paul scrie:jonny_it scrie:Un roi iesit pe 3-4 rame cu albine la 1 iunie trebuie sa aiba cele 12 rame de cuib si un cat de 1/2 pline cu albine.
Trebuie asta pe care il folosesti tu este tare interpretabil. Si daca lucrurile nu evolueaza ... cum trebuie ( vreme rece, ploi interminabile, vanturi care iti injumatatesc albina care zboara) ce masuri iei ?
Mie mi se pare SF ce spui tu pe aici ... roi pe 3-4 rame ( sa stii ca-i mare diferenta intre un roi strans cum trebuie pe 4 rame si un roi pe 3), 2 rame decapacite, 2,5 l sirop si asta parca n-ar fi asa obligatoriu ( posibil), turte nu dai ( pe ici pe colo cate o bucatica) si la 1 iunie sa aiba 18 rame cu albina !!!![]()
Poate or fi altfel decat am vazut eu, albinele astea a lui Keld !![]()
Parca mergea vorba prin sat ca langa o stupina cu BK trebuie sa parchezi cisterna cu sirop, sau nu-i adevarat, o fi doar folclor ?
Vremea rece nu tine o vesnicie, in schimb ploile pot fi o problema. Am avut si ani cand a plouat toata luna mai. Ieseau afara cate 1-2 ore pe zi, dar aduceau polen si nectar, putin nectar dar aduceau. Atunci dezvoltarea era si mai puternica. Cand aveam carpatine exista riscul roirii.
Ce zic eu este valabil si la carpatina, nu neaparat la buckfast.
Cel mai important este ca alea 3-4 rame pline cu albine sa aiba o regina tanara si un nivel al varroa foarte mic. Aici este secretul.
Turtele si siropul dat in perioade nepotrivite salveaza familia de la moartea prin infometare dar reduc din albine pe termen lung.
Aproape toti roii mei sunt roi la pachet, pleaca de la zero varroa, sau aproape zero. Oxalic + roi la pachet = LOVE
PS: Treaba cu cisterna nu o cunosc dar posibil sa fie adevarata in unele cazuri. BK-ul a fost amestecat cu multe rase, diversitatea este extrem de mare, deci posibil sa fie si astfel de linii, nu zic nu.