor vecin din localitate, de preferinta nea Janese. Printre cateva vorbe de duh poate te lamureste cu unele altele. De exemplu afirmatia cu stupul care nu roise, dar fugeau matcutele de nu le puteai prinde.
Daca crezi ca te-am impuns, nu este de la mine, mi se trage de unu... Nae, vorbii cu el astazi si zisa multe. Se tine batos ca nu mai vrea in ghem, dar stie ca albina nu face miere de una singura.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR