gica.mosu scrie:...Ignatov Andrei,scrie:am ramas cu gust amar...Pai si eu de mai multe ori(vezi laNeururon' zimbaret "poza zilei" faza cu ceata lu' Pitigoi..(a-ti jignit pe toti apicultorii de pe Stuparitul)
tinumaftei scrie:alt stupar scrie:asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.
Familiile vor iesi uzate, ne asteapta an greu.
Despre cauze... vorbin noi si despre astea. Doar ca mortul de la groapa nu se mai intoarce !
Singurul responsabil pentru iernarea familiilor de albine este apicultorul!! Apicultura este o stiinta inainte de a fi o afacere. Si chiar si asa, prea putini sunt cei ce se pricep la afaceri!
stefanmadalin scrie:ian.richy scrie:), eu am avut citiva ani stupina deplasata la polenizat floarea soarelui,un soi hibrid ,monsanto. albina pare sedata pe floare , cade si nu mai poate zbura in stup.
Poti da un exemplu de floarea soarelui Monsanto? Sau alti hibrizi, care or fi pe piata?
stefanmadalin scrie:Am cautat si n-am gasit.
tinumaftei scrie:alt stupar scrie:asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.
Despre cauze... vorbin noi si despre astea. Doar ca mortul de la groapa nu se mai intoarce !
Singurul responsabil pentru iernarea familiilor de albine este apicultorul!! Apicultura este o stiinta inainte de a fi o afacere. Si chiar si asa, prea putini sunt cei ce se pricep la afaceri!
lucky5strike scrie:tinumaftei scrie:alt stupar scrie:asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.
Fratilor, s-au schimbat regulile jocului.
Ce vina are saracu' stupar daca toata viata lui a tinut stupii pe o vatra si acuma, la 2-300 metri a aparut marea suprafata unde se trateaza cu avionul?
Darmite in plin camp? Ca apare clar, familiile puternic afectate sunt cele de pastoral.
Hunbee scrie:Un cunoscut ma suna ca a pierdut 60% din efectiv si presupune ca-i varoa.
In toamna a tratat cu ceva pisat bio pt ca nu puteai gasi varachet in toata timisoara cand a aparut tampennia cu farmaciile veterinare.
Adica pe langa ca situatia climatica/melifera/de suprapopulare este rea nici legislatia nu te ajuta.
Imi amintesc cum cautam in timisoara careva sa-mi vanda amitraz la coltu strazii, parca as fi cumparat tigari netimbrate sau marihuana.
Aviz aca, apisrom, sindicatul smecherilor si alte organizatii care cica ne reprezinta.
Ba-i si comerciantii astia chiar iti vand toate tampeniile si noi suntem fraier sa le si cumparam.
cucubau scrie:Se spune ca omul din greseli invata . Cei buni din greselile altora, iar ceilalti din propriile greseli.
In cea ce priveste apicultura se pare ca sunt tot mai multi cei care nu pot invata nici din propriile greseli daramite din greselile altora !
Poate nu ar fi chiar asa de grav, daca nu ar exista dezinformarea sistematica , dezinformare care se face voit de anumiti oameni ce urmaresc interese meschine , dar si de foarte multi atotstiutori ce iau de bun doar ce pot pricepe.
Organele sanitar veterinare ce ar trebuii sa se ocupe de sanatatea albinelor abia daca pot sa distinga o albina de o viespe, uneori find incapapili sa distinga o regina de o lucratoare sau un trantor.
Acesti oameni sunt cei care ar trebuii sa stabileasca nivelul de sanatate al albinelor si in caz de nevoie sa diagnosticheze si sa prescrie tratamente unde este cazul.
Daca acesti oameni si-ar face cu adevarat datoria nu ar exista probleme in apicultura.
Si cum ori ce veterinar e este capabil doar de a pune stampile , ramane la priceperea fiecarui apicultor sa stabileasca starea de sanatate si la nevoie tratamentul de care au nevoie albinele lui.
Pierderile din aceasta iarna se datoreaza in primul rand starii de sanatate precara a albinelor si neefectuarii de tratamente adecvate situatiei.
Un alt amanunt foarte important , este interdictia de a folosi medicamente ( gen srisoarea lui Dobre catre apicultori).
Sa speram ca si cei ce au fost ocoliti de probleme in aceasta iarna vor imvata din greselile celorlalti .
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori