Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde gica.mosu » 29 Ian 2017, 19:27

...Ignatov Andrei,scrie:am ramas cu gust amar...Pai si eu de mai multe ori(vezi laNeururon' zimbaret "poza zilei" faza cu ceata lu' Pitigoi..(a-ti jignit pe toti apicultorii de pe Stuparitul :oops: ) si am tacut,am acelasi nr de tel......771(dar fac "selectie" NATURALAAA)...Dar, nu pot sa tac la nesfarsit,Vezi MS(Catalin i-mi raspundea respectuos la ms meu si a lui vulpea)..:"cand te mananca'n c...ce treaba ai tu sa-i bagi in seama pe tortionari......(reciteste-ti d-ta restul de MS ....scrise) Si da,am raspun,pe intelesul tuturor(cum stiu eu sa ma exprim) si fara jigniri :shock: pt ca am 'fise lunecoase" si da, le dau drumul=reactionez cand sun "calcat sub talpa".....P.S- nu am cumparat "caciulitza de finet" pt ca am deja 4 caciuli de astrahan,2 de purtare ,una pt mers sarbatoarea la sf biserica...si una NOUA..pt" ultimul drum"...am s-o las cu dedicatie,cu un bilet scris in ea (din 12 cuv incepe cu"D" si s termina cu"A" )si cu nr de tel.......717(la urma sa fii anuntat) special pt d-ta,sper sa vii, sa-mi cunosti fam si locul unde... :mrgreen: ..."PUNCT"...P.S-Bine ai revenit printr noi Adi(alt stupar)si da, ai dreptate pana in jur de 1-03 '017 nu putem sa vdem ce si cum ..."primavara se numara stupii"....Iernare uscata tuturor-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2017, 21:01

gica.mosu scrie:...Ignatov Andrei,scrie:am ramas cu gust amar...Pai si eu de mai multe ori(vezi laNeururon' zimbaret "poza zilei" faza cu ceata lu' Pitigoi..(a-ti jignit pe toti apicultorii de pe Stuparitul :oops: )

Nea gica mosu, vezi ca ala de a fost "jignit" atunci, acum mi-e prieten...! ;)

Acu' ce faci...?!?
Vrei sa spui ca ti-a murit "Neuronu' Zambaret"...?!?
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 29 Ian 2017, 21:03, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde tiih » 29 Ian 2017, 21:02

tinumaftei scrie:
alt stupar scrie:
lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.

Familiile vor iesi uzate, ne asteapta an greu.
asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.
Despre cauze... vorbin noi si despre astea. Doar ca mortul de la groapa nu se mai intoarce !

Singurul responsabil pentru iernarea familiilor de albine este apicultorul!! Apicultura este o stiinta inainte de a fi o afacere. Si chiar si asa, prea putini sunt cei ce se pricep la afaceri!

Trei lucruri sunt cu adevarat greu in apicultura...ROIREA,BOLILE si IERNAREA albinelor....restul e accesibil si usor de invatat....
Sa comparam iernarea albinelor cu un examen de bacalaureat din ultimii ani..camere de supravechere,fara profesori corupti,fara fituici...cu subiecte de dificultate peste medie(a se citi iarna grea peste medie,,)Are cineva sanse la note mari daca nu a invatat temeinic toti cei 4 ani..poate recupera in ultima luna ce nu a invatat atata timp?
Tot asa si in ce priveste pregatirea familiilor de albine in vederea iernarii....ai vreo sansa la o iernare fara pierderi si depopulari(numarul de albina la 1 octombrie trebuie sa fie la fel ca numarul de albine la 1 ianuarie...la fel ca numarul de albine la 1 martie...poate acolo cu 50..150 albine mai putine dint-un total de minim 15000-20000!!!!)daca nu ai pregatit temeinic familia in toate cele 4 luni(,octombrie,septembrie,august si iulie :idea: ) destinate pregatirii in vederea unei bune iernari?
PS.Iata de ce eu consider ca umblatul pe timpul iernii la stupi se aseamana cu incercarea de a invata in ultima luna,,ce nu ai facut temeinic si la timp in 4 ani !....
Bine ati revenit dl alt stupar.Totdeauna ati avut dreptate in postarile "anticipative".Nu uit avertizarea de roire facuta in anul 2014, inca din luna martie....ignorata de multi,inclusiv de subsemnatul.
tiih

Mesajde ian.richy » 29 Ian 2017, 21:47

stefanmadalin scrie:
ian.richy scrie:), eu am avut citiva ani stupina deplasata la polenizat floarea soarelui,un soi hibrid ,monsanto. albina pare sedata pe floare , cade si nu mai poate zbura in stup.

Poti da un exemplu de floarea soarelui Monsanto? Sau alti hibrizi, care or fi pe piata?

din pacate nu ti pot recomanda nici un soi de f.s., monsanto, le gasesti pe net, eu am fost un simplu prestator de servicii cu contract.aveam cca.o suta de familii, in prezent mai am vreo zece dar nu sunt sigur ca i scot din iernat:)).deci, nu am cu ce ma lauda, sunt doar hobbist.profesia mea de baza is truck driver:))
ian.richy

Mesajde stefanmadalin » 29 Ian 2017, 22:05

Am cautat si n-am gasit. :?:
Fişiere ataşate
monsanto.jpg
stefanmadalin

Mesajde cucubau » 29 Ian 2017, 22:21

stefanmadalin scrie:Am cautat si n-am gasit. :?:

Chiar asa ?
Ce spuneti de :http://www.ro.all.biz/seminte-de-floarea-soarelui-monsanto-g22258
........
cucubau

Mesajde stefanmadalin » 29 Ian 2017, 22:32

Ala e un anunt vechi, suna maine la numarul ala si ai sa te convingi. Chiar credeti orice gogomanie?

Te invit sa cauti in catalogul soiurior/hibrizilor din Romania (2014). Monsanto are cod 2080 sau 2081.
http://istis.ro/image/data/download/cat ... g-2014.pdf

Catalog 2015
http://istis.ro/image/data/download/cat ... g_2015.pdf

O scurta cautare pe google.
Rumbasol OR https://www.google.ro/search?q=Rumbasol ... e&ie=UTF-8
Fleuret OR https://www.google.ro/search?q=Rumbasol ... Fleuret+OR
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 30 Ian 2017, 00:00

tinumaftei scrie:
alt stupar scrie:
lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.

asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.
Despre cauze... vorbin noi si despre astea. Doar ca mortul de la groapa nu se mai intoarce !

Singurul responsabil pentru iernarea familiilor de albine este apicultorul!! Apicultura este o stiinta inainte de a fi o afacere. Si chiar si asa, prea putini sunt cei ce se pricep la afaceri!

Fratilor, s-au schimbat regulile jocului.
Ce vina are saracu' stupar daca toata viata lui a tinut stupii pe o vatra si acuma, la 2-300 metri a aparut marea suprafata unde se trateaza cu avionul?
Darmite in plin camp? Ca apare clar, familiile puternic afectate sunt cele de pastoral.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kovacslg » 30 Ian 2017, 00:28

Stiu stupina stationara (peste 100 fam) unde albinele n-au vazut tratamente pt varroa nici primavara nici vara.
Au primit si anul trecut doar 2 tratamente in sept/oct.
Familiile sunt bine, arata mai bine acum, decat multe familii deplasate la salcam cu 15 tratamente...
Pierderi au fost strict la roi din lipsa hrana... Proprietarul stupinei nu a avut hranitoare in stupi...
E STATIONAR si cu productii mediocre, acum cand are mii de oi in jur....
kovacslg

Mesajde tinumaftei » 30 Ian 2017, 00:41

lucky5strike scrie:
tinumaftei scrie:
alt stupar scrie:

Fratilor, s-au schimbat regulile jocului.
Ce vina are saracu' stupar daca toata viata lui a tinut stupii pe o vatra si acuma, la 2-300 metri a aparut marea suprafata unde se trateaza cu avionul?
Darmite in plin camp? Ca apare clar, familiile puternic afectate sunt cele de pastoral.

S-a dat cu avionul si a disparut mierea din stup?
Cand albinele stateau in scorbura nu le lua nimeni mierea. Pana acum, din cate am vazut eu au crapat stupi care nu mai aveau mancare sau o aveam amplasata prost. Acolo trebuia sa fie o mana de apicultor.
Pana pe 30 martie vor mai crapa inca 40% din cate au murit pana acum. Lipsa de hrana este un mare factor de stres chiar atunci cand familia nu ajunge la colaps.
tinumaftei

Mesajde cucubau » 30 Ian 2017, 02:04

Se spune ca omul din greseli invata . Cei buni din greselile altora, iar ceilalti din propriile greseli.
In cea ce priveste apicultura se pare ca sunt tot mai multi cei care nu pot invata nici din propriile greseli daramite din greselile altora !
Poate nu ar fi chiar asa de grav, daca nu ar exista dezinformarea sistematica , dezinformare care se face voit de anumiti oameni ce urmaresc interese meschine , dar si de foarte multi atotstiutori ce iau de bun doar ce pot pricepe.
Organele sanitar veterinare ce ar trebuii sa se ocupe de sanatatea albinelor abia daca pot sa distinga o albina de o viespe, uneori find incapapili sa distinga o regina de o lucratoare sau un trantor.
Acesti oameni sunt cei care ar trebuii sa stabileasca nivelul de sanatate al albinelor si in caz de nevoie sa diagnosticheze si sa prescrie tratamente unde este cazul.
Daca acesti oameni si-ar face cu adevarat datoria nu ar exista probleme in apicultura.
Si cum ori ce veterinar e este capabil doar de a pune stampile , ramane la priceperea fiecarui apicultor sa stabileasca starea de sanatate si la nevoie tratamentul de care au nevoie albinele lui.
Pierderile din aceasta iarna se datoreaza in primul rand starii de sanatate precara a albinelor si neefectuarii de tratamente adecvate situatiei.
Un alt amanunt foarte important , este interdictia de a folosi medicamente ( gen srisoarea lui Dobre catre apicultori).
Sa speram ca si cei ce au fost ocoliti de probleme in aceasta iarna vor imvata din greselile celorlalti .
........
cucubau

Mesajde Hunbee » 30 Ian 2017, 08:46

Un cunoscut ma suna ca a pierdut 60% din efectiv si presupune ca-i varoa.
In toamna a tratat cu ceva pisat bio pt ca nu puteai gasi varachet in toata timisoara cand a aparut tampennia cu farmaciile veterinare.
Adica pe langa ca situatia climatica/melifera/de suprapopulare este rea nici legislatia nu te ajuta.
Imi amintesc cum cautam in timisoara careva sa-mi vanda amitraz la coltu strazii, parca as fi cumparat tigari netimbrate sau marihuana.
Aviz aca, apisrom, sindicatul smecherilor si alte organizatii care cica ne reprezinta.
Ba-i si comerciantii astia chiar iti vand toate tampeniile si noi suntem fraier sa le si cumparam.
Hunbee

Mesajde tinumaftei » 30 Ian 2017, 09:02

Hunbee scrie:Un cunoscut ma suna ca a pierdut 60% din efectiv si presupune ca-i varoa.
In toamna a tratat cu ceva pisat bio pt ca nu puteai gasi varachet in toata timisoara cand a aparut tampennia cu farmaciile veterinare.
Adica pe langa ca situatia climatica/melifera/de suprapopulare este rea nici legislatia nu te ajuta.
Imi amintesc cum cautam in timisoara careva sa-mi vanda amitraz la coltu strazii, parca as fi cumparat tigari netimbrate sau marihuana.
Aviz aca, apisrom, sindicatul smecherilor si alte organizatii care cica ne reprezinta.
Ba-i si comerciantii astia chiar iti vand toate tampeniile si noi suntem fraier sa le si cumparam.

Subscriu!!
Si as mai adauga si zecile de tratamente antivarooa de pe internet care au ca numitor comun faptul ca sunt ieftine si se aplica rapid.
Pierderea coloniilor costa mult si refacerea lor dureaza la fel de mult!
tinumaftei

Mesajde Bambucha » 30 Ian 2017, 11:27

Se pare ca acest topic tinde sa devina mai important decat [iernarea albinelor]. :shock:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 30 Ian 2017, 16:08

cucubau scrie:Se spune ca omul din greseli invata . Cei buni din greselile altora, iar ceilalti din propriile greseli.
In cea ce priveste apicultura se pare ca sunt tot mai multi cei care nu pot invata nici din propriile greseli daramite din greselile altora !
Poate nu ar fi chiar asa de grav, daca nu ar exista dezinformarea sistematica , dezinformare care se face voit de anumiti oameni ce urmaresc interese meschine , dar si de foarte multi atotstiutori ce iau de bun doar ce pot pricepe.
Organele sanitar veterinare ce ar trebuii sa se ocupe de sanatatea albinelor abia daca pot sa distinga o albina de o viespe, uneori find incapapili sa distinga o regina de o lucratoare sau un trantor.
Acesti oameni sunt cei care ar trebuii sa stabileasca nivelul de sanatate al albinelor si in caz de nevoie sa diagnosticheze si sa prescrie tratamente unde este cazul.
Daca acesti oameni si-ar face cu adevarat datoria nu ar exista probleme in apicultura.
Si cum ori ce veterinar e este capabil doar de a pune stampile , ramane la priceperea fiecarui apicultor sa stabileasca starea de sanatate si la nevoie tratamentul de care au nevoie albinele lui.
Pierderile din aceasta iarna se datoreaza in primul rand starii de sanatate precara a albinelor si neefectuarii de tratamente adecvate situatiei.
Un alt amanunt foarte important , este interdictia de a folosi medicamente ( gen srisoarea lui Dobre catre apicultori).
Sa speram ca si cei ce au fost ocoliti de probleme in aceasta iarna vor imvata din greselile celorlalti .

Invatatul din greseli ... are totusi un rezultat. Nu se mai repeta greselile.
Dar ce sa mai faca priceputul cand are mortalitati la culesul de la rapita, apoi la floarea soarelui si in iarna crapa si evectivele care au mai ramas. Adica albina care era puiet la floarea soarelui. A ?.
Neonicotinoidele fac bine agricultorilor dar apicultorilor ... NU !.

Asa ca, la cat de uniti sant apicultorii si cat de reprezentati sant de catre ascociatii ... nici nu are rost sa pomenim de discutii deschise acolo sus, unde se da liber la neonice.

Si uite asa a mai invatat una ... priceputul. Sa nu mai duca stupii la rapita si nici la floarea soarelui. Poate sa aleaga sa-i duca la flori de ... colt. In varf de munte.

Starea de sanatate precara a albinelor, are la baza si efectele neonicotinoidelor.
Tratamentele ... sant facute de catre stupari, mai ales cei ce au niste ani de stuparit ... dar la efectele neonicelor, nu mai are ce sa faca. Numara mortaciunile.
Iar pe viitor, e de ales, daca se mai merge la rapita si floare ori ba.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde daffid mihailov » 30 Ian 2017, 17:03

Subscriu. Varoa e problema nr 1 dar in combinatie cu alti factori. Familiile mult slabite dupa floare. Cand le-am adus acasa erau vai de capul lor. La fel si la baietii cu care merg. Iar miere...mai bine ma lipseam de alea 7-8kg. Asta nu e extras de floare. Noroc ca spre surprinderea mea au pus bine puiet in August. Si-au mai revenit. Eu nu ma duc la rapita*. Daca mai scot si floarea raman cu Salcam si Tei, iar asta cand merge cand nu merge. Iar la productia de laptisor nu pot concura cu chinezul. Totusi, albine merita sa tii chiar si pentru reomatism. :lol:
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR