reformistul scrie:Intradevar discutia era despre buckfast. Am spus eu altceva? M-am referit la subiect: cand am spus toate matcile. Aici erau incluse si cele de la Keld, dar nu vad o statistica din Romania cu aceste matci bk de la Keld. Care este productia inregistrata cu ele in ultimii 3 ani? (2015,2016,2017). Cu instinctul de roire cum stam la ele? Cum ierneaza in conditiile de clima din tara noastra? Care este marimea populatiei unei familii, la intrareea in iarna si in primavara? Cand atinge apogeul dezvoltarii, in perioada carui cules? Cum e cu varroa? Predispuse, familiile cu matcile respective, la o infestare mai mare? Mai mica, la fel? Cu VSH cum stam? Fiicele de la f0 pana unde merg, in linie, imperechiate la liber sau controlat? Si inca cate intrebari mai sunt, dar la care nu am vazut raspuns pe aici. Am vazut doar ca e unul sau altul multumit sau nemultumit. Deci? Cand punem un produs in discutie ii dam si fisa tehnica.

Statistica .. nu cred ca exista, cine are timp de asa ceva?
Iti scriu scurt pt fiecare intrebare:
1. Productia peste medie, media carpatinei.
2. Iernare buna, poate putin mai buna decat la carpatina(deh, popor mai numeros).
3. Populatie in functie de cat lasi, daca nu faci roi intra si pe 9 - 10 intervale uneori, media este mai jos putin.
4. Daca ies 8 intervale apogeul este in timpul primului cules bunicel. Apoi daca are cules in continuare se mentine, ca de roit sigur nu roieste.
5. Varroa - ca si la carpatina, nu vad diferente aici.
6. VSH = ok, depinde si de ce linie este.
7. Fiicele ies in functie de cum le faci

Daca ai vecin cu 200 de familii carpatine si tu ai 5 KB sa nu te astepti sa faci mare lucru. Corcitua intre regine BK si trantori carpatini este ok, chiar foarte ok. Dar este bine este invers.
BK-ul meu sta la 20 de km de tine si tu intrebi cum sunt?
Daca te grabesti le prinzi in zona, plecam la munte saptamana aceasta.
Am regine carpatine imperecheate cu trantori BK, la anul cred ca o sa bata niste recorduri proprii.