Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde paul » 17 Feb 2019, 16:06

Nu-i bun cum zic ... zici tu !
Hai sa facem altfel, cum a zis Danut Puisoru ...avem 8 rame cu puiet,( nu conteaza daca-l importam sau ii produs home made) izolam regina pe o rama cu foita bio in 14 aprilie la voi, in 25 aprilie la mine, bagam, scoatem, rama cu puiet, procedam asa tot sezonul si avem albine si pentru culesul de la floarea soarelui ! Astfel, nu ne epuizam nici reginele, facem 40-70 de kile la fiecare cules, ne-am scos original ! ;) Ca doar asa o zis ... albina de vara, chiar daca participa la culesuri traieste la fel ca albina de iarna. ;) Dupa ce terminam culesurile dam drumul la regine sa oua normal si ... saye !
E-n regula asa ? 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 17 Feb 2019, 16:25

paul scrie:Nu-i bun cum zic ... zici tu !
Hai sa facem altfel, cum a zis Danut Puisoru ...avem 8 rame cu puiet,( nu conteaza daca-l importam sau ii produs home made) izolam regina pe o rama cu foita bio in 14 aprilie la voi, in 25 aprilie la mine, bagam, scoatem, rama cu puiet, procedam asa tot sezonul si avem albine si pentru culesul de la floarea soarelui ! Astfel, nu ne epuizam nici reginele, facem 40-70 de kile la fiecare cules, ne-am scos original ! ;) Ca doar asa o zis ... albina de vara, chiar daca participa la culesuri traieste la fel ca albina de iarna. ;) Dupa ce terminam culesurile dam drumul la regine sa oua normal si ... saye !
E-n regula asa ? 8-)
albina care nu a crescut puiet deloc traieste 3-4 luni ....eu nu sunt deacord sa izolez total matca pentru ca puietu care este in stup pe timpul salcamului este culegatoare la floarea soarelui .....si la fs am si stupi bomba pe 2 caturi.....dadant...deci nu am risc ca raman fara albina dupa
yuonyuon

Mesajde vicpo » 17 Feb 2019, 16:26

am un preten stupar care are aceasi problema pe care o aveai tu ;pleaca la rapita apoi muta la salcim in calarasi si anul trecut cind mergea 7kg si peste la zi , el statea in 2kg, concluzia ;prea multi stupi sau nu da in zona aia (zice el)
vicpo

Mesajde paul » 17 Feb 2019, 16:41

yuonyuon scrie:albina care nu a crescut puiet deloc traieste 3-4 luni ....eu nu sunt deacord sa izolez total matca pentru ca puietu care este in stup pe timpul salcamului este culegatoare la floarea soarelui .....si la fs am si stupi bomba pe 2 caturi.....dadant...deci nu am risc ca raman fara albina dupa

Stai usor ca ... nu ne mai intelegem.
Intaresti si tu spusa lui Danut ca albina care n-a crescut puiet traieste 3-4 luni. Adica, in cazul tau traieste pana in jurul datei de 14 august. Tot in cazul tau, la jumatatea lui iulie s-a dus si floarea soarelui. Adica, albina aia din aprilie mai traieste inca aproximativ o luna dupa terminarea ultimului cules. Despre ce risc vorbesti ? Intr-o luna, dupa terminarea culesului iti eclozeaza deja o prima transa de puiet ...
Sau te temi ca ... nu-i asa matusalemica albina aia care a participat la minim 3 culesuri mari ? :lol:
Inca ceva, in cele 3-4 luni de baga, scoate rama, mai cresc si vreo 10 -12 rame noi si mai am o familie beton, daca nu chiar doua , alaturi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 17 Feb 2019, 16:58

hai sa punctam vreo doua chestii:

1---albina care nu creste puiet deloc pe timpul verii traieste 4 luni iar pe timp de iarna 6-7---
2---albina care nu creste puiet dar roieste va traii inca 2 luni de la momentul roirii(pentru ca va creste puiet pe craca acolo intr un final)---
3---albina care nu creste puiet si va merge la cules va traii sub 4 luni(mai mor si pa camp o gramada si multe is pierd abilitatea de a zbura )---deci Puisoru le mai exagereaza
4---albina care creste puiet 30-40 de zile asta stie toata lumea---

riscu izolari matci total este ca nu mai ai albina in lada , vezi pa nea Chetroi din moldova
yuonyuon

Mesajde paul » 17 Feb 2019, 17:08

yuonyuon scrie:hai sa punctam vreo doua chestii:

1---albina care nu creste puiet deloc pe timpul verii traieste 4 luni iar pe timp de iarna 6-7---
2---albina care nu creste puiet dar roieste va traii inca 2 luni de la momentul roirii(pentru ca va creste puiet pe craca acolo intr un final)---
3---albina care nu creste puiet si va merge la cules va traii sub 4 luni(mai mor si pa camp o gramada si multe is pierd abilitatea de a zbura )---deci Puisoru le mai exagereaza
4---albina care creste puiet 30-40 de zile asta stie toata lumea---

riscu izolari matci total este ca nu mai ai albina in lada , vezi pa nea Chetroi din moldova

OK, merge si 3 luni ! Floarea soarelui nu ma intereseaza !
Nu stiu la ce te referi cand spui de izolarea totala a matcii si habar n-am cine-i nea Chetroi din Moldova.
Eu vad izolarea asta a matcii cam asa ... se ia o rama, se aplica o foita bio (neaparat) ;) , se iau doua gratii hanemann din alea bune (metalice) ca sa nu zica careva ca n-au trait albinele 3 luni ( dupa cum vezi am coborat stacheta) din cauza ca s-au zdrelit de gratiile din plastic, se decupeaza pe conturul ramei si se aplica pe aceasta. Saptamanal, sau cand foita-i crescuta si ouata, inlocuiesc rama cu o alta care la fel are foita si tot asa pana la final. :P
Yuoane, oare hormonul juvenil are vreun rol in echilibrul coloniei de albine ?
paul

Mesajde yuonyuon » 17 Feb 2019, 17:33

atata timp cat am albina care culege si pe ploaiae nici la basca nu ma doare .din ce stiu albinele sudice si hibrizi nuprea le "place apa.....

e si normal ca rasele din zone reci sa valorifice fiecare clipa de cules.....si cand se scapa la cate un salcam sa rupa cracile....

eu am albina cenusie din moldova de mult timp s, si cand am mai corcito tot de acolo am luat si refacut , nu prea mai pun accent pe chestii de finete/perfectiune ......mai degraba pe chesti fundamentale /rentabile .....bla bla bla :D

vezi ca eu nam zis nimic de izolarea matcii, puisoru a zis....eu am prezentat altceva
yuonyuon

Mesajde paul » 17 Feb 2019, 17:44

yuonyuon scrie:

vezi ca eu nam zis nimic de izolarea matcii, puisoru a zis....eu am prezentat altceva

Corect, n-ai zis nimic de izolarea matcii dar ai zis de tragerea franei de mana undeva prin aprilie si am crezut ca la asta faci referire.
Concret, in ce-ar consta tragerea asta de frana ? Da si tu un exemplu concret, adica, stup in urmatoarea configuratie ... x rame cu albina, y rame cu puiet ( z capacit, w necapacit), ce-i faci ca sa-i tragi frana de mana ca sa culegi in parametri maximi salcamul, sa nu-ti intre in roit, cum schimbi proportiile dintre albina de apartament si albina de misiune ... etc.
Merci pt. lamuriri !
paul

Mesajde peterneamt » 17 Feb 2019, 17:57

Dacă trageți frâna ( îngrădiți ouatul ,cu sau fără izolarea mătcii ), să scoateți la vânzare vasele pentru miere și să cumpărați scară telescopică și roi, fiidcă aveți mari șanse să dublați numărul stupilor ......! :D

ps. îngrădirea ouatului mătcii este un procedeu ce se poate aplica numai după trecerea perioadei roirilor....
peterneamt

Mesajde yuonyuon » 17 Feb 2019, 18:23

hai sa vorbim de un stup pe 6 rame (ca sa avem ce vorbii) ce fac eu .desii multi ani am iernat pe 4-5 rame, debia de 2 ani am si eu pe 8 rame iesiti din iarna....

- pa 10 martie verfic sa aibe toti puiet ok/matci/hrana si ii las in pace pana vad faguri crescuti pa sus, dupaia le bag rame . daca le trebuie hrana le dau rame pline.cei puternici faguri artificiali etc.fara siroape fara nimic , mi am batut si eu capu cu turte ......am rame destule la rezerva. temperatura e cea mai buna stimulare

-pe 1 aprilie fac egalizari de puiet. adica : trec prin stupi si notez pe cei care sau dus in fata cu puietu si cei care au ramas in urma. la final ma duc iau rama de colo si o pun dincolo fara albine.....

- am ajuns si la data de 15 unde trebuie sa actionam , unii fac roi alti pun caturi si inchid ochii . eu unu iau o rama de puiet si o dau la stupii mai slabi care nu merg la cules .in felul acesta am mai inclinat balanta un pic .... dar nu e de ajuns . in stanga si dreapta cuibului pun in loc faguri artificiali , si stiu sigur ca stupul meu sta in 6 rame de puiet o perioada ....daca ne uitam pe tabel dupa 15 aprilie o ia razna cu puietu ....noi nu vrem asta

- la inceputul luni mai se mai face odata ce sa facut pe 15 aprilie.....

Cu riscul de a parea ca slabim stupul .itr un final tot raul spre bine....

-dupa salcam se duc in 12 rame(8 jos si 4 sus 1/1) de puiet si incep pregatirile pentru urmatorul cules .
yuonyuon

Mesajde luci » 17 Feb 2019, 18:46

yuonyuon scrie:hai sa vorbim de un stup pe 6 rame (ca sa avem ce vorbii) ce fac eu .desii multi ani am iernat pe 4-5 rame, debia de 2 ani am si eu pe 8 rame iesiti din iarna....

- pa 10 martie verfic sa aibe toti puiet ok/matci/hrana si ii las in pace pana vad faguri crescuti pa sus, dupaia le bag rame . daca le trebuie hrana le dau rame pline.cei puternici faguri artificiali etc.fara siroape fara nimic , mi am batut si eu capu cu turte ......am rame destule la rezerva. temperatura e cea mai buna stimulare

-pe 1 aprilie fac egalizari de puiet. adica : trec prin stupi si notez pe cei care sau dus in fata cu puietu si cei care au ramas in urma. la final ma duc iau rama de colo si o pun dincolo fara albine.....

- am ajuns si la data de 15 unde trebuie sa actionam , unii fac roi alti pun caturi si inchid ochii . eu unu iau o rama de puiet si o dau la stupii mai slabi care nu merg la cules .in felul acesta am mai inclinat balanta un pic .... dar nu e de ajuns . in stanga si dreapta cuibului pun in loc faguri artificiali , si stiu sigur ca stupul meu sta in 6 rame de puiet o perioada ....daca ne uitam pe tabel dupa 15 aprilie o ia razna cu puietu ....noi nu vrem asta

Cu riscul de a parea ca slabim stupul .itr un final tot raul spre bine....

-dupa salcam se duc in 12 rame(8 jos si 4 sus 1/1) de puiet si incep pregatirile pentru urmatorul cules .

Sa inteleg ca iei rama cu puiet din stupu bun si o dai la cel slab la 15 aprilie si vrei sa faci miere la salcam!?(sau n-am inteles bine)
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde yuonyuon » 17 Feb 2019, 19:00

depinde cand infloreste , da tre sa iei cu 20 de zile iainte o rama de capacit obligatoriu altfel it iese o tona de albina tanara care iti strica culesu.

daca ai stup pe 20 rame dadant la salcam un raport de 7:3 culegatoare ar trebuii sa ia 6 rame de puiet pentru un cules eficient , daca ai mai mult va sta multa albina in lada si culesu va merge prost. ba risti ca matca sa iti mai bage 2 rame si sa iti ei larevedere de la productie
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Feb 2019, 19:35

yuonyuon scrie:-pe 1 aprilie fac egalizari de puiet. adica : trec prin stupi si notez pe cei care sau dus in fata cu puietu si cei care au ramas in urma. la final ma duc iau rama de colo si o pun dincolo fara albine.....
- am ajuns si la data de 15 ..... iau o rama de puiet si o dau la stupii mai slabi care nu merg la cules .... in stanga si dreapta cuibului pun in loc faguri artificiali ....

Este logic. Nu contest cele scrise în tabel. Astea sunt date calendaristice fixe. Cum starea familiilor diferă ani la ani numai ca idee se poate urmări tabelul. Ca să potrivim teoria cu realitatea înaintea fiecărei intervenții ”trec prin stupi si notez pe cei care sau dus in fata cu puietu” după care acționez efectiv. Deci două intervenții la fiecare rundă. La numărul relativ mic de stupi să zicem că merge. Dar la mai mulți?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Feb 2019, 20:09

Balian scrie:
yuonyuon scrie:-pe 1 aprilie fac egalizari de puiet. adica : trec prin stupi si notez pe cei care sau dus in fata cu puietu si cei care au ramas in urma. la final ma duc iau rama de colo si o pun dincolo fara albine.....
- am ajuns si la data de 15 ..... iau o rama de puiet si o dau la stupii mai slabi care nu merg la cules .... in stanga si dreapta cuibului pun in loc faguri artificiali ....

Este logic. Nu contest cele scrise în tabel. Astea sunt date calendaristice fixe. Cum starea familiilor diferă ani la ani numai ca idee se poate urmări tabelul. Ca să potrivim teoria cu realitatea înaintea fiecărei intervenții ”trec prin stupi si notez pe cei care sau dus in fata cu puietu” după care acționez efectiv. Deci două intervenții la fiecare rundă. La numărul relativ mic de stupi să zicem că merge. Dar la mai mulți?
metode pot fi mai multe cu acelasi rezultat . dar eu am ajuns la concluzia ca intai fac o verificare si notez . apoi actionez numai la cei care trebuie...
si daca am avea 400 de stupi tot trebuie facem o verificare sumara , categorii A / b . buni /prosti sa stim cu ce atacam ....banuiesc ca dupa catva ani de lucrat in acest mod lucrurile devin simple. de multe ori iau 5 stupi la verificat si daca toti is la fel nu mai verifc doar ma uit de sus.....idicii sunt multe....ii vezi din martie daca trebuie intervenit sau nu .

Cei care au multi lucreaza invers, de la tabel spre stupi iar ce nu se conformeaza se elimina..de la sine
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Feb 2019, 20:41

yuonyuon scrie:... am ajuns la concluzia ca intai fac o verificare si notez . apoi actionez numai la cei care trebuie...
....banuiesc ca dupa catva ani de lucrat in acest mod lucrurile devin simple....ii vezi din martie daca trebuie intervenit sau nu .
Cei care au multi lucreaza invers, de la tabel spre stupi iar ce nu se conformeaza se elimina..de la sine

Exact așa procedez și eu. Verific, notez și acționez. Dar și la numărul
meu de stupi care nu sunt mari, mi se pare manoperă multă.
Consider că o echilibrare din toamnă ușurează cât de cât problema.
În ultimul timp lucrez din notițe planificând orice intervenție.
Care nu se conformează cum spuneți se elimină de la sine.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 17 Feb 2019, 20:56

peterneamt scrie:Dacă trageți frâna ( îngrădiți ouatul ,cu sau fără izolarea mătcii ), să scoateți la vânzare vasele pentru miere și să cumpărați scară telescopică și roi, fiidcă aveți mari șanse să dublați numărul stupilor ......! :D

ps. îngrădirea ouatului mătcii este un procedeu ce se poate aplica numai după trecerea perioadei roirilor....

Puteti explica ... de ce ?
Eu stiu ca lipsa spatiului, somajul doicii, culesul slab sau inexistent, raportul dintre albina de apartament si albina de misiune este net in favoarea primei categorii, ventilatia necorespunzatoare si ... or mai fi, astia sunt factori declansatori ai roitului.
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR