Bambucha scrie:tiih scrie:Nu e vorba de nici o teorie...
Cine nu are la aceasta data 1.03.2018 macar 1 cm(centimetru)de miere capacita deasupra ramelor centrale..(si 3...5 cm minim la ramele marginase) are niste probleme
1.Nu a aranjat rezervele de iarma corect in luna octombrie,sau nu a avut suficiente rezerve....
.
Eu nu prea ma pricep la aranjamente, cand ma voi pensiona probabil ca o sa ma indeletnicesc mai indeaproape cu asta.
PS> Oricum e bine! Lumea in loc sa vorveasca despre bilant pierderi si mortalitati discuta cu inflacarare despre puiet si proteina!Asa da!
1.Aranjarea hranei in cuib e simpla in teorie(vezi Manualul apicultorului):unilatrala ,centrala si bilaterala.Greu e sa ai familii de albine puternice si hrana suficienta in septembrie-octombrie ca sa practicam aranjarea bilaterala.
Exemplu,1,8..2 kg albina..7 rame 1/1 ...daca notam ramele de la 1 la 7 cu 1,2,3,4,5,6,7 cantitatea de miere pe rama trebuie sa fie in aceasta ordine 3,5;3;2,5;2,5;3;3,5 kg/rama.Usor in teorie,greu in practica sa ai la inceput de octombrie 2kg albina,18 kg miere de calitate.......
2Eu inteleg de ce nu vorbesc despre bilant pierderi...de jena....Deja unii colegi apicultori ai impart in "tiitori de stupi si apicultori"..daca mai vorbesc si de pierderi risca sa-si piarda si statutul de "tiitor de stupi"
PS.In ultimii 6 ani pentru a verifica rezistenta la iernare si eficienta diferitelor sisteme de impachetaj ,iernez intentionat cate 4..8 nuclee formate din 4...5 rame 1/2 ...Daca alea au rezistat pana pe 24 februarie cand am fost ultima data la stupina ..inseamna ca treaba e buna.
PS2.La aceste nuclee am avut pierderi in 2015 si anul trecut cand unele din ele,mai sumar impachetate,au inghetat pur si simplu de ger la -18...-20 grade celsius cum a fost in ianuarie anul trecut....