Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde jonny_it » 21 Feb 2019, 12:39

paul scrie:
jonny_it scrie:Un roi iesit pe 3-4 rame cu albine la 1 iunie trebuie sa aiba cele 12 rame de cuib si un cat de 1/2 pline cu albine.

Trebuie asta pe care il folosesti tu este tare interpretabil. Si daca lucrurile nu evolueaza ... cum trebuie ( vreme rece, ploi interminabile, vanturi care iti injumatatesc albina care zboara) ce masuri iei ?
Mie mi se pare SF ce spui tu pe aici ... roi pe 3-4 rame ( sa stii ca-i mare diferenta intre un roi strans cum trebuie pe 4 rame si un roi pe 3), 2 rame decapacite, 2,5 l sirop si asta parca n-ar fi asa obligatoriu ( posibil), turte nu dai ( pe ici pe colo cate o bucatica) si la 1 iunie sa aiba 18 rame cu albina !!! ;)
Poate or fi altfel decat am vazut eu, albinele astea a lui Keld ! ;)
Parca mergea vorba prin sat ca langa o stupina cu BK trebuie sa parchezi cisterna cu sirop, sau nu-i adevarat, o fi doar folclor ? :)

Vremea rece nu tine o vesnicie, in schimb ploile pot fi o problema. Am avut si ani cand a plouat toata luna mai. Ieseau afara cate 1-2 ore pe zi, dar aduceau polen si nectar, putin nectar dar aduceau. Atunci dezvoltarea era si mai puternica. Cand aveam carpatine exista riscul roirii.
Ce zic eu este valabil si la carpatina, nu neaparat la buckfast.

Cel mai important este ca alea 3-4 rame pline cu albine sa aiba o regina tanara si un nivel al varroa foarte mic. Aici este secretul.
Turtele si siropul dat in perioade nepotrivite salveaza familia de la moartea prin infometare dar reduc din albine pe termen lung.
Aproape toti roii mei sunt roi la pachet, pleaca de la zero varroa, sau aproape zero. Oxalic + roi la pachet = LOVE :lol:

PS: Treaba cu cisterna nu o cunosc dar posibil sa fie adevarata in unele cazuri. BK-ul a fost amestecat cu multe rase, diversitatea este extrem de mare, deci posibil sa fie si astfel de linii, nu zic nu.
jonny_it

Mesajde mausica » 22 Feb 2019, 00:33

kovacslg scrie:Legat de Dl Bobocea...
Merge cu Dusterul in vizita la un coleg apicultor, care ii explica ce util e ca albina sa ierneze in spatiul protejat.
Ii arata si constructia modesta dar f utila, in care sunt albinele iarna, puse una peste alta, in randuri.

Si ce gandira si ce nu in Duster pe drumul catre casa....
Dar dupa o vreme apare un filmulet unde f bucuros prezinta hala lui, mai mare, mai inalta, unde intra direct cu camionul. :)

Ce parere aveti de iernare asta la interior ? (Ca tot e adus in discutie)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde peterneamt » 22 Feb 2019, 08:22

Sunt doctor sau botanist ? :?

:D
peterneamt

Mesajde cucubau » 22 Feb 2019, 09:06

Există și a patra categorie , apicultorul moralist, gen Jenică Pricopie. Vede gunoaia din ochiul altuia , nu vede bârna din ochiul sau.
Aș putea spune ca este un nesimțit, dar n-am s-o fac!
........
cucubau

Mesajde jonny_it » 22 Feb 2019, 12:50

cucubau scrie:Există și a patra categorie , apicultorul moralist, gen Jenică Pricopie. Vede gunoaia din ochiul altuia , nu vede bârna din ochiul sau.

Corect! :lol:

Parerea mea este ca fiecare arata ce face si cum face. Aflam cat mai multe idei noi si vedem ce putem aplica in stupina proprie.
Important este sa ne invatam sa acceptam ideile altora, chiar daca nu intotdeauna sunt bune.
Eu de exemplu nu sunt de acord cu dumneavoastra in legatura cu antibioticele, dar de acum nu o sa va sar in cap ca de ce le folositi. Fiecare cu metodele lui.
Cine nu invata din greseli il vedem la rubrica de vanzari de pe anunturi. :)
jonny_it

Mesajde tiih » 22 Feb 2019, 13:36

jonny_it scrie:
cucubau scrie:Există și a patra categorie , apicultorul moralist, gen Jenică Pricopie. Vede gunoaia din ochiul altuia , nu vede bârna din ochiul sau.

Corect! :lol:

Parerea mea este ca fiecare arata ce face si cum face. Aflam cat mai multe idei noi si vedem ce putem aplica in stupina proprie.
Important este sa ne invatam sa acceptam ideile altora, chiar daca nu intotdeauna sunt bune.
Eu de exemplu nu sunt de acord cu dumneavoastra in legatura cu antibioticele, dar de acum nu o sa va sar in cap ca de ce le folositi. Fiecare cu metodele lui.
Cine nu invata din greseli il vedem la rubrica de vanzari de pe anunturi. :)

Corecta ultima fraza dl. jonny.... cu o mica precizare,al vedem la rubrica vanzari,afisand niste preturi de vanzare "triste"(300...350 lei cu tot cu lada)

PS.Altfel... ma bate gandul sa ma afisez si eu la rubrica vanzari,cu preturi ...duble 600..700 lei familia de albine(fara lada),pe alese,cu garantia ca obtine cel putin...30...40 kg miere daca stie sa nu ai scapa in roit...matci de calitate..etc..etc..
.(altfel ai dau eu de 2 ori diferenta..ca in reclamele tv la produsele Flanco :) :shock:)
tiih

Mesajde jonny_it » 22 Feb 2019, 14:07

tiih scrie:Corecta ultima fraza dl. jonny.... cu o mica precizare,al vedem la rubrica vanzari,afisand niste preturi de vanzare "triste"(300...350 lei cu tot cu lada)

PS.Altfel... ma bate gandul sa ma afisez si eu la rubrica vanzari,cu preturi ...duble 600..700 lei familia de albine(fara lada),pe alese,cu garantia ca obtine cel putin...30...40 kg miere daca stie sa nu ai scapa in roit...matci de calitate..etc..etc..
.(altfel ai dau eu de 2 ori diferenta..ca in reclamele tv la produsele Flanco :) :shock:)

Problema este cand nu au cules :lol:
Sunt ani cand degeaba avem noi familii super puternice daca ploua fix in timpul culesurilor.
Asa am eu vatra din Vaslui, sunt ani cand merge bine treaba, dar sunt ani cand am noroc de vatra de la munte. Se intampla rar dar se intampla.
Apicultura de la noi o sa fie din ce in ce mai interesanta. :)
jonny_it

Mesajde Balian » 22 Feb 2019, 14:23

Nefiind beneficiar de nici un proiect, nu sunt obligat să țin un anumit număr de stupi
Toamna unific până ce obțin familii potrivite în putere.
Până în toamna trecută mătcile care am reformat le-am omorât sau mai ajutam pe
cine avea nevoie. Anul trecut am format nuclee 4 în 1, fiecare echivalent cu 2 rame Dadant.
Au iernat f. bine. Mi-au rămas două familii fără matcă. Aceste nuclee mi-au venit bine chiar f. bine.
Așa arată azi:
Fişiere ataşate
4 în 1.jpg
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 22 Feb 2019, 19:37

Pana la urma cum rămâne: egalizare si apoi slăbire înainte de salcam ori întărire si masuri " antiroire" înainte de salcam?! Ca mi-s buzumirit ca vremea d-afara!
Shrek

Mesajde Balian » 22 Feb 2019, 20:36

Shrek scrie:...Pana la urma cum rămâne: egalizare si apoi slăbire înainte de salcam ori întărire si masuri " antiroire" înainte de salcam?!...

Slăbire sau măsuri antiroire înainte de salcâm în unele cazuri poate fi asemănător.
După prima revizie sumară ce am făcut, și dacă merg lucrurile bine cred că va trebui
să procedez la slăbiri la mai multe familii și acele două nuclee pe foto care mi-a mai
rămas să le dezvolt în ceva mai puternic.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 11:11

O idee bună ! Eu am pus înlocuitorul de polen în lighiane și au mai risipit.......și în plus, a trebuit să merg de două ori pe zi în stupină ....(dimineața să scot lighianele.... din casă și seara să le bag la loc !

;)
peterneamt

Mesajde Balian » 23 Feb 2019, 11:46

Am de luat o analiză. Ce este mai potrivit pentru mine. Strâns cuib în toamnă + lărgiri succesive în primăvară cu riscul ca la o perioadă răcoroasă să ajungă cuibul prea mic. Sau cu un nivel de putere potrivită pentru pentru 10 rame (și 3 corpuri) cu pericolul de a avea familii prea puternice în primăvară care necesită slăbiri, dar o iernare cu familii puternice ce au o șansă mai mare de a trece iarna.
Pentru acestă ultimă variantă am optat la mai multe nuclee special iernate ce servesc primăvară pentru loc de dezvoltare, și slăbirea familiilor puternice. Ca asta:
Fişiere ataşate
Așa arăta înainte de fum.jpg
Balian

Mesajde mausica » 23 Feb 2019, 12:05

Clar a doua varianta e cea mai buna. Cea aleasa de tine.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 12:20

Balian scrie:Am de luat o analiză. Ce este mai potrivit pentru mine. Strâns cuib în toamnă + lărgiri succesive în primăvară cu riscul ca la o perioadă răcoroasă să ajungă cuibul prea mic. Sau cu un nivel de putere potrivită pentru pentru 10 rame (și 3 corpuri) cu pericolul de a avea familii prea puternice în primăvară care necesită slăbiri, dar o iernare cu familii puternice ce au o șansă mai mare de a trece iarna.
Pentru acestă ultimă variantă am optat la mai multe nuclee special iernate ce servesc primăvară pentru loc de dezvoltare, și slăbirea familiilor puternice. Ca asta:

Așa trebuie băgate la iernat . Din păcate puțini peste 50 % îi am așa la ora actuală ....așa sunt vremurile cu rapiță otrăvită.....așa a fost seceta...! La partea cu lărgirile m-ai pierdut.......ale mele sunt iernate lărgit, cu corpurile pe ele ! Un ghem ...mare radiază atâta căldură că albinele nu mai fac ghemul din ianuarie când începe ....cu pietul ....! :roll:
peterneamt

Mesajde yuonyuon » 23 Feb 2019, 13:08

Frigu de aseara ia prins numa bine pe cei carte nu strang cuiburile....de la +10 la -8 in 24 de ore. am vazut la unii 3 rame de puiet si albina acoperitoare pe 3-4 . ce ziceti puietul de pe margine va avea 35 de grade ?? macar 25.......

Sa pierzi o rama de albina(viitoare) e ceva....de luat in seama.
Albina pierduta nu se vede in lada si nici nu scrie nicaieri

parerea mea e ca trebuie stransi din noiembrie cat se poate de tare......dupaia se organizeaza singur...
yuonyuon

Mesajde luci » 23 Feb 2019, 14:22

yuonyuon scrie:Frigu de aseara ia prins numa bine pe cei carte nu strang cuiburile....de la +10 la -8 in 24 de ore. am vazut la unii 3 rame de puiet si albina acoperitoare pe 3-4 . ce ziceti puietul de pe margine va avea 35 de grade ?? macar 25.......

Sa pierzi o rama de albina(viitoare) e ceva....de luat in seama.
Albina pierduta nu se vede in lada si nici nu scrie nicaieri

parerea mea e ca trebuie stransi din noiembrie cat se poate de tare......dupaia se organizeaza singur...

Nu costa nimic sa-ti dai cu parerea.Unii (stupari) invata din greselile propri; altii din ale altora.
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR